Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie właśnie padło moje Onkyo TA-2570, kupione niedawno jako sprawne, więc nawet nie zdążyłem posmakować tej legendarnej panoramy dźwięku. Deck pochodził trochę i w trakcie odtwarzania zatrzymał się. Blok głowic nie opadł, więc nie można wyjąć kasety - zielona dioda przycisku play mruga tylko słabo, tak jakby mówiła, że to już koniec pieśni. Po wyłączeniu z sieci i ponownym włączeniu, napęd przez sekundę kręci, ale zaraz jest to samo, a blok głowic nadal nie opada. Koledzy, może ktoś miał taki przypadek -- padło sterowanie, czy któryś z silników?

Na górze jest taki silniczek, który napędza takie plastikowe kółka z ząbkami. Obracając się, powodują zwarcie odpowiednich styków. Zobacz te styki i spryskaj "kontaktem".

Jest szansa pokalibrować sobie deck samemu do określonej taśmy w domowych warunkach ?

Na płytce znalazłem takie 3 pary chyba adekwatnych potencjometrów. Przeznaczenia dwóch się domyślam ale co to jest to PB GAIN ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

JACKSTER, 10 Gru 2008, 21:47

>A mnie właśnie padło moje Onkyo TA-2570,

To chyba bardzo częsta przypadłość tego mechanizmu i podobnych do niego. Jest to mechanizm Sankyo, a w sumie bardzo podobne, tyle że Direct Drive, stosowane były w Nakamichi CR-4 (i być może innych) oraz w Kenwoodach KX-1100G/HX. Winny jest chyba silnik pomocniczy, odpowiedzialny za przełączanie funkcji mechanizmu. Nie wiem jeszcze, czy wynika to ze słabości tego silniczka i jego małej trwałości, czy też np. ze zwiększonych wskutek starości i braku smarowania oporów elementów mechanizmu, którymi ten silniczek musi poruszać przy przełączaniu funkcji. Niemniej jednak, awaria jest dość typowa dla tych trzech magnetofonów, i spotykana także w Kenwoodach KX-880, opartych co prawda o nieco inny, ale też podobny mechanizm z podobnym sterowaniem. Podobno pomaga wymiana silniczka, ale warto też sprawdzić, czy praca nie była dla niego ponad miarę (opory mechanizmu).

Doraźnie spróbuj zdjąć obudowę i poruszyć palcem koło zębate, napędzane tym pomocniczym silniczkiem - może przynajmniej mechanizm się odblokuje. I UWAGA - nie włączaj magnetofonu przy podniesionym mostku z głowicami - niedawno ktoś na Allegro w uszkodzonych sprzedawał 2570 prawdopodobnie ze sfajczoną elektroniką wskutek prób zmuszenia magnetofonu do zadziałania. Tzn. spróbuj go włączyć na chwilę, pokręcając jednocześnie palcem owo koło. Jeśli to nie pomoże, wyłącz magnetofon i szukaj fachowej pomocy.

PB GAIN to znaczy Playback Gain - czyli wzmocnienie odczytu. Tylko niewiem czy to zwiększa poziom sygnału na wyjściu LINE OUT czy też gdzieś wcześniej, co spowoduje że miernik wysterowania będzie pokazywał wyższe wartości o czym ktoś tu wspominał już wcześniej.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

John 1.5 V, 10 Gru 2008, 22:25

PB GAIN=Pb level. Jest to wartość wzmocnienia wzmacniacza odczytu coś jak volume na wzmacniaczu. Tego lepiej nie ruszać!!

REC- słuzy do skalibrowania czulosci tasmy( wzmocnienie wzm. zapisu) możesz sobie nimi skalibrować czułość taśmy na jeden wybrany rodzaj.

Bias- to chyba wiadomo.

Wniosek taki- naturalnie możesz skalibrować decka na 1 rodzaj taśmy.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

John 1.5 V, 11 Gru 2008, 17:47

>Przy płytce z wskaźnikami są jeszcze dwa takie potencjometry ale nie opisane i to one chyba

>odpowidają za to co pokazuje wskaźnik.

Jeśli jest to Twój denon to przy wyswietlaczu są 2 PR'ki od wskaźników. Tych tym bardziej nie warto ruszać! Bo się rozjadą kanały.

Niejednakowo zużyte głowice? Spotkałem się z magnetofonami dwukasetowymi z bardzo nierówno zużytymi mechanizmami. Niektórzy "oszczędzali" mechanizm nagrywający i do codziennego słuchania używali niemal wyłącznie odtwarzającego, a inni odwrotnie - używali niemal wyłącznie nagrywającego, np. dlatego, że miał on autorewers (a odtwarzający go nie miał), i był po prostu wygodniejszy w użyciu. W efekcie głowice, silnik, rolki, itd. były znacznie silniej zużyte w jednym mechanizmie niż w drugim.

Różnice w dzwięku mogą równierz wynikać z tego że w kieszeni odtwarzającej jest zamontowana głowica odczytująca, a te mają małą szczeline roboczą (1-2um), a głowice uniwersalne (zakładam że taka jest w kieszeni nagrywającej) maja szczeline będącą kompromisem pomiędzy idealną szczeliną głowicy zapisującej (6-7um), a szczeliną głowicy odczutującej. Zwykle szczelina robocza głowicy uniwersalnej jest szerokości 3-4um i w przybliżeniu jest równa połowie grubości warstwy magnetycznej taśmy. O ile dobrze pamiętam taśma C-60 ma grubość 18um, z czego 12um to podłoże, a 6um to warstwa magnetyczna.

> V-savage 11 Gru 2008, 18:07

REC- słuzy do skalibrowania czulosci tasmy( wzmocnienie wzm. zapisu) możesz sobie nimi skalibrować czułość taśmy na jeden wybrany rodzaj.

Jak to zrobić ? Włączyć nagrywanie, ustawić poziom nagrania na powiedzmy +3db (sygnał sinusa z płyty przy jakiejś częstotliwości ? - jakie są typowe ?) i kręcić aż będzie najlepiej ?

Ukryta Zawartość

Fajny ten Dual. Ciekawe ile ma watów na wyjściu:)

Ukryta Zawartość

"moze ktos mi wytlumaczy dlaczego w decku 2 kasetowym w kiszeni nagrywajacej odtwazany dzwiek jest bardziej przytlumiony niz w odtwazajacej?"

- w dwukasetowym magnetofonie to standard. Jeden z mechniazow zazwyczaj jest częściej eksploatowany. Do tego dochodzą różnice w rodzajach głowic i ich azymutach, ustawieniach farycznych, i utracie tych ustawień na skutek mijających lat.

Czyli wszystko to o czym Koledzy wyżej pisali.

John 1.5V - parę miesięcy temu poszedł Sony TC 229SD za 60zł, a TC 209SD widziałem za 45zł.

Gdybyś kiedykolwiek widział niedrogo któryś z tych modeli....nie zastanawiaj się !

==> KASJEL, MaciejLK

Chłopaki, dzięki za cenne wskazówki! Deck Onkyo odżył po spryskaniu styków Kontaktem S61. Powinienem był sam na to wpaść, ale taki problem miałem po raz pierwszy... Niestety daleko mi do wprawy Kasjela w reanimacji taśmociągów. Deck jest mocno przykurzony w środku i należy mu się gruntowne czyszczenie. Na wszelki wypadek spryskałem też wszystkie PR-ki. Więcej nie zamierzam grzebać, bo za słabo się na tym znam. Z tego samego powodu nie uruchomiłem jeszcze kupionego za 50 zł Akai GXC-750D, o którym Kasjel niedawno wspominał. Deck miał być sprawny, a wymaga wymiany pasków i regulacji naciągu taśmy w napędzie. Na razie służy jako piękny eksponat, do czasu aż znajdę jakiegoś fachowca i wolne środki na przywrócenie tej maszynki do życia. Fajnie byłoby posłuchać, jak gra.

Pozdrawiam wszystkich magnetomaniaków!

JACKSTER- cieszę się, że Twój Onkyo jest już sprawny. A wymiana paska napędowego w Akai GXC 750D jest bardzo prosta, więc służę pomocą w razie czego. Niestety nie zapisałem jego wymiarów.

JACKSTER, 12 Gru 2008, 21:35

Gratuluję sukcesu! Miejmy nadzieję, że to tylko brudne styki. Mnie, niestety, nie udało się tak łatwo, mimo czyszczenia styków Nak CR-4 co jakiś czas się blokuje, i chyba będę musiał się zakręcić wokół wymiany tego silniczka pomocniczego.

W te preparaty chemiczne trochę nie wierzę, kilkakrotnie próbowałem ich użyć do oczyszczenia zabrudzonych styków, np. mikrostyków czujnika typu taśmy, włożenia kasety i zabezpieczenia przed zapisem, postępowałem zgodnie z instrukcją (najpierw Kontakt 60, potem WL, i na końcu 61), i efekt na ogół był krótkotrwały bądź żaden. Bardzo drobny papier ścierny (800-1000) robi to skuteczniej, ale do tego trzeba rozebrać magnetofon, przynajmniej częściowo.

Witam

Chciałbym wrócić w nowym temacie odnoście Akai GX-65MkII. Pewnie jest tutaj trochę takich posiadaczy tego lub wyższego modelu.

Jako że mam ten sam model od nowości, jestem i byłem jedynym właścicielem od 92 r, to mam/miałem problem z nim do dzisiaj - gnie ukośnie taśmę i nie za bardzo wiem co poczynić. Tor przesuwu jak nówka, 0 brudu czy zanieczyszczeń. Na taśmach 90min Sony S, lub Maxel XLII zagina. Swego czasu czyściłem przy lewej szpuli odwijającej, trochę to pomogło ale nie na długo. Obecnie jak włączam bez taśmy na start to rolki dociskowe po 0,5sekundzie dopiero się docisną i podczas odsłuchu z kasetą słychać chwilowe zająknięcie po czym ciągnie już dobrze. Czy ktoś może naprowadzić mnie co trzeba zarobić z tym zaginaniem oraz tym zająknięciem ?

Ps. Deck jest 1 klasa, stan idealny elektronicznie i wizualnie to napewno, mechanika to jego słaba strona !

Gość V-savage

(Konto usunięte)

moshica, 13 Gru 2008, 00:29

Jak jesteś cierpliwy i masz jakieś doswiadczenie z urzadzeniami elektronicznymi mozesz probować sam.

Na poczatek zdejmij nakladke na kieszeń, włóż taśmę którą deck zagina , włącz play i podczas odtwarzania opuść rolkę podającą( z lewej) do dołu. Sprawdź czy wtedy też zagina.

• Pokaż nowe odpowiedzi