Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

yogi1

Czy ten Tascam o którym wyżej pisałeś jest solidnym sprzętem oraz co z tym zapisem 2+1 jak to się ma do standardowych kaset? Czy do już zapisanych nie kasując zapisu można na jednej ścieżce coś dograć ? A może można dogrywać na każdą osobno czyli 1+1+1 ?

Pozdrawiam

Kasjel, 26 Kwi 2009, 21:16

>Fajny masz nick ! Czyżbyś utożsamiał się z pewnym modelem dwukieszeniowego Technicsa ??? :-)))

>Ale tak poważnie, to zapytaj o ten radziecki deck Gardenusa z Audiohobby. On będzie wiedział chyba

>najwięcej z nas......

Tak, to mój najlepszy w tej chwili deck, a że mam dopiero 16 lat i nie zarabiam nie stać mnie aktualnie na nic lepszego :-)

Na Allegro jest fajny Technics RS-TR555. Najwyższy model z jeszcze dobrej serii, za trochę ponad stówkę. Pożycz od mamy i kupuj ! :-)

PS,- To teraz będziesz najmłodszym w tym wątku. Jest jeszcze jeden osiemnastolatek "mielinski", ale on siedzi w szpulakach....

"Ocasek"- ja w wieku 16-stu lat mogłem taki magnetofon pooglądać sobie tylko przez Pewexsowską szybę. A po przeliczeniu dolarów na polskie złotówki, wychodziło mi zbyt dużo zer...aby móc sobie taką sumę wyobrazić :-)

Nie narzekam na niego, pierwszym magnetofonem jaki miałem to w wieku roku, może 2 lat miałem jamnika który jak to jamnik szybko padł :-) Od tego czasu siedzę w kasetach i magnetofonach, całe dnie potrafiłem spędzić przy magnetofonie ;) Nie wiem czemu. Może dla tego że moja mama kiedy byłą w ciąży pracowała w sklepie z kasetami? ;)

Stało się...Kupiłem Tascama...Pierwsze wrazenie pozytywne.Wizualnie zadbany..technicznie chyba ok.W następnym tygodniu będę miał więcej czasu to się nim zajmę. Puściłem jedną kasetę (jakieś grajki country..) i wrażenie zrobiła na mnie stereofonia...Chyba było warto,zwłaszcza że cena powalająca..całe 80 złotych -)Pozdro.

Tylko nadal nie wiem czy ktoś z was miał doświadczenia z dekami Tascama...

Grzech byłby go nie kupić, to grosze za taki sprzęt ;) Dawniej liczyło się je w tysiącach... A teraz ktoś kupi mp3 za 100 zł i myśli że ma 666 cud świata...

wojtek41

Witam

Myślę, że będzie to dobry zakup. Wymienimy się przy okazji doświadczeniami z odsłuchu. Także nabyłem ten model i sądzę, że to bardzo ciekawy model do małej zabawy;-) A o funkcjach, które ma to nie wspominam. Kawałek fajnego TASCA...

Pozdrawiam

RS-TR373 napiasł:

>Od tego czasu siedzę w kasetach i magnetofonach, całe

dnie potrafiłem spędzić przy magnetofonie ;) Nie wiem czemu. Może dla tego że moja mama kiedy byłą w ciąży pracowała w sklepie z kasetami? ;)

Dobreee!!!

Witam :)

Panowie, kilka wpisów wyżej jest mój post o Akai GX-67 i dziwnych kłopotach jakie sprawia, czy ktoś wie o co chodzi ?

Potrzebuje także polskiej instrukcji obsługi do tego sprzętu.

Zacznij od oceny stanu gumowych rolek - bo to one często są odpowiedzialne za zgniatanie taśm. Pozatym twój magnetofon pewnie wymaga gruntownego czyszczenia i regulacji. Instrukcję ciężko ci będzie znaleźć od razu mówię, ale zawsze możesz pytać jeśli czegoś nie wiesz, po to są takie wątki o magnetofonach.

--> Kasjel, gotyk dzięki za pomoc, rolki są w super stanie, głowice także, będe musiał chyba go po prostu wyczyścić i powinno być git majonez :)

Kasjel, instrukcja mimo że od innego modelu, to sie przyda, zaraz dam Ci mój adres mailowy na PW :)

Przed chwilą zdjąłem obudowę z magnetofonu spodziewając się dywanu kurzu wewnątrz jednak środek okazał się być idealnie czysty, zauważyłem natomiast dziwną rzecz, tzn pasek który przenosi napęd na koła zamachowe w momencie wciskania play zjeżdża na bok rolki znajdującej sie na silniku głównym, na kołach zamachowych także "wężykuje", jednak po chwili już jest OK, czyżby był za luźny ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Moje typy:

- brudna rolka umieszczona na osi silnika,

- luźny pasek,

- oś silnika nie jest równoległa do osi obrotu kół zamachowych,

- duże opory tarcia wynikające z braku smarowania osi silnika i kół zamachowych,

- wyrobione łożysko silnika, oś silnika ma "bicie" poprzeczne.

Jeśli wszystko jest OK, to pasek powinien powinien znajdować się przez cały czas na środku bieżni rolki umieszczonej na osi silnika. Nie może mieć tendencji do "myszkowania" w trakcie rozruchu silnika i jego normalnej pracy.

GM

Audi80B3Owner - miałem to samo w Onkyo TA 2570. I tak jak pisze G.Mark to wina zbyt luźnego paska.

Ja założyłem nawet trochę szerszy, aby dobrze trzymał się środka rolki na silniku.

Napisz, czy instrukcja dotarła.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

I jeszcze jedno. Zbyt duże luzy wzdłużne na osiach kół zamachowych i silnika. Jeśli nikt nie próbował regulacji, to koła zamachowe można przesunąć wzdłuż osi o ułamek milimetra. To samo tyczy się osi silnika.

GM

W takim razie czeka mnie wymiana paska, chyba będe musiał poszukać jakiegoś serwisu Akai w okolicy, bo sam się tego nie podejme, ten mechanizm jest zbyt skomplikowany :/

Co do luzów wynikających z zużycia, to nie ma takiej opcji, gdyś magnetofon był bardzo, bardzo mało używany więc nie możliwe jest aż tak znaczne zużycie, pozatym nikt nigdy wcześniej w nim nie grzebał, więc to ewidentnie pasek.

Wielkie dzięki za pomoc, pozostaje poszukać teraz serwisu Akai w okolicy :)

WITAM WEB

Motorek od Ciebie gra rewelacyjnie i w sumie chodzi ciszej niż w mało używanym SONY TC-K520.

Jak byś coś potrzebował to pisz. Może jakieś instrukcje do PIONEER-ów to służę pomocą.

Pozdrawiam

Audi80B3Owner, nie pękaj i próbuj sam wymienić. Ja dzisiaj to chyba bałbym się dawać magnetofon do mechanicznej naprawy do serwisu. Wczoraj wyjąłem 2 paski ze starego Soniaczka, dzisiaj w sklepiku z częściami kupiłem 3 różne paseczki o zbliżonych wymiarach - minimalnie mniejsze długości i podobny przekrój - w najbliższych dniach wymieniam i powinno być ok. Mimo obaw okazało się, że wszystko jest tak skonstruowane, że nic nie trzeba demontować aby paski wyjąć i włożyć. Oczywiście to różne magnetofony ale nie święci garnki lepią. Jak się nie uda to zawsze możesz szukać jakiegoś serwisu, ale jestem pewien, że sobie poradzisz. A jaka satysfakcja potem...

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 27 Kwi 2009, 23:04

>Audi80B3Owner, nie pękaj i próbuj sam wymienić. Ja dzisiaj to chyba bałbym się dawać magnetofon do

>mechanicznej naprawy do serwisu. Wczoraj wyjąłem 2 paski ze starego Soniaczka, dzisiaj w sklepiku z

>częściami kupiłem 3 różne paseczki o zbliżonych wymiarach - minimalnie mniejsze długości i podobny

>przekrój - w najbliższych dniach wymieniam i powinno być ok. Mimo obaw okazało się, że wszystko jest

>tak skonstruowane, że nic nie trzeba demontować aby paski wyjąć i włożyć. Oczywiście to różne

>magnetofony ale nie święci garnki lepią. Jak się nie uda to zawsze możesz szukać jakiegoś serwisu,

>ale jestem pewien, że sobie poradzisz. A jaka satysfakcja potem...

>Pozdrawiam

>Wojtek

Satysfakcja jest ogromna, a tym większa im mniej czasu poświęci się na wymianę. Kilka dni temu wymieniłem Idler-a w Pioneer-ku i zajęło mi to 4 godziny aby go wyjąć ale jak później się okazało

mogło to być tylko 30 minut, tylko, że jak pracuje się bez instrukcji serwisowej i robi się to po raz pierwszy to może tyle czasu pochłonąć. Konkluzją jest fakt doprowadzenia sprzętu do 100% sprawności i zaoszczędzenie nawet kilkuset złotych, a dodatkowo sprzęt nadal jest w idealnym stanie czego nie gwarantują często serwisy ( tych starych dobrych już prawie nie ma).

Pozdrawiam

No to chyba spróbuje sam to zrobić, mam nadzieje, że nic nie popsuje, bo chyba bym sie załamał, wkleje jutro fotki jak wygląda mechanizm tego Akai.

Ma ktoś może serwisówkę do niego ?

P.S. Czy luźny pasek może powodować także to, że magnetofon nie działa prawidłowo z większością kaset C90 ?

Gdy zapodam mu np TDK SA-X 90 to ona nie gra prawidłowo, tzn taśma jest źle prowadzona i po chwili odtwarzania zagniatana lekko wzdłuż, po chwili znowu kawałek gra normalnie i zaraz ten sam problem :/

Ta sama kaseta na M9108 gra normalnie tak więc nie wiem co się święci, chyba luźny pasek nie powodowałby takich problemów ?

P.S2 Kasjel, instrukcja doszła, dzięki :)

Audi80B3Owner, poradzisz sobie z tym bez problemu, już Ci mówiłem że niektóre mechanizmy tylko wyglądają tak groźnie, jak naprawiałem mechanizm w Technics'ie RS-TR373 rozebrałem go, naprawiłem i złożyłem i działa bez zarzutu... Nie ma się czego bać, wystarczy trochę precyzji.

• Pokaż nowe odpowiedzi