Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne monitory 2.0 + DAC zamiast 5.1 + amplituner.

Playstation

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Potrzebuję porady więc od razu przechodzę do rzeczy co by nie tracić za dużo Waszego cennego czasu.

Chciałbym złożyć zestaw 2.0. 90% do kina domowego (gry + filmy), 10 % muzyka. Wiem, że to nigdy nie będzie to samo co 5.1 ale nie mam miejsca na taką konfigurację aby to ustawić zgodnie ze sztuką i nie chcę aż tyle wydawać $$$. Wolę za tę kwotę złożyć lepsze stereo, niż średnie KD. Czytałem, że dobre stereo też się nieźle sprawdza, nie tylko w muzyce.

Problem w tym, że wymyśliłem sobie chyba rzadko spotykane rozwiązanie, bo starając się coś na ten temat znaleźć w sieci, nic nie było. Albo źle pytałem.

Mianowicie, pomyślałem, że skoro zamierzam wykorzystać tylko dwie kolumny to nie ma sensu inwestować w wielokanałowy amplituner bo nie wykorzystam jego możliwości w pełni, w tym wypadku byłby lepszy tradycyjny wzmacniacz stereo. Tylko, że one nie mają ani HDMI ani dekoderów HD. Jedynie optyk wchodzi w grę w moim przypadku.

Druga sprawa, sporo się naczytałem o monitorach aktywnych i ich przewadze nad rozwiązaniami pasywnymi. Generalnie i tak celuję w monitory do mojego pokoju 18 mkw, prostokąt, sprzęt będzie na dłuższej ścianie. Pomyślałem, że system aktywny będzie dobrą opcją i odpada mi wtedy kupno wzmacniacza. Tylko, że czymś trzeba te monitory sterować i do czegoś podpiąć urządzenia AV. Z tego co wyczytałem byłby w takiej sytuacji potrzebny DAC z regulacją głośności. Tylko one tak samo jak wzmacniacze nie mają HDMI, pozostaje optyk. I dodatkowo rozgałęziacz na 4 wejścia aby podpiąć pc + 3 konsole.

W skrócie, wymyśliłem sobie, że dobrą opcją będzie zestaw aktywnych monitorów 2.0 + dac z regulacją głośności do którego podepnę sprzęt poprzez wejście optyczne, a przez hdmi sprzęty do telewizora.

Nie wiem czy w ogóle to ma sens, nie znam się na tym kompletnie, jedynie teoretyzuję. Dobrze kombinuję czy są może lepsze rozwiązania w przypadku zestawu stereo do KD?

Doradźcie coś bo sam już nie wiem co robić.

4 wejścia aby podpiąć pc + 3 konsole.

Ile chcesz na takiego dac-a wydać bo te do 1 tys zł nie wiem czy dadzą Ci możliwość podłączenia tyle urządzeń do siebie. Góra dwa cyfrowe gdzie jedno to optyk a drugie coaxial. Taki za 2,5 tys ma już dwa optyki i dwa coaxiale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w tym wypadku byłby lepszy tradycyjny wzmacniacz stereo. Tylko, że one nie mają ani HDMI ani dekoderów HD.

DAC-i też nie mają dekoderów

Ukryta Zawartość

Możesz kupić głośniki np. takie ->

Ukryta Zawartość

Konsole masz wpięte do telewizora, wystarczy że wyjdziesz z TV optykiem na głośniki i masz załatwione podłączenie :>

PC jako jedynego będziesz używał z pominieciem TV wieć jego wepniesz osobno analogiem.

Tyle ;)

Ukryta Zawartość

hmmm a na co dekodery hd do stereo... na co spinac na sile hdmi??? po drugie pokoj 18m2 to dosc spory pokoj wiec jesli nie jest jakis mega zagracony to spokojnie zmiescisz w nim 5 glosnikow i nawet suba :D... najtanszym rozwiazaniem bedzie zestaw Logitech Z906 lub jego starsze odpowiedniki nic w tej cenie tak nie zagra w kinie i bedzie takie malutkie, w stereo jest kiepskie ale z tego co piszesz to glownie potrzebne ci to do filmow i gier... beda efekty bedzie bas bedzie jakas tam frajda z ogladania... male monitorki aktywne takiej frajdy nie dadza a swoje tez kosztuja.... wszystko krazy tutaj w kolo pieniadza wiec ile na to chcesz przeznaczyc... bo jak 1000 to proponuje zestaw logitecha z dekoderami jesli juz kolo 3000 to bawilbym sie jednak w ampli i zestaw 5.0... zestaw stereo daje frajde w stereo i to jeszcze jak jest dobre stereo... w filmach woooow nie zrobi :D

hmmm a na co dekodery hd do stereo... na co spinac na sile hdmi???

Użytkownik Playstation dnia 30.01.2016 - 21:05 napisał

w tym wypadku byłby lepszy tradycyjny wzmacniacz stereo. Tylko, że one nie mają ani HDMI ani dekoderów HD.

DAC-i też nie mają dekoderów

już wiesz dlaczego to napisałem.

wymyśliłem sobie, że dobrą opcją będzie zestaw aktywnych monitorów 2.0 + dac z regulacją głośności do którego podepnę sprzęt poprzez wejście optyczne, a przez hdmi sprzęty do telewizora.

telewizory mają zazwyczaj ze trzy cztery wejścia hdmi więc wszystkie konsole podpiąłbyś do niego łącznie z PC jeśli masz w nim wyjście hdmi natomiast dzwięk wypuściłbyś optykiem z TV na DAC-a do którego miałbyś podpięte dwie kolumny/monitory aktywne. Mógłbyś zrobić to też na pasywnych kolumnach/monitorach korzystając z takiego rozwiązania : hybrydowy zintegrowany wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem C/A, oraz bezprzewodowym streamingiem audio przez Bluetooth

Ukryta Zawartość

moc całkiem, całkiem, dobrac dwa monitorki pasywne (ok 1-1,5 tys para) i jeszcze ograniczyć wydatki jeśli już. Chyba, ze planujesz zakupic te aktywne monitory w cenie 500zł za parę (jakieś komputerówki), wiesz wogóle ile kosztują monitory aktywne, zależnie od firmy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i to są ceny za sztukę więc wydaje mi się, że nie jest to wcale taka aż tania inwestycja

nie chcę aż tyle wydawać $$$. Wolę za tę kwotę złożyć lepsze stereo, niż średnie KD

jednak nadal nie wiadomo ile chcesz na to wydać, mam nadzieje, że nie zrobisz jak to niektórzy mają w zwyczaju (olewają NAS) i się jeszcze odezwiesz

Ukryta Zawartość

poczytaj, jest jakiś plus w aktywnych ale to droższa inwestycja niż za system oparty na pasywnych.

Ewentualnie zrobić jak proponuje Kolega ryback

najtanszym rozwiazaniem bedzie zestaw Logitech Z906 lub jego starsze odpowiedniki nic w tej cenie tak nie zagra w kinie i bedzie takie malutkie

a ja znalazłem jeszcze coś takiego, nieco droższe od Logitecha ale warte przyglądnięcia się

Ukryta Zawartość

ma to 3 wejścia optyczne i jedno coaxialne więc można do tego zestawu te Twoje konsole podłączyć i kompa

masz tam też aktywne monitory jakby co.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.