Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jacek,to wojenne zdjęcie niemieckiego łacznoścowca.A magnetofon to telefunken.Nagrywał do 15 khz.

Był z tych samych czasów jeszcze drugi wyposażony w helikalny zapis o jeszcze lepszych parametrach.Był kiedyś pokazywany w programie discovery i nawet działał.Jak ktoś chce,to moge mu na poczte wysłać plik ,gdzie można zobaczyć i usłyszeć jak to gra na żywo.Nagranie powstało w stanach w 1948 roku dokładnie na takim sprzęcie zdobytym na niemcach.

Bardzo dziękuję Marku. Ja niestety i tak musiałbym sobie póki co odpuścić szpulaka. Zdezelowana Dama pik jest na szczęście wywieziona do rodziców, a moja Pani, która dzisiaj wraca znad morza z dzieckiem przypomniała mi o obiecanym dziecku kupnie na działkę wiatrówki i to niestety konkretnej. Czyli o jakiejkolwiek nowej zabawce mogę myśleć dopiero w październiku :-/

Ale co się odwlecze to nie uciecze. Nakręcony niegdyś początkami wątku kupiłem pierwszą Damę jaka się nawinęła na Allegro, a miesiąc później za podobną cenę pojawiła się przepięknie utrzymana i dopieszczona bo właściciel pracował przy ich składaniu.

Cierpliwość najważnieszą cechą magnetofoniarza - powtarzam sobie jak mantrę od tamtego czasu :-)

A plikiem z Telefunkenem nie pogardzę. Na [email protected] poprosiłbym chętnie.

Pozdrawiam

hv

Sluchajcie mam do was jedno wazne pytanie (wiem, ze jest tego masa na forum, ale jedni mowia tak drudzy jeszcze inaczej):

Od kiedy mam K990ES chcialbym sie dokladnie dowiedziec jak nalezy czyscic caly tor przesuwu tasmy, jak czyscic glowice, slyszalem, ze kiepska kaseta czyszczaca mozna sobie porysowac glowice i najwazniejsze kiedy to robic i czym to sie objawia, tzn jakie sa symptomy zabrudzenia elementow toru i glowic?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jak jest spadek jakości dźwięku szczególnie w górnych rejestrach to jest to objaw brudnej głowicy, ew. głowica wymaga zdemagnetyzowania

Czyścisz pałeczką do ucha nasączoną płynem czyszczącym specjalnym do czyszczenia toru przesuwu.

Czyszczenia wymagają metalowe wałki, gumowe rolki, głowice.

W Twoim sonym jak masz go zgaszonego to przytrzymujesz guzik open/close i włączasz POWER, wtedy gumowe rolki podnoszą się do wałków i zaczynają obracać specjalnie do czyszczenia (przy otwartej kieszeni) nie musisz ściągać specjalnie klapki

Co do kaset czyszczących to napewno są takie dobre nieniszczące ale chyba lepiej zrobić to tak jak napisałem ja zawsze tak czyszczę

gotyk1, 5 Sie 2008, 21:15

>nasączoną płynem czyszczącym specjalnym do czyszczenia toru przesuwu

A jaki to plyn? Gdzie go kupic?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

I tylko wtedy czyscic jak zaczne miec problemy z odtwarzaniem wysokich tonow - tzn wogole jesli zacznie sie cos dziac co jest nie naturalne?

Czy te metody mozna stosowac do glowic magnetofonow DAT?

Co do DATów nie wypowiadam się bo nigdy nie miałem i mnie nie ciągnie do nich

>>I tylko wtedy czyscic jak zaczne miec problemy z odtwarzaniem wysokich tonow

Trzeba czyścić w regularnych odstępach czasu tor aby dźwięk wciąż był najwyższej jakości ( warto poczyścić też przed każdym nagrywaniem ale jeżeli dbasz na bieżąco o czystość głowic to nie jest to konieczne)

A płyn to możesz zakupić np. z kasetą czyszczącą do czyszczenia "na mokro", wtedy kasetę out i masz buteleczkę do czyszczenia patykiem dousznym

neomammut, 5 Sie 2008, 20:58

> jak nalezy czyscic caly tor przesuwu tasmy,

Unikałbym kaset z taśmą czyszczącą na sucho, zwłaszcza jeśli jest to taśma koloru ciemnozielonego - jest to bardzo silnie ścierny tlenek czegoś tam. Kiedyś kasety takie produkował Stilon, a teraz jeszcze gdzieniegdzie możne kupić takie kasety czyszczące BASFa/Emteca, oznaczone "3-in-1 Cleaning Cassette" czy jakoś podobnie. W przypadku użycia takiej kasety trzeba bardzo ściśle przestrzegać instrukcji i nie włączać przesuwu taśmy na dłużej niż jest to zalecone - przeważnie zaledwie kilka sekund.

Są też taśmy czyszczące na sucho, ale białe, np. produkcji Sony i TDK, i one są moim zdaniem bezpieczniejsze - ale ich wadą jest to, że usuwają zanieczyszczenia tylko z głowic, i to też nie zawsze dokładnie - można ich użyć od czasu do czasu, do szybkiego czyszczenia samych głowic, jeśli nie mamy czasu na zabiegi z patyczkiem. Niestety, nie oczyszczą one wałków ani rolek dociskowych.

Do tego celu lepsze są specjalne kasety czyszczące na mokro, produkcji TDK, Sony, discwashera, Allsopa - na ogół mają one specjalne kawałki filcu o które trą obracające się rolki dociskowe i wałki, i potrafią one - choć nie wszystkie - być bardzo skuteczne, pod warunkiem, że osad nie jest "wiekowy".

W każdym razie, gdybyś korzystał z kaset czyszczących, zwróć uwagę czy taśma nie jest silnie ścierna, bo wtedy nie wolno jej puścić na dłużej niż parę sekund. Postępuj dokładnie wg instrukcji.

Najskuteczniejszą metodą jest watka na patyczku, nasączona specjalnym płynem albo alkoholem izopropylowym (do kupienia w sklepach z częściami elektronicznymi), zwłaszcza jeśli to jest zastały osad w kupionym używanym decku, który nie był skutecznie czyszczony.

Sprzedawana jest w sklepach pasmanteryjnych tak zwana "lamówka" [wąska tasiemka bawełniana należy ją nawinąć na małą szpulę np 10-tkę nawilżyć z umiarem [lub bez] benzyną apteczną i odpalić play-a. Jestem zwolennikiem kiedy magnetofon nie jest tylko brudny ale lepi się dosłownie od gnoju czyszczenia jego mechaniki przy pomocy myjki parowej.

Pozdrawiam

Zbyszek

Mam pytanie do kolegow Dostalem technicsa 965 i ma problem wylancza sie po jakims czasie czyli jakies 7 sekund to jest podyktowane brakiem impusow z kola pasowego na halotronie? czy cos innego? bo dojda do mnie 2 decki 765 tego produceta wiem ze maja podobne mechanizmy ale czy wystarczy cos zamienic ...wiem ze 965 ma 2 walki a 765 ma jeden i inne rozmieszczenie glowic...ale prosze o wyjasnienie czy cos z tym 965 da sie poczac? poniewaz ten sprzet na dla mnie wielka wartos uczuciowa..hehe:)

Przepraszam za brak piolskich czcionek ale inaczej nie moge..:)

pozdrawiam wszystkich nawinietych na szpulki codziennosci.. :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

licznik pracuje?

>jakies 7 sekund to jest podyktowane brakiem impusow z kola pasowego na halotronie?

tak, znajduje się to na rolkach/kołkach zbierających. wystarczy, że jest brudne albo coś się urwało.

Pzdr

Korwin, 6 Sie 2008, 09:43

>Sprzedawana jest w sklepach pasmanteryjnych tak zwana "lamówka" [wąska tasiemka bawełniana należy

>ją nawinąć na małą szpulę np 10-tkę nawilżyć z umiarem [lub bez] benzyną apteczną i odpalić play-a.

>Jestem zwolennikiem kiedy magnetofon nie jest tylko brudny ale lepi się dosłownie od gnoju

>czyszczenia jego mechaniki przy pomocy myjki parowej.

>Pozdrawiam

>Zbyszek

Tzn, ze lepiej nie czyscic ta metoda co podali? Bo troche nie rozumiem :)

Czy te metody mozna stosowac do glowic magnetofonow DAT?

Absolutnie nie!

Są do tego celu kasety czyszczące - parę-parenaście sekund i bęben i głowice wyczyszczone.

Wiele magnetofonów kontroluje poziom błędów odczytu i gdy ten wzrasta, potrafia się same upomnieć o czyszczenie.

Głowice są bardzo delikatne i w zasadzie każda próba czyszczenia wacikiem "w poprzek" bębna (po tworzącej) skutkuje ich ułamaniem.

Tesztę toru - można odkurzyc, mozna przeczyscić, nie zaszkodzi, oby delikatnie - kasety DAT/DSS są zamknięte i niebrudzące, zauważyłem, że nawet po latach mechanizm jest czysty. Czyszczenia wymagaja głównie sprzęty pracujące w polowych warunkach (mechanizm jest raczej delikatny).

