Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

>>>Ocasek

do akai szukam przedniego panelu i kieszeni...bo mam w takim stanie że aż wstyt... sie przyznawać...

taki juz dostałem... :(

i oryginalnych nóżek....tak mi głupio co myślisz o tym dało by rade coś wymyśleć?

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

witam.a masz cały blok napedowy raqzem z głowicami? Badam przypadki tego problemyz Akai GX 75 i chce miec troche materiału do cwicznen a problem nie jest taki jednoznaczny.marian

WITAM.dziś troszku nagrywałem z LP.. :) coś wspaniałego potestowałem troszku SONY METAL-S 60 na wszystkich deckach co mam próbowałem z płytą CARL ORFF --CARMINA BURANA--- .Efekty co mnie zdziwiło więc tak nagrywałem na tych samych kasetach wiec sony metal-s . Pierwszy poszedł pioneer 91a potem teac 6030 S i AIWA 7000 ,akai 75 mk2,technics 965,denon drm 800,kenwood 7030,i na koniec kopiarka technicsa 555.

Pierwsze pionek wypadł jak zawsze dobrze :) ale o dziwo aiwa 7000 pokazała dopiero klase duzo przestrzeni i duza dynamika znikome szumy duzo powietrza wszystko na miejscu na scenie(lokalizacja) teac wypadł gorzej troszku za zasłoną jakby reszta ok,akai no hm... całkiem dobrze jak na tę konstrukcję moim zdaniem porównywalnie do TEAC-a , technics 965 pokazał tylko co potrafi dopiero przy wyłączonym dolby wiec co sądzę to było tylko hx-pro bo tego nie da sie wyłączyć w nim ale duze szumy własne resza naprawde na miejscu duża scena i spora dynamika jak na zapis bez dolby ,całkiem całkiem jak na niego tak nielubianego deck-a :) denon 800 wypada troszku blado na tle konkuręcji niestety brak sceny wszystko zawężone i ściśnięte do klasyki nie polecam :( a tak dobrze sobie radzi ze starszymi kasetami w odtwarzaniu. kenwood 7030 troszku jak to bym powiedział dzięk zamulony brak życia , coś brakuje w tym dzwięku moze nie lubi klasyki jak denon 800 .i na koniec co mnie zaskoczyło zwykła kopiarka technicsa RS-TR555 model z 2 kieszeniami nagrywającymi i niestety z DBX-em < to był czas wtedy jego u technicsa> przy nagraniu z dolby C i hx-pro< na stałe właczone> było jak na kopiarkę wyśmienicie duza scena powietrze dynamika mały szum miało to energię to mi sie spodobało( na dwóch kieszeniach identycznie) :)

Bardzo mile mnie ta kopiarka zaskoczyła :) a wygląda jak wygląda...he :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dodam jeszcze że całe nagrania wykonywałem w dolby C i hx-pro lub w dolby B alby bez redukcji szumów tak jak w RS-B965 w zależności od wyniku końcowego na niektóry sprzet chodził lepiej moim zdaniem bez dolby.

Ta opinia jest tylko i wyłacznie moim zdaniem i jeśli ktoś ma inne zdanie na ten temat prosze o wpisy.moze coś przeoczyłem lub źle sie zabrałem do testów.

Pozdrawiam Wojtek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Wojtku, zaj... półki to chyba sama płyta niczym nie oklejona? Tak sie zastanawiałem jak by to u mnie wyglądało zanim okleję półki, ale widzę że spoko. Pewnie też coś sobie ulepie, a oklei się jak natchnienie będzie.

Pozdrawiam

audiotone, 31 Sie 2008, 00:41

>WITAM.dziś troszku nagrywałem z LP.. :) coś wspaniałego potestowałem troszku SONY METAL-S 60 na

>wszystkich deckach co mam próbowałem z płytą CARL ORFF --CARMINA BURANA--- .Efekty co mnie zdziwiło

>więc tak nagrywałem na tych samych kasetach wiec sony metal-s . Pierwszy poszedł pioneer 91a potem

>teac 6030 S i AIWA 7000 ,akai 75 mk2,technics 965,denon drm 800,kenwood 7030,i na koniec kopiarka

>technicsa 555.

>Pierwsze pionek wypadł jak zawsze dobrze :) ale o dziwo aiwa 7000 pokazała dopiero klase duzo

>przestrzeni i duza dynamika znikome szumy duzo powietrza wszystko na miejscu na scenie(lokalizacja)

>teac wypadł gorzej troszku za zasłoną jakby reszta ok,akai no hm... całkiem dobrze jak na tę

>konstrukcję moim zdaniem porównywalnie do TEAC-a , technics 965 pokazał tylko co potrafi dopiero

>przy wyłączonym dolby wiec co sądzę to było tylko hx-pro bo tego nie da sie wyłączyć w nim ale duze

>szumy własne resza naprawde na miejscu duża scena i spora dynamika jak na zapis bez dolby ,całkiem

>całkiem jak na niego tak nielubianego deck-a :) denon 800 wypada troszku blado na tle konkuręcji

>niestety brak sceny wszystko zawężone i ściśnięte do klasyki nie polecam :( a tak dobrze sobie

>radzi ze starszymi kasetami w odtwarzaniu. kenwood 7030 troszku jak to bym powiedział dzięk zamulony

>brak życia , coś brakuje w tym dzwięku moze nie lubi klasyki jak denon 800 .i na koniec co mnie

>zaskoczyło zwykła kopiarka technicsa RS-TR555 model z 2 kieszeniami nagrywającymi i niestety z

>DBX-em < to był czas wtedy jego u technicsa> przy nagraniu z dolby C i hx-pro< na stałe właczone>

>było jak na kopiarkę wyśmienicie duza scena powietrze dynamika mały szum miało to energię to mi sie

>spodobało( na dwóch kieszeniach identycznie) :)

>Bardzo mile mnie ta kopiarka zaskoczyła :) a wygląda jak wygląda...he :)

Jakiś czas temu miałem Technicsa RS-B965 oraz Teac'a V-5000 i grały one prawie identycznie. Obecnie mam Akai GX-32 i gra on zupełnie inaczej od Teac'a V-5000. Ciekawi mnie to, że u Ciebie Teac V-6030 wypadł porównywalnie do Akai GX-75. Niczego tutaj nie sugeruję. Takie jest moje doświadczenie z tymi magnetofonami. Zrobiłeś moim zdaniem bardzo ciekawe porównanie magnetofonów. POZDRAWIAM:)

V-5000 to chyba caklkiem inna konstrukcja elektroniczna niz V6030S tak mi sie wydaje niemialem nigdy V5000 to moge tylko przypuszczac.A co do AKAI GX 75 to moj jest po gruntownym remoncie i po regolacji ale nie profesionalnej , sam go ustawialem na sluch wiec moze cos mu dolegac ale i tak jest suchy i taki jakis powsciagliwy w emocjach dzwiekowych aczkolwieg kopia z analogu jest calkiem calkiem poprawna. I poprostu moj jest juz troche ze tak powiem zajechany ale juz takiego dostalem i tak teraz wyglada o niebo lepiej.pozdrawiam WOJTEK

audiotone, 31 Sie 2008, 13:21

>V-5000 to chyba caklkiem inna konstrukcja elektroniczna niz V6030S tak mi sie wydaje niemialem

>nigdy V5000 to moge tylko przypuszczac.A co do AKAI GX 75 to moj jest po gruntownym remoncie i po

>regolacji ale nie profesionalnej , sam go ustawialem na sluch wiec moze cos mu dolegac ale i tak

>jest suchy i taki jakis powsciagliwy w emocjach dzwiekowych aczkolwieg kopia z analogu jest calkiem

>calkiem poprawna. I poprostu moj jest juz troche ze tak powiem zajechany ale juz takiego dostalem i

>tak teraz wyglada o niebo lepiej.pozdrawiam WOJTEK

V-5000 to zdecydowanie prostsza konstrukcja bez dwóch zdań, lecz koncepcyjnie podobna. Mój GX-32 to najbardziej neutralny deck jaki znam. Nawet jak kupię lepszy magnetofon od niego to i tak go zachowam, właśnie za tą jego neutralność i niezawodność. POZDRAWIAM:)

Ukryta Zawartość

post-171-100006642 1220182701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakiś czas temu wkleiłem zdjęcie Teac V 6030 S od wewnątrz i jest troszku podobna budowa konstrukcyjna z tego co widzę.

audiotone, 31 Sie 2008, 20:24

>Jakiś czas temu wkleiłem zdjęcie Teac V 6030 S od wewnątrz i jest troszku podobna budowa

>konstrukcyjna z tego co widzę.

V-5000 jest solidnym magnetofonem z dobrą kalibracją. Jeżeli komuś spodoba się jego brzmienie, to zostawi go na dłużej w swoim systemie. Gdy zestawiłem go w moim systemie wygrał z GX-32 w jednym aspekcie. Potrafił lepiej zbudować scenę dźwiękową. POZDRAWIAM:)

Szeryfo: pieknie wyglada ta twoja 970-tka, z checia bym jej posluchal, z wawki moze jestes?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Zabiorę głos w sprawie Teac`a V 5000 ponieważ całkiem niedawno kupiłem go i mam już jakieś spostrzeżenia co do niego. Zbudowany jest bardzo solidnie, prawie tak samo jak GX 75 (również go mam. Trzeba dodać, że jest to konstrukcja 4-ro silnikowa. Wyświetlacze są w ładnym, bursztynowym kolorze. Co do dzwięku: taśmy kalibrowane na nim i odtwarzane brzmią bardzo miło: ciepło, miękko i bardzo analogowo. Niestety odtwarzane na GX 75 brzmią fatalnie... Technics 965 odtwarza je dobrze. w drugą stronę: taśmy nagrane na 965 a odtwarzane na V 5000 hm... jakby trochę góry im brakowało... myślę, że przydałaby się drobna regulacja mojego V 5000 ale boję się ruszać (ustawienia śrub wyglądają na oryginalne).. generalnie jestem zadowolony; cichy mechanizm (kaseta zawsze ładuje się jak trzeba; nie tak jak w Akai) i dobry dzwięk.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

jarek9, 1 Wrz 2008, 16:36

Jeśłi chodzi Ci o IPSS, to jest to automatyczne wyszukiwanie utworów podczas przewijania.

Ale narzekacie na te 75. Moja gra rewelacyjnie, kalibruje wszystko, stare taśmy odtwarza bardzo dobrze. U mnie deck nr1. Jest jedno zasadnicze, ale- tego decka trzeba przejrzeć dokłądnie po zakupie! Jeśli coś jest przestawione nie działa jak trzeba to do ustawienia nalezy dać. Stąd tyle opinii ile użytkowników. Z tego co pamiętam to yogi1 nie narzeka na swojego GX'a. Ja kupiłem 2 akajce gx75 każdy wymagał mniejszych lub większych regulacji. Jak to RAF określił jego gx32 gra wiernym i neutralnym dźwiękiem tak samo i gx75 i mi to pasuje.

Pozdrawiam

masz zupełną rację, wiele lub może dużo w obiegu AKAI GX-75 jest już po większym tzw. grzebaniu w środku i kreceniu skosem głowic. Pozaty to jakoś sie da ustawić ale jak już ktoś grzebał w środku peer-kami to juz jest pozamiatane ja tak dostałem swojego ale z nieruszanymi głowicami a pokręcony wewnątrz aż strach, znajomi mi robili zdjęcia swoich GX-75 z pokazymi ustawieniami na płytach wszystkich peerków i tak ustawiałem bo była katastrofa, potem juz jakoś to zaczeło grac po ludzku ale jak sami widzicie to nie jest dokońca to co ma być.

Pozdrawiam Wojtek

audiotone, 1 Wrz 2008, 20:31

>masz zupełną rację, wiele lub może dużo w obiegu AKAI GX-75 jest już po większym tzw. grzebaniu w

>środku i kreceniu skosem głowic. Pozaty to jakoś sie da ustawić ale jak już ktoś grzebał w środku

>peer-kami to juz jest pozamiatane ja tak dostałem swojego ale z nieruszanymi głowicami a pokręcony

>wewnątrz aż strach, znajomi mi robili zdjęcia swoich GX-75 z pokazymi ustawieniami na płytach

>wszystkich peerków i tak ustawiałem bo była katastrofa, potem juz jakoś to zaczeło grac po ludzku

>ale jak sami widzicie to nie jest dokońca to co ma być.

>Pozdrawiam Wojtek

Nigdy nie ustawisz poprawnie w ten sposób. Potrzebna jest serwisówka, przygotowane kasety testowe, miernik, oscyloskop... Każdy sprzęt jest powtarzalny do pewnego stopnia. Układ scalony ma odchyłki, potencjometr ma odchyłki, itd. dlatego musi być regulowany indywidualnie. Wiele rzeczy jest do zrobienia, nawet te z pozoru trudne. POZDRAWIAM:)

No to na poczatek dnia :)

Pamietajcie: pigulki analogowe dwa razy dziennie i jeszcze cos na cyfrowe oblakanie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Rafał - fakt, może najpiękniejsze to to nie jest, ale całość tworzy dobry układ stabilizacyjny dla kasety.

Znalazłem taką ciekawostkę w internecie.

Ukryta Zawartość

post-14754-100006404 1220348208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi