Skocz do zawartości
IGNORED

sennheiser 595 vs 580

liamk

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli dźwięk się poprawia, to zachowaj cierpliwość. Dużo ich słuchaj, najlepiej cały czas trzymaj włączony wzmacniacz - niech się wygrzewają.

Źródło rzeczywiście nie jest wybitne, więc może tu tkwić problem (dla refleksji spójrz do wątku 2258 i zobacz na wpis dzarro). Spróbuj może się umówić na odsłuch jakiś porządnych cd'eka z Twoim wzmacniaczem i słuchawkami, to zobaczysz jak wtedy będą grały.

Za wzmacniaczami też się rozejrzyj i porównaj ze swoim. Co jest ważne we wzmaku? Żeby dobrze grał i żebyś był usatysfakcjonowany;)

A na koniec wyciągnij wnioski co trzeba zmieniać i w jakiej kolejności.

Pozdrawiam

zrobiłem kilka zdjeć tego co ma w środku ten wzmacniacz - może ktoś cos z tego zrozumie i i powie co ja właściwie mam

[obrazekLUKASZ-208188_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zdjęcie kolejne

[obrazekLUKASZ-208191_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze jedno zdjęcie - troche mnie poniosło

[obrazekLUKASZ-208194_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

haearn

dzieki za skierowanie mnie na 2258

rzeczywiście sporo mi to dało - teraz mam więcej do myślenia. Muszę się z tym przespać. Rzeczywiście, te słuchawki są bezlitosne dla kiepskiego źródła dźwięku

> Marekban

Nie kup czasem jakichś elektrostatów bez specjalnego wzmacniacza do nich.

Ktoś tu na forum pisał niedawno, że gdzieś jest ogłoszenie z Sennheiserami Orpheus bez tego wzmaka.

Elektrostaty MUSZĄ mieć specjalny wzmacniacz, czy sterownik, czy jak by tego nie nazwać.

Bez tego, jeżeli je podłączysz pod normalne wyjście słuchawkowe, to nic z tego nie będzie.

Nie wiem, czy w ogóle wydałyby jakiś dźwięk.

Zatem uważaj na ogłoszenia, gdzie byłyby takie słuchawki bez wzmacniacza.

Janusz z Torunia

dzieki za radę

właśnie dlatego zapytuje o nie bo jest cos takiego na allegro

Ukryta Zawartość

jest tam jakiś wzmacniacz , ale podłączenia starego typu (w końcu ma to jakieś 18 lat) i nie wiem jak to podłączyć żeby skutecznie działało. Ale chyba wybije sobie je z głowy - lepiej teraz odłożyć na jakiś dobry cdik

Ukryta Zawartość

>jest tam jakiś wzmacniacz , ale podłączenia starego typu (w końcu ma to jakieś 18 lat)

zdecydowanie odradzam zakupu tego typu sprzetu. Sprzet audio sie starzeje, 10 lat to kupa czasu, membrany moga myc juz wyjchane a kondensatory wyslchy do sucha ;) tym bardziej jak byly wyprodukowane w technoligi sprzed 20 lat. Jak dla mnie sluchawki te maja raczej wartosc muzelana.

Dodatkowo audio-elektronika przez ostatnie 20 lat rozwinela sie dosyc znacznie i podejzewam ze tamte sluchawy, nawet w 100% sprawne moga nie zagrac jak sredniej klasy (czyli cd za 2 klocki, senki 580, wzmak na opapm) sprzet wspolczesny.

szyba -

we wzmacniaczu bajzel jest, ale działa coraz lepiej. To jest podobno wg schematu jakiegoś niemca - dedykowane specjalnie na sennki 580/600.

Dlatego pytam, bo sprzedjący tak mówił i nie wiem czy po zdjęciach można coś o nim powiedzieć.

Po tym jak zostawiłem go na dobę pod pradem i przemuchałem go decybelami na maxa jakoś lepiej się sprawuje.

Jest jednak cos dziwnego. Czasem, kiedy go włącze alby wyciągam wtyczke ze wzmacniacza zaczyna albo buczeć alby wydaje dźwięk przypominający pisk ze starego radia lampowego, który pojawiał sie przy zmianie częstotliwości.

Jednak wystarczy, że go wyłączę, odczekam chwilę aż wyjdzie z niego prąd i podłączę ponownie zaczyna działać bez zarzutu i w takim stanie już dalej gra.

Co to może być?

sprzedający mówi żeby dać mu kilka dni pod prądem to dojdzie do siebie - leżał w szufladzie przez ostatnie dwa lata...

>Marekban

Tylko nie przesadzaj z głośnością (nie podkręcaj na maxa), żeby nie uszkodzić słuchawek.

Ja swój wzmacniacz słuchawkowy, za radą konstruktora, przez pierwsze 2 tygodnie trzymałem non-stop włączony.

Co do źródła, to nie przejmuj się cenami, bo wcale nie musisz wydawać wspomnianych 3-4 kzł, żeby to dobrze zagrało z 580-kami (trochę gorzej będzie, jeśli w grę wchodzi tylko nowy sprzęt).

A co do tych pisków, to nie mam pojęcia - nie znam się na elektronice, ale myślę, że wkrótce, ktoś Ci udzieli odpowiedzi - na razie jednak lepiej zachowaj ostrożność.

Pozdrawiam,

haearn

Witam !

>Marekban

To, co masz na zdjęciu to dwie płytki wzmacniacza słuchawkowego z ELEKTORA - sam mam te płytki, niestety po odsłuchach wywaliłem je do pudła z "niepotrzebnymi rzeczami". Mają bardzo małe wzmocnienie i trzeba je podłączać do wyjścia wmacniacza. Nawiasem mówiąc ten, kto montował ten wzmacniacz nie był zbyt staranny. To najdelikatniejsza opinia jaką mogę wydać po obejrzeniu zdjęć.

Pozdr.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.