Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Spróbujcie nagrać nowoczesną taneczną muzykę elektroniczną na taśmie typ I bez i z HX-pro - od razu zauważycie różnicę. HX pro to dynamiczne zmniejszanie biasu w momencie dużej zawartosci wysokich tonów. Ma to na celu zmniejszenie znieształceń silnych sygnałów w górze pasma. Kaseta magnetofonowa żelazowa przy 4,76 jest wybitnie za wąska żeby przenieść pasmo dzisiejszych produkcji club/dance stąd przy takim materiale wpływ HX pro będzie zauważalny.

Ocasek, a co masz na myśli pisząc, że RS-B 905 obiecująco nie wygląda i wyglądać nie będzie? Chodzi Ci wygląd czy o rozwiązania techniczne? Powiem szczerze (po części jako fan tej marki), że na mnie robi wrażenie. Wygląd jest perfekcyjny jak na tamte lata, ale design Technicsa u większości osób budził podziw. Niby prosty ale przez to elegancki i jednocześnie dość ergonomiczny. Co do rozwiązań technicznych, no cóż, tutaj z kolei producent robił według swojej technologii no i trzeba też pamiętać, że od tamtego czasu jednak 20 lat upłynęło.

Moim zdaniem dla odmiany zarówno RS-B 100 jak i jego kolejni następcy - RS-B 905, RS-B 965, RS-BX 808/828 wyglądają naprawdę obiecująco (tyle tylko, że 965 i 808/828 wykonane są już nieco inaczej, co z kolei było podyktowane modą na obniżanie kosztów, a czy gorzej czy lepiej, to już kwestia oceny użytkownika), podobnie jak GX-75/95 Akai, czy CT-9x/9x9 Pioneera. Różnice jednak między poszczególnymi producentami występować muszą, dlatego jeden wybierze to a inny tamto. :)

Ja w chwili obecnej użytkując nieco niższy model RS-B 705 oraz porównywalny do niego nowszy RS-BX 606 jestem w nich naprawdę zadowolony. Czekam na razie na RS-B 905 i jak przyjdzie, to zakładam, że jednak pobije je na głowę.

RS-B905 wygląda jak wygląda. Prochę plaskawy. ;) Dobrze, że ma manualną kalibrację zarówno Bias jak i Rec Level. Za to na 965 czy 808/828 można wzrok na dlużej zawiesić.

Wśród konkurencji Pioneera, Akai, magnetofony Technicsa prezentują się ze strony wzorniczej chyba ... lepiej. Podzielam Twoje zdanie. Ale brzmieniowo niestety muszą ustąpić im pola. No cóż. Chyba nie można mieć wszystkiego w jednym. :)

Co do HX-PRO. Najlepiej działanie tego układu słychać na wysokiej jakości słuchawkach. Zawsze byłem w stnie to rozpoznać. Przede wszystkim w odniesieniu do najwyższych częstotliwości. I niezależnie od rodzaju muzyki. Nawet nieremasterowane Dire Staits pozwala mi na to. Być może faktycznie nagrania najnowsze jeszcze lepiej uwypuklają różnice.

Miłego dnia życzę.

Jarek, Maciej,

Ostatnio szukaliście Technicsa RS-M 253X. Właśnie takowy został wystawiony na eBayu za grosze, tyle tylko, że czarny. Na tyle ile rozumiem niemiecki, a nie rozumiem go wcale, to gość nie używał go od dobrych 15 lat i przeleżał przez ten czas na strychu i ma jakąś usterkę. Ale wygląda ładnie i jest z instrukcją. :) A to sznurek...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Co do HX-PRO. Najlepiej działanie tego układu słychać na wysokiej jakości słuchawkach. Zawsze byłem

>w stnie to rozpoznać. Przede wszystkim w odniesieniu do najwyższych częstotliwości. I niezależnie od

>rodzaju muzyki.

Wyjatkowo musze zgodzic sie z Ocaskiem. Tez mialem napisac, ze na dobrych sluchawkach slychac roznice. Chociaz ja nagrywam bez HX-PRO, to przyznaje, ze czasem ten uklad robi pozytywne wrazenie.

Ukryta Zawartość

tu był taki technics z polski i za nienajwiększe pieniądze

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich !

Aktualnie jestem w posiadaniu raczej przecietnego deck'a - Yamaha KX-W 392, ale pierwotnie miał on służyć jedynie do odtwarzania testów na korepetycjach ;)

Od pewnego czasu śledzę jednak ten wątek i zacząłem się wkręcać w taśmy... dosłownie i w przenośni.

Kilka dni temu znalazłem u mojej dziewczyny na strychu dwa okrutnie zakurzone kaseciaki. Aiwa, jakiś niski model, ale po uruchomieniu, oczyszczeniu, itp. okazało się że gra całkiem przyzwoicie. Symbolu nie pamiętam, a nie mam go teraz przy sobie niestety.

Moje pytanie dotyczy jednak drugiego znaleziska, mianowicie Akai GX 65. Jest on mocno zapuszczony, ale pomimo wszystko postanowiłem się z nim trochę pobawić. Ale do rzeczy, głowica odpadła od blaszki do której była wcześniej przymocowana. Prosze o rade w jaki sposób ją tam przytwierdzić... klejem??? Jakim???

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :)

Pozdrawiam!

tylko ze to niestety nie wystarczy.Jesli nie trafisz na to samo miejsce, a to raczej jest niemozliwe a to jest nagrywajaca albo odtwarzajaca -to musisz wyregulować ja od poczatku.

muls, 29 Sie 2008, 13:45

Nie mam nic do stracenia, więc będę próbował. Ten magnetofon miał zostać wyrzucony, ale wydaje mi się, że warto go reanimować. Jestem otwarty na wszelkie porady!

Nawet jeżeli nic z tego nie wyjdzie to przynajmniej się pobawię :))))))

Dorwę się do niego prawdopodobnie dopiero za dwa tygodnie, więc wtedy będę ewentualnie pytał dalej;)

Dzięki wielkie za zainteresowanie,

Pozdrawiam!

czasami sa wkladane w druga obudowe zespolona i wtedy sa przyklejone z boku w miejscach ktore wygladaja jak dziurki z lakierem.Wtedy trzeba wsunać z powrotem ,kropelke w ta dziurke i juz nic nie regulować.

Również podczepiam się do tematu licząc na pomoc kolegów przy naprawie decka Sony TC-K75. Zakupiłem go na giełdzie za 30zł. W internecie znalazłem informację, że jest on z 1978 dlatego bardzo chciałbym uruchomić ten piękny sprzęt. Usterka polega na tym, że odtwarzany dźwięk jest zniekształcony i spowolniony. Często zdarza się również, że silnik nie staruje - muszę go poruszyć ręką aby zaczął się kręcić. Mechanizm jest w dobrym stanie - po wyczyszczeniu pracuje bardzo cicho. Wyczyściłem paski - są w świetnym stanie - oprócz brudu który się na nich osadził, nie ma na nich praktycznie śladu zużycia, nie są sparciałe. Zauważyłem że bardzo grzeją się tranzystory przy kondensatorach filtrujących zasilacza. Byłbym bardzo wdzięczny za nakierowanie mnie, jakiego typu jest to usterka i gdzie jej szukać.

Ukryta Zawartość

post-17933-100006808 1220012231_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to niestety musisz zaczac od pomiaru napiec zasilajacych.jest ich najczesciej dwa lub wiecej a wielkosci czesto sa podane na plycie.jesli stał bardzo długo tzn lata całe nieuzywany zostaw go na 10 godzin wlaczonego a potem zmierz.

A czy może ktoś posiada serwisówkę do tego modelu? Szukałem w internecie ale niestety znalazłem tylko na ebayu za $30. Boję się że jeśli zostawię go włączonego na 10h to te tranzystory się zagotują.

muls, 29 Sie 2008, 14:11

Tak jak pisałem, nie mam przed sobą teraz tego magnetofonu, ale z tego co pamiętam to rzeczywiście są tam takie dziurki :) byłoby miło;)

Gość V-savage

(Konto usunięte)

farad, 29 Sie 2008, 01:44

Wczoraj tak testowałem. DOść cicho słuchałem bo po nocy, ale na tandetnej kasecie tdk D słysząłem róznice na korzyść HXpro, bez HXpro dzwięk wydawał się trochę zniekształcony w srodkowym paśmie, po włączeniu taki sam jak ze źródła. Natomiast na tdk SA gorzej mi wychwycić różnice.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

drzejk0b, 29 Sie 2008, 14:26

Napisz do Gardenusa on ma takiego decka być może Ci pomoże.

I słuchaj muls'a On wie co mówi, jako jeden z nielicznych,mnie wyratował z sporej "opresji" za co mu serdecznie dziękuję!

Pozdrawiam

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Ocasek, 29 Sie 2008, 14:47

Mi akurat nie zalezy na audifilskości że tak to ujmę. Jeśli będzie grać lepiej z HXpro to będzie włączone nie wątpliwie tdk D tego wymaga. W zasadzie to wszystkie średnie modele mają na stałe włączony HXpro, widocznie tak jest lepiej. Ja nie obstaję przy żadnym stanowisku:] tak samo z dolby nagrane i słuchane na tym samym decku jest ok, ale na innym może być już strasznie, więc nie jestem ani za ani przeciw.

Kolejna chwila poświęcona magnetofonom.

Przyniosłem z garażu Yamahę KX-670. Ma ona problem z napędem kasety. Otóż idler po włączeniu play nawija taśmę, natomist koła zamachowe nawet nie drgną i odtwarzanie zostaje przerwane.

Hmm. Ciekawe co to może być...

Zaraz zdiagnozuję i się z Szanownym gronem podzielę.

Są dostępne i tanie. Coś około 7 pln. Poszukam, może w jakimś deck'u na części znajdę tego scalaka.

Mam dwa Pioneery 757, Aiwę 810, JVC 562, Akai GX-75 i 32, wszystko to na części. Jeżeli ktoś coś potrzebuje, z przyjemnością służę pomocą.

> Radmar. dzieki ,mam go namierzonego.tak lezal na strychu bo mu cos padlo,ale koles niepamieta co ,w kazdym razie byla to denerwujaca usterka ,zobacze jaka cena i moze go wezme,mam srebrnego -padl w nim procek sterowania (RMA 14001) czy cos takiego.dzieki ,pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi