Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

ba ale jest inny problem.Chetnie bym zmierzył pare takich na predkosc.Chetnie bym zmierzył tego dragona co to jak sie go nie posłucha to sie nie słuchało muzyki.Moze ktos ma dragona w katowicach.

Zrobiłem test o którym pisał "muls" na moim Akai GX 95. Generalnie wskazania "CAL" były podobne lub takie same, na paczątku i na końcu taśmy. Z jednej i z drugiej strony.

Na taśmie Basf CS II Super Chrome odczyty były identyczne. Natomiast na taśmie SKC ZX 60 (Metal) wskazania na końcu taśmy były o jedną diodę wyższe.

Zauważyłem natomiast, że różnie jak gdyby może się ułożyć taśma w torze (na głowicy ?). Tak że włączając kalibrację raz po razie, można zauważyć drobne różnice.

Aaaa...mam pytanie do posiadaczy GX 75/95. Czy podczas kalibracji taśm typu II, często zdarza Wam się że musicie przekręcić "Bias" prawie całkowicie w lewo ???

no wlasnie to ukladanie sie tasmy czy jak ja nazywam falka ,jest przyczyna tych zachowań w czesci akaiców.Jedne maja wieksza, inne mała..Ale ze w nowym nieuzywanym ,to była niespodzianka.

U mnie tak bylo. Jak kalibrowalem tasme, to prawie za kazdym razem musialem przekrecac bias w lewo "do oporu", a i tak nie dalo sie dociagnac wskaznikow do zadanej wartosci! Troche to bylo irytujace.

w moim strasznie pokręconym 75 mkII jest wszystko ok próbowałem dziś chyba na 10 taśmach. Na początkach taśm na środkach i na końcach i to samo na drugiej stronie, zawsze było identyczne wskazanie wskaźników zdażyło sie raz na TDK MA-X że po odwrocie taśmy na 2 stronę i rozpoczęciu kalibracji na tych samych ustawieniach można było zaobserwować spadek o dwie kreski na BIAS trzeba było dodać na pokrętle BIAS o jakieś jedną czwartą. To sie dzieje tylko na jednej tasmie TDK MA-X rocznik 1988.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Takie zmiany w odczytach wskaźników CAL, włączając kilka razy kalibrację zawdzięczamy systemowi "dual capstan" oraz brakowi prowadnicy zespolonej z głowicą.

W takim układzie wszystko musi pracować idealnie ! Najmniejszy błąd w regulacji bądź lekkie zurzycie rolek, powoduje takie objawy.

> Kasjel, 22 Paź 2008, 22:02

>A tak w ogóle, to ja sobie teraz kalibruję i nagrywam na moim Sony TC-K81.

>Zapytacie.....dlaczego ? Poprostu ! On to potrafi najlepiej !

Tak jest! :) Ja też ostatnio nagrywam głównie na TC-K75, jest najpewniejszy, sprawia najmniej problemów, nie grymasi przy żadnej taśmie. I taśmy nagrane na nim mogę z powodzeniem odtwarzać na wszystkich pozostałych moich deckach bez straty jakości.

Mam dwie sztuki GX 75 Mk II. nie jestem zadowolony z żadnego z nich. Wygląd i budowę mają naprawdę wspaniałą, jeden egzemplarz nadaje się tylko do odtwarzania, drugi do niczego. Wyleczyłem się już z marki Akai. Są zdecydowanie lepsze decki.

Trafiłeś na dwa wyekspoloatowane egzemplarze, nie oceniaj na ich podstawie całości produkcji.

Osobiście też kupiłem jednostkę nie dotykaną, a okazało się, że głowice kręcone/ pomiomo znaczników/ rolki zostały zmienione na takie o nie odpowiednim rozmiarze co ma bezpośredni wpływ na kalibrację i wiele innych. W latach dziewiędziesiątych posiadałem nowego 75 mkII i nie przypominam sobie aby były z nim jakiekolwiek problemy o jakich jest tutaj mowa, kalibrował wszystkie taśmy, nagrywał i odtwrzał wzorcowo.

Pozdrawiam.

osobiscie jest mi wszystko jedno co firma wsadza w decka i czym sie chwali.Mierzac predkosc przy skrajnych obciazeniach i flutter przy tym samym- mam to miec jak najbardziej zblizone do zera.jesli te parametry sa podobne albo gorsze niz w jednym capstanie sredniej klasy, to co mnie obchodzi ze to jest wszystko co potrafili zrobić i ze kosztowało to 2500 dolars.

"V-Savage" - poważnie mówisz ??? Bo już naprawdę myślałem, że dla taśm CrO2 mam źle ustawiony prąd podkładu na płycie głównej.A na starych TDK SA nie muszę prawie nic kręcić.

Witam

Jeśli ktoś poszukuje CT-757 to proszę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

MAM INSTRUKCJĘ DO CT-900S ALE SERWISÓWKI POSZUKAM. POZDRAWIAM

Ukryta Zawartość

Znacie jakieś miejsce gdzie można znaleźć informację o typie głowic używanych w Denonach (chodzi o model DR-M30HX) ? Nie mam instrukcji ani serwisówki, strony o sprzęcie z przed lat też milczą na ten temat.

Hmm...

A to ciekawostka, magnetofon czytający CD-Ry:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi