Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel napisał:

"czarrek"- cieszę się, że jesteś zadowolony z Revoxa. Niestety wygląda na to, że mocno się pomyliłem w jego ocenie :-(

Kasjelu, chodziło Ci o to, że magnetofon z wbudowanym wzmacniaczem i głośnikami, nie może być Dwuśladem? Też tak myślałem. :-)

Coś w jest tym podświadomym urazie.Ja np. nie kupiłem jeszcze żadnego sprzętu Sony.Nie wiem dlaczego.Na pewno mają w swojej ofercie dobre modele, ale jakoś zawsze omijam te produkty z daleka i jakoś nie mogę się do nich przekonać.Tak pewnie już zostanie...

Ale w bardzo starym sprzęcie, możemy natknąć się na różne niespodzianki i nietypowe rozwiązania.

Później jak gdyby wszystko ulegało normalizacji i stawało się do siebie podobne.....

Jacekk011, 25 Lip 2008, 16:14

>czarrek>zgadzam się z Tobą. Mam takie same doświadczenia.A jak słyszę o wpływie różnicówki na

>dźwięk to mam ubaw cały dzień.

Ale już kondycjoner ma kolosalny wpływ na dźwięk!Szczególnie jak się mieszka w blokach.

Pod tym linkiem znajdziecie cennik Revoxa z 1969 roku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W prawym górnym rogu tego skanu, jest o magnetofonach A77

Przekonajcie się sami, że zarówno Dwu, jak i Czteroślady, występowały w takich samych konfiguracjach.A na dodatek, nie różniących się ceną.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy któś z Was, słyszał może ustawione obok siebie Revoxy A77 i B77, podpięte do tego samego wzmacniacza?Ba, nawet na zmianę, do tych samych gniazd?

A właściwie, to należałoby, mieć do dyspozycji kilka takich par tych magnetofonów.

Bo w jednej parze testowej, zawsze mogłoby być coś nie tak z którymś z nich, lub nawet obydwoma.

A w ogóle takie testy, to moim zdaniem są bardzo ciężkie do przeprowadzenia.

paul_67, 25 Lip 2008, 16:17

Ja z daleka może Sony nie omijam , ale rozumiem CIę wyśmienicie:) Mi SOny też nie leży, nie jesteś Sam.

Pzdr

Hłe,hłe ! Myślicie, że starego konia zrobicie w konia ??? :-))

Koledzy, czy stoi coś na przeszkodzie, aby do wejścia aux, podpiąć magnetofon?

Sprawdzałem w katalogu swój amplituner(też znalazłem w Sieci) i wejście aux ma takie same parametry, jak wejście Tape. Więc chyba można?

czarrek, 25 Lip 2008, 16:36

>Koledzy, czy stoi coś na przeszkodzie, aby do wejścia aux, podpiąć magnetofon?

> Sprawdzałem w katalogu swój amplituner(też znalazłem w Sieci) i wejście aux ma takie same

>parametry, jak wejście Tape. Więc chyba można?

Jeden z moich podłączyłem pod wejście tuner i gra jak złoto!

Wiecie co, może przemawia przeze mnie jakiś słomiany entuzjazm dla tego Revoxa, ale na obecną chwilę, kaseciaki dla mnie nie istnieją.

Kaseta, to faktycznie namiastka szpuli.

czarrek, 25 Lip 2008, 16:47

To prawda co piszesz,ale według mnie kasecie też należy się uznanie, że mimo małej szerokości taśmy i prędkości przesuwu osiagnięto tak dobre brzmienie.Mówię to na przykładzie magnetofonów AKAI.

Pamiętam jak Paul 67, jakieś kilkanaście dni temu napisał coś takiego (cytat z pamięci):

"Słucham teraz na 38 cm/s i uśmiech nie schodzi mi z twarzy".

Bardzo ładnie i optymistycznie powiedziane Paul. Dlatego tak to utkwiło w mojej pamięci.

Co prawda mój Revox, nie ma 38 cm/s, ale i tak słuchając go, ciągle się uśmiecham.

Chciałem magnetu na duże szpule i to między innymi Paul 67 zainspirował mnie, do jego zakupu. Zainspirował mnie także Kasjel, oraz Marek41.

A także Korwin, który kiedyś odpowiedział mi, ile można zapłacić za A77/B77, tak aby obie strony, były usatysfakcjonowane. :-)

Czarek.Byłem zajęty zarabianiem dutków przez pare godzin i zrobiłeś ze mnie przez ten czas prawdziwego guru.

Też się ciesze,że moje rady się przydały i masz tyle radości.A to wyraznie się czuje ,czytając twoje posty.Ciekawi mnie ,kto teraz rzuci się na kupno dużego szpulowca.Ja niedawno miałem ,tylko zepsutego philipsa N-4450,a teraz ma już trzy na 10,5 calowe szpule.Co prawda w domu ,tylko tandberg broni honoru ,ale już niedługo.Powodzenia.

Nigdy nie obcowałem z szpulakiem dwuśladowym o prędkości 38cm/s. Ale co do kaseciaków, to naprawdę radzę zakupić dobrego "Vintage" jak mój Sony TC229SD. Następnie nagrać dobrze kasetę chociażby na jednym z współczesnych i dobrych magnetofonów, które wszyscy tutaj posiadamy. No i włożyć tak nagraną kasetę do decka typu Sony 229SD. Różnica między takim deckiem a szpulowcem czterośladowym jest naprawdę niewielka !

U mnie kaseta CC,to taka ciekawostka.Mam,bo istnieje taki nośnik i niektóre kaseciaki nawet są fajne.Jednak nigdy mi się nie zdarzyło,aby nagrywać z kasety na szpule.Zawsze jest odwrotnie.Jedyny wyjatek to JVC-ERA,ale to juz zupełnie inna bajka i taśma 1/2 cala.Kasjel sam sprawdz.Jak nagrasz na CC ze szpuli,to różnica jest naprawde trudno wyczuwalna.Oczywiście jak kasetowiec jest wysokiej klasy i idealnie sprawny.Jednak jak nagrasz z kasety na szpulowy,to słychać już wyraznie spadek jakości.

Zmartwię Was nagrane na kasecie UX-S SONY magnetofon UHER CR-240 przegrane na UHER-a REPORT 4200 MONITOR taśma Tonsil [Ampex] przesuw 19.05cm/sek kładzie słuchających na łopatki.

Pozdrawiam

Zbyszek

Przynajmniej 2 do 3 razy dziennie albo szpula na kasetę albo kaseta na szpulę wsio rawno i jakość jest wyśmienita

czarrek

Pięknie opisałeś wrażenia i radość z nowego nabytku.Czytałem to jak powieść w odcinkach i udzielały mi się te emocje, które towarzyszyły Tobie.Cudowne to chwile, prawda?Gratuluję z całego serca i życzę dużo godzin miłego odsłuchu!!!

Kupiłem mikser.Jacek nie napukasz mi, że nie jest taki duży jak Twój?;-)Firma jednak ta sama.To na dobry początek.Jak mi się spodoba kupię większy a ten dam bratu.

Teraz słucham z taśmy "Sweet Home Alabama" i jadę sobie autostradą w Stanach.Słońce pięknie zachodzi na drodze jestem tylko ja, smagany orzeżwiającym wietrzykiem...Banalne?Może, ale jakie piękne!

• Pokaż nowe odpowiedzi