Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Reaper, 13 Lut 2008, 19:16

Reaper ustawiasz Timer na play po włączeniu zasilania deck sam startuje i odtwarza.Ustawiasz na REC i po włączeniu decka sam zaczyna nagrywać.Działa to jak automat dostaje zasilanie i albo odtwarza albo nagrywa.

Może i można jakiś zegar do tego podłączyć.Ale niektóre a właściwie większość decków oprócz kabla zasilającego i wyjść wejść Chinch nie mają żadnego podłączenia.Wtedy działa to tak jak pisałem.

Pozdrawiam

W tej chwili już wiem, że oratorium tak zwane: Nienabożne Misterium Męki Pańskiej jak dobrze pójdzie to skończę przed 29.02.2008 w międzyczasie poszukując kompozytora i wykonawców. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Pomysł jest prosty istnieje w prawosławiu zdanie PANIE ULITUJ SIĘ GOSPODY POMIŁUJ i jest do niego przypisana rewelacyjna melodja i ona ma całość spajać a całość powinna być chorałem gregoriańskim wzbogaconym o elementy muzyki starocerkiewnej 11 Stacja Męki Pańskiej Katyń i Miednoje. Jest to dobrowolna praca katorżnicza [ wyczerpująca wyjątkowo kiedy sprzęt nawiasem mówiąc świetny zupełnie do niej się nie nadaje próbuję nagrywać 2.4cm/sek 2 x mono górna ścieżka tekst surowy dolna ścieżka z korektą spisanie na komputer dyktowanie 2.4cm/sek ale już stereo]

Pozdrawiam

Zbyszek

Kiedyś Poruszany był temat wypożyczalni płyt i nagrywalni kaset. Otóż sprawdziłem w bibliotece głównej jest dział "wypożyczalnia zbiorów muzycznych". Można się zapisać do biblioteki i wypożyczać płyty jak książki, a w domu je nagrywać.Oczywiście na kasety:-))) W Bydgoszczy mają chyba z 7tys. pozycji.

Kopalnią nagrań są Szkoły Muzyczne, różnych stopni, korystałem z nich już wielokrotnie zwłaszcza przy wyszukiwaniu czegoś tak nietypowego jak muzyka Mikołaja Gomółki do Psałterza Dawidowego w tłumaczeni Jana

Kochanowskiego czy muzyka organowa z okresu przedbachowskiego.

Pozdrawiam Zbyszek

Niestety w mojej małej mieścinie nima wypożyczalni płyt.

Ale w dawnych, pięknych czasach szkoły średniej, czyli na początku lat 90-tych kiedy to miałem sporo czasu to chodziłem do biblioteki w mieście, w którym się uczyłem i wypożyczałem płyty. Oczywiście nagrywałęm na kasety bo innej możliwości i tak nie było. Nikt nie słyszał o czymś takim jak nagrywarki płyt CD.

Więc wydaje mi się, że chyba w każdym większym mieście takie wypożyczalnie były.

Ale czy są do dzisiaj to nie wiem.

Oto mechanizm Sony TC K 570.Czy mnie sie wydaje czy tak niski model był wyposażony w czysty bezpaskowy DD?Kół zamachowych brak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czuję się na tyle marnie, że przestałem gonić jak kot z pęcherzem z jednej płytoteki do drugiej, najczęściej korzystam z usług zawodowego handlarza na pchlim targu, w jedną niedziełę po 12 pożyczam płyty dając kaucję

w następną o 8.00 oddaję i otrzymuję kaucję obniżoną o koszt wypożyczenia, szybkie, skuteczne, bezbolesne.Ostatnio jednak korzystam z tej usługi sporadycznie zbyt niestabilna pogoda i facet repertuar ma ostatnio marny.

Pozdrawiam

Zbyszek

T-Bolt, 14 Lut 2008, 09:12

>Oto mechanizm Sony TC K 570.Czy mnie sie wydaje czy tak niski model był wyposażony w czysty

>bezpaskowy DD?Kół zamachowych brak

Wydaje mi się, że jednak nie - przyjrzyj się dokładnie!

Silniki DD wyglądają zupełnie inaczej - to koło zamachowe jest jednocześnie wirnikiem silnika. Te trzy silniki na zdjęciu wyglądają zupełnie konwencjonalnie, i przede wszystkim żaden z nich nie wydaje się być osadzony na tej samej osi co wałek napędowy.

Późniejszy model TC-K611 ma praktycznie identyczny mechanizm. Koło zamachowe umieszczone jest pod lewym silnikiem, dlatego go nie widać. Napędzane jest przez główny silnik napędu, który umieszczony jest po prawej stronie (ten wystający z zieloną nalepką Mitsumi). Silnik po środku służy do napędu szpulek, zarówno w czasie zapisu i odtwarzania, jak i szybkiego przewijania, i do otwierania i zamykania kieszeni kasety, natomiast silnik po lewej stronie, nad kołem zamachowym, jest silnikiem pomocniczym, służącym do dosuwania i odsuwania mostka z głowicami.

super deck i cena ale czy warto tyle dać?

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie, do bywalców zagranicznych serwisów aukcyjnych:

Czy rejestracja np na e bay deutchland, jest podobna, lub taka sama jak w Allegro?Chodzi mi o to, czy też przysyłają list z kodem aktywującym?

ps.Odwiedziłem niedawno, kilka zagranicznym forumów hi-fi.

Zachwalają tam słuchawki Creative .....(coś tam, nie pamiętam drugiego członu nazwy) live.

Podobno grają jak najdroższe Beyerdynamiki.Sprawdziłem ich cenę.Można je u nas kupić, za niecałe 3 stówki.Czy ktoś z Was, słyszał o tych nausznikach?A może je posiada?

Oczekuję właśnie, na wylicytowane (używane, ale jeszcze na gwarancji) Philipsy 8900.Miałem je wypożyczone na jeden weekend i bardzo mi się spodobały.Zarówno słuchowo, jak i "wyglądowo" :-)

Jednak myliłem się z tym Direct Drive dzięki za objaśnienie MaciejLK.

1900 za króla magnetofonów Pioneer to sporo ale pytanie jak duża różnica dzieli go od CT 959,CT 979 i CT 93

Jest wyjątkowo lekki co nie jest dobrą wróżbą ale z drugiej strony przez otwory wentylacyjne widać pomarańczowy kolor to dobra prognoza.Jeżeli różnice nie są słyszalne to nie ma sensu wydawać tyle no chyba że z czystej checi podsiadania tego modelu.I to w zasadzie też rozumiem.

Porównałem dziś Pioneera CT-959 z Sony K870ES podłączone do wzmacniacza.Sony wypadł lepiej ale tylko dlatego że jest różnica w napięciach wyjściowych co uniemozliwia ich sprawiedliwą ocene.Sony to poziom 0,44V/47kOhm a Pioneer 0,316V/47kOhm.Dlatego Pioneer gra nieco ciszej.Są to dane z instrukcji obydwu.Bez preampa się nie obejdzie.

No proszę, nawet do komputera można sobie magnetofon na kasety sprawić. Nie powiem, rozwiązanie dość interesujące i ciekawe. Zapewne tez i wygoda np. przy przegrywaniu starych kaset i archiwizacji nagrań z nich do formatu MP3. Jestem tylko ciekawy jak taki sprzęt jakościowo jest wykonany i na ile jest wytrzymały. Bo z zewnątrz wygląda całkiem zgrabnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drugie zdjęcie nie weszło. No to jeszcze raz spróbuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj Misiu

Moje słodkie maleństwo CR-240 już odtwarza, już przewija tylko nagrywanie ma w dupie, reanimowany jest niezwykle sumiennie UWAGA DLA WIELBICIELI STAROCI nie wszystcy trzymają swój sprzęt w bieliźniarce albo w pościeli pod poduszką w 20-30 i starszych latków z z wiekiem zaczynają sypać się luty występuje zwłaszcza u tych przemrożonych tak zwane zjawisko trądu cynowego, toto raczyło uderzyć we mnie w najbardziej nieoczekiwanym momencie magnetofon się sypnął w znaczeniu dosłownym

Pozdrawiam

Zbyszek

==> CZARREK

Myślę, że prościej jest zarejestrować się na ebay.pl, bo jest po polsku, a dostęp do ebay.de jest też możliwy. Rejestracja jest prosta i szybka -- odbywa się przez internet i telefon. Wejdź na zakładkę rejestracji -- tam jest wszystko opisane. Na ebay.de jest dużo fajnych sprzętów, niestety koszt transportu do PL jest wysoki, bo wynosi ok. 18-25 ojro w przypadku kaseciaka, zależnie od wagi. Pozdrawiam.

==> RADMAR,

Całkiem ładny gadżecik. Obawiam się tylko, że to zabawka dla mało wymagających, bo jakość wykonania prawdopodobnie zbliżona do innych koponentów komputerowych, czyli masówki z chińskiej fabryki. Jeśli ktoś ma jakieś starocie na kasetach i chce je zgrać na żywca do dalszej obróbki cyfrowej, to może warto. Ale ten player jest chyba ciut drogi, z tego co się orientuję. Chłopaki, wy tu wszyscy audiofile, ale może ktoś tego używał, to niech się wypowie co nieco.

Radmar to kasetowe urządzonko raczej nie zagra tak jak dobrej klasy deck, nie zagra pewnie nawet jak średniej klasy deck (jakość pewnie podobna do radia samochodowego), jak ktoś chce przegrać materiał z kaset na twardy dysk to polecam podłączyć dobrego decka z komputerem kablem po jednej stronie z czinczami L + R a po drugiej z wtyką stereo minijack, albo bezpośrednio z gniazdka słuchawkowego, po wgraniu pozostsawić pliki w formacie WaV (nie przerabiać na MP3) i władować na płytę i mamy.

Ukryta Zawartość

Są tutaj i mikrofony i akcesoria do nich przy Neumannie Shure Brothers to żałosna nędza mówię to myśląc oczywiście o tych najdroższych studyjnych i reporterskich, Doskonałe są również mikrofony rosyjkie produkowane przez firmę OKTAVA i japońskie AOI.

Pozdrawiam Zbyszek

PS Darzę również wyjątkowym szacunkiem dynamiczne mikrofony Sennheisera a jest ich mnóstwo od charakterystyki kołowej [dookólnej ] aż po superkardioidalną [kierunkową o bardzo wąskim kącie.

Ukryta Zawartość

Panowie ! Mam ważne pytanie.......czy koła zamachowe w magnetofonach powinny mieć duży luz ? Mam na myśli ten ruch wzdłuż osi. Jak wiadomo, są tam plastikowe śrubki którymi reguluje się ten luz. Tylko dlaczego zawsze on jest taki duży ? Mówię tu o oryginalnych ustawieniach fabrycznych. Jeżeli powinien być, to jaki ?

Odpytaj MULSA, GARDENUSA, JAROMIEGO, DARKULA jeśłi rolka dociskowa jest idealna a nie stożkowata myślę że to nie ma specjalnego znaczenia ciężar koła zamachowego jest dostatecznie duży aby dociskać oś wałka sterującego do kulki dolnego łożyska i luz poosiowy nie występuje w magnetofonach reporteskicb nie można liczyć na zbawienną siłę grawitacji i luz musi być ustawiany zgodnie z instrukcją serwisową

Pozdrawiam

Zbyszek

Pytam, bo przed chwilą byłem zmuszony wymienić pasek napędowy w "Akai GXC 750D". No i zauważyłem duży luz, i to w obydwóch kołach zamachowych.Wyregulowałem tak, aby był minimalny i jest OK.

Kasjel, 15 Lut 2008, 21:26

Nie ma jednoznacznego określenia luzu osi w pionie.

np : w GRUNDIG CF 5500 podają 0,02 do 0,1 mm

a w OPTONICA RT 5200, 7000 0 ( Null ).

Ja też reguluję na minimalny skok tak aby koło zamachowe bez założonego paska swobodnie się obracało bez wyczuwalnego oporu.

Pozdrawiam.

Szanowni Państwo.

W dniu wczorajszym, udało mi się ustrzelić za 55 zł + koszty wysyłki, magnetofon szpulowy Telefunken 3000 M hifi.

Podobnież jest w stanie wizualnym bardzo dobrym.Technicznie-niesprawdzany, ze względu na brak szpul.W komplecie jest instrukcja obsługi.

Poniżej zamieszczam link na stronę radiomuseum do info o tym sprzęcie.

Ukryta Zawartość

Poszukuję wszelkich informacji o tym magnetofonie.

Może ktoś z Was, spotkał się już z tym modelem?

Ukryta Zawartość

Musi być to chyba nielichy sprzęt, gdyż dokopałem się do informacji, że nowy, w okresie swojej sklepowej sprzedaży, kosztował w granicach 3000-3200 DM.

ps.Niestety nie wiem, czy jest to dwu, czy czteroślad? Sprzedający, nie ma takiej wiedzy.

Mam do Was jeszcze jedno pytanie.

Czy do amplitunerów typu vintage, można (niczym nie ryzykując) podlączyć słuchawki o każdej impedencji?

Konkretnie mam na myśli wyżej wspominane Philipsy 8900, o impedencji 32 ohmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi