Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ocasek

Cena na Technicsa jest niższa a to dlatego, że jest ich w ofercie więcej.

A na pysk to padł poziom wypowiedzi na Forum a nie samo Forum ponieważ to tylko temat Magnetofon traci na wartości merytorycznej, którą miał przez dłuższy czas.

I użyję tutaj sformułowania z jednego z e-maili, który dostałem od jednego z Forumowiczów kilka minut temu - ..."jeszcze się taki nie urodził co by kazdemu dogodził..." . Zgadzam się z tymi słowami w 100%

A z wkładaniem do garnka jest całkiem dobrze, przecież tak zarabiam jak to się ostatnio wpisuje.

Ludzie co z tymi magnetofonami. Macie je jeszcze, czy już do szafy schowaliście ponieważ to takie drogie obecnie urzadzenia w Polsce i proszę winny jest jeden z Forumowiczów prawda?

Pozdr.

Racja, piszmy do Dibuni na PW albo na maila. Nikt o tym nie będzie wiedział, na forum będzie spokój, Dibunia będzie normalnie prowadził interes i wszyscy będziemy zadowoleni.

Albo lepiej tak jak mówi Ocasek, uznajmy to za stan normalny i wszyscy tak róbmy. Jest już zamówienie na kilka wpisów na temat RS-965, to ja zacznę:

Ostatnio przypadkowo miałem okazję porównać kilka decków i wszystkie pobił Technics RS-B965. Jest genialny! Wspaniały, powalający dźwięk i w ogóle jest cudowny.

A ja sam mam do sprzedania Sony TC-K71. Też brał udział w tym porównaniu decków i cholera - też wygrał! Jest tak samo dobry, jak ten Technics, poważnie.

Mam też do sprzedania Pionka CT-737mk2, ale jego nie reklamuję, bo już nie trzeba. Zresztą może Dibunia ode mnie kupi, wyceniam go promocyjnie na 348 zł, to całe 50 zł mniej, niż na jego własnej aukcji.

Miłośnicy analogu może jestem dziś upierdliwy z tymi pytaniami,ale korzystając z okazji miałbym pytanie.Już kiedyś pisałem na ten temat ale ponawiam pytanie, na byłem magnetofon WEGA JPS 351 C-2 i nie stety ale jest problem z dżwiekiem.Dżwięk jest zachrypiony byłem u magika i twierdził że to prawdopodobnie jest wina rolki,udało mi się kupić okazyjnie drugi taki sam i ten sam problem.Troche mi szkoda bo chciałbym żeby one grały i nie wiem co mam robić,może mi ktoś w końcu coś poradzi gdzie jest problem.Pozdrawiam

manius59, 14 Cze 2009, 00:16

>byłem u magika i twierdził że to

>prawdopodobnie jest wina rolki,

Jeśli byłeś z magnetofonem u magika i on Ci nie poradził mając magnetofon w ręku, to jak my możemy Ci pomóc na odległość?

Określenie "zachrypiony" niewiele mówi. Czy dźwięk drży (to by świadczyło o szybkozmiennej nierównomierności przesuwu taśmy), czy "zaciąga" (to by świadczyło o wolnozmiennej nierównomierności), czy też rzeczywiście chrypi, co raczej wskazuje na jakieś uszkodzenie elektroniki?

To, że drugi egzemplarz zachowuje się tak samo może świadczyć, że ten model ma jakiś słaby element i w obu ten właśnie element padł (rolka, pasek, silnik, itp.). A próbowałeś na różnych taśmach?

MaciejLK

WITAM

Wpadłem tylko na jedno zdanie i już robię wypad - masz dużą wiedzę o magnetofonach więc spróbuj utrzymać poziom i zainteresowanych tematem magnetofonów. Pomogłeś mi w kilku sprawach z magnetofonem więc bardzo dziękuję.

Żegnam

Sebastian

Postaram się sprostać obu tematom. :-P

>> ap. Dibuni - jest coś takiego jak wolny rynek. Wystawiasz sprzęt za ile chesz i najwyżej ktoś nie kupi. Można wystawić za 400, 500, 700 coś co jest warte 100 PLN. Jeśli jest na to popyt, ktoś chce za to zapłacić i to kupić to jest w porzadku. Popyt kształtuje podaż. Jeśli ktoś chce zapłacić więcej, to czemu sprzedawca ma nie sprzedać drożej - z powodu widzimisię kilku osób z forum? Przecież mogą kupić z innych źródeł. Jeśli uważają, że sprzęt nie jest wart tych pieniędzy mogą kupic gdzie indziej taniej.

Pozatym jest coś takiego jak mechanizm równowagi - jeśli Dibunia wystawi drogo i nie bedzie się sprzedawać, a ktoś wystawi taniej i sprzeda, i kolejny też, to Dibunia też obniży cenę, bo ceny zaczną spadać i wszyscy będą kupować od innych, nie od Dibuni. Więc nikt nie kupi od Dibuni, chyba że bedzie frajerem i przegapi, że obok są tańsze aukcje. I tyle.

Pozatym mogą być dwa modele sprzedarzy - sprzedawać żadko w lepszym stanie za więcej i czekać na osobę która zapłaci, lub osiągać efekt skali sprzedając częsciej a taniej. Sprzedawca ma prawo wyboru.

Mówienie komuś, komukolwiek za ile i co ma sprzedawać jest irracjonalne, dziwaczne i nie zrozumiałe.

To prawie tak jakby ustalić cenę stałą danego towaru(albo rządać tego od kogoś) - jak za komuny. Prosze o powrót na ziemię! :)

>> Ap. Deck'ów.

Własnie nabyłem NAD'a 6300 Monitor Series. Rewelacja. Jestem pozytywnie zaskoczony, nie sądziłem, że sprzęt bedzie grał tak fajnie, lekko i neutralnie. Ma wbudowaną obsługę dolby. Pilot jest duży, ciężki elegancki. To chyba był przedostani deck, nie najwyższy w tamtych czasach, ale oczko przed najwyższym DECKiem NAD'a. Na forum spotkałem się z wieloma pozytywnymi opiniami o nim, ale dopiero kiedy go odpakowałem i odpaliłem.. :-) No w każdym razie zobaczcie fotki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23624-100002579 1244932969_thumb.jpg

post-23624-100002580 1244932969_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sprawa polega na czyms zupelnie innym. Zalozmy ze Dibunia wystawi decka ktory dotad sprzedawal sie za okolo 150-200zl za dwukrotnosc tej kwoty. Zaraz znajda sie handlarze z Allegro ktorzy uznaja ze tak ma byc i odtad ten model bedzie zawsze oferowany po danej cenie. W ten sposob Seba ksztaltuje ceny na Allegro. Sprzet ktory oferuje Dibunia jest w bardzo dobrym stanie tym niemniej ceny sa zawrotne. To wszystko.

Rootlin, 14 Cze 2009, 00:42

>Własnie nabyłem NAD'a 6300 Monitor Series. Rewelacja. Jestem pozytywnie zaskoczony, nie sądziłem, że

>sprzęt bedzie grał tak fajnie, lekko i neutralnie.

Czytałem o nim bardzo pochlebne opinie, zdaje się, że wylądował też dość wysoko w różnych rankingach. Niestety, przez bogate wyposażenie był też drogi, sprzedawał się słabo, NAD produkował go dość krótko, i wkrótce pozostawił w ofercie bardzo podobny, ale prostszy, dwugłowicowy model 6100, też zresztą oceniany wysoko.

wiedziałem że do tego dojdzie że trzeba bedzie uwazac na słowa,kupiłes decka doskonale grajacego i ze wspaniałą mechaniką? - to milcz ciesz sie nim sam nie pstrykaj fotek,nie wygłaszaj peanów na jego temat bo każde twoje słowo to garsć srebrników dla handlarzy.

