Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam KX 9010 więc nic o nim nie wiem. Natomiast moim zdaniem KX 1100 to trochę przereklamowany na tym forum deck. Gra fajnie (jeszcze lepiej wygląda) ale bez rewelacji. Lepiej wg mnie grają np Technics RS-B765 i Sony TC-K 700ES. Kenwood (przynajmniej mój) jest trochę wybredny jeśli chodzi o kasety. Na jednych nagrywa bardzo dobrze, na innych przeciętnie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mialem swego czasu RS-B 965 i jakos nie sadze zeby zagral lepiej niz KX 1100 HX ale dzieki za opinie. W kazdym razie do KX 9010 mu baaardzo daleko. Twoj Kenwood tzn ktory model?

Kasjel, tak jak najbardziej pamiętam o Tobie i rolkach. :) Cały czas temat monitoruję. Byłem w poniedziałek po sprzęty i jak na razie niestety tego rozmiaru nie ma. Dowiedziałem się, że sprawdza na bieżąco stałych dostawców i jak tylko je dostanie da mi znać.

Nie mam co prawda KX-9010, natomiast mam KX-1100HX i mogę tylko powiedzieć, że dźwięk jaki potrafi on z siebie wydobyć jest rewelacyjny.

seniortelefono napisał:, 15 Paź 2009, 22:16:

"(...) Natomiast moim zdaniem KX 1100 to trochę przereklamowany na tym forum deck. Gra fajnie (jeszcze lepiej wygląda) ale bez rewelacji. Lepiej wg mnie grają np Technics RS-B765 i Sony TC-K 700ES. Kenwood (przynajmniej mój) jest trochę wybredny jeśli chodzi o kasety. Na jednych nagrywa bardzo dobrze, na innych przeciętnie."

Tomku, nie mogę się zgodzić za bardzo z tą opinią mimo mojej sympatii do marki Technics. Słyszałem jak gra RS-B765 i RS-B965 i mówiąc szczerze, to nieco im brakuje do dźwięku, który oferuje Kenwood. Trochę się przy nim "duszą". W moim odczuciu nawet RS-B905 (który według mnie gra lepiej niż RS-B965), pozostaje trochę z tyłu za Kenwoodem. Konstrukcyjnie Kenwood może faktycznie miał swoje wady (sam się o tym zresztą przekonałem ostatnio czekając na naprawę wyślizganego tłumika kieszeni kasety przez 4 tygodnie), ale dźwiękowo nie mam mu nic do zarzucenia.

Radmar

Nie będę się sprzeczał, może z moim Kenwoodem jest coś nie tak (chociaż wygląda na raczej "nie ruszany"). Jakoś po prostu nie powalił mnie na ziemię. Może to wynika z tego, że z niektórymi kasetami sobie nie radzi (np Basf CR-SII). Za to jeśli chodzi o wygląd to jest to moim zdaniem jeden z najładniejszych decków :-)

Co do porównania z Technicsem - jest to moja subiektywna opinia i oczywiście można się z nią nie zgadzać :-)

A i tak najlepszą rzeczą jaką do tej pory miałem i słyszałem jest Sony 700ES. I już :-)

Disco

Mam KX-1100G.

Mnie dźwięk 1100G i 1100HX podoba się, ale nigdy nie zadałem sobie trudu dokładnego bezpośredniego porównania ich ze sobą ani z innymi magnetofonami. Trochę porównywałem je do 9050S, ale nie potrafię powiedzieć, który jest lepszy. Jak na mój słuch i sprzęt, grają zdecydowanie dobrze, chyba lepiej od Technicsów np. BX727. Nie znam dźwięku 965, więc nie mogę się wypowiadać.

Myślę, że może być trochę różnicy w brzmieniu wersji G i HX, zwłaszcza w wysokich tonach, bo HX ma HX Pro.

W materiałach reklamowych Kenwood podkreślał, że model 880D, wyposażony w własny układ Kenwooda "Dynamic Bias" (spełniający w zasadzie tę samą funkcję co HX Pro), ma zdecydowanie lepszy dźwięk w zakresie tonów wysokich niż wcześniejszy model 880G, bez tego układu. Nieco później modele 880D i 1100G wyposażono w HX Pro, więc myślę, że ta uwaga Kenwooda też się do nich odnosi.

Trzebaby je porównać...

Który deck najlepszy - rozstrzygnąć się nie da.

Opisze może coś co rzuca światło na "lepszość-gorszość" decków kasetowych, z czasów, kiedy niektórych forumowiczów być może na świecie jeszcze nie było. Za czasów zdychającej komuny pojawiły się w Łodzi (i w innych miastach zapewne także) liczne tzw. nagrywalnie. Były to punkty, gdzie ktoś obrotny i z kapitałem przegrywał płyty CD na kasety audio za niewielkim wynagrodzeniem, w majestacie ówczesnego "prawa". Ja "uczęszczałem" do takiej nagrywalni róg ulic Zachodniej i Lutomierskiej, może ktoś z łodzian ją jeszcze pamięta. W szczytowym okresie jej rozwoju pracowało tam z 10-12 tandemów kaseciak-cedek, przez całą, 8-godzinną "zmianę" przegrywających płyty na kasety, jedna po drugiej. Były to decki wówczas szczytowe: Soniaki, Techniksy, Akaje, Kenwoody, Pionnery, itp. ale szaleństw (Studery, Revoxy, Tascamy) nie było. Te ostatnie kosztowały kiedyś tyle co samochód, a nie 1000 złotych, tak jak obecnie. Przegrywano na trzygłowicówkach, najczęściej dwuwałkowych, z reguły z kalibracją taśmy. Źródłami były dość podstawowe cedeki Sonego. Nagrywał to wszystko młody chłopak, który się na tym znał. Można było zamawiając nagranie z CD wskazać deck na którym miał je wykonać. Zdecydowanie najlepsze nagrania wychodziły na ...dwugłowicowym Sherwoodzie, prawdziwym kopciuszku wśród tych kilku-kilkunastu decków.

Można powiedzieć: to sprawa najlepszej zgodności ustawienia głowic w Sherwoodzie i moim decku na którym odsłuchiwałem później kasety. I to byłaby prawda, gdyby dobra opinia o Sherwoodzie była tylko moja. Ale Sherwooda ceniło wielu. Dostał nawet nieformalną ksywkę: "kopciuch". Do Sherwooda była kolejka - trzeba było poczekać na nagranie ze trzy dni, z innych wspaniałych decków było zawsze gotowe nazajutrz.

Pozdro,

Yul

Witam wszystkich forumowiczów tego tematu rzeka jakim jest magnetofon .

Od jakiegos czasu tak sobie czytam opinie i opisy i z pewnością można powiedzieć że ilu użytkowników tyle opinii co do zadowolenia z takiego czy innego modelu.

Musiałem się przyłączyć bo oto YUL przywołał u mnie wspomnienia z starych ciekawych czasów kiedy to rzeczywiście w majestacie prawa można bylo udać się do takiego punktu z kasetą i wybrać z listy płytę którą się chce mieć nagraną, sam też korzystałem z tego dobrodziejstwa gdyż płyty były w tym czasie cholernie drogie, ponieważ jestem z Wrocławia korzystałem z punktów DH Astra oraz przy Jedności Narodowej.Nie pamiętam jakie mieli modele ale były to Techniksy ale pamiętam że trzeba było czekać dwa trzy dni, uśmiech z twarzy mi teraz nie schodzi gdy to piszę wesołe to były czasy.

A tak na poważnie mam pytanie do wszystkich jak ja " ratujących od zapomnienia magnetofonów" jaki punkt serwisowy polecilibyście mi gdzie obchodziliby się z nim z należnym mu szacunkiem?

Mam w swojej kolekcji kilka fajnych magnetofoników jednak w większości z nich coś im dolega dlatego poszukuję profesjonalnego mechanika?

proszę o sugestie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To kilka slow o tym co dzialo sie w Krakowie...

Pierwsza byla wypozyczalnia na ulicy Czarnowiejskiej. Nagrywali na jakims tanim Technicsie a wlasciwie nagrywali klienci bo bylo specjalne stanowisko. Potem byl CD Man - salon ktory mial dwie lokalizacje. Na poczatku na Wielopolu tuz przy Poczcie Glownej potem na Karmelickiej za Teatrem Bagatela. Nagrywano glownie na Hitachi i to byl jakis wypasiony model z dual capstan i 3 glowicami. Najwieksza plytoteke w Krakowie mial Piotr Kosinski wlasciciel Rock Serwisu w swojej wypozyczalni na alei Marchlewskiego (potem Belliny-Prazmowskiego). Co ciekawe byly dwie stawki: nagranie standard (Technics RS-B 565) i wysokiej jakosci (RS-B 965). Jedna wynosila 10.000zl a druga 20.000zl. Istnialy jeszcze trzy inne znane mi wypozyczalnie z mozliwoscia przegrania. Jedna z nich na ulicy Baluckiego druga na Dietla w bramie na pietrze (Technics RS-B 755) a trzecia chyba najlepsza w calym Krakowie w DH Jubilat takze na pietrze. Dlaczego najlepsza? Do dyspozycji byly referencyjne modele Pioneera. Warto wspomniec jeszcze o sklepach muzycznych na Florianskiej (najpierw byl jeden pod sama brama gdzie sprzedawano kasety prawie od poczatku lat 80-tych i nagrywano je na kasetach Koda - glownie muzyka dyskotekowa, pamietam ta kolejke po plyte Baltimory z nagraniem Tarzan Boy czy kolejki po debiutancki album Mike'a Mareen'a). Do odsluchu sluzyl deck Technicsa (RS-B 205, RS-M 5 i RS-M 7 plus WS 503 i Altusy 110). Byla tez pani co kolo Korony przyjmowala zamowienia w (uwaga) zakladzie krawieckim. Ta sama pani potem przyjmowala zamowienia w drugim sklepie na Florianskiej blizej Rynku Glownego:)

a ja jak jestem w Poznaniu to wypożyczam sobie z płytoteki nagrania, zanoszę do domu, przegrywam na taśmę i odnoszę :) i to wszystko mam ZA DARMO na zasadzie wypożyczenia książki z biblioteki. Wybór muzyki jest tam naprawdę duży generalnie wszystkie gatunki poza black, death i trash metalem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak moglbym zapomniec... Salon muzyczny na Rynku Glownym. Nie wiem czy jego wlascicielem badz jednym z wlascicieli nie byl dawny dj z Pasazu Bielaka kolega mojego ojca Zbyszek Rybarczyk ktory potem wyjechal do Kanady. Musze zapytac ojca. Nagrywalnia byla na koncu sali. Gosc w okularkach nagrywal na Technicsie RS-T 22 lub 122.

ciety - myślę, że od Aiwy AD-F 810, AD-F 800 będzie dobra. Nie twierdzę, że w tych modelach są identyczne głowice. Ale powinny pasować. Podregulujesz tylko co nieco i tyle...

Apropo wypozyczalni - wrzuce kiedys fotki biblioteki we Wiedniu - maja tam kilkanascie tys plyt (winyli), a do odsluchu Revoxy B795 :)

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Dzięki Kasjel za info.

Tak zastanawiam się czy nie zrobić zwrotu tego magnetofonu, ale dałem tylko 50 zł, a odtwarza naprawdę dobrze. Tylko lewy kanał słabo nagrywa i dopatrzyłem się że na głowicy nagrywającej jest mały wżer tak jag by mała plamka rdzy, a może można to jakoś zeszlifować?

Pozdr.

Ocasek wysłałem wiadomość na PW.

Czyściłem już dwa razy i nic, jutro spróbuję jeszcze raz.

A czy to możliwe żeby jakaś korozja lub coś podobnego się wdało?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pytalem o KX 1100 HX nie bez powodu. Wlasnie dowiedzialem sie ze pzyjechal do mnie z Niemiec. Bede mogl wiec sam sie przekonac. Konfrontacja z KX 9010 moze byc ciekawa:)

Witam,mam problem,w 757 opada mi klapka przy otwieraniu,tu chodzi chyba o te sprezynki,musialem poprawic gniazdko sluchawkowe i po skreceniu jest taki efekt jakby zatrzaski nie chcialy trzymac,pomocy...

Najnowsza zdobycz - Brzydal z "duszą" czyli NAD6325.

Ciekawostką jest przycisk CAR uaktywniający kompresor dynamiki który pełni funkcję podbijającą skraje pasma przy nagrywaniu taśmy do słuchania w samochodzie. Kompresor nie wprowadza żadnego efektu przy odtwarzaniu, a jedynie podbija dynamikę nagrania o 12dB z dodatkowym podbiciem niskich i wysokich częstotliwości. Producent podaje że funkcja ta pozwala na „słyszalność” nawet cichych partii nagrania w hałaśliwym wnętrzu samochodu oraz zaleca stosowanie jej szczególnie przy przegrywaniu z CD z przeznaczeniem do słuchania w samochodzie. Do słuchania w warunkach domowych, NAD zaleca przy nagrywaniu kompresor wyłączyć. Coś jak współczesne kompresory w stacjach nadawczych audycji „FM”.

Inną rzadką spotykaną funkcją jest pokrętło TRIM, które służy do ręcznej korekcji wysokich częstotliwości przy odtwarzaniu. NAD zaleca najpierw ustawienie selektora Dolby zgodnie z nagraniem na taśmie a następnie regulację TRIM tak aby odtwarzany dźwięk nie był ani zbyt przytłumiony ani też zbyt ostry.

Ukryta Zawartość

post-891-100002983 1255882231_thumb.jpg

post-891-100002984 1255882231_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Deck spisuje się znakomicie, dźwięk jest bardzo muzykalny (jak na tasmę) a TRIMem mozna dostroić go w zależności os nastroju lub rodzaju muzyki. Przyznam że to mój pierwszy NAD i jestem nim mile zaskoczony. Pozdr

ps.fota mechanizmu zrobiona była jeszcze przez czyszczeniem.

Ukryta Zawartość

post-891-100002980 1255882425_thumb.jpg

post-891-100002981 1255882425_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi