Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Do Czarrka

Ja nie znam testów uznaję jedynie tak zwaną degustację non stop w warunkach bojowych, a wtedy wszelkie buzery bajery i wodotryski odpadają jak makijaż z twarzy osiemdziesięciolatki. W czasie eksploatacji ujawniają się najdrobniejsze nawet błędy konstrukcyjne, lichota produkcyjna czyli kiepskie elementy elektromechaniczne i elektroniczny, wycierający się plastik zamiast metalu. Jest obecnie na Allegro magnetofon reporterski dobrej firmy

bez klapki pojemnika na baterie z fotografią zardzewiałej sprężyny w tymże, sprzęt podobno pracuje i to nawet doskonale, po odkręcemiu jednak tylnej ścianki możemy natrafić na przeżarte salmiakiem z ogniw wiązki przewodów i obwody drukowane niektóre wady takie jak zimne luty potrafią uszkodzić magnetofon nagle i niespodziewanie i to wtedy kiedy jest on nam najbardziej potrzebny. To jest jedna z przyczyn dla której przechodzę na sprzęt nieco młodszy czyli przenośne DAT-y a konkretnie AIWA STRASSER HD-X1 i HD-S1 i myślę, że po remoncie i konserwacji u JaroMiego długo mi jeszcze posłużą

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, 20 Lut 2008, 09:50

>Do Czarrka

>Ja nie znam testów uznaję jedynie tak zwaną degustację non stop w warunkach bojowych, a wtedy

>wszelkie buzery bajery i wodotryski odpadają jak makijaż z twarzy osiemdziesięciolatki.

I właśnie taka metodologia, najbardziej mi się podoba. :-)

Nie jest tak źle z tą niedostępnością w chwili obecnej, często ceny sprzętu w USA doliczając wszystkie opłaty związane z ich do domu pod drzwi na wycieraczkę są niższe niż w Europie a ustrojstwa znacznie ciekawsze, uważam, że wszystkie o ile tylko taka możliwość testy należy czytać i inwestować w fachową literaturę i wybrać to co nas najbardziej interesuje Panowie od lat już nie istnieje tytuł doktora wszech nauk lekarskich. Mnie do szczęścia potrzebna jest jako taka znajomość sprzętu reporterskiego i robię wszystko co mogę aby mieć na ten temat minimalną wiedzę

Pozdrawiam

Zbyszek

PS. CR-240 w dalszym ciągu nie nagrywa - a awaryjny z Łodzi jeszcze nie dotarł Poczta Polska raczy sobie kpić

remont starego sprzętu to katorga często w rzeczywistości połączenia w egzemplarzu z konkretnej serii różnią się od schematu dołączonego do instrukcji serwisowej obwody drukowane w niej rozrysowane są niezgodne z tym co zostało wytrawione albo generator podkładu ma inną konstrukcję moc i częstotliwość

Czytać należy wszystko jak leci nawet przy słabej znajomości języka.

N ja myślełm o kupieniu jakiegoś decka z USA przez eBAy, ale jak jest z kosztami wysyłki?? Ile wychodzi koszt wysyłki do nas??

No i co z zasilaniem??

Przcież tam mają 110-115 Volt.

Metoda moja może zbyt chamska stresująca czasochłonna czasem nawet ponad siłę zamęczanych dzień w dzień

Przyjaciół ale skuteczna, CR-240 nagrywa czysto, odtwarza idealnie prawy i lewy kanał działa podsłuch odsłuch mikrofon wewnętrzny reagują obydwa wskaźniki jest ALC i Dolby -przewija w obydwie strony wniosek końcowy, NIE BĘDZIESZ NA REWELACYJNYM PROFESIONALNYM SPRZĘCIE nagrywał byle kogo ani niepotrzebnie się spieszył

Pozdrawiam

Zbyszek

Reaper,

zdaje się, że 80% interesującego nas sprzętu (jeśli nie więcej) ma przełączniki pozwalające wybrać odpowiedni tryb zasilania z sieci na 110 lub 230 V. Drugą kwestią jest inny typ wtyczki. W stanach gniazdka wygladają nieco inaczej niż u nas i nieco inaczej niż na wyspach. Ale to też nie jest problem, bo na Allegro można bez problemu kupić adaptery do wtyczek zasilających typu brytjskiego lub amerykańskiego i po problemie.