MaciejLK, 14 Cze 2009, 02:02

Tak MaciejLK sprawdzałem na różnych kasetach,tak mi się wydaje że jak by ten dżwiek wpadał drgania.Troche jest to trudne do określenia jeszcze nie miałem takiego zdarzenia.Teraz sobie przypomniałem kiedyś miałem podobny problem magnetofonie szpulowy 2405S,tam były problemy z prowadzeniem taśmy miedzy szpulą a rolką.Pozdrawiam

"manius59"- daj parę kropli oleju na oś koła zamachowego. Postaw magnetofon na tylnej ściance i włącz tak, aby koło było w ruchu. Olej powoli będzie ściekał, tam gdzie powinien. Potem dokładnie umyj wystjącą część osi, która napędza rolkę przesuwu taśmy. Zobacz jak w tym decku napędzana jest prawa szpulka podczas odtwarzania. Takie drżenie dźwięku o dużej częstotliwości, często jest powodowane wadliwą pracą napędu prawej szpulki. Objawy zużytej rolki są inne np. falowanie dźwięku, "pływanie" taśmy po głowicy co objawia się falującym poziomem wysokich tonów. Zobacz też, czy pasek napędowy płaski nie jest za krótki (może go wymieniałeś). Taki pasek nie może być zbyt krótki, bo wówczas przenoszą się drgania z silnika na koło zamachowe. A jak pracuje sam silnik główny ? Jeżeli głośno, to wymień go.

Kasjel, 14 Cze 2009, 10:06

Witaj Kasjel pasek jest orginalny spróbuje tak zrobić jak mi poradziłeś jak się uda to napisze.Pozdrawiam Życze Miłej Niedzieli Marian

Zapomniałem wspomnieć o sprzęgle, bo to w końcu za jego pośrednictwem napędzana jest prawa szpulka.

Jeżeli jest już wyrobione na osi, to masz problem ! Bo jak wiadomo, części zamiennych brak.....

Te Wegi są bardzo podobne do mojego Sony TC 229SD. Zresztą wiadomo, że "Wega" to europejska filia "Sony". Pomyśl jeszcze o dokładnym wyczyszczeniu przełącznika zapis/odczyt. Bo jeżeli jest to raczej charczenie, a nie drżenie....to może być wina tego przełącznika.

Kasjel, 14 Cze 2009, 10:55

Powiedz mi czy jeśli by się okazało że to wina samej rolki,jak sugerował warsztat to czy można by stym jakość poradzić.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wyczyścić dokładnie to przesuwu taśmy: głowice, wałek przesuwu, rolka dociskowa.

Głowice i wałek alkoholem izopropylenowym lub benzyną ekstrakcyjną, najlepiej apteczną. Rolka dociskowa, po jej zdemontowaniu, ciepłą wodą z mydłem.

Sprawdzić czy wałek przesuwu nie ma luzu poprzecznego. Luz wzdłużny nie może być większy niż ok. 0,2mm. Jeśli wałek przesuwu ma luz poprzeczny, należy dokonać przeszczepu organów i dobrać taką kombinację łożyska wałka lub koła zamachowego z wałkiem, aby luz nie występował.

Luzy wałka przesuwu sprawdza się po dokładnym oczyszczeniu jego ułożyskowania. Trzeba będzie niestety rozmontować mechanizm, aby wyjąć koło zamachowe i jego łożyska. Przy okazji warto również zdemontować silnik i sprawdzić luzy jego osi.

Po wyczyszczeniu mechanizmu przesuwu taśmy, należy "utopić" łożyska wałka przesuwu, silnika i, jeśli takowe występuje, rolki dociskowej w rzadkim oleju aby nim nasiąknęły. Nadmiar oleju po nasyceniu usunąć.

Po zmontowaniu mechanizmu, "zapuścić" odczyt na kilka minut i dokonać obserwacji prowadzenia taśmy.

Taśma powinna być równo nawijana na prawą rolkę, a na samej taśmie nie może być śladów zagniatania, przyginania, itp.

GM

Jeżeli jeszcze zupełnie nie "skamieniała" ta rolka, to można ją podszlifować ! Wiele razy tak robiłem i nawet przyrządy pomiarowe Mulsa nie wykazały dużej nieównomierności przesuwu taśmy po takim zabiegu.Musisz wziąść kawałek płytki plastikowej i wyciąć z niej wąski pasek. Wyprofiluj ją tak, aby można było ją wygodnie trzymać na kręcącej się rolce.Na końcu tego paska przyklej kawałek papieru ściernego o gradacji 180. Ta część paska z naklejonym papierem musi być oczywiście płaska i równa. To ona będzie leżeć na obracającej się rolce i ją szlifować. Należy pamiętać, aby trzymać tak pasek żeby swobodnie leżał na rolce i poruszać nim bez przerwy wzdłuż osi rolki....tam i z powrotem. Co jakiś czas czyścić wszystko z opiłków gumy. Uważać aby nie szlifować osi napędzającej rolkę ! Wszystko to trwa długo, bo w końcu obroty rolki są niewielkie. Ale przynosi bdb. rezultat.

G.Mark, 14 Cze 2009, 11:14

G.Mark bardzo dziękuje jeśli czegość nie zespsuje to może uda mi się coś z tym zrobić,bo troche szkoda żeby stał i nie był używany.Zawsze miałem nadzieje że może mi się w końcu uda naprawić,i stego zględu kupiłem nastepny myśląć że bedzie dawcą.

W takich starych deckach, jest też sporo styczników wewnątrz magnetofonu. Jeśli są zakurzone, to należy je umyć izopropanolem lub spirytusem. I po wyschnięciu spryskać jakimś dobrym "Kontakt Sprayem". Ja mam taki do inst. el. samochodowej i jest SUPER !

"MaciejLK, 14 Cze 2009, 02:02

>Czytałem o nim bardzo pochlebne opinie, zdaje się, że wylądował też dość wysoko w różnych

>rankingach. Niestety, przez bogate wyposażenie był też drogi, sprzedawał się słabo, NAD produkował

>go dość krótko, i wkrótce pozostawił w ofercie bardzo podobny, ale prostszy, dwugłowicowy model

>6100, też zresztą oceniany wysoko."

Dzięki za te informacje. :-) Zbieram wszystkie informacje o NADach które posiadam. W ogóle produkty NAD mnie interesują.

Otrzymałem takie informacje na zapytanie o pilota kiedyś więc wynika z tego, że to chyba najwyższy deck NAD'a z tamtych czasów.

QUESTION

xxx

05-24-2009

10:19 unknown NAD remote

Hi, I have NAD remote,

and I cannot find the model of

NAD it fits to. I need help in that.

I have few NADs, I am really happy with,

and I started collecting old, vintage ones. I'm kind of NAD fan. :)

Here I send the link to the remote.

I would like to buy the "box" that works with the remote, to have full, collectible set.

Please help. :)

Here is the link to the remote:

Ukryta Zawartość

There is a photo in there, couse I cannot post a photo in here. The points to an auction on "allegro", which is kind of a polish e-bay. I just bought the remote on the auction. I am from Poland.

Best Regards,

xxx

ANWSER

xxx

05-27-2009

10:33 re: unknown NAD remote

Thank you for your recent request via the NAD website.

That is an old cassette deck remote. Two models that came with that remote are the Monitor Series 6100 and Monitor Series 6300.

Note that the 6100 (non Monitor Series) is different than the Monitor Series 6100.

Best regards,

NAD Electronics

(kg)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś wie czy to dobre chromy są?Chyba UX-S ze starej serii?Bo bym zainwestował

Ukryta Zawartość

Danielu - te "Sony UX-S" nie są z starej serii, tylko są nowe meksykańskie ! Podobno całkiem dobrze się na nich nagrywa, lecz sama kaseta/pudełko jest do d......

• Pokaż nowe odpowiedzi