Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie mój magnetofon wydał pierwsze dźwięki ! Wygląda na to, że elektrycznie jest OK. Problem rzeczywiście leży w rolkach. Lewa jest właściwie zdewastowana. Rozruszałem je, ale i tak są zdeformowane, więc magnetofon zagrał ale z strasznymi zniekształceniami przesuwu taśmy.

Maciej LK - rzeczywiście na zdjęciu widać, że rolki są duże. Czyli w moim ktoś kiedyś włożył byle co...aby grało.

Ale numer !!! Wygląda na to, że w moim egzemplarzu jest trochę inaczej skonstruowany tor przesuwu taśmy. Głowica kasująca jest po lewej stronie rolki ! Jak naładuję akumulatorki z aparatu, to zrobię zdjęcie i wkleję. Tak więc rolki muszą być takiej małej średnicy.

szerokość zestawu nie ma dla mnie znaczenia, beðzie sobie stał grzecznie z boku, magnetofon jaki mam obecnie to kenwood kx-w 4080, jak pisałem lubi wciągać taśmę co jakiś czas i coś się popieprzyło z wyświetlaczem w liczniku błędnie wyświetla cyfry

"połączenie z pozostałymi segmentami w tym deck'u" ? co masz na myśli dokładnie ?

Marek-41, 22 Lip 2009, 17:25

>Nie potrzeba robić zdjęcia.Wystarczy popatrzeć na diodę podczerwieni poprzez wizjer aparatu,lub

>telefonu komórkowego.

Miałem na myśli "porządne" aparaty, tzn. lustrzanki ;-))) , gdzie efekt widać dopiero na zdjęciu! ;-))) O kompaktach nawet nie pomyślałem! ;-)))

A faktycznie, w kompaktach widać to już na ekranie.

Kasjel, 22 Lip 2009, 17:55

>Ale numer !!! Wygląda na to, że w moim egzemplarzu jest trochę inaczej skonstruowany tor przesuwu

>taśmy.

Możliwe, że istniały różne wersje napędu. Poza tym, sam magnetofon dostępny był co najmniej w dwóch wersjach - starszej B710, z Dolby B, i nowszej, B710 MKII, z Dolby B i C, więc już między nimi mogą być spore różnice wewnętrzne mimo pozornego podobieństwa. Z zewnątrz różnią się tylko tym, że tam gdzie MKI miał włącznik filtra MPX, MKII miał przełącznik Dolby B-C. A środek może być mocno zmieniony.

Weźmy przykład Akai GX75 i 95 MKI i MKII. Z zewnątrz niemal takie same, a w środku niemal wszystko inne - inna elektronika, inne głowice, inny docisk kasety... i pewnie jakieś szczegóły mechanizmu także.

Mój posiada Dolby B oraz C. Znalazłem sklep gdzie mają rolki przesuwu taśmy. Zaraz zrobię tam zakupy, gdy tylko podadzą mi ich wymiary.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ozrabal, 22 Lip 2009, 18:20

No tak, KX-W 4080 to deck pełnowymiarowy. Ale żeby zakup mniejszego miał sens, pewnie musiałbyś wymienić na mniejsze także inne elementy.

Przez "połączenie z innymi segmentami" mam na myśli to, że wiele takich urządzeń o szerokości midi i mini nie miało typowych gniazd RCA, znanych u nas, nie wiem dlaczego, jako "cinch" (jest to określenie nieznane w krajach anglosaskich). Segmenty te były łączone z innymi komponentami wieży specjalnymi płaskimi taśmami, specyficznymi nie tylko dla danej marki ale i modelu, które przeważnie przenosiły nie tylko sygnał audio, ale także zasilanie i funkcje sterowania. Dlatego takie segmenty bez właściwych tylko sobie pozostałych elementów wieży są zupełnie bezużyteczne. Przy zakupie trzeba więc szukać segmentu który ma normalne, własne zasilanie i typowe gniazda połączeniowe RCA.

MaciejLK, 22 Lip 2009, 18:35

ah, no tak, oczywiście, rozglądam się tylko za tymi "maluchami" które mają z tyłu rca i własne zasilanie, z podanych wyżej modeli takie właśnie są

np:

Ukryta Zawartość

a to że nie pełnowymiarowy nie ma znaczenia, nie ustawiam sprzętu w wieżę, magnetofon stoi z boku,

Ukryta Zawartość

Nie podejmuję się jakiejkolwiek oceny małych segmentów. Tam stosowano tak różne i czasem oszczędnościowe rozwiązania, że trzeba być serwisantem, aby poznać poszczególne modele. Ten TEAC wygląda solidnie, ale sam sposób wkładania kasety wskazuje na potencjalne problemy z utrzymaniem toru przesuwu taśmy w należytym stanie.

ke_raj, 22 Lip 2009, 19:16

>sam sposób wkładania kasety wskazuje na potencjalne problemy z utrzymaniem

>toru przesuwu taśmy w należytym stanie.

tego właśnie się obawiam, że kaseta "na leżaka" może mieć ten problem

zatem może panowie przekonają mnie do pełnowymiarowego klocka ? tylko jaki będzie dobrym następcą kenwooda ?

Wklejam obiecane zdjęcie toru przesuwu taśmy w Revoxie. Możecie sobie porównać z zdjęciem zamieszczonym wyżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czy któryś z Kolegów dysponuje może instrukcją serwisową, albo chociażby opisem regulacji, Aiwy AD-6700?

To bydlę jest bardziej porąbane niż pies Pluto?! Potencjometry nastawne, które, jak mi podpowiada intuicja, służą do regulacji poziomu przy odczycie, owszem są od tego, ale zmiana nastawy w lewym kanale, wpływa na kanał prawy?! Nie wiem jaki powinien być poziom sygnału na wyjściu liniowym przy wskazaniu 0dB na miernikach wysterowania. Niby powinien wynosić 0,775V, ale przy takim napięciu na wyjściu, mierniki "dobijają" do prawych ograniczników. Jedynie czego jestem pewien, to które potencjometry służą do kalibracji mierników, ustawiania prądu podkładu dla różnych rodzajów taśmy i gdzie się ustawia czułość przy zapisie. Poza tym gąszcz domysłów. :-(

Pozdrawiam.

GM

Nominalne napięcie na wyjściu LINE OUT magnetofonu powinno wynosić ok. 400-500mV. Takie napięcie podaje większość producentów magnetofonów w danych technicznych. Jeżeli kolega usilnie chce mieć 0,775V na wyjściu, to radze też pobawić się potencjometrami do regulacji miernika wysterowania, aby przy tym 0,775V na wyjściu miernik wskazywał 0dB. A tak przy okazji to może któryś z forumowiczów ma instrukcje obsługi do Technicsa RS-B405?? Nie żebym nie umiał go obsługiwać, tylko może ma jakieś ukryte funkcje o których ja niewiem :)

Ozrabal - ja trochę niechcący kupiłem uszkodzonego SONY TC-WR770. I porównując go po naprawie do posiadanych deck'ów, traktuję go jako drugiego od góry (moze na równi z AIWĄ AD-F660). Spójrz na wpis "o mnie", choć to niewiele, ale tam widać co mam. ;)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

rafalelektronik, 22 Lip 2009, 21:49

>Nominalne napięcie na wyjściu LINE OUT magnetofonu powinno wynosić ok. 400-500mV. Takie napięcie

>podaje większość producentów magnetofonów w danych technicznych. Jeżeli kolega usilnie chce mieć

>0,775V na wyjściu, to radze też pobawić się potencjometrami do regulacji miernika wysterowania, aby

>przy tym 0,775V na wyjściu miernik wskazywał 0dB.

O to właśnie chodzi, że wcale nie muszę mieć 0,775V na wyjściu przy 0dB na miernikach. Nie znalazłem żadnych informacji na temat wartości napięcia na wyjściach liniowych przy wskazaniach 0dB dla tego magnetofonu.

GM

G.Mark- musiał byś zainwestować parę groszy.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Napięcie przy 0db w skali IEC to około 560mV. Mówię specjalnie około, bo to zależy od producenta jedni robili glosniej inni ciszej. Ale tyle około występuje najczęściej. :)

Witam Szanownych Kolegów,

od jakiegoś już czasu z zainteresowaniem "podczytuję" sobie ten wątek, jak również i kasetowy, choć głosu nie zabieram. Nawet około roku temu przedstawiłem się Wam. Uważam,że wątki o magnetofoanch i kasetach są jedynymi godnymi zainteresowania w dobie ogólnego zamulenia na owym forum, nie o tym jednak chciałem. Jako posiadacz magnetofonu Revox B215 informuję, że owa dioda powinna świecić czerwonym światłem widocznym "gołym" okiem - tak jak jest to w moim sprzęcie, następcy 710.

Dlatego nie musimy uzbrajać się w aparaty i kamery.

pozdrawiam,

Michał

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 22 Lip 2009, 22:21

>G.Mark- musiał byś zainwestować parę groszy.....

>http://www.user-manuals.com/advanced_search_result.php?keywords=Aiwa+AD+6700&forward=plist&osCsid=87f1c3047a3e9863e522b88be57ea22f

Na to się zdecyduję wtedy, gdy coś padnie w magnetofonie tak, że nie będę mógł zastosować metody Doc. Macajeva. :-)

V-savage, 22 Lip 2009, 22:33

>Napięcie przy 0db w skali IEC to około 560mV. Mówię specjalnie około, bo to zależy od producenta

>jedni robili glosniej inni ciszej. Ale tyle około występuje najczęściej. :)

I coś mi się właśnie wydaje, że w AD-6700, 0dB na wskaźnikach to są "okolice" napięcia, które podałeś. Robiąc dziś pomiary stwierdziłem, że dla napięcia na wyjściu ok. 580mV, wskaźniki dają się ustawić na 0dB, a potencjometry do tej regulacji są w pobliżu miejsc, które zaznaczyłem wcześniej jako fabryczne.

Dziękuję Kolegom za wskazówki i pozdrawiam.

GM

Szukając coś o aiwie znalazłem ,że Aiwa 3800 w Japoni nazywała się FF8.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam czy ktoś z was miał do czynienia KENWOOD KX-W8020 ile może być wart.Gość ma taki na zbyciu wygląda dość dobrze,ale nie wiem ile można za coś takiego dać.Pozdrawiam Marian

Marek41 - cieszę się, że Twoja Aiwa działa jak należy. Ale i tak wiem, że sporo musiałeś w nią zainwestować.....oddając ją do naprawy. Dziś zamówiłem sobie 8szt rolek dociskowych. Różne rozmiary, po dwie szt. z każdego rozmiaru. Ciekawe co mi przyślą ? Bo jak 8szt. jednakowych, to chyba się wścieknę !

Ja zamówiłem 8szt. na zapas. Mam nadzieję, że jakaś para będzie pasować do Revoxa. Reszta napewno przyda się do innych moich decków. Szczegółowych wymiarów nie podają, a na pytanie też nie dostałem odpowiedzi.

No chyba,że bestja jest tak sprytna,ze przy jednakowej średnicy wałków są napedzane prze oddzielne silniki.Zrobisz go i wtedy napiszesz jak nagrywa.Powodzenia.

No,no,no ! A ja za ten model zapłaciłem kiedyś 31zł + wysyłka :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi