Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

discomaniac71 wrrr..pokazałeś kawałek tego na co poluję:P:P, kurcze...muszę dorwać gdzieś nakamichi w ludzkiej cenie, najlepiej od jakiegoś jelenia na pchlim targu:P i ze spalonym bezpiecznikiem we wtyczce (W UK w każdej wtyczce jest bezpiecznik) aby kupić jako zepsuty:P:P....

Witam mam prośbe może ktoś wie czy w naszych magnetofonach szufladach, smaruje się prowadnice i zębatki które wysuwają szuflade.Coś takiego dostałem o kolegi,ten model był wyprodukowany na eksport do Francji.Głowice nie są ruszane nawet wyglądają dość dobrze,kieszeń troche wolno się wysuwa.Pozdrawiam

"manius59" - G Mark może mieć rację, ale prowadnice i łożyska w "szufladzie" jak najbardziej były smarowane ! Być może wystarczy tylko wyczyścić i odtłuścić ten pasek napędowy.

Kasjel, 18 Cze 2009, 17:21

Kasjel prowadnica jest sucha nie ma żadnego smaru jak i łożysko,mam smar TF Silikon + Teflon,może tym bym na smarował.

Lub wymienić na nowy.Ja w swojej wymieniłem i chodzi idealnie,prawie zawsze te paski są wyciągnięte.

Zakupiłem siemensa RC777 z paskami do wymiany.Obawiam sie że głowica będzie zjechana,a to 3head więc może być problem,ale przekonam sie za pare dni.Pierwszy poważniejszy deck :)Załączam fotki z prospektu,dane techniczne i zdjęcie głowic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15832-100002193 1245339443_thumb.jpg

post-15832-100002194 1245339443_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak wygląda w środku

Ukryta Zawartość

post-19370-100002159 1245355973_thumb.jpg

post-19370-100002160 1245355973_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja mam "Szufladę" w stanie jak prosto z sklepu. I to nie z Allegro, tylko prosto z firmowego sklepu Diory. Kupiłem w 1991r i prawie nie używałem. Zawsze wolałem Kasprzaka M 9115 z japońskimi głowicami, za które kiedyś płaciłem fortunę. Mam też tą francuskojęzyczną "szufladę", ale ta jest już z Allegro.

W szufladach kasetę należy wkładać pewnie i energicznie, ale z wyczuciem. Faktycznie osoby nieobyte z tym sprzętem, mają kłopoty z włożeniem kasety. Generalnie uważam, że mechanika szuflady w założeniu jest genialnie prosta i niezawodna. Jak zwykle gorzej z wykonaniem. A grubość wałka napędowego capstanu mówi sama za siebie. Co do wypowiedzi Kasjela. Szanuję jego wiedzę i doświadczenie, ale szuflady nigdy bym nie zamienił za jakikolwiek magnetofon ZRK z serii M9000. Jedynie M7020 może stanowić konkurencję. A swego czasu mechanizm szuflady miałem tak rozpracowany, że mogłem go rozłożyc i złożyć w środku nocy bez lampki. To były czasy, hmm... Pozdrawiam!

"ke-raj" - Mój Kasprzak M 9115 z głowicą "Amir" potem "Alps" i po regulacji el. grał napewno lepiej od diorowskiej szuflady MDS 442 !!! Przede wszystkim jego "Dolby" nie obcinał tak bardzo wysokich tonów jak ten system w MDS 442. Z resztą w M 9115 mogłem mieć zawsze włączone "Dolby NR", nawety podczas odtwarzania oryginalnych nagranych kaset. Inna sprawa, że MDS 432 jest lepsza od MDS 442. Wiem bo mam obydwie. Muszę przyznać, że MDS 442 Diory to był solidny magnetofon, jak na tamte czasy....ale największy chyba problem miał z kompatybilnością "Dolby System".

Kasjel. Co do MDS442, to mogę się zgodzić. Kiedyś pisałem, że MDS 418 grał dużo, dużo lepiej, a Dolby B działało rewelacyjnie! Wtedy wszystkie porównania z ZRK M9000 (modelu nie pamietam) mojego kolegi, też z Alpsem, wypadały zdecydowanie na korzyść MDS418. ;)

No to doszliśmy do porozumienia :-)

Mam wiele dobrych kaset, które nagrywałem na dopieszczonym M 9115. I brzmią naprawdę dobrze, pomimo oczywistego braku kalibracji a nawet regulacji biasu w tym decku. O wyższości MDS 432 nad MDS 442 wiedziałem już dawno. Przyznam, że u mnie MDS 432 jest tylko eksponatem w pokoju rodziców.

Z resztą MDS 442 też jest już zupełnie odłączony, i tylko służy mi jako eksponat.

Posiadam jeszcze eksportową wersję MDS 432 pod nazwą "Bruns". Ale to tylko dawca już zdekompletowany. Jeśli ktoś z Was chciałby coś z niego to piszcie. Panel przedni jest w bdb. stanie (kolor miodowy).

Witam ja jak zwykle zbieram i ratuje polskie złomy,dziś znalazłem M531S zewnętrzna obudowa wygląda bardzo dobrze jak by nie był używany.Ale głowica jest zjechana czy ktoś wie jakie były montowane głowice.Pozrawiam

He,he ! Też mam jeszcze M531S ! Który jest od nowości, czyli od 1981 w mojej rodzinie. Dostał go mój brat w prezencie. Trzymam go tylko z sentymentu. Jeszcze nigdy nie słyszałem tak bardzo szumiącego magnetofonu. Wlutowałem kiedyś mu głowicę Alps,a. Ale nie dało się do niej ustawić prądu podkładu, bo regulacja na PR-ce się skończyła :-) Ale można spokojnie dać głowicę "Sanyo" lub "Amir666". Pewnie kojarzycie te głowice stożkowe. Były łatwo dostępne kiedyś. Ale teraz też można kupić niedrogo.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

W 1988 roku dostalem od ojca MDS 432 w wersji na Francje. Mial tylko Dolby B ale glowice Alpsa i pasmo przenoszenia 30-17.000 Hz 30-18.000 Hz i 30-19.000 Hz na metalu:)

"discomaniac71" - no właśnie mam taką jak nówka. I z głowicą Alps,a....zgadza się !

Manius59 - tu masz te głowice za grosze....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel

16 Cze 2009, 19:58

"mzawek" - ja do tej pory mam jeszcze Brauna C2 w znakomitej kondycji. A Ty sprzedajesz, wyrzucasz itp. Coś często zmieniasz upodobania :-))

wyrzuciłem popsute decki firmy dual ;-) a dobre magnetofony sprzedałem .Przeprowadziłem sie i nie chciało mi sie wozic wszystkiego.Teraz kupie sobie jakis nowy-stary nieznany model decka.Bo taki np.Braun c2 był najlepiej zmontowany z najlepszych materiałów i najfajniejszy.A nikt o nim nie słyszał wczesniej.Mam na celowniku firmy BRAUN TANbBERG UHER .Wszelkie uznane za top decki mnie nie interesują.

Grundig High Fidelity

Rootlin, 17 Cze 2009, 18:07

>To nie jest Falcon. Nie wiem co to jest.

>Ale na allegro lezy teraz za 40PLN w stanie bdb+

>

Ukryta Zawartość

>Ceny rosna? Gdzie?

Dokladnie taki sam Jaki "wkleilem" fajny, prosty deck.

post-16802-100002077 1245469796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi