Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

paul_67,

ładnie się prezentuje, naprawdę, kawał porządnego kloca jak go tak porównać z tym Technicsem, który na nim stoi. Niech Ci długo służy i bezawaryjnie. Chociaż trzeba przyznać, że RS-B 605 też był bardzo dobry, ostatecznie najwyższy model wśród dwugłowicowych Technicsa (później zastąpił go RS-B 665) i pomimo tego, że na Twoim zdjęciu wygląda dość skromnie w porównaniu z Akai, to też bardzo dobry model, i niech Ci też długo służy. :)

rafalelektronik,

obawiam się, że kaset metalowych już nigdzie nie uświadczych (chyba, że ze starych zapasów jeszcze gdzieś coś znajdziesz), bo nie są one już produkowane. Jeśli chodzi o chromówki, to nie ma z nimi większych problemów - TDK SA, Sony UX i UX-S są dostępne w sieciach MediaMarkt i Saturn, można też czasem po salonach audio-wideo coś innego znaleźć typu TDK DJ2 czy Sony CDiit, a w sieciach dyskontów spożywczych Lidl, są jeszcze dostępne Maxelle SQ (trójpak za 8 zł), jednak to już chyba końcówka jest, bo ubywa ich z każdym dniem. Z innych chromówek, raczej nic mi się w oczy ostatnio nie rzuciło.

Kiedyś jeszcze nie tak dawno forum Audiostereo było opiniotwórcze dotyczyło to zwłaszcza sprzętu takiego jak wzmacniacze, magnetofony, słuchawki, obecnie roli tej nie spełnia a niektóre wątki podawane są na wykładach i ćwiczeniach z psychologii klinicznej i psychiatrii jako przykłady od minimalnych odstępstw od normy zaczynając, aż po poważne jednostki chorobowe. Tam gdzie nie ma potrzeby nie prowadźmy jałowych dyskusji, traktując własne wypowiedzi tak jak prawdy objawione, ponieważ mądrego jest bardzo trudno przekonać a idiota zawsze wie lepiej.

Pozdrawiam

Zbyszek

Z Technicsa RS-B 605 też jestem bardzo zadowolony.Gra bezawaryjnie od kilkunastu lat.Może nie ma takiego basu jak Akai, ale przyjemnie się go słucha.Co najważniejsze nagrywa bardzo dobrze na taśmach żelazowych.Pamiętam swego czasu jak mi wszyscy go zazdrościli:-)

"paul67"- myślę, że wylicytowałeś go za dobrą cenę. Bo poniżej 400zł za Akai GX75 to dobra cena, a stan jest przecież bardzo dobry.Gdyby nie ta szafka, to ja na Twoim miejscu dorobił bym sobie drewniane boczki. Miał byś wtedy Akai GX 95 :-))

Paul - odbierz pocztę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rico,

tak w ogóle to mam prośbę do Ciebie o opinię na temat Twojego ostatniego nabytku. :) Obserwowałem nawet tą aukcję i chciałem w niej "utopić" kasę, ale widząc znajomy nick z forum nie wchodziłem Ci w paradę. Powiedz jak w Twoim odczuciu się sprawuje, bo jako fan Technicsa mimo niezbyt pochlebnych o nim opinii, chcę go mimo to nabyć - zawsze mi się podobał. A swoją drogą gratuluję nabytku, zwłaszcza, że cena była normalna, a nie tak jak niektórzy sobie życzą - 650 i więcej. Ja posiadam kilka trochę niższych modeli, ale jestem z nich dość zadowolony. Jeśli więc wszystko już przetestowałeś na wszystkie możliwe sposoby, napisz ze dwa słowa. Nie podałem linka do aukcji ani modelu celowo, żeby handlarze cen do góry nie podnosili, a Ty i tak wiesz o co chodzi. :)

Niestety mój "Akai GX 95" jest kompletnie rozjechany pod względem regulacji elektrycznej. Odtwarzanie jest OK, ale aby coś nagrać w miarę przyzwoicie należy kalibrować "na słuch" i musi być włączony "HX PRO". Kalibrowanie według wskażników "CAL" daje beznadziejny efekt :-((

Witaj Radmar

Na wstępie dzięki za tą licytację (wiesz za co ;-))Fakt, cena była bardzo dobra i trochę się bałem o stan decka ale zupełnie bezpodstawnie (to był bardzo dobry zakup w przeciwieństwie do niezbyt trafinego Akai GX 75 MkII, ale o tym trochę później)Po odbiór decka miałem pojechać osobiście, bo sprzedający mieszka 60 km od Kielc, ale jak to w życiu bywa, nie przewidzi się wszystkiego i stanęło na tym, że on przyjechał do Kielc bo miał sprawę i przy okazji przywiózł Technicsa. Miałem więc okazję zamienić parę słów. Przede wszystkim nie jest to handlarz tylko pasjonat, wyjątkowo miła osoba. Jeśli ktoś będzie miał okazję coś kupić od niego to naprawdę polecam. W tamtym czasie sprzedawał na aukcjach kilka fajnych klocków (jeśli to czyta to pozdrawiam). Deck w stanie niemalże fabrycznym: najmniejszej ryski na panelu przednim (z resztą na górze też prawie ideał), bez kurzu i brudu, widać, że był czyszczony i pielęgnowany, zużycie głowic i wałków dociskowych minimalne. Jeśli chodzi o odtwarzanie to nie miałem zbyt wiele taśm nagranych na dobrym sprzęcie ale te co mam podobnie brzmią na GX 75 (Akai ma trochę lepsze dolne pasmo, schodzi niżej i z dobrą kontrolą, Technics wyraźnie preferuje górę, ale nie nie jest rażące) Co do nagrywania to jest po prostu bardzo dobry. Ma znacznie bardziej rozbudowaną opcję kalibracji: krok pierwszy- level cal - osobno dla każdego kanału, krok drugi bias cal - osobno dla wysokich i niskich. Generalnie w moim przypadku Technics wypada zdecydowanie lepiej niż częściowo uszkodzony(rozregulowany) Akai. Mam podobny problem co Kasjel: Akai po prostu kiepsko nagrywa: demagnetyzacja głowic ani czyszczenie izopropanolem nie pomogło. Boję się trochę oddać do jakiejś naprawy bo jeszcze bardzie go skopią(ustawienia głowic wyglądają na oryginalne - czerwony lakier)Taśmy zapisane na Technicsie są dobrze odtwarzane na Akai i Sony Tc-K570(choć na Akai nie wszystkie). Ciekawostkę w Technicsie stanowi układ dbx, ale nie korzystam z niego ponieważ taśmy nagrane w tym systemie a odtwarzane na decku bez dbx brzmią po prostu fatalnie. Trochę w Technicsie brakuje mi podświetlanej kieszeni kasety.... Podsumowując: jeśli były do wyboru nowy akai i nowy technics to z pewnością lepszy wyborem byłby akai, ale w dzisiejszych czasach to nierealne, dlatego lepiej wybrać (jeśli to możliwe) teoretycznie słabszego decka, ale za to w lepszym stanie technicznym.

"rico1973" - czy masz może problem z niskimi tonami ? Czy po kalibracji według wskaźników niskie tony "charczą" jak gdyby przesterowane ? Ja teraz muszę przekręcić "bias" na + max, i włączyć koniecznie HX PRO wtedy dopiero jest OK. Ktoś rozregulował Bias na płycie głównej. Muszę jeszcze sprawdzić na taśmie CrO2. Być może są tam osobne PR-ki do regulacji Bias, dla każdrgo rodzaju taśmy.

Zgadza się, niskie charczą jeśli ustawię według wskaźników kalibracji, poza tym sygnał "source" jest wyraźnie silniejszy niż z taśmy (o ok 4 db) Z tym, że u mnie wg wskaźników bias max na -, level max na +; tak jest w większości przypadków. No i rec level prawie w skrajnych położeniach musi być... poza tym czasami jedną stronę odtwarza gorzej... Technics tego nie ma, tam kalibracja jest bardzo czuła nigdy nie ma skrajnych położeń, no i obydwie strony odtwarza tak samo...chyba ciężko kupić dobrego Akai...

Może po prostu te okazyjne ceny, w jakich kupiliście sprzęt wzięły się właśnie z takich usterek?

Może nie w temacie kasetowych, bo szpulowy, ale dostałem do testowania Akai GX-230D od V-Savage. I jestem naprawdę zachwycony jego dźwiękiem, kulturą pracy - no naprawdę sama przyjemność używać taki sprzęt. Już go raczej nie oddam ;)

Kasjel

11 Maj 2008, 19:50

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1099 / 1593 / 4 "rico1973" - czy masz może problem z niskimi tonami ? Czy po kalibracji według wskaźników niskie tony "charczą" jak gdyby przesterowane ?

Popytajcie mulsa, to najprawdopodobniej brak masy-zimny lut na generatorze zapisu.

Pozdrawiam, Wojtek.

"..chyba ciężko kupić dobrego Akai..."

oj ciężko mój egzemplarz za nic nie chciał ustawic równo na wyświetlaczu kanałów L i P takze jest to loteria wiele łatwiej dostać niekreconego GX-65 ale to juz nie ten mechanizm.Kiedy uda mi sie kupic taki okaz GX-75/GX-95 w pełni sprawny to mimo iż nie jest to moja ulubiona marka decków(niepodzielnie rządzi tutaj Pioneer) to na pewno zostanie.

a pisałem zeby uważać na magnetofony AKAI GX-95,75 jak kupować to tylko osobiście bo mechanizm się rozjezdza miałem taki problem kiedyś i tylko jeden gośc w poznańiu potrafi to naprawić

"yogi1"- w moim Akai mechanizm jest już zrobiony. Wszystko wskazuje na to, że trzeba zrobić regulację elektryczną według serwisówki. Do ustawienia jest przedewszystkim prąd podkładu.

Ogólnie jestem i tak bardzo zadowolony, bo za 100zł......

No ale pomęczę jeszcze trochę Jaromiego, i będzie OK.

• Pokaż nowe odpowiedzi