Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Z tyłu tylko to co trzeba. Wyjścia RCA i ręczną regulacją sygnału wyjściowego na panelu frontowym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-891-100004697 1254075356_thumb.jpg

post-891-100004698 1254075356_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakby ktoś z was miał namiar na instrukcję albo specyfikację, to proszę o info na priva. Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filmik pierwsza klasa. Tak się powinno oświetlać miejsce akcji. A sam magnetofon w stanie mint tudzież gabinetowym jest istotnie.

Z czystej ciekawości... Czy możesz pokazać tor przesuwu taśmy tego magnetofonu?

GM

Całkiem fajny ten magnetofon ! Tylko wkurza mnie to kolorowe logo firmy na kieszeni.

W Sony TC 209SD są kolorowe końce klawiszy sterowania, co również mi się nie podoba.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 27 Wrz 2009, 22:00

>Całkiem fajny ten magnetofon ! Tylko wkurza mnie to kolorowe logo firmy na kieszeni.

>W Sony TC 209SD są kolorowe końce klawiszy sterowania, co również mi się nie podoba.

A jakiż to problem? Trochę rozpuszczalnika i po sprawie. :-)

Pamiętając o Twoim wcześniejszym wpisie, znalazłem dziś to http://www.megadownload.pl/

GM

A co do Teaca A 800, to gdyby był srebrny.....

Hmmm...kupił bym go nawet za te 250zł. To piękna maszyna i dokładnie w moim guście, tylko ten kolor.

G Mark - jak go tylko dostaniesz i uruchomisz, to zaraz napisz jak gra. Jestem bardzo ciekawy !

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mnie ten kolorek się właśnie podoba. Wprawdzie to nie to samo co TC-K7B, ale po srebrnych RT-3838 i AD-6700, jakaś odmiana jest. :-)

Najbardziej obawiam się dwóch rzeczy: wytartej głowicy Play/Rec i luzów poprzecznych w łożysku wałka przesuwu. Jeśli, któryś z tych dwóch elementów będzie stwierdzony, to leżę i kwiczę. Z resztą mechaniki i elektroniki powinienem sobie poradzić, ale padnięta głowica lub łożysko wałka to kaplica.

Czy Twój Teac ma elektronikę sterującą napędem na mikrokontrolerze czy pojedynczych układach cyfrowych?

Relacja będzie na pewno.

GM

Mam problem z naprawą mojego Alpine AL 80. Przeglądał go już JaroMi, i też miał problem.

Mostek po wylutowaniu, jest niby dobry. A tylko on się grzeje, po włożeniu "gwoździ" zamiast bezpieczników. I jeszcze dioda "Zimmera", czy jak....zapomniałem nazwy. Też się nagrzewa.

Raczej są pojedyncze układy. W tych deckach jest całe mnóstwo elektroniki ! Mój jest dwugłowicowy i ma tylko jeden silnik. A i tak jest po brzegi wypełniony elektroniką. O głowice się raczej nie martw. W moim jest w stanie idealnym, a deck był napewno eksploatowany. Luzów też nie będzie....zobaczysz. Ten kolor, to nawet może być. Tylko nie pasował by mi do reszty.

Wbrew pozorom, logo BIC wygląda w realu zupełnie przyzwoicie. Nie jest to jakas kalkomania którą mozna usunąć spirytusem, ale gruba nalepka tzw. poduszka" która jest umieszczona we wgłebieniu frontu kieszeni. Zresztą co byłby wart ten deck bez loga tak znanej kiedyś firmy? Załączam wnętrze toru. Po wstepnym wyczyszczeniu rolka nadal wymaga czyszczenia. Pozdr

Ukryta Zawartość

post-891-100004691 1254083000_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na moje oko to zwykła głowica, w której odbija się czarne wnętrze kieszeni i dlatego wygląda na ciemniejszą, podobną do F&F.

Sam deck jest naprawdę bardzo ładny.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

>Najbardziej obawiam się dwóch rzeczy: wytartej głowicy Play/Rec i luzów poprzecznych w łożysku wałka

>przesuwu. Jeśli, któryś z tych dwóch elementów będzie stwierdzony, to leżę i kwiczę. Z resztą

>mechaniki i elektroniki powinienem sobie poradzić, ale padnięta głowica lub łożysko wałka to

>kaplica.

Ale pesymizm. Daj spokój. Trzeba miec naprawdę wielkie nie fart żeby trafic na decka z wyrobionym łożyskiem na wałku. A głowica powinna być ok. Mały rowek to nie tragedia.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

>Kasjel

Dzięki za słowa pocieszenia. :-)

A co do Twoich problemów z Alpine, to trzeba najpierw odciążyć mostek czyli odłączyć go od układu stabilizatora napięcia i dokonać pomiarów na jego wyjściu. Jeśli napięcie na pierwszym kondensatorze będzie zbliżone do napięcia ze schematu, to trzeba mostek obciążyć rezystorem o takiej wartości aby uzyskać prąd obciążenia ok. 0,5A i znowu zmierzyć napięcie. Napięcie powinno spaść, mostek się lekko nagrzeje, ale bezpieczniki o nominalnej wartości nie powinny ulec spaleniu. Jeśli te próby wypadną pomyślnie, to sprawdzamy półprzewodniki w stabilizatorze, diodę Zenera i tranzystor szeregowy. Tylko uszkodzenie tych dwóch elementów może przeciążać prostownik. Jeśli okażą się sprawne, odłączamy stabilizator od reszty układu z niego zasilanego i znowu kontrola napięć.

BTW, to mostek sprawdzany niskim napięciem z omomierza, może "padać" pod wyższym napięciem z transformatora.

>eskwadrat

Czeka Cię niestety demontaż dźwigni z rolką i małe "pranie" rolki w ciepłej wodzie z mydłem. No chyba, że uda Ci się znaleźć jakiś środek który ruszy narosły brud bez użycia dużej siły.

>V-savage

Wolę teraz panikować, a później się cieszyć, niż odwrotnie. :-)

GM

Głowice w BIC mają 3 linie nadruku na frontach:

* kasująca

F01

40192

F04D

* nagr/odtw.

F01

40191

F02D(?)

(?) bo nie jestem pewien, siedzi głęboko i niedokładnie widzę. Nie ma żadnej nazwy producenta ale głowica nagr/odtw jest stożkowa. Pomyślałbym że jest to po wymianie, ale wcale tak być nie musi bo cały deck wygląda po prostu jakby go dopiero przywieźli ze sklepu. Czyściłem go dzisiaj oczywiście ale nie widziałem typowego dla wiekowego sprzętu nagaru albo "zapuszczonego" kurzu który po prostu musi się zebrać jeśli sprzęt stoi na półce. Musiał być mało używany przez te 25 lat. Czasem ludzie tutaj trzymają sprzęt w pudle w odpowiedniej temperaturze i wilgotności co tu nie jest trudne bo każdy ma klimę chodzaca 24h na dobę. I takie są efekty ku radości kolekcjonerów. Pozdr.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Głowica uniwersalna ma na pewno oryginalne ustawienie skosu - fabryczny zielony lakier na lewej śrubie. Dlatego nie była wymieniana. Tor prowadzenia taśmy przypomina tor Luxmana K-5, którego jakiś czas temu reanimowałem. Rolka dociskowa i jej dźwignia są identyczne. :-)

GM

eskwadrat,

Ja się tak przyjrzeć Twoim zdjęciom, to ten sprzęt wygląda właśnie tak, jakby stał cały czas zapakowany w jakimś pudle. I tylko zdjęcie rolki daje dowód na to, że co jakiś czas był z tego pudła wyciągany. :)

Ale wrażenie robi. Bardzo ładny jest.

muls - tylko, że on teraz momentalnie pali bezpieczniki ! JaroMi mówił, żeby w bezpieczniki zalutować gruby drut. Tak, żeby spaliło się co ma się spalić. Ale włączaliśmy go tak na 3 może 4 sekundy. Po tym czasie gorący był tylko mostek i dioda Zenera. Nic się nie dymiło i kondensator też nie wybuchł :-)) Problem w tym, że nie mam jak zmierzyć tego napięcia, w tak krótkim czasie.

muls - a jak myślisz ? Czy wymiana mostka i tranzystora Q 102 powinna załatwić sprawę ? To są tanie rzeczy. Zamiast mierzyć i zastanawiać się, co pierdykło....wolę wymienić tych parę podzespołów i tyle....

• Pokaż nowe odpowiedzi