Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Co do robienia porównań w używanym i wiekowym sprzęcie,to chyba nie ma wiekszego sensu.Życze ci ,aby wszystkie parametry tych magnetofonów odpowiadały ich fabrycznym danym.Jeśli tak bedzie,to już jest duzy powód do radości.

ta alpinka jest piekna cos wspanialego kolega ma taki i jest bardzo zadowolony a mial rozne sprzety a ten zostal u niego na stale...gratuluje zakupu :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Ja wiem,że z ciekawości.ale nie mamy szansy już posłuchać ,jak to grało fabrycznie nowe.Jednak ta firma umiała robic sprzęt i ich właściciele sobie go chwalą.Szkoda,że mieszkam tak daleko od ciebie,bo chetnie się bym tym zabawkom przyjrzał z bliska.Teraz już takie okazje są bardzo rzadkie.Bardzo mnie ciekawi porównanie kalibracji recznej do automatycznej.Te twoje zabawki są tej samej firmy i bardzo podobnej konstrukcji i z tego samego okresu,więc wyniki moga byc miarodajne.

Fajne te alpiny,też od dłuższego czasu poluję na któryś z tych modeli.Wkurzają mnie troszkę te potencjometry suwakowe,których nie cierpie,ale klocki są zacne.Ciężko dorwać decki tej f-my w stanie gabinetowym-mało ich było na rynku(to nie sonka)..

Jak juz obiecałem to wlkejam RS-TR555 po czyszczeniu, smarowaniu i wymianie głowic i pasków doprowadzeniu do stanu pierwotnego napewno to nie nie to co AL-85 ale ten sprzet wiele przecierpiał u poprzedniego właściciela poprostu go nie szanował :( to przykre...jedna fotka juz po a druga płyta główna 555.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11402-100007680 1219250595_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

audiotone masz chyba najlepsza (moim zdaniem) kolekcje deckow na audiostereo.pl. Wiekszosc z nich budzi szacunek o Dragonie nie wspominajac. Nie kusil Cie kiedys model CR 7 E? Poprzez zakup Alpine dotknalem przynajmniej najwyzszej klasy jesli chodzi o magnetofony kasetowe. Kalibracja w Alpine jest dosc trudna ale efekty znakomite. Nie ma absolutnie zadnego porownania z tym co mialem.

post-1457-100007657 1219256002_thumb.jpg

post-1457-100007658 1219256002_thumb.jpg

post-1457-100007659 1219256002_thumb.jpg

audiotone, 20 Sie 2008, 18:43

>Jak juz obiecałem to wlkejam RS-TR555 po czyszczeniu, smarowaniu i wymianie głowic i pasków

>doprowadzeniu do stanu pierwotnego napewno to nie nie to co AL-85 ale ten sprzet wiele przecierpiał

>u poprzedniego właściciela poprostu go nie szanował :( to przykre...jedna fotka juz po a druga płyta

>główna 555.

Czy ten model posiadał w mechanizmie paski grafitowe? Te paski wyciągały się nagminnie w deckach Technicsa. Warto sprawdzić czy nie są zbyt luźne, by w porę uniknąć problemów. Paski grafitowe były stosowane w celu niwelowania powstawania ładunków statycznych. Niestety żywotność tych pasków była mizerna. POZDRAWIAM:)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ocasek

20 Sie 2008, 21:13

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 38 / 6 / 0

Panowie, nie kupujcie nigdy Nakamichi Dragona !!!

Gdy to nastapi sami przyznacie, że reszta magnetofonów to jedno wielkie gówno.

Nie wiem czy dobrze pamietam ale model CR 7 E i nie wiem czy nie CR 5 E byl zdaje sie wyzej oceniany. Jak sie myle to mnie poprawcie:)

Też o tym słyszałem, lecz nigdy nie widziałem takiego rankingu.

Reszta ze stajni Nakamichi nie posiada niestety NAAC, czy dual direct drive.

Życze każdemu aby miał kiedyś Dragona.

> Panowie, nie kupujcie nigdy Nakamichi Dragona !!!

Gdy to nastapi sami przyznacie, że reszta magnetofonów to jedno wielkie gówno.

Oczywiście, że Dragon Nakamichi to jden z najlepszych magnetofonów jakiekiedykolwiek wyprodukowano... no ale nie ideał pod każdym względem, by wszystko inne nzywać gównem !!!

Pragne przypomnieć, że pod względem trwałości głowic każdy (dosłownie) kaseciak AKAI ze szklaną głowicą GX przewyższa Nakamichi i inne najlepsze. No może nie sam sobie w brzmieniu, ale głowice tak.

Robiono już takie testy w laboratoriach i przez użytkowników przez równologłe użytkowanie różnych decków. Przy właściwej eksploatacji są nie do zniszczenia.

Ostatnio wyczytałem na jakimś forum, że koleś właśnie wstawił głowice GX Akai do takiego super Nakamichi i zmodyfikował troche tor wzmacniający. W rezultacie otrzymał jeszcze bardziej szczegółowe, przejrzyste brzmienie z takiego dragona. A zrobił to tylko z ciekawości.

To mi dało naprawdę dużo do myślenia...

Ciekawe dlaczego taki Nakamichi nie kupywał tych głowic do swoich konstrukcji ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mysle ze glowice Dragona ogranicza autoreverse. Liczy sie jednak dzwiek a ten zostal oceniony niegdys na 90 punktow na 100 (Akai GX 95mkII mial 80). Dragon to konstrukcja z bodaj 1983 roku. Naprawde ciekaw jestem konfrontacji Alpine z Nakamichi...

"Ostatnio wyczytałem na jakimś forum, że koleś właśnie wstawił głowice GX Akai do takiego super Nakamichi i zmodyfikował troche tor wzmacniający. W rezultacie otrzymał jeszcze bardziej szczegółowe, przejrzyste brzmienie z takiego dragona. A zrobił to tylko z ciekawości".

Nie wiedziałem, że na oddziale zamkniętym mają dostęp do Internetu??? Inaczej skad taki wpis znalazłby się na jakimś tam forum. Mało wiarygodna historia.

Użytkownicy GXów niech odkręcą dolną osłonę i zobaczą te metry przewodów z głowic do płyty głównej.

Jak chcecie zobaczyć naprawde najlepszy kaseciak,to poszukajcie w necie Tandberg TCD 3014.niestety nie do kupienia.I mało osób miało możliwośc jego odsłuchu.Jest barzo rzadki.

discomaniac71, z pełnym szacunkiem dla Twojego 85.

Ale sądzę, że inni mogli się niegdyś uczyć od Nakamichi.

Jest to jedna firma, która w rozkwicie CC poswięciła ogromne srodki na udoskonalenie tej technologii.

>Nie wiedziałem, że na oddziale zamkniętym mają dostęp do Internetu??? Inaczej skad taki wpis >znalazłby się na jakimś tam forum. Mało wiarygodna historia.

Że co ?

Sprawdzałeś z tą głowicą ?

Chodzi o samą głowicę, a nie o rozwiązania elektroniczne zastosowane w magnetofonach Akai, bo oczywści tu Nakamichi jest lepszy.

Wyczuwam, jak boisz się takiej konfrontacji.

Co do gowic - wszystko można zniszczyć. Moge pokazać ci jakie zniszczone są głowice w Nakamichi na własne oczy to widziałem. Jedną nawet taką miałem. Tyle że zapisującą.

I nie porysowane itp, tylko po prostu wytarte od taśmy.

Infantylne podejście jest ideał pod każdym względem. Zawsze można lepjej, choć czesto to ciężkowykonalne.

Ale jak jednak porównywałem, na własnych oczach. Zagłebiam się w tym.

Nie boje się powiedzieć, że Nakamichi jest lepszy od Akai, bardziej zawansowany mimo że posiadam ten pierwszy.

Co nie znaczy, że inne firmy kompletnie nic nie robiły i nie potrafiły dorównać, czasem swoimi patentami innym.

Ja nie zachowuje się jak dzieciak w stylu - "moja racja jest najmojsza". I bez podstawnie stwierdzam: wszytko inne to gówno !

Pozdrawiam

Przyznam, że od pewnego czasu szukam 3014. Jak narazie zdobyłem tylko Cd 3015A.

"Chodzi o samą głowicę, a nie o rozwiązania elektroniczne zastosowane w magnetofonach Akai, bo oczywści tu Nakamichi jest lepszy" - ale ja mam głowicę z GX z wyraźnym rowem.

Będę wdzięczny za fotkę tej zajechanej zapisującej z Naka.

• Pokaż nowe odpowiedzi