Pozdrawiam

>neomammut

Po prostu różne są sposoby na czyszczenie, koledzy podali kilka :-), w zależnosci od stopnia zasyfienia i zdolności/możliwości... Ekstremalnym jest rozebranie mechanizmu do detali, myjka ultradźwiekowa następnie poskładanie ze smarowaniem. I mechanizm jak nowy:)

neomamut tu masz oryginalna instrukcje do pioneera z mojej kolekcji i pokazane ze producent zaleca czyszczenie pałeczką, a na szaro masz zaznaczone elementy które wymagają czyszczenia

PS A Korwina to czasami ciężko zrozumieć (bez obrazy :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiotone, 6 Sie 2008, 21:30

>Mam pytanie do kolegow Dostalem technicsa 965 i ma problem wylancza sie po jakims czasie

A szpulka nawijająca kręci się?

Może to być też zupełnie co innego:

Czasami wyłączanie się magnetofonu, zwłaszcza nieco starszego, spowodowane jest zanieczyszczonym mikrowyłącznikiem czujnika włożenia kasety - to też warto sprawdzić! Podobnie zresztą jak czujniki typu taśmy, które po paru latach też często źle kontaktują.

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, pytalem sie o to czyszczenie, poniewaz niby 990-tke mam prawie nie uzywana, a troche tasmy mi sie w kasecie pogniotlo, przeczyscilem i teraz dziala jak nalezy. Kasete ktora mi pogniotlo byla nowa prosto z fabryki, wiec pewnie bylo zabrudzone, bo stare kasetki tez slucham.

Co do DAT`a, to wiedzialem, ze uzywamy tylko kaset czyszczacych, ale chcialem sie przekonac, bo moze mozna jednak cosik na mokro stosowac.

Jeszcze raz serdecznie Wam dziekuje!

Mam pytanie do wszystkich.Może ktoś już natrafił na podobny problem.W mojej Aiwie-3800 podczas zapisu pojawiają sie pyrknięcia w prawym kanale.Występuje to tylko po co najmniej kilkunastominutowej pracy urzadzenia.Słychac to podczas podsłuchu i oczywiście zapisuje się na taśmie.Magnetofon posiada przycisk "mute" służący do wyciszenia sygnału.Po jego wciśnięciu wykonuje sam krótką przerwe w nagraniu i przechodzi do pozycji "pause".Podczas wykonywania tej przerwy,też słychać pyrknięcia.Jak magnetofon dobrze ostygnie,to wszystko jest ok.

Kasjel.Też tak podejrzewam.Skończy się na podróży do Milanówka.Dodatkowo szukam kółeczka zebatego wykonanego z tworzywa.Potrzebuje go do gramofonu.Nie wiem,gdzie można trafic na jakiś karton z takimi rzeczami.Na Wolumenie nie było,może po wakacjach.

Kasjel.Musiał bym ją wymontować z gramofonu.Jakoś pracuje,ale jest peknieta i grozi to awarią.Ma od 12 do 15 minimetrów średnicy,otwór wewnetrzny około 8 minimetrów i grubośc 5.Zapewne potrzebował bym kilka o róznych wymiarach i coś się dopasuje.

>gotyk1

>PS A Korwina to czasami ciężko zrozumieć

Witajcie

Ależ przecież opisał taśmę czyszczącą do szpulaka. Delikatna bawełniana taśma lekko nasączona spirytem :-) Na zdrowie!

>neomammut

Rozumiem, po prostu odradzam - głowice DATa (nie bęben, lecz na nim głowice) są NAPRAWDE bardzo kruche i delikatne. Niestety miałem juz paru (i nie tylko ja), co to sie o tym przekonało (także w magnetowidach, choć to ze 4x wieksze).

Rolki, prowadnice- mozesz spróbować, choć zazwyczaj nie są brudne.

J

>Marek-41

ilość zębów i ich wysokość jest podstawą (moduł uzębienia). Średnice i odległości miedzy osiami...

Żeby prawidłowo działało spójrz tu

Ukryta Zawartość

i błagam, nie zębatka tylko koło zębate:)

J

Ukryta Zawartość

Zgadza się,koło zębate.Jednak w moim wypadku jest też zębatka,po której się dane koło toczy.Zupełnie nie wiem jak to odwzorować,aby można było na odległośc cos dobrać.Może masz jakiś pomysł.

Ukryta Zawartość

No i mamy, moze ktos sie skusi? SONY TC-K950ES

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi