Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

neomammut, 29 Kwi 2010, 19:46

>Wydaje mi się, że należało by wziąć schemat i rozlutowywać niektóre elementy po kolei, tak, żeby

>odcinać resztę układu i wtedy będzie wiadomo co jest ok, a gdzie zachodzi zwarcie lub coś jeszcze

>innego.

Kolega zwróci uwagę na przebarwienia na płytce (zacieki wilgoci) i na kondensatory szczególnie na elektrolityczne czy nie są napuchnięte te lubią zwierać do masy.

Pozdrawiam

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Płytka wygląda normalnie, kondensatory także są w porządku, ale...., jeśli kondensator jest np uszkodzony, to zawsze będzie napuchnięty?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Trzeba go sprawdzić omomierzem gdyż nie zawsze napuchnie.Czasami zwarcie robi przebicie izolacji w środku bardzo szybko i nie zdąży kondensator napuchnąć.Powinno pokazać zero ohm ,inne wartości to przejście przez inne elementy prądu testującego.Trzeba uważać przy dużych pojemnościach a szczególnie przy dużych pojemnościach i dużym woltarzu może nieźle kopnąć np.10000 mikrofaradów na 250 V .Takie występują rzadko w magnetofonach przeważnie w wzmacniaczach mocy.

Xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Ale kondensatorów nie wylutowywać z układu, mierzyć tak jak są wlutowane?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dziękuję wszystkim za pomoc, jutro dam znać, co z tego wyszło :)

MaciejLK, 29 Kwi 2010, 16:11

>TDK AD: MOL315: +5,0 SOL10k: -5,0 Szumy: -56,5 Dynamika 315: 61,5 Dynamika 10k: 51,5

>TDK AR: MOL315: +6,5 SOL10k: -5,5 Szumy: -56,0 Dynamika 315: 62,5 Dynamika 10k: 50,5

>TDK AR-X: MOL315: +6,0 SOL10k: -4,0 Szumy: -57,0 Dynamika 315: 63,0 Dynamika 10k: 53,0

>

>No i która z nich jest najlepsza? AR ma najwyższy MOL315, ale ja i tak wolę AD i AR-X, bo mają

>wyższy SOL i niższe szumy.

Przypomniałeś mi moje ulubione taśmy żelazowe:) Jeszcze brakuje AD-X. Jeśli o mnie chodzi, to ja najwyżej oceniam AD i AD-X (jeszcze w obudowach z małym okienkiem). AR i AR-X miały już obudowy z wielkim kawałem przeźroczystego plastiku, co wyglądało już tak trochę mniej solidnie. I chyba wytrzymałość mechaniczna tych taśm była nieco gorsza. Ale ogólnie mówiąc podałeś przykład bardzo solidnych, zbliżonych taśm.

fotek, 30 Kwi 2010, 10:04

Celowo wspomniałem właśnie o nich ponieważ są one dobrym przykładem tego, że w pewnym momencie producenci zaczęli różnicować parametry taśm niekoniecznie na zasadzie, że każda kolejna ma WSZYSTKIE parametry lepsze od poprzedniej - wyższy MOL, wyższy SOL, niższe szumy, itd. AR ma wyższy MOL niż AD i AR-X, ale też i wyższe szumy, i niższy SOL! Nie można więc twierdzić, że AR jest "lepsza" od AD (ma tylko lepszy MOL) - ona po prostu jest INNA i przeznaczona do innych nagrań - to raczej przykład "rozwidlenia" w ofercie.

A jeśli chodzi o stare AD-X i nowe AR i AR-X - to na rynku europejskim w latach 87-88 nastąpiła zmiana oferty - wraz ze zmianą obudów kaset z tych z mniejszymi (ale i tak dość dużymi) okienkami na trzy nowe typy z dużymi oknami usunięto z oferty AD-X i na jej miejsce wprowadzono AR i AR-X. Tymczasem na rynku japońskim już wcześniej były, poza podstawową D (przemianowaną później na AE) cztery "wyższe" taśmy jednocześnie: AD, AD-X, AR, AR-X (tak właśnie szeregowane przez producenta!), i były produkowane w starych obudowach. I później te same cztery taśmy na rynku japońskim dostępne były też w nowych obudowach z dużymi oknami. Dlatego jak zobaczysz AR albo AR-X w starej obudowie, albo AD-X w nowej, to jest to kaseta z rynku japońskiego. W Europie i w USA ich nie było.

A co sądzi kolega o tej taśmie?

foto 1 najnowsza dostępna

foto 2 bardzo stara i biały kruk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27174-100005779 1272650793_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

śrubki i aluminiove elementy vyszszlifovane i pomalovane, panele drevniane zakitovane, podkolorovane i polakierovane, maszyna czysta - ubranie gotove. brak tylko rolek. vedług moih pomiaruv na tyh mosiężnyh rolkah była varstva gumy cieńsza niż 1mm. trudno coś dobrać. zadzvoniłem do samego teac'a - szukają. oryginału już nie produkują ale maja jakiś replajsment. tak czy ovak ubieram go na początku tygodnia nieh hoć cieszy oko i pżebyva vśrud braci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Aluminiowe elementy wyszlifowane i pomalowane

Jak to się dokładnie powinno robić?

xtr71, 30 Kwi 2010, 20:06

>A co sądzi kolega o tej taśmie?

>foto 1 najnowsza dostępna

>foto 2 bardzo stara i biały kruk.

Ten Emtec CEII to bardzo podstawowa taśma typu II z ostatnich lat produkcji. Mam chyba jedną czy dwie i nie podoba mi się jej bardzo oszczędnościowe wykonanie, a brzmienie jest przeciętne. Niewielka ilość taśmy w zwoju może sugerować, że jest to taśma o grubości 90-tki przycięta na długość 60-tki - producentowi już nie opłacało się nawet produkować tej samej taśmy w dwóch grubościach. Konstrukcja kasety też marna, sprzyjająca nierównemu układaniu się zwojów, zwłaszcza jeśli taśmę się zatrzymuje, przewija, itd.

Natomiast ten BASF to wersja z rynku USA (być może nawet tam produkowany) z ok. 81-82 roku. Wtedy była to dobra taśma typu I (dla Amerykanów trzeba było napisać, że to tylko dla profesjonalistów ;-) , żeby byle kto jej nie kupował do zastosowań domowych w zwykłym magnetofonie ;-) ). Znajomy przywiózł sobie jej wersję europejską z Niemiec, a mnie na jej widok oczy z orbit wtedy wychodziły... Zdobyłem taką dopiero po latach, używaną, i sam już nic na niej nie nagrywałem.

W amerykańskim teście wypadła jako jedna z najlepszych Typu I w owym czasie.

Witam wszystkich

Pozwolę sobie zaprezentować moje deck'i.

UNITRA ZRK M 9108

KENWOOD KX-7030

Technics RS-TR373

Ukryta Zawartość

post-19067-100005710 1272708364_thumb.jpg

post-19067-100005711 1272708364_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ITT Schaub-Lorenz HIFI Stereo Recorder 87

Ukryta Zawartość

post-19067-100005706 1272708632_thumb.jpg

post-19067-100005707 1272708632_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

UNITRA ZRK M 536 SD "Finezja 1"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypadek trafił podczas goglowania wyskoczył ten piękny sprzęcik

Ukryta Zawartość

395 $ wysyłka w Usa Free.

post-27174-100005646 1272782742_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po wczorajszym dniu nasunęło Mi się pytanie: Czy po podniesieniu napięcia w Polsce z 220V na 240 V

trzeba magnetofony przekalibrować pod względem prędkości według wzorca na taśmie nagranej przed zmianą voltażu lub taśmą odniesienia 1000 Hz speed 4,76 cm /s. ???????????

P.S.

Przy odtwarzaniu starych taśm chyba troszkę przyśpieszył mój Akai takie odnoszę wrażenie.Sprawdziłem w sieci domowej mam !!!!!!!!!! 270 V :(

Ukryta Zawartość

Wow dobry opis maszyn Nakamichi.

Ukryta Zawartość

Nie sądzę. Różnica 220-230 jest bardzo niewielka (5%), a przecież zasilacze mają chyba jakieś stabilizatory napięcia?

Amerykański miesięcznik Audio w swoich testach mierzył też prędkość taśmy w zależności od zmiany napięcia zasilającego, i dla większości magnetofonów różnica prędkości była niemierzalna dla napięć od 110 do 130V (nominalnie 120V, 60Hz) - więc myślę, że zmiana z 220 na 230 u nas nie powinna mieć żadnego wpływu, chyba że magnetofon ma marny zasilacz.

Natomiast 270V w gniazdu to albo błąd pomiarowy, albo absolutnie niedopuszczalna odchyłka! Wydaje mi się, że dużo urządzeń już powinno było pójść z dymem przy takim napięciu!

xtr71 - obecnie mamy znamionowe napięcie 230V. Różnica do 10, a w większości przypadków nawet do 15% wartości napięcia, nie powinna mieć żadnego wyczuwalnego wpływu na obroty silników. One mają stabilizatory napięcia, które właśnie służą do przekazywania stałej wartości napięcia na silnik bez względu na wahania napięcia zasilania. 270V w Twoim gniazdku, to mówiąc szczerze niezbyt korzystna sytuacja dla zasilaczy sprzętu RTV. Powinieneś to zgłosić u dostawcy energii.

Dodam jeszcze że ja dla świętego spokoju w tych magnetofonach, które mają przełącznik napięć poprzestawiałem z 220 na 240. Niektóre wzmacniacze (np. Technicsa) na rynek europejski miały przełączniki 220-230. Widocznie producent uznał, że jednak ma to znaczenie w takiego rodzaju urządzeniu.

Mieszkam obok stacji transformatorowej dla tego mam dużo napięcia???

Przedmiesiączkowe chyba :P

A teraz bardzo poważnie :

- mam do przesmarowania mechanizm kaseciaka jaki polecacie smar do tej operacji .Posiadam parę smarów "rowerowych" z teflonem, z litem,z molibdenem nie wiem czym przesmarować.Mam problem.

Ja też pozmieniałem wszędzie gdzie się dało, na 240V. Ale u mnie w gniazdkach jest naprawdę 240V. Wiem bo mierzyłem. Wpływ ma to jedynie na jasność żarówek podświetlających. Ponieważ zwykle biegnie osobna linia zasilająca oświetlenie od transformatora. Jeśli chodzi o smarowanie mechanizmów magnetofonu, to nigdy nie bawiłem się z tym za bardzo. Używam oleju silnikowego i smaru łożyskowego (zielony) i wszystko na ten temat.....

U mnie jest dokładnie 236V, też pozmieniałem na 240V, ale dosłownie w 3 klockach, reszta ma automatic :)

Wyjaśnił się ten nadvoltarz 270 v pokazał miernik ,po pożyczeniu od sąsiada drugi voltomierz pokazał 238 v .Zepsuł się mój voltomierz :( .

Mam pytanie nie związane z tematem:

Czy posiada ktoś z Was myjkę ultradźwiękową ??? Próbuję uratować jakoś głowicę drukującą w moim Canonie i560. Kupiłem już mocny płyn do regeneracji, ale nie pomógł. Nowa głowica kosztuje 300zł. więc tyle co nowa drukarka. Zawsze byłem bardzo zadowolony z tej drukarki, dlatego chciał bym jeszcze jakoś ją uratować.

xtr71, 2 Maj 2010, 14:09

>Wyjaśnił się ten nadvoltarz 270 v pokazał miernik ,po pożyczeniu od sąsiada drugi voltomierz

>pokazał 238 v .Zepsuł się mój voltomierz :( .

Sprawdź baterię jak słaba to może oszukiwać :)

Kasjel, 2 Maj 2010, 14:19

>Mam pytanie nie związane z tematem:

>Czy posiada ktoś z Was myjkę ultradźwiękową ??? Próbuję uratować jakoś głowicę drukującą w moim

>Canonie i560. Kupiłem już mocny płyn do regeneracji, ale nie pomógł. Nowa głowica kosztuje 300zł.

>więc tyle co nowa drukarka. Zawsze byłem bardzo zadowolony z tej drukarki, dlatego chciał bym

>jeszcze jakoś ją uratować.

A próbowałeś moczyć same dyszki czyli spód głowicy (zanurzyć na 2-3 mm w spodeczku) w ciepłej czystej wodzie przez 2-3 godz. wodę trzeba zmieniać aby była ciągle ciepła.

Pozdrawiam. Jacek.

• Pokaż nowe odpowiedzi