Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No fakt, że ten Onkyo to choinka, jak wiele modeli tej firmy. Jak dla mnie to jest rewelacyjny design, uwielbiam! Już TA-2500 wygląda bosko, po odpaleniu mnogość tych lampek jest wspaniała, a TA-2900 jest pod tym względem jeszcze bogatszy.

A wiecie który magnetofon zabrał bym z sobą na spotkanie "odsłuchowe", gdybyśmy np. takie sobie zorganizowali ??? No tak, żeby Was czymś zaskoczyć i nie być nudnym.

Ano.....zabrał bym Kenwooda KX 800 za 30zł !!! Ciekawe jakie były by Wasze miny, po odsłuchu kolejno wkładanych kaset. Ten deck jest dla mnie największym zaskoczeniem, biorąc po uwagę stosunek jakość/cena.

Ja bym Ci Kasjelu puścił coś na moim Pioneerze CT-737mk2, tylko byś musiał nie widzieć co gra ;) Słucham tego decka już chyba ze dwa tygodnie i nadal uważam, że jest rewelacyjny. Pomyłka jest wykluczona, zbyt dokładnie to sprawdzałem i porównywałem z innymi moimi deckami. Tutaj także stosunek jakość - cena jest nadzwyczaj korzystny.

"rafał996"- masz taki dar przekonywania, że był byś chyba w stanie przekonać świnkę....że jest kanapką z szynką ! :-))) Ale mnie do Pioneera 737mkII chyba nie przekonasz. Muszę sprawdzić na początku tego wątku, bo już sam nie wiem czy miałem 737 lub 737mkII....

No to ktoś się "dogadał".....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam, zazwyczaj tylko czytam to forum, ale teraz mam problem z moim Magnetofonem Kenwood KXF-W4010 i chciałbym Was zapytać czy nie wiecie co mu może dolegać.

Przy odtwarzaniu jest wszystko OK. Jedynie nie nagrywa dobrze. Dźwięk jest zniekształcony, przesterowany.

Nie macie pomysłu co mogło sie zepsuć?

petteri -to mi wygląda na uszkodzone jakieś elementy elektroniczne. Może w generatorze prądu podkładu ? Sprawdź kondensatory elektrolityczne, może są wybrzuszone lub rozlał się któryś.

Kiedyś był za jakieś 60zł na Allegro. Prosiłem, gadałem.....nikt nie chciał !

A teraz proszę bardzo !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

(..)Polecam wszystkim wyroby firmy Sony z serii ES z czasow TC-K 777 ES. Nie ma dzwiekowego porownania z tym co bylo pozniej.

To dolałes oliwy do ognia niech sie tylko pojawi na alle.. to bedzie z tysiąc złotych kosztował

handlarze już przeszukują flohmarki

(..)A teraz proszę bardzo !

Ukryta Zawartość

nabijanie kabzy komornikowi - on komus tego decka zabrał moze jednemu z nas

Ukryta Zawartość

>nabijanie kabzy komornikowi - on komus tego decka zabrał moze jednemu z nas

Moim zdaniem to ściema... wozi to pewnie z Niemiec, a do tego te karteczki z numerami. Facet wymyślił sobie taktykę, aby nie zbijać negatywów... wystarczy, że napisze przedmiot z zajęcia, stan nieznany.

To stary handlarz ! Kupiłem od niego już niejeden klocek. To fakt, że ściemnia z tym "zajęciem komorniczym". Poprostu wozi graty z Niemiec itp. Ale mimo wszystko, to właśnie dzięki takim ludziom możemy realizować swoje hobby. Bo czy ktoś z nas ma czas, aby jeździć i chodzić po niemieckich śmietnikach ? Tam są całe mafie, które zbierają to co najlepsze. Więc "obcy" i tak nie miał by szans. Dla mnie ważne jest to, że mogę coś dostać często za parę groszy.

A ceny rosną, bo są podbijane przez uczestników tego forum i AH. Kiedyś była zasada "kto pierwszy ten lepszy". Gdy licytował ktoś z "naszych", to reszta się nie wtrącała. Ale to już przeszłość.

Co do tego oleju na tryby Onkyo. Udało mi się zdobyć coś takiego : "olej capstan", "olej silikonowy", "olej wazelinowy"..... nie były drogie więc kupiłem wszystkie............ale którego użyć ??????

Kasjel, 5 Maj 2009, 16:56

Z racji zamieszkania a zatem osobistych u niego odbiorów po wygranych aukcjach, gość jest w porządku .

Nie grzebie w sprzętach i nie picuje przed sprzedażą i to u niego bardzo cenię .

Pozdrawiam

P.S

Wpis wyjątkowo.

Gardenus - rzeczywiście, ja też wolę gdy sprzęt nie jest "podpicowany" przez jakiegoś dupka :-)

Wolę gdy jest brudny i prawie nic nie działa. Ale za to mam pewność, że nikt przy nim nie grzebał !

Też muszę stanąć w jego obronie. Człowiek podchodzi do sprawy uczciwie, nie podbija sztucznie cen, traktuje wszystkie sprzęty równo. Zdarzają się u niego trupy, ale zdarzają się perełki. Kupiłem kiedyś od niego dobrej klasy magnetofon za grosze, a okazał się nie tylko w pełni sprawny, ale też w stanie praktycznie sklepowym.

"stres"- do silniczka wolał bym dać kropelkę oleju silnikowego i tyle..

Właśnie czekam na Sony TC 377 od "Allegrowicza" o którym rozmawiamy. Na zdjęciu tylko widzę, że obudowa drewniana jest do renowacji. Ale nic więcej nie widać.

stres, 5 Maj 2009, 21:35

>Panowie......czy ktoś może mi doradzić którego oleju mam użyć ????

Przyznam, że nie mam pojęcia! Nakamichi zaleca w to konkretne miejsce olej f-my Molykote, który, jak sprawdzałem, jest podobno specjalnym olejem mineralnym do przekładni plastikowych. Oczywiście nie miałem go, i użyłem tego co miałem - i nic się nie dzieje.

Ja na razie spróbowałbym tego Capstan oil... w niewielkiej ilości. Tyle, żeby dostał się do tulei osi silnika, i nasmarował plastikową przekładnię. Gdy olej wniknie gdzie trzeba, spróbuj włączyć magnetofon i uruchomić funkcję, na początku przewijanie, najlepiej w przód - to chyba wymaga najmniejszego zakresu ruchu i stanowi też najmniejszy opór. Ewentualnie, naciskając na przycisk jednocześnie spróbuj lekko poruszyć palcem owo koło zębate - może uda Ci się wraz z silnikiem pokonać jego opór.

Kasjel- dzięki za podpowiedz......ja stawiałem na tego capstana bo jako jedyny miał kolor oleju. Potraktuje go nim za chwilę. Ale przykro mi......zawrócę Wam jeszcze gitary Akai GX65. Odtwarza pięknie, ale podczas nagrywania charczenie mam. Elektronika ?????jeśli tak to ponad moje siły.

"stres"- zrób to, co się zawsze robi.....czyli kontakt PR na potencjometry, kontakt uniw. na wielowtyki i styczniki. Dopiero gdy to nie pomoże, to trzeba szukać uszkodzeń typu "zimne luty" pęknięte ścieżki i na końcu...uszkodzone el. elektroniczne.

Stres - Nakamichi do smarowania tulei wałka napędowego (Capstan) zaleca jakiś inny olej (Anderol), ale myślę, że jakikolwiek lekki olej maszynowy w tym momencie powinien pomóc - bardziej niż jakiś gęsty smar, np. silikonowy. Ja, jak pisałem, prysnąłem tym, co miałem (Kontakt Lub Oil 88) - i nic złego się jeszcze nie stało, a magnetofony "ruszyły" - jeden zacięty zupełnie, i dwa zacinające się czasem. Jak dotąd, terapia okazała się skuteczna, wszystkie działają.

Co do Akai - nie potrafię Ci pomóc, nie jestem elektronikiem. Być może gdzieś coś jest zwarte?

cholera......te kontakty idą jak woda.......sam nie wiem co mnie doprowadza do bankructwa........sprzęt czy utrzymanie jego.......a to dopiero początki....powoli, powoli......mam nadzieję że kiedyś zbliżę się do Was sprzętowo. Wiem że to nie licytacja ale czasem mam jakieś dziwne bóle jak patrzę na Wasze fotki. Jedno Akai tu zamieszczone mnie zauroczyło....biorę się ostro za robotę.......muszę na takie zarobić.

• Pokaż nowe odpowiedzi