Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie tak sobie myślę od rana, jak będzie brzmiał młodszy brat "trzech siódemek" :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie mam pojęcia, jak brzmi 555ES, ale 555ESII oceniam jako mojego najlepszego decka. Zadziwiające, co to maleństwo potrafi. Bo deck jest bardzo mały, zdziwisz się jak go zobaczysz ;)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Kiedys napisalem o TA-F 555 ES ze jest to moim zdaniem najlepszy wzmak z serii ES (katalogowy konkurent serii 8xx ale nie brzmieniowy bo gra zupelnie inaczej). Wyglada na to ze to najlepsze czasy ES.

Dowiedziałem się także, że różnica pomiędzy 555ES a 555ESII jest taka, że ten drugi ma trafo na zewnątrz, wtyk od pilota przeniesiony na tył obudowy oraz ma już silnik DirectDrive. 555ES ma jeszcze napęd paskowy, ale FX600 także a gra o niebo lepiej od całej reszty :)

Zobaczymy Rafał :) Jak tylko dojedzie wstawie środeczek, bo jeszcze nie widziałem jak wyglądają wnętrzności :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Koniecznie wstaw zdjęcia środka, ciekawy jestem jaka będzie różnica.

Tak wygląda mój. Mała bestia, pogromca wielu topowych konstrukcji ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17871-100009369 1259316756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten twój ma podobny mechanizm, tylko ja mam w fx600 jeden wałek i napęd na pasek, natomiast - tak mi się zdaje - napęd szpulek jest bezpaskowy. Nieźle wygląda, w sumie to ciasno :)

No nie byłem :) Bo trzeba przyznać, że szkoda, że nie ma w nim pełnej kalibracji. Ale dźwiękowo pokazuje klasę na tyle, że jestem w stanie mu to wybaczyć ;)

Dlatego możemy się tylko domyślać jak gra TC-K777ESII :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam Szanowne Grono,

mając doczynienia z TC-K666ES jestem pełen uznania dla tej konstrukcji.

Zastanawiam się, czy kolejne serie powielały tą szkołę brzmienia?

Proszę, zobaczcie jak można "zapuścić" tor przesuwu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znajomy z Niemiec załatwił mi za darmo takiego dwukieszeniowca. Jest to Sony TC-WR690.

Jeszcze go nie mam, ale już teraz chciał bym się dowiedzieć, czy jest coś warty.

Pewnie niewiele, ale może nie jest aż tak źle. Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym magnetofonem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak z kasetami nagranymi na dobrym decku?

neomammut, 27 Lis 2009, 14:07

>Dlatego możemy się tylko domyślać jak gra TC-K777ESII :)

Czemu bym się miał zastanawiać? 777ESII stoi u mnie tuż pod 555ESII :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rafale, proszę o przypomnienie różnic między tymi deckami, oarz o powiedzenie trochę o 777 - wady, zalety :)

Nie wspominam, że muszę się do Ciebie kiedyś wybrać, jeśli można :)

Jak najbardziej zapraszam, z tym że niestety 777 nie jest mój :) Ale na razie gra u mnie, z czego się bardzo cieszę. I pozostaje zdecydowanie moim celem numer jeden, ten deck po prostu nie daje szans konkurencji. Chyba tylko Dragon mógłby go pokonać, chciałbym kiedyś zrobić takie porównanie.

Różnice między 555 a 777? Przede wszystkim 777 ma nieprawdopodobnie szczegółową i zróżnicowaną górę. Przy tym decku dopiero słychać różnicę, czym różni się góra wyeksponowana jak w wielu deckach, od detalicznej i wyrazistej. Tutaj każde uderzenie w talerz ma inną moc, inną fakturę brzmienia, inną energię. Coś niesamowitego. Średnica wyraźna, czytelna, ale nie tak wyeksponowana jak choćby w Akai GX-75, za to brzmiąca łagodniej, bardziej "muzykalnie", przy zachowaniu wszystkich szczegółów. No i bas - potężne, dynamiczne brzmienie, nisko schodzące i świetnie kontrolowane. Całość można określić jako dźwięk nad wyraz żywy, naturalny, a jednocześnie nieprawdopodobnie rozdzielczy i szczegółowy. Tworzy też przepiękną scenę, świetnie wypełnia przestrzeń szeroko poza kolumnami, wręcz otacza słuchacza. Wiem, że zachwycam się nad miarę ;) Ale naprawdę czegoś takiego jeszcze nie słyszałem. Ten deck na nowo zdefiniował pojęcie dobrego dźwięku.

Przy nim 555 niestety prezentuje się słabiej, ale to i tak najbardziej zbliżony do niego magnetofon, jaki słyszałem. Góra także bardzo szczegółowa, świetnie się rozkłada w przestrzeni, ma dużo "powietrza". Detali jest jednak mniej, niż w 777, za to charakter brzmienia określiłbym jako trochę bardziej naturalny. 777 czaruje, 555 oddaje rzeczywistość. W kwestii średnicy i basu to już ta sama szkoła brzmienia. Można by powielić opis który umieściłem wyżej, dodając tylko za każdym razem, że jest to jednak trochę "słabsze" i mniej efektowne, niż w 777. Ale tylko w takim bezpośrednim porównaniu! Bo 555ESII to wspaniały deck. Brzmi bardziej wiernie i naturalnie niż Pioneer CT-959, bardziej szczegółowo, z lepszą górą i znacznie szerszą sceną, niż Akai GX-75/95, ma potężniejszy, lepiej kontrolowany bas, niż cokolwiek, co dotąd słyszałem - nie licząc 777 oczywiście ;)

Wady? W przypadku 777 nie znajduję! W 555 brakuje mi trochę regulacji rec level, przydałoby się.

Wychodzi na to, że wychwalam bardzo decki Sony, ale niestety tak to wygląda w obecnej chwili. Chciałbym, żeby jeszcze jakieś decki mnie zaczarowały bardziej, ale obecnie jestem na tyle zadowolony, że straciłem motywację do dalszych poszukiwań ;) Pewnie trzeba by było pójść dalej, zainwestować w wysokie modele Tandberga, Nakamichi...

Dziękuję Rafale! Tera mogę spać spokojnie i już chciałbym, żeby mój egzemplarz się pojawił. Co prawda nie ma DD, ale to co pokazał dzisiaj FX600, a jest o rok starszy od k555es to przeszło moje oczekiwania. Nagrałem na nim na dość kiepskiej kasecie (Sony MetalSR, zielona) parę utworów z winyla oraz jedną płytę CD. Wszystko nagrał poprostu bajecznie! A góra, oj było tego sporo, ale nic nie kłuło w uszy, jakaś magiczna, jeszcze nigdy czegoś takiego nie słyszałem!

Co zrobiłem? A no porządnie nasmarowałem mechanizm.... - ot co....

"neomammut"- nie zapomnij o demagnetyzacji głowicy w tym FX600. Zrób to najlepiej demagnetyzerem ręcznym, bo masz taki...

Może jeszcze skos głowicy trzeba by podregulować ? Aha ! I sprawdź prędkość przesuwu taśmy !

Właśnie mam do was pytanie, jakie tony uniwersalne najlepiej użyć do regulacji wymienionych czynności przez Kasjela? Nie mam do FX600 serwisówki....

Czegoś tu nie rozumiem

neomamut dlaczego chcesz coś regulować skoro zagrał pięknie

Kasjel czemu doradzasz regulace skosu skoro działa rewelacyjnie?

Moze kledzy weżcie nie grzebcie gdzie nie trzeba to tak bez złośliwości :)

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Jakie tony uniwersalne ? To nie jest Twój pierwszy deck, więc porównaj wszystko z innymi. Masz przecież "wypasione" ES-y, to masz z czym porównywać. Nagraj fragment ok 5min na taśmie, na najlepszym Twoim decku z oryginalnymi ustawieniami głowicy. Potem reguluj w FX 600 skos tak, aby uzyskać jak najwyższy poziom wysokich tonów. Jak już to zrobisz, to sprawdź "kompatybilność" i nagraj fragment na FX 600 i sprawdź na decku tym wzorcowym. Potem zmierz stoperem dokładny czas trwania tego fragmentu ok 5min na decku wzorcowym i sprawdź potem ten sam fragment na FX 600. Reguluj tak, aby uzyskać dokładność +/- 1s. Następnie możesz się jeszcze pobawić i sprawdzić to wszystko na pozostałych magnetofonach które posiadasz. I tak nie masz taśmy kalibracyjnej, nawet takiej przegranej, więc narazie zrób to tak jak piszę.

MAG - przecież neomammut pisze, że ten deck "nagrał bajecznie". Tak więc wcale nie musi odtwarzać bajecznie kaset nagranych na innych deckach. Poza tym, ja mu nie każę na siłę regulować skos. Tylko piszę, aby to sprawdził. I w razie takiej potrzeby regulował....

Spokojnie ludzie!

Kasjel, owszem skos wyregulowałem właśnie w taki sposób, nie tykałem jednak prędkości przesuwu taśmy, a chciałem się dowiedzieć, czy istnieją jakieś tony uniwersalne, którymi można deck wyregulować nie mając instrukcji serwisowej? Tak tylko z ciekawości się spytałem :) Bo deck nagrywa bajecznie!

Takimi sposobami chałupniczymi to tylko można ale pogorszyć wszystko

Jak nagywa bajecznie i odtważa na tym samym magnetofonie to po co ma kombinować ja po pierwsze nigdy nie grzebę choc jako takie pojęcie mam od ego są specjalści

Kto na tym forum jest takim specjalistą niech działa w tym temacie a teszta co najwyżej głowice przetrzec szmatką wytrzeć a po co w koło macieju pieorzyc o ustawianiu obrotów itd skoro tyle razy tłukłem że nie są jednakowe jedni producenci podpożądkowywali się standardowi jaki obowiazywał a inni kręcil większe tak jest w serwisówkach

Kasjel jestes elektronikiem masz wiedzę ? na te tematy czy masz tylko wiedzę z tak zwanych domowych praktyk ?

To za mało

Większość elektroników tutaj nie zagląda a wiesz dlaczego bo kiedys miałem z takim przyjemnośc rozmawiać smiał się i płakał ze śmiechu bo mu dzięki takim forom przybywa klientów

Którzy płacza nad swoimi niejednokrotnie drogimi magnetofonami że zrobili to i tamto

Obudżcie się i traktujcie to forum jako znajomośc ze sobą , wymiana doświadczeń jakiej szmatki uzyć do wytarcia sprzętu jak zrobic zdjęcie żeby ładnie wkleic na wątek magnetofonowy żeby się wszyscy cieszyli

A Regulacje naprawy powierzmy doświadczonym w temacie .

Kasjel i nie obraż się że to pisze ale taka jest prawda pewnie zaraz mnie zawrzeszczycie no ale tak to jest mimo to pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

No to OK ! A tą prędkość narazie nie musisz "tykać", tylko ją sprawdź i porównaj z innymi deckami.

Regulować będziesz, gdy stwierdzisz dużą różnicę w czasie. Tony owszem są, ale na taśmach kalibracyjnych. Są one nagrane na całej szerokości taśmy. I osobne są dla ustawiania prędkości przesuwu taśmy, dla regulacji skosu głowicy itd. No i są jeszcze urządzenia pomiarowe do tego potrzebne. Miałem to wszystko w domu, gdy był u mnie Muls. Ale są to rzeczy praktycznie nie dostępne, albo bardzo drogie. No i trzeba sobie radzić inaczej :-))

• Pokaż nowe odpowiedzi