Natomiast co do kosztów przesyłki to nie orientuję się, ale również słyszałem, że razem kosztem wysyłki niejednokrotnie taki sprzęt bardziej opłaca się kupić tam niż u nas.

Proponowałem 150 złp + transport za rozlatujące się ustrojstwo być może wewnątrz skorodowane z niekomletną

obudową i ponieważ byłem wówczas bez CR-240 być może bym nawet coś dołożył - za taki sam sprzęt w USA + futerał + instrukcja obsługi + instrukcja serwisowa 100-120 $ + dodatkowe opłaty związane z cłem i transportem

Jestem zbyt biedny aby kupować tandetę lub przepłacać za sprzęt ściągany z Anglii.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS kaseciak reporterski wystawiony już od kilku dni na Allegro i całkowity brak chętnych [poprzednio były za dwieście niesprzedany Technics i za prawie tyle samo JVC]

==> REAPER

Koszt przesyłki z US do Europy przeciętnie ważącego kaseciaka to wydatek ok. US$110, jeśli korzystamy z USPS (poczta amerykańska). Jest to koszt wysoki, ponieważ USPS wymyślili sobie, że wszystkie przesyłki za granicę będą wysyłać tylko jako First Class Priority Airmail. Jeśli zamierzasz kupić coś większego, jak np. szulowca, koszt będzie dużo wyższy. Jeśli trafiłeś na coś, czego absolutnie nie znajdziesz w Europie, może warto. Przygotuj się również na zapłatę 22%VAT i cła. Najlepiej, gdyby ktoś znajomy przywiózł twoje zakupy w bagażu. Pozdrawiam.

Mam pytanko.

TC-K670 jest z serii ES czy nie??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W linku jest oznaczenie ES (Elevated Standard)

Czy to odnosi się do serii ES?? Czy to jakieś inne ES??

Ukryta Zawartość

Reaper, 20 Lut 2008, 20:59

TC-K 670 nie jest z serii ES lecz to ostatni najwyższy model z serii podstawowej .

Dał on podstawę do tworzenia serii w wersji ES.

Ja go mam i jestem zadowolony.

Gra świetnie .

Pozdrawiam.

Mnie ostatnio niedużą zabawkę około czterech kg przywiózł grzecznościowo znajomy piękna i płaska jak nieco przypasiony naleśnik,

Pozdrawiam

Zbyszek

Nie watowano ani nieclono

Co do sprzętu sprowadzanego z USA: niestety, większość modeli sprzedawanych tam jest sztywno ustawiona na 110-120V; modeli z przełącznikiem napięcia jest stosunkowo niewiele. W latach 70-tych i na początku 80-tych większość wyrobów japońskich miała przełącznik napięcia, bo trafiały na cały świat; potem Japończycy zaczęli produkować bardziej indywidualnie na dane rynki. Dlatego kupując sprzęt z USA trzeba się liczyć z koniecznością korzystania z dodatkowego transformatora. A wkażdym razie, przed zakupem warto się upewnić.

MaciejLK, 20 Lut 2008, 22:04

Można także dobrać odpowiednik na 220 V lecz trzeba sprawdzić moc oraz jakie są napięcia na uzwojeniach wtórnych. Wtedy nie ma już potrzeby stosowania dodatkowego transformatora

To rozwiązanie pozbawia niestety oryginalności sprzętu ale jest praktyczniejsze.

To model w moim posiadaniu.

Zaczęło się ciekawie.

Poprawne oznaczenie sprzetu TC-K670

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do ^ Gardenusa CR- 240 chodzi zimnych lutów było w nim na pęczki zakleszczony przełącznik niedolutowane skutecznie kable padnięta jedna dioda i tranzystor w generatorze wcz. Mam od Sylwka Kilupa dawcę organów i jeszcze jednego dużego CR-a w remoncie mały CR-210 jedzie do naprawy do Kielc.

Jakoś zaczyna być powoli z górki

Pozdrawiam

Zbyszek

Green Apple,

Myślę Marku, że bez większego problemu dostaniesz tą rolkę, zwłaszcza że CT-900S jest stosunkowo młodym modelem. Ja ostatnio we wszystkich swoich deckach rolki wymieniałem i nie było najmniejszych problemów żeby je dostać, mimo zróżnicowania wiekowego. Na PW podaję Ci namiary u kogo pytać.

Korwin, ten magnetofon reporterski jest dwugłowicowy.

(ilu głowicowe są Twoje Uhery?)

Akai GX95, daje z siebie wszystko, przy sygnale zapisywanym na poziomie +3 do +4 db.

Przy kalibracji, nie należy także zbytnio sugerować się tymi "ząbkami", pokazującymi optymalne poziomy ustawień.

Ja zakładam słuchawki na uszy i dokonuję nagrania testowego, tak kręcąc biasem i levelem, aż uznam (przy odsłuchu "po taśmie"), że jakość jest satysfakcjonująca.

Wczoraj, przez około 3 godziny, bawiłem się w nagrywanie na Marantzie SD4020.Jako, że robiłem to na prędkości 9,5 cm na sek, szybkość w jakiej "ubywało" taśmy, była zatrważająca.Niestety magnetofon ten, nie ma funkcji kalibracji, choć posiada 3 głowice.

W tym przypadku, optymalną jakość nagrania udało mi się uzyskać przy sygnale na poziomie ok +5 db.

Nagrywałem audycję w PR3, Muzyka Alternatywna.

Przełączając wajchą Source-Tape, doszłem do wniosku, że dżwięk z decka, jest "pełniejszy" i bliższy słuchaczowi.Magnetofon dodaje od siebie niskie tony (podobnie jak Akai GX95).

Mam jeszcze pytanie do Korwina.

Jaką impedancję muszą wykazać się słuchawki, aby nazwać je niskoomowymi?

Czy 8 ohm wystarczy?

Kilka dni temu, Aiwa Excelia, poszła za ponad 5 i pół stówki.

Mam do Was pytanie.Na fotkach, zauważyłem że z tyłu tego decka wystaje "takie coś".

Czy to może wyprowadzony na zewnątrz zasilacz?

Przed chwilą zakończyła się licytacja Nakamichi DR-10.

Poszło toto za 6 stówek i jedną złotóweczkę +koszty przywózki.

Czy ktoś z Was zna ten sprzęt?

O ile się nie mylę jest to chyba jedyny w tej chwili kaseciak, jeszcze produkowany przez Nakamichi.

Ukryta Zawartość

W RAMACH GADŻETOWYCH CIEKAWOSTEK

Ukryta Zawartość

czarrek

Witam

Ten DR-10 To ostatnie wypociny Nakamichi , niestety nie tak dobry jak wcześniejsze modele może licytujacy się o niego , słabo rozeznali temat za 600zł można mieć coś lepszego , ale o gustach sie nie dyskutuje

audiomagia.blogspot.com

czarrek

Witam

Ten DR-10 To ostatnie wypociny Nakamichi , niestety nie tak dobry jak wcześniejsze modele może licytujacy się o niego , słabo rozeznali temat za 600zł można mieć coś lepszego , ale o gustach sie nie dyskutuje

audiomagia.blogspot.com

Dotarł do mnie K909ES stan przedni - wizualny i techniczny, jedynie strasznie okurzony mechanizm (pewnie długo stał) ale już się z tym uporałem. Szkoda mi go sprzedawać (kupiłem go raczej na handel niż dla siebie) to naprawdę fajna maszyna, choć muszę przyznać że mechanizm Pioneera Master Lauferk jest lepszy niż w ten w Sony :) ale może to słabość do marki mi wyłazi.. w weekend powklejam jakieś foty. Aha mam też pytanko - zębatki w tym sony są łatwo dostępne (nie tak jak w pionku zabudowane naleśnikiem z plastiku) nie widzę na nich smaru, czy mam tak zostawić czy jednak zaaplikować niewielką ilość srodka smarującego? (Kiedyś słyszałem opinię dobrego serwisanta że decki nie muszą być smarowane)

Sprzedaję swojego GX-65. Zastanawiam się nad kupnem kolejnego decka. Cena wyjściowa to 200 zł. Może się to zmienić w zależności od tego ile dostanę za Akaica. Co polecacie? Na pewno nie chcę nic gorszego. Ma być o tych samych parametrach lub lepszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi