Skocz do zawartości
IGNORED

cezr quadro - cokolwiek

maciorkusowaciasty

Rekomendowane odpowiedzi

Tiaaaaa było cos takiego kiedys diora to robiła ..to było taki protoplasta kina domowego..pomysł był dobry ale marketing był zły i sprawa stała sie niewypałem....obecne kino domowe z całym bogactwem formatów to dwa razy taki niewypał jak cezar ale ma ZNAKOMITY MARKETING...w kazdym razie co?- chciałbys kupic cos takiego ..znam człowieka który cos takiego ma i jakby odpowiednia ilosc alkoholu etylowego mu zaoferowac to by moze i nawet sprzedał:):) Tam były chyba 4 x stk015 na kanał i realny prototyp kwadrodekodera..z tego co sie orientuje w polskim radiu w 2 programie w latach 70 były nadawane nawet specjalne audycje pod ten własnie amplituner....wiesz mam mglista wiedze na ten temat moze nawet mylną, ale wiem ze w cos takiego było.

Jedno jest pewne był czas jak we wrocławiu politechnika ponoć pracowała tylko pod potrzeby Diory w Dzierzoniowie i to chyba były te czasy ale to słyszałem od mojego nauczyciela w szkole który własnie w tym uczestniczył...szkoliłem sie w 1992 roku i troche mineło...Nawet przyjaznilismy sie z tym gosciem..ale zycie, zycie jest nowelą...

Cezar quadro to był amplituner kwadrofoniczny. PR Wrocław nadawało próbne programy kwadrofoniczne. Cezar był prezentowany na MTP w okrąglaku, tuż przy wejściu. Wydaje mi się, że była to podwojona Elisabeth z odpowiednim dekoderem. Zwróć się do redakcji PR we Wrocławiu. Wydaje mi się, że skrótowy opis tego radia wraz ze zdjęciem opublikował w latach 70-tych "Radioamator i krótkofalowiec".

W latach 70 wydawało się, że stereo umrze i zastąpi je kwadrofonia. Wydawano nawet winyle w dwóch systemach SQ i CD-4. Pierwszy był jakościowo gorszy, bo sygnał kwadro był kodowany dwukanałowo i odpowiednia obróbka sygnału pozwalała "wydobyć" sygnał dwóch tylnych kanałów. Były kłopoty z przesłuchami między kanałami przednimi i tylnymi. Lepsze były płyty nagrane w systemie CD-4, gdzie sygnał stereo był zapisany jak zawsze (zapewnienie kompatybilności z systemami stereo), a sygnał tylnych głośników był zapisany powyżej 15 kHz. Dla prawidłowego odtworzenia takiego sygnału wkładka musiała przenosic sygnał 45 kHz. Był też kłopot z trwałością płyt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A poniższy cytat pochodzi ze strony PR.

Polskie Radio było jednym z pionierów wśród radiofonii świata wprowadzających kwadrofonię w połowie lat 1970-tych. Jest to zasługa przede wszystkim mgr inż. Janusza Sidorenki, który był organizatorem technicznym i realizatorem kilkunastu nagrań kwadrofonicznych dokonanych w Polskim Radiu. Dokonano także - w kooperacji z firmą fonograficzną "EMI" kilkunastu nagrań kwadrofonicznych Wielkiej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia wykonującej utwory światowej sławy polskich kompozytorów współczesnych. Polski przemysł elektroniczny wyprodukował radioodbiornik kwadrofoniczny (marki "Cezar") oraz laboratoryjną serię magnetofonów. Szkoda, że zostało to zapomniane.

Ale w Archiwum Polskiego Radia S.A. zachowało się kilkanaście taśm kwadrofonicznych, wśród których cimelium stanowi słuchowisko "Dziady" wg A. Mickiewicza w reżyserii Z. Nardellego

z udziałem znakomitych polskich aktorów. Jednakże od prawie 30 lat nagrania te nigdy nie były odtwarzane, nikt nie mógł usłyszeć efektów kwadrofonii, do czego przyczynił się fakt, że nie ma

już magnetofonu do taśm o szerokości 1 cala, na którym dokonano tych nagrań. W dodatku żaden producent obecnie nie ma w ofercie sprzedaży magnetofonów na standard szerokości taśmy 1 cal!

W tej sytuacji realizator dźwięku w Archiwum Polskiego Radia SA Stefan Kruczkowski zmontował układ umożliwiający przy wykorzystaniu mechaniki stacjonarnego magnetofonu odtworzenie taśmy

z nagraniem kwadrofonicznym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowy2: o magnetofonach szpulowych co nie co wyczytalem na elektrodzie.

Piotrek608: dalo by rade pstryknac cezarowi fotke? w jakim on jest stanie, i ew ile alkoholu etylowego by trzeba miec?

-> Piotrek608

Ja Ci dam protoplasta kina ! To mialo sluchaniu muzyki sluzyc. Tych zboczencow od systemow 5.1, itd wtedy na swiecie jeszcze nie bylo. Kurcze, nawet zwyrodnialcow od CD nie bylo !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.