Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

A te sa moje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-100005444 1170271529_thumb.jpg

post-8025-100005445 1170271528_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Projekt calkowicie moj, lacznie z zwrotnica. Jakie sa to sa, 65zł mozna smialo za nie dac. Jak ktos potrzebuje czegos do naglosnienia wiekszego salonu nadaja sie bardzo dobrze.

Borys ładna robota. I masz rację do większego pokoju są super. Ja wygrzewałem je dla brata w moich 17,5m2 i przy większych poziomach głośności dochodziło do kompresji. Ciekaw jestem jak zagrają w brata wielkim pokoju na poddaszu (ok 30-35m2)

• 4 tygodnie później...

witam

mysle że "niedługo" uda mi sie wykończyć monitorki i chciałbym juz zacząć drążyć temat zwrotnicy....

głośniki vify DX25tg i tytułowe heco

prosił bym o wszelkie sugestie i propozycje lub chociaż pomiary z SW od borysgo2

[email protected]

dziękuje

oil

Ukryta Zawartość

post-7680-100004620 1170272803_thumb.jpg

post-7680-100004621 1170272801_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Panowie mam pytanie o material tłumiący. CZęsto w lepszych kolumnach pojawia się coś co wygląda jak gruba wełna lub filc jest ciemno sielonego koloru z jakimis domieszkami.Dość ładnie sie układa i z tego co widziałem sprawia mniej problemów niz watex.

Niestety nie mam fotki ale może ktoś spotkał się z czymś takim??

Chodziło mi o ten materiał w środku koloru zielonego...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi sie ze jest to taki slabo prasowany filc, mozna takie cos kupic w sklepie z "kosmetyka" samochodowa, sprzedawany w matach, a uzywaliscie moze mat dekarskich??

Tylko że w takich sklepach to jest sprzedawane w małych arkuszach i na dodatek z przylepiona firmowo folia aluminiową lub matami APP. Przeznaczenie w takich sklepach jest ewidentnie samochodowe (wygłuszanie) a nie kolumny DIY.

• 3 tygodnie później...

Do McGyver

Napisałem już kilka maili w sprawie zwrotnic do zestawu Heco-Tesla, które opisuje jaro4444 w temacie.

Nie żebym był niecierpliwy, ale gwoli przypomnienia chciałbym za pośrednictwem forum zapytać w jaki

sposób mógłbym skorzystać z projektu tych zwrotek.

Mój adres :

[email protected]

Pozdrawiam

ja kupowalem taki filc razem z mata

maty bylo jakie 5 mm a filcu jakies 10 mm

kleilo sie to super

producent to chyba boll,kosztowalo to jakos tak kolo 12-15 zl za 50/50

Witam!

Potrzebuję informacji jakim głośnikiem Tesli możnaby zastąpić Heco HW170?

Nie chcę zakładać nowego tematu,a opisywane aplikacje Heco+Tesla napotykają

barierę w postaci dostępności właśnie wymienienych głośników HECO...

Generalnie chciałbym zbudować tymczasowe monitorki budżetowe i posłużyć

się konstrukcją opisywaną przez jaro4444, tylko obecnie jest problem

z dostępnością właśnie tych HW170...

Tesle są ogólnie wszędzie dostępne i ....tanie.

Chyba, że ktoś może załatwić mi takie głośniki jak w alplikacji jaro4444.

Pozdrawiam

Johan

Ja zaproponowal bym ci zamias tesli glosnik (niektorzy moga mnie zlinczowac za to) stx 18-120-6, mam go i goloslowny nie jestem, glosnik naprawde duzo lepszy od czechow, przedewszystkim srednica jest poprawna, nawet bardzo poprawna, z basem tez sobie znacznie lepiej radzi. Glosnik posiada potezny naped i jest bardzo efektywny, nawet na tych 30W potrafi bardzo ladnie zagrac. Mialem rozne tesle (nisko-sredniotonowe) i powiem ci ze sa duzo gorsze od tego stx (akurat tego 1 modelu). Na audiomania.info jest juz pare zwrotek wykonanych razem z tym glosnikiem. Naprawde polecam ci.

Namiar na konkretna aplikacje:

Ukryta Zawartość

Kupuj bo tanie i dobre, jak wino.

Ukryta Zawartość

Dzięki za linka.W temacie doboru głośników poruszam się trochę po omacku, ale moje monitorki

prawdopodobnie z uwagi na brak dostępu do Heco zostaną oparte na STX 18/120/6SW i Tesla

ARV104/64/8.Mam nadzieję na jakiś KONSTRUKTYWNY komentarz takiego połączenia.

Podkreślam, że zestaw monitorków ma na celu nie drażnić ucha i przetrwać do zakupu

prawdziwych głośników( to już jest też odpowiednia kwota...).Aha, byłbym wdzięczny za jakieś

sugestie co do zwrotnicy do takiego połączenia.Myślę, że po to jest forum żeby nia odkrywać

Ameryki co chwila.

PZDR

• 1 miesiąc później...

uwe300, 2 Gru 2005, 11:01

>->borysgo

>Jakiego użyłeś mikrofonu?

>Pozdrawiam

Uzywam panasonica wm61a, przewaznie wykonuje pomiary bez pliku kalibracyjnego, choc ostatnio coraz czesciej go uzywam.

Qubric

Gdzies tam wyzej wspomniales ze miales do czynienia z wharfedale cos ala gdn15/40 (biala pleciona membrana, wklesla nakladka przeciwpylowa, kosz 152mm, 4 sruby). Ja wlasnie tak owe zakupilem, pomierzylem no i parametry dokladnie takie jak 15/40. Wygladaja dokladnie tak jak MC wkleil z gotowa kolumna. Narazie moge powiedziec ze sa naprawde bardzo dobre (jak za taka kase).

borysgo2

tam na tej ch-ce z Heco i Vifą przy 10kHz i ~20 to takie zajebiste rezonanse masz?

a ile kosztują te GDNy o których piszesz w ostatnim poście?

pozdr

borysgo2, 29 Sty 2006, 21:48

>Gdzies tam wyzej wspomniales ze miales do czynienia z wharfedale cos ala gdn15/40 (biala pleciona membrana, wklesla nakladka przeciwpylowa, kosz 152mm, 4 sruby).<

Takie własnie widziałem - nakładka wklęsła z popielatej tektury, kosz plastikowy o obłych krawędziach. Widziałem i 15 i 17cm. Ale one nie były z Wharfedale tylko sprzedawca oferował je jako tonsil a na nabiegunniku nalepka Mission - takie jak z zestawów Mission serii 700 produkowanych przez Tonsil.

Wharfedale widziałem dwa inne głośniki - z naklejka Wharfedale na nabiegunniku równiez oferowane jako produkt Tonsila.

Jeden identyczny jak GDN 13/40/2.

Drugi z żółtą membraną plecioną i takim obłym niby stożkiem fazowym w centrum membrany (wygląd jak z Wharfedale Diamond 8.1, 8,3 i Pacific) tylko, że kosz był małego obwodu z krawędzią zaginaną do góry i zaopatrzony na obrzeżu w dużo otworów różnego kształtu - takich jak się stosuje w koszach głośników samochodowych. Przypuszczam że w tych kolumnach Wharfedale kosz jest osłonięty pierścieniem maskującym i jego kształtu może być nie widać.

te Tonsile to nie te przypadkiem...?

Ukryta Zawartość

tylko membrana chyba jest polipropylenowa a nie pleciona i czarno-niebieskawa? swoją droga jak to gra?

aha....odnośnie tych STX bo chyba nie zniosę....

aż zajrzałem z ciekawości na stx.pli co...? charakterystyka gładka...dobrze już ją ktoś wygładził, podobno są sposoby ;). Wystarczy spojrzeć na wykres impedancji a już wszystko widać jak na dłoni na waterfall'u. FAKT - głośnik za żadną kasę a i +/- 4mm to sporo jak na taki głośniczek...

Ukryta Zawartość

saczek_XTRM, 30 Sty 2006, 22:37

Nie. to jest GDN 16/50/6 Jego wersja 15om jest na tonach średnich w TLC Classik1.

Ten o którym piszesz to wersja GTC 17/50 ale z membraną niebieskawą polipropylenową i plastikowym koszem sprzedawana do Conrad Elektoronik - niedostepna na polskim rynku.

saczek_XTRM

o mnie | ignoruj

stat: 387 / 239 / 0

30 Sty 2006, 20:17

borysgo2

tam na tej ch-ce z Heco i Vifą przy 10kHz i ~20 to takie zajebiste rezonanse masz?

Rezonanse sa bo mierzylem bez pliku kalibracyjnego, przy projektowaniu zwrotnicy patrzy sie przedewszystkim na miejsce gdzie jest podzial, polemizujac to teraz widzisz ile sie ma charakterystyka producenta do rzeczywistosci, mam nadzieje ze nie myslisz ze wyroby nawet vify sa nawet w 90% powtarzalne.

Qubric

Glosnik zgadza sie parametrami co do 3% z gdn 15-40, wyglada tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.