Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jakieś mity, jakie sobie przypomniałem:

- pokrętło Bias służy do regulacji basów (jak sama nazwa wskazuje ;-) )

- pokrętło Bias służy do regulacji głowicy

- MPX to filtr szumów

- Dolby należy stosować tylko przy nagrywaniu; przy odtwarzaniu lepiej wyłączyć, bo wtedy brzmi lepiej (co akurat jest prawdą przy niedopasowanej czułości taśmy - pewnie stąd ten mit się wziął)

MaciejLK

Tak myślałem o tych mitach i przypominam sobie, że w 1986 roku poraz pierwszy usłyszałem, że taśmy ( kasety) nie powinny być w pozycji leżącej tylko na stojąco. Słyszałem także od fanatyka taśm do magnetofonów kasetowych, że szkodliwe dla taśmy są wibracje od dźwięku w pomieszczeniu w którym słuchamy muzyki oraz, że nawet jeśli kaseta stoi obok kasety to wpływa na nie szkodliwie i tak sobie pomyślałem a jak w kasecie magnetofonowej nie odsłuchanej do końca jednej ze stron są obok siebie dwie w połowie nawinięte szpulki ( wewnątrz kasety) co zrobić wtedy ?? Może przewinąć taśmę do końca strony aby spać spokojnie. Wszyscy wiedzą, że taśma jest nośnikiem magnetycznym i pola magnetyczne mogą spowodować utratę zapisu, a kiedyś w autach jak były kasety to cęsto potrafiły się wkręcić w układ przesuwu taśmy, a to za sprawą pola magnetycznego w poruszającym się aucie. Kto jeszcze wie co niszczy kasety po za ich używaniem?

Witam pedro311

Osobiście wolę CT-757 lub CT-959 albo CT-979 lub CT-800S o ile pamiętam ten sotatni ma ciekawy zabudowany transformator "Bando" ale te wcześniejse mają manualną kalibrację i wyłączany filtr MPX.

Nie snam się za bardzo na technologiach użytych w Technics-ach ale czy to nie ma podobnego charakteru co dbx? Jak przypomonam sobie to też jakiś filtr ale opisywany w 80-tych latach jako poprawiający dynamikę czyli podobnie chyba jak w HX-pro choć nie do końca bo są jakieś modele z DBX -em i HX PRO.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale nie wiem czy zauważyliście, ta przewijarka jest droższa od niejednego decka na allegro. Czy nie lepiej zatem zakupić jakiś ładny magnetofon i przeznaczyć go tylko do przewijania taśm? :)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

>>> Diubunia, coś namieszłeś z powyższym wpisem - chciałbym ustosunkować się/odpowiedzieć ale nie rozumiem o co ci chodzi .... a może kawę muszę wypić?

Każdy z wymienionych Systemów: dbx, HXpro i MPX pochodzi z innej bajki i do czego inne służy więc wrzucanie ich do jednego worka jest nie na miejscu ;)

co do podobiestwa z DBX to chyba tylko High-Com czy cos podobnego nie pamietam jak sie to pisalo dosc czesto uzywany w deckach TELEFUNKEN-a widzialem sam kilka modeli ale czym sie roznily te dwa systemy to juz nie wiem moze ktos znajacy sie na tym sie wypowie.Bo nie ukrywam chcialbym sie dowiedziec co bylo skutkiem zaniku tego drugiego...Pozdrawiam Wojtek

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

mam prosbe do szanownych forumowczów. Nabyłem 1000mb oryginalnej tasmy wzorcowej, nienagranej Fe Basfy 3,75 mm, na ktorej testuje się proces kalibracji i nagrania ,a potrzebuje ja upchnąc w celach pomiarowych w kasetach ,których jakosc jest niezaprzeczalna o sprzedanie, lub podarowanie kaset dobrych firm -ale pustych.Takie które zostały po zniszczeniu ,zdarciu tasmy itd. Potrzebuje jakies 3-4szt.Bede zobowiazany.Za przesyłke i kasety zapłace.

Właśnie dziś odebrałem decka SONY TC-K950ES z sony serwisu ,

i musze przyznać racje cles ze jest to jeden z lepszych decków sony piękna gura i średnica nie wybija się jest gładka i bardzo dobra stereofonia

ale tak naprawde zapomniałem o innej sprawie.Mam prosbe do posiadaczy akai GX 75,masterII,95 ale tez innych, którzy posiadaja decki z dwoma capstanami i maja wersje z kalibracja .Chodzi o to ,zeby zrobili kalibracje trzech rodzaji taśm tzn Fe ,Cr ,metal a dodatkowo z kazdego rodzaju gdzies po dwóch producentów.Moga też po jednym- wedle uznania.System kalibracji ma byc jednak taki ,ze kazda kasete kalibrujemy tak, ze raz jest pełna szpulka prawa ,a potem kalibrujemy (czyli odwracamy)te sama tasme ,gdy prawa szula jest minimalnie napełniona.czyli raz pełna z prawej, raz z lewej.gdybyscie byli tak dobrzy i przedstawili wyniki takich kalibracji.

no tak ,ale najwazniejsze.jak skalibrujemy tasme na pełnej szpuli z prawej to nie ruszamy nastawami biasu i levela tylko z czytujemy wskazania przy szpuli pełnej z lewej.

tak na szybko sprawdziłem kasete maxell xl II i sony UX-S i wyni taki sam , bardzo podobny jak kasete odwracam to poziom lwvel jest taki sam a bias różni się o jeden decybel , ale nie w kazdym deckó nap. w akai GX-95 , SONY TC-K990 nic się nie rózni

Witam Mam pytanie o Nakamichi BX-100E czy ma ktoś może instrukcje. Kolejna sprawa na panelu są cztery przyciski, nie wiem do czego służy czwarty.Pozdrawiam Marian

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

muls tak jes na kasetach , nie interweniowałem , na decku teac v-6030, który ma możliwośc kalibracji kaset lewy i prawy kanał osobno bias i level mozna zaobserwować że na tej samej stronie kasety bias też się różni nawet o dwa słupki , taka jest kaseta

Master Fader jest regulacją nadrzędną nad ustawieniem sygnału nagrywania (prawa strona) używając go możesz wyciszyć lub podnieść moc sygnału (kanał L+P równocześnie) bez ruszania ustawien z prawej strony ... np wyciszając nagranie przy końcu kasety lub nagrywając live z radia itp ...

OK rzeczywiscie jest taki problem kaset.Ale mnie bardziej interesuja tasmociagi.Ale dziekuje.Szczególnie zalezy mi na takich doswiadczeniach z Akai 75 i 95.

Do niedawna miałem AKAIa 75 i nie przypominam sobie tego typu problemów kalibracyjnych .... ostatnio zaś bawiłem się moją AIWą XKS7000 i niestety kasety płatają rózne figle i nawet ten sam rocznik i model zachowuje się inaczej o różnicach pomiędzy stronami lub między nową i bardziej zużytą kasetą nie wspomnę.

Wiem, że to co powiem dla wielu z was jest oczywiste ale jeżeli kalibrujecie kasetę to przesuńcie ją kilka minut do przodu by nie kalibrować na poczatkowym fragmencie taśmy ... zerknijcie też czy kalibrowana taśma nie jest uszkodzona mechanicznie!

muls, 21 Paź 2008, 20:12

>OK rzeczywiscie jest taki problem kaset....

W sytuacji raczej wyjątkowej udzielam się tutaj.

O tym problemie pisałem znacznie wcześniej lecz jakoś nikt nie zauważył tego problemu.

Szczególnie wku...ła mnie taśma TDK SA 90 z ostatnich moich zakupów w MM.

problem kaset mnie nie bierze bo było z nimi róznie.Szcególnie z nowymi.Mam natomiast na cwiczeniach nowy deck Akai GX 75 master II.Wierzyc sie nie chce - ale nowy.Po doswiadczeniach z poprzednim gdzie po wyregulowaniu geometrii efekty były zmienne.A to było dobrze,znikało po roznych hamowaniach rolek ,poprawiało sie zeby potem pogorszyc sie, az zeby pieprzpnąc zupełnie.W koncu wyszło ze przyczyna jest ruchome czoło głowicy nagrywającej.powtórzyło sie to dwóch deckach no i u savage.W zwiazku z tym ze nie dało rady działac dalej, kupilem w niemczech drugiego.Ten jak mówie jest nowy i nie ruszany.Tak wiec przed cwiczeniami, na wszelki wypadek ,skleiłem głowce dodatkowo zeby miec pewnosc.Ale jak sie okazuje, też ma problem .kalibruje pieknie z tym ze jak po prawej stronie jest mało tasmy to juz sa problemy tak do 25% grubosci tasmy.Ale tym razem problem jest stały i powtarzalny.Tak jest zawsze choc nie na wszystkich tasmach.Pisze jest ,ale juz nie ma ,bo to zrobiłem.Ale jak sie okazuje te decki nawet nowe,nie uzywane , juz miały takie problemy.I tu znowu nasuwa sie wniosek.Ze najpierw zaczynały sie problemy kalibracyjne zwiazane z tzw falka na tasmie, albo rozklejeniem głowic, a potem uzytkownicy zaczynali krecic.Tym razem wystarczyło tylko troche zwiekszyc hamowanie.Przy okazji zreszta zrobiłem pomiary toru przesuwu.zmierzyłem predkosc tasmy przy róznych napełnieniach szpul z lewej strony i prawej strony .I ten sławetny podwojny capstan nie jest lepszy od zwyklego pojedynczego wykazując bład predkosci przy mak.róznicy wypełnienia szpul powyzej 1%, gdy taki pojedynczy kenwood 1100 ma ponizej 0,1%.sa pojedyncze capstany ktore jak Alhpine 80 tez maja 1% ale nie maja tych problemów które ma Akai. Flutery maja podobne.Tak wiec reklama jest dzwignia handlu a nowinki ja napedzaja.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Z tymi gx75 jest problemów sporo, nie ma co się oszukiwać. Mi się trafił 1 walnięty egzemplarz gx75mk2. Za to 2 sztuki gx75mk1 działają ok. Oczywiście w jednym przekładnia cierna nie chodziła dobrze, ale to mały problem. Jak już mechanizm miałem na stole to cały konserwowalem w miarę możliwości. I u mnie kalibruje dobrze po obydwu stronach wymiennie.

• Pokaż nowe odpowiedzi