Skocz do zawartości
IGNORED

Wkładka do pro-ject 9.1 + LAR LPS-1

t_rex_

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Apropo quintet black to mnie rozwala z samym pre LARa :) - aż jestem ciekaw co takiego wniesie Verto w tor...

t_rex

Jak Verto, napisz czy warto...

Zastanawiam się nad Pro- Jectem Xtension 9 z quintet black i ciekawy jestem czy warto dokupić do LARA Verto, czy poczekać na prototyp p. Czyżewskiego. Jak Verto, tani nie jest, warto było?

Zastanawiam się nad Pro- Jectem Xtension 9 z quintet black i ciekawy jestem czy warto dokupić do LARA Verto, czy poczekać na prototyp p. Czyżewskiego.

Miałem ten zestaw , a potem zmieniłem wkładkę na AT OC9 III i było dla mnie bardziej żywiołowo (a w dużej części słucham rocka).

I za kolegą Octagon - też poczekałbym na prototyp LARa

W zasadzie jestem już po testach tego prototypu i pozwolę sobie nakreślić kilka słów w tym temacie porównując je do Ortofona Verto. A więc warto czy też nie warto czekać. Całość testów można znaleźć na innym forum jeśli ten post jest w stanie zachęcić do zgłębiania tego tematu.

Proszę nie traktować tego jako formę konkurencji forów audio a jedynie chęć rozpropagowania postępów w dziedzinie projektu jakim jest SUT LARa oraz chęci wsparcia poważnej twórczości naukowej jaką Pan Czyżewski od dłuższego czasu nam prezentuje pokazując i wypuszczając coraz to nowe urządzenia.

Krótko:

- samo urządzenie na pierwszy rzut oka zapewne będzie się ładnie komponowało w zestawie LAR-a LPS-1 bo obecny wygląd jako "dodatku" to strzał w przysłowiową dziesiątkę, szerokością i głębokością dopasowany natomiast nieco minimalnie niższy,

- dodatkowym i bardzo ważnym plusem jest możliwość swobodnej regulacji ustawieniami bez rozkręcania urządzenia czy też zaglądania do tyłu lub od spodu i kombinowania ze zworkami czy też switchami po prostu wygoda,

- po odpowiednim dopasowaniu SUT-a będzie to nie tylko wizualnie ładny zestaw ale także kompletny, którego chyba nie proponuje żadna inna firma konkurencyjna w podobnej cenie,

- miejmy nadzieje iż po opracowaniu urządzenia finalnego będzie to nie tylko SUT tańszy od Verto ale i podobny w klasie a może i nawet lepiej dopasowany do zestawu.

Jak każdy duży chłopiec na początek trochę zabawy pokrętłami w celu sprawdzenia co i jak chodzi oraz czym co się reguluje. I tu pierwsze spostrzeżenie a mianowicie iż na tle Verto SUT LARa wypada jakby wizualnie lepiej może za wyjątkiem świecącej blaszki w Verto. W przypadku SUT LARa wszystko mamy pod ręką dzięki temu śmiało możemy przeprowadzić wszelkie regulacje ustawień w locie.

Ponieważ sama elektronika jest mi jakby lekko obca to też skupiłem się tylko na aspektach dźwiękowych tego urządzenia.

Trochę sobie posiedziałem i popuszczałem różnych kawałków i ......................... muszę przyznać iż jak na prototyp wygląda i słucha się tego zachęcająco, co prawda wiele jeszcze w nim prac ale pewne podwaliny już zostały rzucone. Dźwięk jest jeszcze trochę niedopracowany, nie wiem może to kwestia odpowiednio dopasowanych przekładni ale porównując to do Ortofona Verto to różnica w dźwięku jest spora oczywiście na korzyść Verto. Dźwięk w SUT LARa jest jeszcze dosyć jakby to określić suchy, bez wyrazu, z lekka przytłumiony jakby ktoś zarzucił nam może nie koc ale grubsze prześcieradło na kolumny brak takiego pałeru jaki wydobywa się z Verto. Wykorzystywałem, różne ustawienia jakie są możliwe w prototypie i przy żadnych nie uzyskałem

dźwięku zbliżonego do tego jaki daje czy też dysponuje Verto. Chciałbym już opisać jakieś konkretne detale dźwięków jakie możemy sobie wyobrazić ale myślę iż jeszcze to na obecnym etapie trudno o tym pisać bo droga wydaje się jeszcze spora do pokonania.

t_rex

Jak Verto, napisz czy warto...

Zastanawiam się nad Pro- Jectem Xtension 9 z quintet black i ciekawy jestem czy warto dokupić do LARA Verto, czy poczekać na prototyp p. Czyżewskiego. Jak Verto, tani nie jest, warto było?

zniknąłem z forum :) to najlepsza rekomendacja Verto. No czad jest co tu dalej pisać. Z quintetem dogaduje sie wręcz wzorowo - być może ortofon celował w swoje wkładki. Nowy potrzebuje chwili na wygrzanie ale nie dużo - dwa tygodnie i pokazuje swoje wszystkie walory. Po tych dwóch tygodniach wróciłem na chwilę do ustawień bez Verto. Jak dla mnie Verto robi to samo co turbosprężarka w samochodach i tyle.

Dodatkowo zdecydowałem się na upgrade gramofonu w audioforte i wymianę okablowania (miałem standard więc impedancja wewnętrzna przewodów za 20zł (pro-ject niestety nawet w droższych modelach pakuje to samo co w podstawowych)

Gramofon mam od kilku dni w domu - grzeję przewody na pierwszych 6 płytach z reedycji "Polish Jazz - nadmienię tylko, że brawo dla Warner Music naprawdę się postarali - płyty grają bajkowo... nawet moje Japończyki poszły w kąt :) ale wracając do głównego wątku po wymianie okablowania (cardas) i wtyków na rodowane dynamika oraz rozpiętość pasma całego układu poszła w górę, że ho ho :)

Problemem jest tylko to, że nie do końca jestem w stanie ocenic co ma na to wpływ na poprawe bo wszystko praktycznie na wygrzewaniu... i wkładka i Verto i przewody (również RCA bo wymieniłem na supry) i teraz jeszcze okablowanie ramienia, wtyki i gniazda...

Ale jest zajebiście :) - pozdrawiam!

Gdzieś po 20 - 25 godz. wkładka powinna powrócić do normy ale faktycznie spasowana jest z Vertem bardzo fajnie - niezły duet. Też dorwałem te płyty, Oj będzie się działo. :)

Dodatkowo zdecydowałem się na upgrade gramofonu w audioforte i wymianę okablowania

Też kiedyś zmieniłem w Audioforte okablowanie na cardasa. Jednocześnie wymieniłem wkładkę na Nagaokę mp200

I, niestety, ale zrobiło mi się wówczas troszkę zbyt miękkie granie...nawet po wygrzaniu

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.