Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Pytacie się co z Korwinem.

Korwin jest już po zabiegu i wszystko poszło dobrze.Czuje się dobrze i jest szansa,że we wtorek wróci do domu.Troche jeszcze potrwa regulacja stymulatora,ale może przed nastepną niedzielą sam się z nami podzieli swoimi uwagami.Miłej niedzieli.

discomaniac71, 20 Lip 2008, 12:40

Magnetofony Akai z serii GX (65, 75 i 95) maja problemy z nagrywaniem na kiepskich tasmach. Nie

>tylko na FE ale takze na niektorych Cr dlatego miedzy innymi pozbylem sie GX 75 mkII

Krótko i na temat- to nieprawda!

co za bzdury piszecie , no raczej jest tak jak deck jest rozregulowany (brak odpowiedniego naciągu taśmy ,sprzęgło się ślizga itp.) jak ktoś chce posłuchać AKAI GX-MKII sprawnego który kalibruje wszystkie kasety to zapraszam

yogi1, 20 Lip 2008, 13:58

Mój Akai nagrywa rewelacyjnie nawet na podstawowych kasetach Sony,TDK czy EMTEC i jeśli magnet jest sprawny to nie będziemy mieć problemów z zapisem na tych taśmach.

witam.

Z kolei ja musze powiedziec i przyznac racje tutaj ze nigdy nie mialem zadnych klopotow z 75 mk2 lecz z GX-F 95 byly problemy mianowicie mechaniczne poniewaz byl uszkodzony tor prowadzenia tasmy i zapis lub otwarzanie bylo nie na zadowalajacym poziomie.To tyle moich wywodow.Przepraszam za brak polskich znakow jezykowych.Wiec krodko GX-67 powinien bardzo dobrze zagrac nawet z tasmami ktore byly tutaj pokazane sony zelazo,tylko przeprowadzic kalibracje i bedzie podejzewam duzo lepiej.Pozdrawiam Wojtek

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Gdy ma się do dyspozycji więcej niż dwa decki, to można czasem zaobserwować ciekawe zjawisko.

Mianowicie zdarza się, że taśma nagrana na danym magnetofonie, może być lepiej odtwarzana na innym ! Tak jest w przypadku mojego Akai GX 95. Gdy coś na nim nagram, a potem włożę kasetę do Sony TC 229SD to jest poprostu rewelacja ! Wzrasta dynamika i poziom niskich tonów, co powoduje że dźwięk staje się bardzo zbliżony do brzmienia szpulowca.

manius59>stilon też nie jest zły, ale twój Teac pełnię możliwości pokaże z Ampexami 456. Mogą też być maxelki UD - jak pisze Marek. Revox 641 też się dobrze spisze z tym Teacem. Oczywiście koniecznie na szpulach 26cm - wtedy jak ktoś go zobaczy u Ciebie - to usiądzie. Nie macie wrażenia, że szpulowce czaują tymi szpulami???Pozdr - Jacek

W niedzielne popołudnie nie ma jak posłuchać sobie muzyki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Właśnie wygrzebałem z starych zapasów nową taśmę Basf,którą kiedyś dostałem od kolegi z studia radiowego.Tylko że grubośc tej taśmy to 50 mikronów,i zastanawiam się czy może być stosowana w tym sprzęcie.Dzięki Jacek

Spokojnie może.Ja mam kilka takich taśm i to na 7 jak i na 10,5 calowych szpulach.Nagrywa się na nich bardzo dobrze,chyba ,że jest to tzw.radiówka.Wtedy może być kłopot bo ta taśma wymaga inaczej ustawionego prądu podkładu.Ale możesz zawsze spróbować jak twój sprzęt to potraktuje.

Paul_67 - oprócz pięknego szpulowca widać słynne wzmacniacze bez regulacji barwy i sporo innego dobra.Paweł - wygląda to pięknie i zapewne gra tak samo jak wygląda.Pozdrawiam serdecznie wszystkich - Jacek

Tu mają jakieś rolki....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam srana.

Ja jednak uparcie twierdze że akaje 75 i 95 to dobre maszynki, należy jednak tylko oddać je w dobre ręce aby przywrócić im pierwotne parametry, dobry (sprawny)egzemplarz nie ma problemów z kalibracją, a jesli chodzi o starsze (uzywane) tasmy, to nie robi tego gorzej niz inne decki.

Czy ktoś wie co u Korwina????

Pozdrawiam, Wojtek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziekuje ,ale raczej przezywam to in minus.Bardziej zrobilem to dla sportu, zeby zweryfikowac pewne opinie- a nie wierze w stany idealne maszyn.Znowu praca od podstaw, a nie mam wiele czasu.Tak na prawde spodobał mi się wizualne.A nawet chyba pojade po niego sam.

levison jestem prawie pewien ze masz racje- ale najbardziej wkurzajace sa opinie na forum wzajemnie sprzeczne.Natomiast zdarzaja się kasety(bardzo bardzo rzadko))ktore sposród np 20szt tego samego typu nie da sie skalibrowć np 1szt.To jest najczesciej wada samej tasmy i trudno tu generalizować.tak miałem z twoją sztuką i ta tasma po prostu wyleciała do smietnika.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ja bardzo powątpiewam w jego stan techniczny. Ale cieszę się że do CIebie trafił. Może wreszcie ktoś się wypowie na temat dźwięku tego decka po pełnych i profesjonalnych regulacjach!

Mulsie, zakładam że tak czy inaczej dopieścisz z czasem swój nowy nabytek i podasz nam obiektywną ocenę jego możliwości, co do kaset 100% zgoda, zawsze trafiają się wybraki, po za tym nawet najlepsza maszyna nie pokaże swoich mozliwości z nośnikiemn nadającym się do kosza, minimum jakieś w końcu jest wymagane, jeśli czegos nie da się skalibrowac na niczym to kubeł i tyle.

Pozdrawiam.

Ja swojego Akai GX 95 mam już doprowadzonego do stanu niemal idealnego.Zastąpiłem te plastikowe podkładki w boczkach, aluminiowymi (kumpel mi wytoczył). Dzięki "Audiofilowi" mogłem wymienić nieco już pościerane klawisze sterowania.A JaroMi wykonał niezbędne naprawy i regulacje.

Tak więc wspólnymi siłami cel został osiągnięty ! Wszystko razem kosztowało mnie niecałe 200zł :-))

• Pokaż nowe odpowiedzi