Skocz do zawartości
IGNORED

heco - co sądzicie o tych głośnikach?

white

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Jaro4444 podoba mi się ta konstrukcja.Jestem początkujący w temacie AUDIO.Mam w tej chwili kolumienki na takich samych przetwornikach ale kolumny były robione na szybko bez pomiarów bez projektowania zwrotki wogule bezNADZIEJA.I mam taką prośbę.Gdybys mógł podac wymiary kolumn schemat zwrotki razem z wartosciami i komponentami...Byłbym bardzo wdzieczny :D

Ranczo's elementy zwrotki do Visaton SC10 + Heco HW170:

dół:

1,2 mH drut 1,4 mm, 6,8uF Jantzen, 8,2 ohm Ty-Ohm 10W

góra:

4,7uF Jantzen, 0,35 mH drut 0,8mm, L-pad - szeregowo 3R3, równolegle 6R8 Ty-Ohm 5W.

Polaryzacja wysokiego odwrotna!!!

Wymiary zewnętrzne:

Wysokość - 970 mm, szerokość 195 mm, głębokość 280 mm,

Pojemność komory woofera ok 16 dm3,

BR - 56x195 mm,

Wszystkie ścianki - MDF 25 mm,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cholera coś nie załączyło rysunku wrrr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro4444

No takie dzialanie powinno sie chwalic! Odrazu widac, ze Ci sie chce!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Nie śmiej się ze mnie ale nie wiem dokladnie jakiej wartosci rezystory w które miejsca mam wlutowac we zwrotce?Wielkie piwo postawie zaq odpowiedz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To zanim zaczniesz - potnij MDF na wymiar, przywieź go do domu, ładnie połóż na równym podłożu i zapomnij o nim na ok 4 tygodnie. Bo inaczej pokleisz a MDF Ci wyschnie na paczce i bedą uskoki. Jak go wcześniej dobrze wysuszysz to nie będzie problemu.

Wiem w d... się gotuje z tym czekaniem ale tak trzeba ;(

Raczo's, 20 Sty 2007, 09:36

>Ciekwe czy ja dobrze to potne .Żona bedzie mi obliczała wymiary poszczególnych desek.Może obliczy

>dobrze ;)

Jak u ciebie zona zajmuje sie obliczeniami to czym ty? gotowaniem? ;-)

Śmieszny jesteś.Po prostu miała lepsze oceny z matematyki ja miałem lepsze z innego przedmiotu więc wybacz mi to że zrobi to moja żona a nie ja. Zreszta lubie gotować dla mojej kochanej żony...

Jaro gdzie wycinasz mdf (ai czy tam musisz kupowac cąłą płytę jak np w mazi czy po prostu za ilośc elementów)?? ja niespotkałem sie jeszce z tym żeby mi docięli idelanie co do mm. Zawsze jest robota z 1-2mm uskokami i to mnie wkurza bo na tym się najwięcej schodzi :(

Nawet najlepsze formatówki maja jakąś tolerancje i podobnoż odchyłka 1mm to jest jeszcze norma.

Moje najgorsze doświadczenie z cięciem mdf było takie , że pewna firma docieła mi gubiąc na elementach 5mm , a żeby było bardziej kolorowo to nie wszystko było pod kątem prostym.

marko3T - niestety mylisz się drogi kolego

nawet tanie nieprofesjonalne formatówki ( bardzie tzw precyzyjne pilarki )

typu

Metabo TS-250

Bosch GTS-10 czy PTS-10 , a więc model gdzie prowadnice równoległe mają dwa punkty mocowania ( początek i koniec stołu ) mają dokładność do 0,5mm a nawet lepiej , zaś kąt prostopadły z dokładnością do 1st.

jeżeli ktoś ma większe odchyłki to wynika to jedynie z :

- braku remontu urządzenia ( wyraźne luzy na łożyskach wirnika bądź wyrobienie prowadnic

- niedbałość operatora ( najczęstsza przyczyna )

nawet stosując tak prosty sprzęt jak zwykła dobej jakości pilarka tarczowa + prowadnica ( szyna równoległa ) można uzyskać tolerancję 1mm !!!!

dodo

niestety kolego , ale to co napisałem wynika z moich doświadczeń , a nie z teoretycznych rozważań.

Tne mdf od kilku lat w firmach , które się w tym specjalizują i posiadają nowoczesne kilku letnie maszyny. Zjechanie z wymiarem 5mm oraz zgubienie kąta prostego to ewidentny błąd , ale odchyłka 1mm jest w granicach tolerancji. Przynajmniej takie opinie słyszałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.