Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Porównując PIONEER'a i ONKYO osobiście dochodzę do wniosku, który wielu forumowiczów potwierdza, że to, jak gra dany sprzęt, zależy w dużym względzie od osobistych upodobań i preferencji. Tym bardziej, jeśli chodzi o sprzęt podobnej klasy. Do tej pory byłem przekonany, że TA-2570 nagrywa dość wiernie, z lekkim subiektywnym "poprawieniem" nagrania. Słuchając CT-757 stwierdzam, że każdy deck może grać inaczej, a mimo wszystko wyśmienicie. Ciężki orzech do zgryzienia z porównaniami... ;)

Ja mam tyle magnetofonów, że wiem jak często można być pod chwilowym urokiem któregoś nich. Przeważnie chodzi o ten, którego właśnie się kupiło i zrobiło z nim porządek. Potem wraca się do modelu zakupionego dużo wcześniej, i znowu jest fajnie ! I na tym polega urok tych maszyn, że zawsze można coś zmienić, podregulować albo ponownie podłączyć do wzmaka....i podziwiać.

Ich brzmienie bywa bardzo różne, ale niemal zawsze godne uwagi.

Mówiąc szczerze, to Kasjel ma rację. Obecnie jestem pod wrażeniem Pionka, ale przede wszystkim ze względu na stan wizualny i pracę mechanizmu. Dochodzę do wniosku, że gra tak, jak przypuszczałem - czyli świetnie. AIWA AD-3800 od początku nie była tym, czego się spodziewałem, choć jak używałem jej na co dzień, było ok. Jestem prawie pewien, że to kwestia mojego gustu. AD-F660 moim zdaniem nieco lepiej brzmi, szczególnie na "obcych" kasetach. Lubię słuchać na różnych magnetofonach, ale podpięty jak na razie pod wzmaka mogę mieć tylko jeden. Zwykle jest to najniższy model z tych, jakie posiadam (dwukasetowca właściwie nie używam - po prostu go mam). Ale cały czas nr 1 u mnie, to jednak TA-2570. On ma w swoim dźwięku coś, po prostu coś! Myslę, że dopiero PIONEER serii 9 może coś w tym względzie zmienić. Na marginesie - TA-2570 u mnie, to "wina" Kasjela. :)))

Nie, nie, to nie tak. TA-2570 to dla mnie bajka. Zerkając w moje posty po zakupie AIWY można zauważyć, że cieszyłem się doprowadzeniem jej do stanu "używalności", choć pewnych mankamentów nie usunąłem. Nie miały one bezpośredniego wpływu na jakość nagrań, ale do jej dźwięku przyzwyczajałem się stopniowo. Zakup AD-F660 i "odpalenie" TA-2570 rozwiało moje wątpliwości. To nie był dźwięk, jaki preferuję. Obecny właściciel AIWY stwierdził, iż uporał się z tymi drobnymi usterkami i jest z niej bardzo zadowolony, z czego się cieszę, bo nie trafił w złe ręce. Tak więc Twoje porady Kasjel, jak i innych doświadczonych forumowiczów, są naprawdę niezwykle pomocne przy zakupie poszczególnych egzemplarzy. A kwestia czy coś się komuś podoba, czy nie, to sprawa indywidualna. Są tu pewnie tacy, dla których TA-2570 to przereklamowany klamot, ale ja, akurat zgodnie z Twoją opinią, nigdy się pod tym nie podpiszę.

W kwestii zachwytu deckiem, czy też wyboru tego w danym momencie ulubionego, to od dłuższego czasu pośród moich zabawek wygrywa zdecydowanie Sony TC-K555ESII. Myślę, że właśnie takiego dźwięku szukałem od początku. I pewnie bym się nim zachwycał nie wiem jak, gdyby nie to, że 777ESII nie daje najmniejszych szans jakiejkolwiek konkurencji ;) Ale tego niestety nie mam.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Daniel22, 31 Paź 2009, 14:50

>Panowie jak podłączyć decka pod radmora żeby nagrać np.audycję z radia?Podpinanie pod gniazdo

>magnetofon nic nie daje(kable mam dobre)

A czy we wtyku DIN5 kabla, którego używasz do doprowadzenia sygnału do magnetofonu, masz wykorzystane styki 2, 1 i 4? To pytanie dot. Radmora serii 51... Radmory serii 54... miały już chyba wyjścia na złączach RCA.

GM

Być może Daniel22 chce podłączyć decka, który ma z tyłu przełącznik "input select LINE/DIN". Magnetofony które posiadają gnazda typu RCA oraz DIN, mogą mieć taki przełącznik. Jak sama nazwa wskazuje, przełącza się nim tylko gniazda z których nagrywamy. A jeśli tu chodzi o Siemensa RC 777, to może deck jest podłączony do gniazda DIN Monitor. A z niego nic nie nagra.

Do dziś dnia nie mam pojęcia jak się korzysta z tego niemieckiego patentu, polegającego na podwójnym gnieździe DIN. Z których jedno jest Rec/Pb, a drugie Monitor. Mam takie rozwiązanie w Uherze Royal De Luxe i Dualu C 830. I w żadnym z nich nie mogę skorzystać z podsłuchu podczas nagrywania. Tak aby sygnał leciał na wzmak.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Gdyby kogoś to zainteresowało...

Głowica ALPS oznaczona A668 po ok. 20 godzinach pracy, wykazuje oznaki zużycia.

Głowica ALPS oznaczona B13S po ok. 20 godzinach pracy, nie ma żadnych śladów zużycia.

GM

He,he ! On był dostępny w opcji "Kup Teraz" za 210zł....i nikt go nie chciał.

A teraz......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zauważcie, że wiele rzeczy na Allegro dużo szybciej i drożej można sprzedać przez licytację, niż przez opcję "kup teraz". Szczególnie, jeśli licytacja jest od 1 zł, a nie od wyższej kwoty.

"Do dziś dnia nie mam pojęcia jak się korzysta z tego niemieckiego patentu, polegającego na podwójnym gnieździe DIN. Z których jedno jest Rec/Pb, a drugie Monitor."

Potrzebny jest do tego z "drugiej strony" wzmacniacz z "podobnym patentem" tzn. z niezależnym gniazdem DIN (tylko wejście) opisanym jako MONITOR oraz włącznik tej opcji (np. przedwzmacnicz Telefunken RP300, ale również przedwzmacniacz Siemens RP777).

Wydaje mi się, że generalnie wystarczy taki wzmacniacz, który wybierając dane źródło sygnału nie zdejmie nam sygnału nagrywania z wejścia magnetofonu.

Ukryta Zawartość

post-21950-100001676 1257073142_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 31 Paź 2009, 15:03

>Daniel22 - a co się dzieje ? Jakiego masz Radmora ? Opisz szczegóły.

Model 5102-TE mam kabel przejściówkę DIN->4chinch.Nic się nie dzieje poprostu magnetofon nie ma sygnału.

W Radmorze 5102 tylko wejście magnetofonowe GM2 (nie uniwersalne GM1) podaje sygnał do zapisu. Uniwersalne GM2 w instrukcji podane jest również i tylko jako źródło sygnału z magnetofonu. Dokumentacja do pobrania z tej strony

Ukryta Zawartość

Jeżeli działania zgodnie z instrukcją obsługi nie poskutkują to sprawdziłbym po zdjęciu pokrywy Radmora jak idą podłączenia do GM2 (czy czasem ktoś nie grzebał). W instrukcji obsługi są wymagane informacje o pinach gniazd. Zakładam, że korektor w podłączeniach nie uczestniczy.

Ukryta Zawartość

W sumie, jeżeli Kasjel posiadasz wzmacniacz z możliwością podłączenia dwóch magnetofonów to przełaczając się miedzy nimi (gałą wzmaka) na jednym będziesz mial "odtwarzany" sygnał przed zapisem, a na drugim "po zapisie". Zakładam, że na stałe jest sygnał wyjściowy na obydwu złączach DIN magnetofonu. Patrząc na Siemensa RC777, to zabił mi gwoździa jego przełącznik "monitor". Trochę to dziwne, ale może z uwagi, że on ma rówież złącze do sterowania to wystarcza tylko z magnetofonu sterować przełączaniem źródeł? Tak czy siak, myślę, że jest szansa aby się nim w pełni cieszyć bez jego oryginalnego przedwzmacniacza.

Daniel22 - musisz pożyczyć od kogoś jakiś magnetofon. Nawet byle jaki, żeby tylko sprawdzić czy jest sygnał na wyjściu w tym Radmorze. Jeśli będzie, to wiadomo że z deckami coś jest nie tak.

Już pisałem abyś sprawdził ten kabel testerem obwodu (jeśli masz jakiś miernik). Przede wszystkim urywają się kabelki w wtykach RCA. Bo w DIN,ie to rzadko. Czy CD podłączałeś innym kablem ? Jesli tym samym, to kabel jest OK. I wina musi być Radmora.

• Pokaż nowe odpowiedzi