Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w ten dzień świąteczny wszystkich pozytywnie zakreconych. Mam takie pytanko czy ktoś zwas może mi podpowiedzieć, jaki z modeli kaseciaków byłby w miare dobry żeby dobrze grał,i cena była przyzwoita.Pozdrawiam Marian

Tak myślałem żeby się zmieścić do 300zł mam nadzieje że coś się znajdzie,lepiej by było coś znaleś niedrogo i żeby w miare dobrze grało.Pozdrawiam Marian

manius59

ja polecam Ci ten model jest dobry wiekowo młody i masz dobry serwis u Poznańiu ,onkyo pewnie lepszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Mam też gx75mk2 na sprzedaż jakby co. Po porządkac świątecznych stwierdziłem, że muszę się pozbyć kilku decków :(. Za duzy bałagan powstał.

Jakby co to zdjęcia się jakieś znajdą.

manius59>oto jego parametry:

Track system: 4 track, 2 channel stereo system

Tape: Philips type cassette tape

Tape speed: 4.75cm/s

Wow and flutter: less than 0.08% WRMS

Frequency response: 35Hz to 14,000 Hz (+-3dB) using low noise tape

Distortion: less than 1.5% (1,000 Hz 0VU)

Signal to noise ratio: better than 51dB

Jak widać nic specjalnego.Marian, poszukaj jakiegoś Sony EX lub Akai GX75.Ja mam tego drugiego i jestem pod wrażeniem jego działania i jakości dźwięku.Niestety trudno dostać go w dobrym stanie, ale zdarza się.Pozdrawiam - Jacek

"manius59"- jak będziesz miał okazję kupić Sony TC-K75 lub TC-K81, to bierz bez zastanowienia !

A to, że ci szczena opadnie po odsłuchu tego magnetofonu jest pewne na 100%.

To mój nowy nabytek. Wymagał lekkiego przeglądu, smarowania, czyszczenia w kilku miejscach. Teraz jest w idealnym stanie, jeśli chodzi o mechanikę. Obroty udało się wyregulować i na szczęście można to robić nie odkręcając nawet jednej śrubki.

Wadą funkcjonalną są osobne pokrętła kanału lewego i prawego. Może i wygodniejsze przy ustawianiu poziomu zapisu, ale kiedy chcemy zrobić wyciszenie ... jest problem. Dlatego wolę osobną regulację balansu lub współosiowe regulatory obu kanałów.

Ciekawostka – taśmy typu II odtwarzane w pozycji I mają więcej „powietrza” w brzmieniu, nieco bardziej też szumią, ale daje się wyłowić z dźwięku dodatkowe szczegóły w sopranie.

Na razie nie mam jeszcze sprecyzowanej opinii, co do jego brzmienia, mogę tylko powiedzieć, że potrafi wyłowić sporo szczegółów, zwłaszcza w średnicy.

Muszę w nim koniecznie wymienić zainstalowane na stałe kable z wtykami RCA, które nie dość, że liche to jeszcze mocno przestarzałe, na normalne pozłacane gniazdka RCA. Planuję też przerobić nieco podświetlenie wskaźników, dorobić podświetlenie kieszeni i może licznika.

A teraz kilka ubranych i rozebranych fotek, wraz z kasetkami z, mniej więcej, tamtych lat.

Ukryta Zawartość

post-17429-100008353 1230416613_thumb.jpg

post-17429-100008354 1230416613_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukam instrukcji serwisowej do Sony TC-K700ES. Jeśli ktoś mógłby udostępnić lub sprzedać byłbym wdzięczny. W razie czego proszę o PW.

> discomaniac71

John podziwiam Cie. To bardzo przecietny magnetofon. Pozdrawiam. R.

No wiem, ot taka zabawa. Chcąc go teraz sprzedać muszę wziąć za niego 50 zł i nie wiem czy mi ktoś tyle da. Poluję na Duala 844 który ma być docelowym drugim magnetofonem. Który deck (firma/model) ma być pierwszym, jeszcze nie wiem. Żeby wyrobić sobie jako takie zdanie czytam ten wątek od początku i jestem dopiero w okolicach 90 strony więc sporo jeszcze przede mną.

Ja kupiłem kiedyś Technicsa RS 673 za 100zł w stanie absolutnie idealnym. Mam też Technicsa RS 676 z 75r. Grają i nagrywają całkiem dobrze. Szczególnie RS 673 który ma regulację "bias".

Najciekawsza jednak jest waga tych magnetofonów ! Technics RS 676 ma tylko 41cm szerokości, ale gdy weźmie się go w łapy, to tak jakby wziąść kawałek szyny kolejowej :-))

Gość V-savage

(Konto usunięte)

John 1.5 V, 28 Gru 2008, 12:55

Który deck (firma/model) ma

>być pierwszym, jeszcze nie wiem. Żeby wyrobić sobie jako takie zdanie czytam ten wątek od początku i

>jestem dopiero w okolicach 90 strony więc sporo jeszcze przede mną.

Musisz sam wybrać. Opinie tutaj zamieszczone mogą CI tylko pomóc w wybraniu spośród tak wielu marek kilku najwazniejszych. Ale deck uchodzący za swietny sprzęt może Ci zupełnie nie pasować.

To zalezy od własnych preferencji, trzeba samemu szukać zmieniać itd:) najlepiej miec kilka.

Na pewno będę szukał czegoś co ma przynajmniej dwupunktową kalibrację a przy okazji mi się podoba, jak np. Grundig CF5500-2 (choć wskaźniki ma paskudne). Święta trójca AKAI/SONY/Pioneer jest świetna ale wygląd nie dla mnie. Nakamichi nie wiele w tej materii zmienia, choć seria CR mnie kusi. Gdyby udało mi się zdobyć tandem Grundig/DUAL było by świetnie ale chciałbym jednak mieć coś "mejdindżapan" i coś ze starego kontynentu.

John 1.5 V, 27 Gru 2008, 23:23

Ten Technics to "oszczędnościowy", bardzo podstawowy magnetofon (stąd np. zamocowane na stałe kable zamiast gniazd) i zastanawiam się, czy jest wart trudu (i kosztu) przeróbek planowanych przez Ciebie. Myślę, że może być ciekawy w stanie "dziewiczym", nienaruszonym, jako eksponat, ale do grania raczej poszukałbym czegoś bardziej zaawansowanego.

Witam pojawiły się w sprzedaży nowe głowice stożkowe alps,czy tylko Polskich kaseciakach były montowane, czy można by je wykorzystać w innych kaseciach. Jeśli tak to w jakich. Pozdrawiam Marian

Ja swego czasu stożkowego Alpsa dałem wsadzić zamiast zwykłej głowicy MX w Technicsie RS-M215 z 1982 r. Grało to to znakomicie, ba gra do dzisiaj, tyle, że nie u mnie. :)

Lata świetlne temu wsadziłem Alpsa do swojej szuflady MDS418 (Diora) i mimo, że oryginalnie tam też była solidna, choć może nieco zużyta głowica stożkowa - nazwy nie pamiętam, to Alps zdziałał cuda. Mimo braku jakiejkolwiek kalibracji, na chromowych BASF-ach magnet nagrywał z CD lepiej, niż nowy ówczesny Technics serii 500 kolegi (chyba 565, ale nie przysięgam). I nie chodzi o jakieś podbicia tonów, tylko o faktyczną wierność oryginałowi. Kupiłem potem MDS442 z Dolby C i tam już oryginalnie był chyba Alps. Jednak ja słyszałem różnicę w dźwięku na korzyść starszego modelu, znajomi w sumie nie. Tak więć wydaje mi się, że stara elektronika i dobra głowica - to jest to. Im więcej scalaków w deck'u, tym gorzej dla dźwięku...

ke_raj, 29 Gru 2008, 11:41

>Lata świetlne temu wsadziłem Alpsa do swojej szuflady MDS418 (Diora) i mimo, że oryginalnie tam też

>była solidna, choć może nieco zużyta głowica stożkowa - nazwy nie pamiętam, to Alps zdziałał cuda.

>Mimo braku jakiejkolwiek kalibracji, na chromowych BASF-ach magnet nagrywał z CD lepiej, niż nowy

>ówczesny Technics serii 500 kolegi (chyba 565, ale nie przysięgam). I nie chodzi o jakieś podbicia

>tonów, tylko o faktyczną wierność oryginałowi. Kupiłem potem MDS442 z Dolby C i tam już oryginalnie

>był chyba Alps. Jednak ja słyszałem różnicę w dźwięku na korzyść starszego modelu, znajomi w sumie

>nie. Tak więć wydaje mi się, że stara elektronika i dobra głowica - to jest to. Im więcej scalaków w

>deck'u, tym gorzej dla dźwięku...

Brzmienie decka nie zależy od ilości scalaków, zależy tylko i wyłącznie od konstruktorów opracowujących dany model.

No w sumie RAF masz rację. Trochę przegiąłem. W tym przypdku chodziło o to, że ten sam producent, w sumie podobny deck, a dźwięk już nie ten sam... Na marginesie, myślę że Alpsy były na tyle uniwersalne, że można je było stosować w większości popularnych deck'ów. Jednak każda zmiana głowicy, nawet na niby identyczną, wymaga ponownej kalibracji magnetofonu, a z tym obecnie ciężko (brak fachowców i sprzętu). ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi