Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

musiko, 11 Wrz 2009, 17:15

>Oj to chyba trafiłem onegdyś na jakąś podróbkę EF-ki - jedna taka miałem i wadą jej było to ,

>że...ciężko chodziły kółeczka z taśmą i do tego taśma nawijała sie nierównomiernie

Starsze EF-y, w obudowach takich jak stara CHF, bardzo dobrze prowadziły taśmę, więc pewnie trafiła Ci się podróbka (były one podrabiane bardzo powszechnie) albo późniejsza wersja EF-a. Mam też rzadką wersję EF-a produkcji koreańskiej, w obudowie jaką można znaleźć w co najmniej kilkunastu kasetach różnych marek (na zdjęciu) - i w tej faktycznie rolki potrafią się czasem zakleszczać!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panie Maćku, to wątek o magnetofonach. O kasetach jest osobny wątek choć fota którą widzę powyżej nie nadaje się wg. mnie nawet tam. To ciekawy wątek z masą fajnych zdjęć, wieć kolego nie zaśmiecaj go bardzo prosze.

Radmar -polecam drewniane boczki do Akai GX 75 !!! No....nie, żebym był kolejnym który próbuje zrobić jakiś interes na tym forum. Ale według mnie, to jak ktoś się napatrzy na GX 95, to potem oglądając GX 75 wyraźnie mu czegoś brakuje :-))

Panowie proszę o pomoc, do czego służy:

- bias adjust

- rec calibration

wiem że to prąd podkładu, ale jak to ma się na słuch i jak to wykorzystać.

Sprzęt RS-B755

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paul_67 napisał, 12 Wrz 2009, 10:20:

"Radmar,gratuluję nabytku!Myślałem,że poza Technicsem nic Cię nie rusza:-)Ja mam taki sam tylko w wersji mk II.Też u mnie śmiga bez zarzutu!"

Dzięki Paul. Mam nadzieję, że będzie śmigał bez zarzutu dłuuuugo. :) A poza Technicsem to rusza mnie jeszcze dużo różnych modeli i to różnych producentów. A Technics? No cóż, sentyment robi swoje, dlatego z Technicsa mam najwięcej. :)

Kasjel napisał, 12 Wrz 2009, 16:15:

"Radmar -polecam drewniane boczki do Akai GX 75 !!! No....nie, żebym był kolejnym który próbuje zrobić jakiś interes na tym forum. Ale według mnie, to jak ktoś się napatrzy na GX 95, to potem oglądając GX 75 wyraźnie mu czegoś brakuje :-))"

Kasjel, jeśli miałbym robić boczki, to tylko u dobrego specjalisty. A kto się na tym zna najlepiej jak nie Ty? :) Ale musiałbym pomyśleć, bo szczerze powiedziawszy nigdy nie miałem żadnego sprzętu z wykończeniami w drewnie. Musiałbym zobaczyć jak taki GX-95 w drewnie się prezentuje na żywo.

Proponuję pobrać ze strony Panasonic.pl instrukcję od RS-B965. Znajdziesz ją w dziale ,,Obsługa klienta,, Tam dokładnie jest opisane jak kalibrować taśmę. Pozdrawiam...

Gotomik, 12 Wrz 2009, 17:42

>Panowie proszę o pomoc, do czego służy:

>

>- bias adjust

>- rec calibration

1) Bias to, jak piszesz, prąd podkładu - prąd przemienny wysokiej częstotliwości (>80kHz) podawany w czasie zapisu do głowicy zapisującej wraz z sygnałem fonicznym. Mniejszy prąd podkładu zwiększa poziom zapisu wysokich tonów (co jest pożądane), ale zwiększa też zniekształcenia i obniża maksymalną wysterowalność taśmy na niskich częstotliwościach (co jest niepożądane). Większy prąd podkładu - odwrotnie, poprawia parametry taśmy przy niskich częstoliwościach, ale pogarsza - przy wysokich - obniża poziom wysokich tonów i zmniejsza maksymalną wysterowalność taśmy na wysokich tonach. Dlatego właściwe ustawienie to jakaś wartość wypośrodkowana, takie ustawienie, przy którym nagranie brzmi najbardziej naturalnie, bez przerysowania albo stłumienia wysokich tonów.

2) Rec calibration to dostosowanie magnetofonu do czułości danej taśmy - chodzi o to, by sygnał zapisywany z określonym poziomem, np. -5dB, był też z niej odczytywany z tym samym poziomem. Czułość różnych typów i rodzajów taśm jest różna, i bywa, że jeśli taśma ma np. niską czułość, to jeśli przy zapisie ustawimy poziom na, powiedzmy, 0 dB, przy odczycie sygnał będzie słabszy, np. -3dB. Takie niedopasowanie taśmy do magnetofonu zakłóca pracę układów redukcji szumów Dolby, i dlatego takie doregulowanie magnetofonu do używanej taśmy jest wskazane.

Ten magnetofon nie ma, niestety, żadnych urządzeń wspomagających regulację (generatora sygnałów testowych, które nagrywa się na próbę i dokonuje regulacji), i trzeba regulacji dokonywać na słuch albo posługując się sygnałami np. ze specjalnej płyty CD.

Do szybkiej regulacji prądu podkładu można posłużyć się szumem międzystacyjnym na FM i słuchawkami podłączonymi do magnetofonu. Poziom zapisu należy ustawić na ok. -20dB (ale nie więcej niż -15dB), przy wyłączonym Dolby, rozpocząć nagrywanie, i przełączając przełącznik Monitor z Source (źródło) na Tape (taśma) i z powrotem, regulować Bias do chwili, gdy brzmienie z taśmy będzie najbardziej zbliżone go tego z tunera.

Z braku innego sygnału szumem międzystacyjnym można się też posłużyć do regulacji czułości taśmy (rec calibration) - należy jak wyżej nagrywać szum, ale z wyższym poziomem, np. -5 dB, i regulować oba regulatory Rec Cal tak, by poziom sygnału odczytywanego w czasie zapisu (Monitor: Tape) był taki sam jak poziom sygnału zapisywanego (Monitor: Source).

Funky5, 12 Wrz 2009, 18:32

B965 ma wbudowane generatory sygnałów testowych, a magnetofon na zdjęciu to B755, który ich nie posiada. Instrukcja do B965 opisuje kalibrację z pomocą generatorów, co jest prostsze. Z B755 trzeba sobie radzić inaczej. Trzeba zdobyć instrukcję do B755 albo 765.

MaciejLK

12 Wrz 2009, 19:03

Tak masz rację. Ratowałem się instrukcją przy moim rs-bx707. Kurcze... byłem przekonany że i ten ma wbudowany generator. Dzięki za podpowiedź :)

Ale na chłopski rozum każdą kasete trzeba regulować oddzielnie czy te wartości pozostają dla każdej takie same? np. dla metalowej ale różnych firm takie same i analogicznie dla chromowej?

Jeśli ktoś chciałby ocenić równomierność przesuwu taśmy w swoim magnetofonie, to polecam nagranie sygnału testowego 1 kHz z CD lub generatora. Przy takiej częstotliwości wszystko słychać, nawet najmniejsze zawchania w przesuwie taśmy. Nie potrzeba nawet specjalistycznej aparatury i kasety kalibracyjnej.

Słucham sobie teraz muzyki z Revoxa B 710 i powiem Wam, że jest jednak słyszalna klasa tego sprzętu. To jest jednak renomowana firma i mimo braku kalibracji, magnetofon dysponuje bdb. jakością dźwięku. Wciąż nie mogę zdobyć rolek przesuwu taśmy do tej maszyny. Popytajcie się Panowie w swoich okolicach o rolki śr.8mm wys.6mm na oś 2mm. Odwdzięczę się jakoś, zapłacę za wszystko. Tylko postarajcie się, bo ja już nie mam gdzie pytać. A nie dam 200zł za oryginalne rolki na E-Bayu.

Funky5, 12 Wrz 2009, 19:12

>MaciejLK

>12 Wrz 2009, 19:03

>Tak masz rację. Ratowałem się instrukcją przy moim rs-bx707.

707 i 727 mają już generator, taki jak w 965. Ich poprzednicy 755 i 765 niestety nie mają go.

Gotomik, 12 Wrz 2009, 19:16

>Ale na chłopski rozum każdą kasete trzeba regulować oddzielnie czy te wartości pozostają dla każdej

>takie same? np. dla metalowej ale różnych firm takie same i analogicznie dla chromowej?

Gdyby wszystkie kasety danego typu (I, II, IV) miały takie same parametry, kalibracja byłaby niepotrzebna, wystarczyłby przełącznik typu taśmy. Różne modele różnych producentów i z różnych okresów mają różne parametry, dlatego przydaje się regulacja nieco dokładniejsza niż "zgrubny" przełącznik typu taśmy.

Najlepiej jest kalibrować każdą nagrywaną kasetę - można sobie to ew. darować przy nagrywaniu następnej dokładnie takiej samej. Ale już kasety, nawet tego samego producenta i o tej samej nazwie, ale pochodzące z różnych lat, mogą różnić się parametrami. Po to właśnie jest ta regulacja.

>>>> MP3 to tylko kopiowanie a kaseta jest inna :)

kazda kaseta potrzebuje swojego obcowania z nią czyli BIAS-u i potrzebuje tego dopełnienia czyli REC SENSEITIVITY, dopasowujac to razem w Technics 765 lub 705 damy sobie rade ale to musimy robic na słóch, bo brak generatorów sygnałow testowych o ktorych stwierdził dobitnie Maciej :) to jest niestety minus dla 765 i 705 i nizszych ale to je nie dyskwalifikuje w naszym rowarzaniu , mialem 765 i 965 i 705 ,dziekowo nie odbiegają od siebie znacznie moze troszke 965 jest obdarzona w wiecej szczegołow w srednicy , nic poza tym ta sama szkola lat 90 w krorej juz Technics sie zaniedbywal wiadomo doszli do glosu urzednicy i papierkowa robota, czylio oszczedzanie na elementach.....

moja wypowiedz jest oczywiscie mojimi odczuciami odnosnie danego modelu sprzetu danej firmy. nic pozatym....

dlatego pisze bo zaczelu sie tutaj dzac dziwne zeczy odnosnie testow itp.

kto jak slyszy i kto jak to odbierze to juz jego sprawa .....

oj powiem wam szanowni koledzy ......forumowi tak juz troszku nie pisalem ale tak obserwowalem z dala i sniem twierdzic ze cos tutaj jest nie tak...... starzejemy sie???

ja biorąc pod uwage ze sprzedaje kilka swoich sprzetów to i tak nigdy nie nie rozstane z tasiemką na malutkiej szpulecce czy na duzej szpuli :) na koniec troszku zdjęc...... moze sie spodobają... moze nie....

pozdrawiam Wojtas :)....AUDIOTONE....

Ukryta Zawartość

post-11402-100006084 1252798946_thumb.jpg

post-11402-100006085 1252798946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Bardzo ładna kolekcja i świetnie zorganizowany regał, godne pozazdroszczenia i nasladowania. A propos własnie natknąłem się na decka Nakamichi DR-2 w stanie nowym (NOS). Trudno w to uwierzyć ale wiele osób tutaj kupowało po 2 egzemplarze i jeden trafiał do szafy na ćwierć wieku albo dłużej. Ciekaw jestem czy w tym tutaj paski sa do wymiany?

Ukryta Zawartość

post-891-100006081 1252806431_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>eskwadrat,

"...Ciekaw jestem czy w tym tutaj paski sa do wymiany?..."

To dość prawdopodobne po kilkunastu latach stania w szafie. Im mniejszy promień kółka pasowego, tym łatwiej deformuje się pasek naciągnięty na nie. Robi się na nim taka "falka", może to być słyszalne podczas pracy deck'a. Optymalnie chyba jest jak magnetofon jest w stałym użytkowaniu, ale takim niezbyt intensywnym.

Pamiętam jeszcze jak te Nakamichi były w sprzedaży w Łodzi, w sklepie Best-Audio który znajdował się kiedyś na ul. Piotrkowskiej. Grały wybornie, ale cena była taka, ze mało kogo było na nie stać. No i tak pozostało do dzisiaj.

Pozdro,

Yul

Paski w nieużywanym magnetofonie mogą być w gorszym stanie, niż w niejednym starym gracie.

Wszystko zależy od jakości gumy, z której wykonane są paski. Oczywiście znaczenie ma też to, jak bardzo był eksploatowany deck. Ja już widziałem różne paski, w różnym stanie. Były takie w stanie płynnym i są trzydziestoletnie w stanie idealnym. W najstarszym moim decku "Technics RS 676" oraz "Sony TC 209SD" są oryginalne paski i mają się dobrze. A w dużo młodszym "Onkyo TA 2570" oraz "Aiwie AD-F810" musiałem je wymienić.

Yul, 13 Wrz 2009, 08:19

>Pamiętam jeszcze jak te Nakamichi były w sprzedaży w Łodzi, w sklepie Best-Audio który znajdował się

>kiedyś na ul. Piotrkowskiej. Grały wybornie, ale cena była taka, ze mało kogo było na nie stać. No i

>tak pozostało do dzisiaj.

Oj, pamiętam ten niewielki sklepik, w którym panowała specyficzna, przyjemna atmosfera, i te magnetofony Nakamichi, które można sobie było pooglądać... Bo cena miała stanowczo za wiele zer na końcu.

Wiem co Kasjel masz na myśli. Podobne odczucia miałem słuchając jednego z Tandbergów.

Od tej pory reszta magnetofonów gra jak z labolatorium.

Poprawnie, ale czegoś im brak. Za sterylnie.

ten niepozorny Technics RS-TR 555 naprawde daje sobie bardzo dobrze rade i polozyl kilka duzo lepszych konstrukcji :)

pozdrawiam serdecznie wojtek :)

Ukryta Zawartość

post-11402-100006012 1252874345_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

• Pokaż nowe odpowiedzi