Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory - rankingi firm! stwórzmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Mój panel LCD ma za słabą "głębię czerni", żeby widzieć ciemniejsze partie zdjęcia.

Elny można kupić tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Raczej zbiorowe zamówienie by pasowało - przesyłka troszkę kosztuje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zoltar7, 29 Lut 2008, 10:23

>To śliczne cerafinki, w wyższych modelach Sony były simlici.

Chodziło mi oczywiście o Silmici (od silk) :)

"ELNA developed new raw material for the separate paper which uses a silk fiber. Therefore, this series can give high grade sound for any audio design. This series can be used to relieve the music’s vibration energy, to decrease the peak feeling sound at high compass, rough quality sound at middle compass and to increase massive sound at low compass."

witam

jakie polecacie kondensatorki SMD 100 nF?; czy zamiennikami SMD 100nF mogą być np. znane z forum - MKT ERO 47nF (filtracja zasilania przy DAC i odbiorniku DIR)?; dodam, że porażką było wstawienie WIM FKP2 10nF w miejsce tych SMD 100nF.

10nF ma 10-krotnie mniejszą pojemnośc niz 100nF. 47nF ma "tylko" nieco ponad 2 krotnie mniejszą pojemnośc, więc może być lepiej. Jeśli się zmieszczą to oczywiście 2x47nF (równolegle).

Dlaczego nie skoczyć od razu na głęboką wodę i dać 470nF zamiast tych 100nF?

OLES, nic dziwnego,że 10nF gra gorzej niż 100 ;) Co do zastąpienia ceramików smd foliowymi to nie koniecznie może to przynieść poprawę i nawet nie chodzi tu o pojemność tylko o indukcyjność takich kondensatorów.

witam

co do pojemności to oczywiście ma znaczenie, wimki wstawiłem bo akurat były pod ręką, z moich doświadczeń jednak wynika, że jakbym miał 100nF Wima, to byłoby jeszcze gorzej; wielokrotnie już próbowałem używać ich jako filtrujących zasilanie bezpośrednio przy DAC i nigdy się nie sprawdziły (ale nie zaszkodziło spróbować przy kostce z którą wcześniej nie walczyłem); oczywiście indukcyjność SMD będzie dużo mniejsza, lecz może sprawdzają się w tych miejscach inne; opcja: 'wywalić całkowicie' nie za bardzo się sprawdza, ponieważ główne filtrowanie za stabilizatorami jest ładny kawałek ścieżki na PCB dalej i chyba włażą jakieś śmieci z procesorów DSP itp.

Jeśli chodzi o filtrację zasilania DAC, to pojemności przy elektrolitach mogą wynosić100 nF, ale kondensatory powinny być nie polypropylenowe, tylko właśnie ceramiczne, najlepiej NPO/COG, 100nF/100V.

Chciałem się tylko upewnić co do oznaczenia kondensatorów. Mam małe MKP'ki, na jednych pisze dokładnie:

10000

A63AD

.1.30

Z tego co mi się wydaje to 10 nano.

A inne:

470

F63F3

.1.30

To chyba 470 piko.

Z góry dzięki za pomoc.

• 3 tygodnie później...

Czy kotś mógłby mnie biednego żuka oświecić gdzie w naszym ukochanym kraju można kupić wysokiej klasy elektrolity 6800uF/50V i 6800uF/80V ? Elna, Nippon, Kandeil, Nichicon... ?

***[ Oczywiście, że można ]***

www.allegro.pl

dokładniej to np.:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (www.hfo.pl

Ukryta Zawartość

nippon 50V

Ukryta Zawartość

samhwa for audio 63V

Ukryta Zawartość

Elna starget, ale na 35V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te widziałem, ale jednakoż SAMHWA ma średnią opinię, a przy tej pojemności i napięciu te kondensatory już trochę kosztują... więc wolałbym postawić na coś co jest pewne...

W hfo.pl masz

Rubycon Kondensator_Elektrolityczny 4700µF/100V Rozmiar_35X40 SNAP RC=5.12A

Samwha Kondensator_Elektrolityczny 6800µF/63V Rozmiar_30X55 SNAP FOR Audio

Samsung Kondensator_Elektrolityczny 10000µF/63V Rozmiar_35X50 SNAP RC=6.08A

napisz do rezystory.net

dj_zibi - ależ czy ja tak twierdzę ? Nie ! Po prostu opinie różne o nich się czyta, zarówno dobre jak i złe. Przy czym spotkałem się również z wyklinaniem ich od najgorszych... a ja wolałbym postawić na coś co jest sprawdzone i pewne :)

sav!O dzięki za zaangażowanie, potrzebuję minimum 6800uF na 50V i na 80V i wolałbym żeby był to jeden producent. W moim pytaniu chodziło o to, czy jest w Polsce jakiś sklep (najlepiej internetowy) w którym ot po prostu mogę zanabyć takie kondensatory marek które wymieniłem. Jak sam widzisz sytuacja jest taka, że jak u jednego trafisz np. Rubycona na 100V to dostępny jest tylko 4700uF a nie ma już 6800uF, a jak trafisz 6800uF to jest dostępny na 63V a na wyższe już nie ma... I najczęściej nawet w dwóch różnych sklepach nie kupisz takiego zestawu o którym wspomniałem a pochodzącego od jednego producenta.

No nie kupisz to fakt chociaz hfo i tam ma duzo dobrych kondow i duzych (pojemnosciowo); mi swojego czasu udalo sie 5 pin nippony kupic na allego 22000uf/80V; niby starsza produkcja ale zawsze cos i kosztowalo mnie to malo a potrzebne byly.

"No powiem ci ze napewno sa lepsze od jamiconow ..."

"Cooger dlaczego twierdzisz zę ta firma jest zła?:)"

dj_zibi, a na jakiej podstawie twierdzisz, ze ta firma jest dobra?

sorry, jeszcze raz

No powiem ci ze napewno sa lepsze od jamiconow ..."

...a skąt ta wiedza?

"Cooger dlaczego twierdzisz zę ta firma jest zła?:)"

dj_zibi, a na jakiej podstawie twierdzisz, ze ta firma jest dobra?

• Pokaż nowe odpowiedzi