Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Filwoj - pisałem ci na samym początku żebyś sprawdził ten pasek napędowy przy lewej szpulce. Jeśli jest luźny to taśma nie ma odpowiedniego naciągu. A słaby naciąg taśmy powoduje, że pływa ona po głowicy. Bo rolki przesuwu taśmy nawet najprecyzyjniej ustawione nie poprowadzą taśmy idealnie, jeśli jest luźna. Można też sprawdzić skos lewej dźwigni z rolką przesuwu taśmy. Problem w tym, że zwykle nie jest on regulowany. I czasem trzeba poprostu nagiąć oś na której ta dźwignia pracuje. Chociaż przyznaję, że w TA 2570 jeszcze takich rzeczy nie robiłem......

V-savage, to jest sprzęgło od napędu lewej ośki czyli wałka ? Przecież on jest napędzany paskiem tak jak pisze Kasjel ?

Kasjel, jeżeli odciągam lewą rolkę i jest ok, to naciąg taśmy jest wystarczający, po dociśnięciu rolka go tylko powiększa. Natomiast skrzywiona ośka lewej dźwigni to może być to, ale jest ona tak sztywna (próbowałem), że nie wierzę w jej skrzywienie w czasie eksploatacji. Ale może to to, tylko jak to sprawdzić ?

Na razie jeżeli znajdę odpowiednią nową rolkę to spróbuję wymienić, nic innego nie przychodzi mi do głowy. Oczywiście poszukam również lewego sprzęgła i sprawdzę, ale nie wiem co ono napędza ?

W.

Wojtek

a moze jednak prawa rolka nawala - i lewa dzialajac prawidlowo podaje za duzo tasmy i prawa nie nadąza jej naciagnać?

nie wiem co to za deck i jak tam wyglada sync obu wałków ale to ze prawa solo gra dobrze* a lewa "przeszkadza" nie musi oznaczac ze lewa rolka dostała zeza. - moze prawy naciąg nie "wyarbia" normy ;)

Z innej beczki: Grunding CF-5500, trudno dostać do niego pasek ? Ktoś wie jakie wymiary powinien mieć, przekrój i długość ? No jak oceniacie ten magnetofon.

W.

Wojtek

witam.

U mnie juz Kenwood KX-9010 smiga jak nowy :) silniczek wynieniony,(kłopotliwa rozbiórka mechanizmu) narazie testy ale jak co jest ok :) dziekuje wszystkim za pomoc.

pozdrawiam serdecznie Wojtek

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

v12 udaje mi się tak ustawić lewą rolkę, że wszystko działa ale wtedy źle kasuje i brak wysokich tonów. Nie ma wahań dźwięku, prędkość taśmy jest ok. Myślę, że prawa rolka jest dobra, ale jeszcze ją sprawdzę.

W.

Wojtek

Witam

Dzis doszedł mój nowy nabytek czyli Technics RS-TR555 ale jego stan nie jest w pełni idealny, a mianowicie na jednnym napedzie mam za wysokie obroty , jeszcze posiada kilka drobnych usterek ale o tym naoiszę póżniej- jesli wiecie czym to wyregulowac to prosze o pomoc

Pozdrawiam Marillo

Filwoj - pasek napędowy założony na lewą oś szpulki przenosi napęd na sprzęgiełko. W momencie włączenia "play" specjalna zapadka blokuje kółko zębate pod sprzęgłem. I wtedy ono spełnia rolę hamulca zapewniając naciąg taśmy. Gdy przewijasz taśmę to sprzęgło obraca się spowodnie i w sumie niepotrzebnie. Ale już nie hamuje, ponieważ zapadka zwalnia te kółko zębate. I całe kółko zębate w raz z sprzęgłem kręci się swobodnie. Jeśli ten pasek jest luźny, to ślizga się na kółkach pasowych. Sprzęgło wtedy nie pracuje, więc nie ma właściwego naciągu taśmy. Tej osi dźwigni oczywiście nie ruszaj, jeśli jest gruba i nie poddaje się. Chciałem tylko powiedzieć, że czasem są sytuacje kiedy coś takiego trzeba zrobić. Jeśli da się zrobić !

Tak więc weź i odkręć tylko tylną ściankę kieszeni. Wystarczy odkręcić dwie śrubki i już. I sprawdź ten pasek napędowy ! A może przypadkiem spadła kropla oleju na sprzęgło ? I teraz ślizga się, nie spełniając swojej roli. Wtedy trzeba by było je przemyć benzyną ekstrakcyjną.

Kasjel, ok, teraz wiem o co biega. Zamówiłem lewą rolkę, za kilka dni jak będzie u mnie ponownie się zabiorę za oknyo i wtedy wszystko posprawdzam. Pasek sprawdzałem z grubsza - wygląda na czysty, nie wiem tylko jak sprawdzić właściwy naciąg.

W.

Wojtek

Witam

Jeśli chodzi o Grundiga Cf5500 to z całą stanowczością twierdzę że to świetny deck! Ma dwupunktową (400hz i 10,5khz) kalibrację(oczywiście manualną) oddzielną dla każdego kanału – kalibracja działa świetnie z praktycznie każdą taśmą. Ferrytowe bardzo trwałe głowice i ciekawy wygląd. IMO brakuje mu tylko dualcapstana.

Pasek nie powinien być problemem, zdejmij stary i złóż go na pół i zmierz. Potem podziel czterokrotnośc tej długości przez 6,3 lub 6,28 (nie pamiętam) Po wykonaniu takiego działania poznasz średnicę wymaganego paska ;)

Jednak twoim problemem na pewno nie będzie jedynie pasek, po przesłuchaniu/nagraniu kilku kaset z pewnością rozpadnie się kółko zębate przekazujące napęd na szpuli.(Miałem 3 egzemplarze z Alle… i we wszystkich występował ten sam problem 2 z nich zwróciłem sprzedawcom jako wadliwe… teraz wiem, że to wada fabryczna materiału z jakiego jest ta zębatka wykonana)

Witam

Zgodnie z obietnicą muszę napisze co boli mojego nowo zakupionego decka i dlatego proszę o pomoc a więc do rzeczy;

1)Deck 1 odtwarza troszkę za szybko

2)Deck 2 odtwarza troszkę za wolno względem kaseciaka (ze tak powiem referencyjnego RSB-965)

3)Deck 1 nagrywa w porządku względem zadanego wysterowania

4)Deck 2 nagrywa za cicho względem zadanego wysterowania

Chciałbym te 4 rzeczy skorygowac, ja wiem ze nigdy juz nie osiągnę stanu fabrycznego ale chciałbym go doprowadzic przynajmniej częsciowo do stanu uzytkowego ;-)Kupiłem go za 40 zł + wysyłka tak ze nie ma co nosem kręcic.

Wiem ze szkoda zachodu przy tym typie decka ale skoro postanowiłem że będę miał dwukaseciaka to mogę nad nim trochę posiedziec i niech sobie dalej żyje ,a ja bedę cieszył nim oko i przewijał moje tasmy.

Załączam troszkę zdęc tejże oto maszyny :-)) Na kilku zdjęciach zamieszczam srodek decka ( powiedzcie którymi podkowkami regulowac i w którą stronę proszę o pomoc jak to zrobic?

Teraz czas na RSB-905 lub RSB-100 zobaczymy ile grosza będę miał

Pozdrawiam Marillo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27583-100003526 1274468158_thumb.jpg

post-27583-100003527 1274468158_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam!

Niestety, 990`tka jeszcze nie jest zrobiona, problem się powtarza, jutro kolejne scalaki do sprawdzenia i część kondów. Będę informował na bieżąco :)

>>Marillo

Co to za model tego dwukasetowca?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Marillo - no widzisz przecież pr-ki "Rec Gain" dla decka nr1 i osobno dla decka nr.2.

Możesz podregulować stosownymi pr-kami poziom "Rec.Level", tak aby wysterowanie podczas nagrywania i odtwarzania było takie same.

Jeśli nie ma stabilizacji kwarcowej, to silniki mają pr`kę z tyłu swojej obudowy i właśnie tak wyregulujesz obroty.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Marillo. Wzmocnienie wzmacniacza nagrywania regulujesz pr`kami Record gaint L i R. Zanim zaczniesz coś regulować warto zaopatrzyć się w sprzęt pomiarowy.(Jakim dysponujesz?)

Tak jak pisze neomammut. Jeśli nie ma "kwarcu" to szukaj otworku w tylnym deklu silnika głównego. Musisz mieć mały śrubokręcik. I zaizoluj go, tak żeby tylko końcówka wystawała. Może być zwykła taśma klejąca.

Ja nigdy nie izoluję i jeszcze się kręcą :)

Podaj model tego swojego dwukasetowca, to może serwisówka gdzieś jest!

to jest technics RS-TR555

bardzo dobra kopiarka mam z nią miłe wspomnienia jakies rok temu pisałem duzo na jej temat i napewno były jakies porównania z innymi magnetofonami...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Chyba już padnięty jestem, bo nie widzę.... :)

Co do stabilizacji kwarcowej obrotów, G.Mark kiedyś wspominał, że taki układ też może mieć regulację. Ostatnio na to wpadłem i chciałem potwierdzić, że faktycznie tak jest. Mój gramofon Technics SL-D303 ma DirectDrive i prócz stabilizacji kwarcowej ma jeszcze regulację obrotów. Wychodzi na to, że nawet jeśli deck ma stabilizację obrotów, to może też mieć pr`kę od wyregulowania tej prędkości... :) Ciekaw jestem w jaki sposób to jest w gramofonie zrobione, niestety nie mam serwisówki, szkoda, bo z chęcią bym się dowiedział....

neomammut - chyba wszystko ci się poknociło :-) Gramofon akurat może mieć dwie niezależne kontrole obrotów, czyli kwarcową i manualną z pomocą stroboskopu.

Ale G Mark pisał o tym, że dało by się przerobić "Qartz Control", tak by zmienić obroty. Ale o płynnej regulacji nie było mowy. Tak więc sprawa jest skomplikowana w przypaku stabilizatora kwarcowego. To nie jest tak, że wlutujesz jakąś pr-kę i sobie będziesz regulował.

AHA! No dobra, ale skoro mogę w gramofonie to wyregulować, to założenie jest prawidłowe, stroboskop służy tylko do pomocy, a regulacja jest i mam silnik DD - wychodzi na to, że to właśnie tak jest tam zrobione... - chyba :)

Aha i nie mam żadnego przełącznika, czy chce mieć kwarc, czy manualną kontrolę. To jak to w takim razie współgra ze sobą?

• Pokaż nowe odpowiedzi