Skocz do zawartości
IGNORED

Szum z sieci / zużyty transformator.

Kking

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

posiadam monitor aktywny bliskiego pola KRK G2 R6 z którym mam taki problem, że po jakimś czasie można usłyszeć jednolity, ciągły szum (Bzyczenie). Wydaje mi się że słychać standardowe 50Hz. Szumienie występuje nawet bez podłączonego źródła dźwięku, a często po podłączeniu karty szum się wzmacnia lub gdy wtyczka usb od zew. Karty dźwiękowej źle siedzi to słychać jeszcze większy szum.

Dodatkowo szumienie czasami się nie pojawia w ogóle, nawet pomimo pracy przez kilka godzin.

Obstawiam, że są to szumy z sieci, ponieważ korzystam z nich w bloku w którym nie mam porządniej instalacji elektrycznej (bez uziemiania, ale zmostkowałem masę). Głośnik podłączony jest do jednej listwy (niby z wyższej półki - z filtrami itp), wraz z monitorem laptopem i innymi.

Czy to raczej oznaka zużycia transformatora w wzmacniaczu czy raczej stawiać na źródło prądu?

Generalnie jak miałem kiedyś okazję przewieźć je w inne miejsce to nie było słychać żadnego szumu ale nie wiem tego na 100%.

Z monitorami wyższej generacji G3 nie ma żadnego problemu, czy nowszy model ma może wbudowane jakieś filtry?

Pozdrawiam

Dodatkowo szumienie czasami się nie pojawia w ogóle, nawet pomimo pracy przez kilka godzin.

Generalnie jak miałem kiedyś okazję przewieźć je w inne miejsce to nie było słychać żadnego szumu ale nie wiem tego na 100%.

Obstawiam tzw "zimny lut"- gdzieś występuje takie połączenie i czasem objawia się szumem, po zmianie temperatury (przewóz), zanika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.