Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Znalazłem sklep internetowy w którym można kupić te głowice Canona po 20zł/szt. Ale trzeba zamówić min. 5szt :-(

http://www.azsellout.pl/dane.php?grupa=9

Na zdjęciu w poprzedniej wypowiedzi, pokazałem głowicę "Canon" kupioną w tym sklepie.

Hmm ten idler to taki typ on tak trochę "lata" mówiąc kolokwialnie.

A ta głowica ma aż taki duży rowek? To dość "twarde" głowice były.

Może spróbować zeszlifować czoło głowicy jak wygląda aż tak źle i tak nic nie tracisz.

A z mocowaniem głowicy można kombinować, np. przełożyć ze starej głowicy, lub dorobić/przerobić

mocowanie tej głowicy Canon. Przynajmniej ja bym tak kombinował.

Dzięki za info. Moim zdaniem, mój egzemplarz ma jednak luzy zbyt duże. Głowica ma rowek, a ponadto, jest dość nierówno wytarta na powierzchni przebiegu taśmy. Szlifu w warunkach domowych nie jestem w stanie wykonać. Już prędzej przerobię mocowanie.

GM

Witajcie.

Z napraw nocnych Aiwy AD-F880 krótki przebieg wydarzeń.

Jak wspomniałem kilka postów wcześniej, nie działało przewijanie, podnoszenie mostka z głowicami i odtwarzanie. Po dostaniu się do wnętrza i pomierzeniu napięć na silnikach okazało się, że panuje na nich stałe napięcie ok 3V, bez względu na załączane funkcje. Po krótkim poszukiwaniu winowajcą okazał się rezystor oznaczony na schemacie jako FR501 (rysunek nr 1). Po jego wymianie silniki ożyły, jednak, jak się okazało, to nie był koniec kłopotów. Po uruchomieniu odtwarzania mostek z głowicami bez przerwy podnosił się i opadał. Problem wyglądał na usterkę natury mechanicznej, rzut oka na zegarek: 23:30, późno trochę a jutro rano do pracy, demontujemy mechanizm ? Demontujemy !!!

Przyczyną okazała się sprężyna oznaczona numerem 8 na drugim rysunku, po prostu spadła z ramienia elementu nr 9. Aby się do niej dostać musiałem rozłożyć praktycznie cały mechanizm na czynniki pierwsze, ale udało się. Po złożeniu mechanizmu w jedną całość, włączeniu odtwarzania mostek z głowicami podniósł się i ... pozostał we właściwym położeniu. Aiwa wydała pierwsze po długiej chorobie dźwięki. Dzisiaj ciąg dalszy: przymocowanie mechanizmu do obudowy, poukładanie kabli i czyszczenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10913-0-10722100-1317371896_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Koledzy ma ktoś serwisówkę do Technicsa M5? To taki plastikowy wynalazek (obudowa do której jest przykręcone wszystko jest z plastiku), jest do wymiany pasek główny od capstana i nie mam pojęcia jak mechanizm z tego plastiku wyjąć, a nie chce na ślepo wszystkich śrubek wykręcać. Deck sprawny ale strzelił pasek. Prościutki i plastikowy ale ma w sobie cóś , że mi się podoba :-) i chciałbym go do sprawności przywrócić.

Pozdrawiam

Dzieki Mati73, ale to jednak inna konstrukcja. Mój model to M5 ze wskaźnikami wychyłowymi.

Pozdro

Paweł

Codzi o takie coś:

!B52ziv!CGk~$(KGrHqEOKm4EyyFEhzKZBMvOITpSj!~~_3.JPG

Edytowane przez Robinson

Dzieki Mati73, ale to jednak inna konstrukcja. Mój model to M5 ze wskaźnikami wychyłowymi.

Pozdro

Paweł

Paweł sorki "zamotałem" się z tym RS-5, z tego co widzę budowa RS-M5 jest podobna z RS-M17 lub RS-M22, a mechanizm identyczny. Ściąg sobie serwisówki i sprawdź, i porównaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Mati73

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mati73

Super to jest to :-) 6 czerwonych śrubek, o nich myślałem, ale nie chciałem ryzykować :-). RS-M17 ma taką samą budowę mechanizmu chyba. Na pewno sie go tak samo odkręca, zobaczymy co w środku się okaże. Koledzy co można przesmarować przy okazji jak już będę go miał wyjętego i czym , jeżeli jeszcze raz można prosić o podpowiedź. Jakaś oś capstana, czy trybiki też się jakoś oliwi lub smaruje?

Z góry dzięki

Pozdrawiam

Paweł

Pojawiła się Optonica RT 9100 w wiadomym miejscu. Chyba po raz pierwszy, od czasu kiedy ja kupiłem swoją. Cena wysoka, ale może nie aż tak astronomiczna jak za ten model. Ciekawe czy w czasach kryzysu znajdzie się chętny za te pieniądze :-))

Witajcie.

Z napraw nocnych Aiwy AD-F880 krótki przebieg wydarzeń.

Jak wspomniałem kilka postów wcześniej, nie działało przewijanie, podnoszenie mostka z głowicami i odtwarzanie. Po dostaniu się do wnętrza i pomierzeniu napięć na silnikach okazało się, że panuje na nich stałe napięcie ok 3V, bez względu na załączane funkcje. Po krótkim poszukiwaniu winowajcą okazał się rezystor oznaczony na schemacie jako FR501 (rysunek nr 1). Po jego wymianie silniki ożyły, jednak, jak się okazało, to nie był koniec kłopotów. Po uruchomieniu odtwarzania mostek z głowicami bez przerwy podnosił się i opadał. Problem wyglądał na usterkę natury mechanicznej, rzut oka na zegarek: 23:30, późno trochę a jutro rano do pracy, demontujemy mechanizm ? Demontujemy !!!

Przyczyną okazała się sprężyna oznaczona numerem 8 na drugim rysunku, po prostu spadła z ramienia elementu nr 9. Aby się do niej dostać musiałem rozłożyć praktycznie cały mechanizm na czynniki pierwsze, ale udało się. Po złożeniu mechanizmu w jedną całość, włączeniu odtwarzania mostek z głowicami podniósł się i ... pozostał we właściwym położeniu. Aiwa wydała pierwsze po długiej chorobie dźwięki. Dzisiaj ciąg dalszy: przymocowanie mechanizmu do obudowy, poukładanie kabli i czyszczenie.

No to szczerze ci gratuluję ! Nie wiem jak to dokładnie wygląda w Aiwie AD-F880, ale w mojej AD-F810 plastik króluje ! Ewentualny demontaż/montaż grozi urwaniem jakiegoś plastikowego zatrzasku. Lub pęknięciem plastikowej tulei, w którą wkręcona jest śrubka.

A czy ta Optonica jest warta takich pieniędzy? Czym się wyróżnia na tle innych Optonic i decków?

Po przegranej w Kewoodzie ? Kto wie ?

Pozdro

Trudno powiedzieć czy jest warta. Ale to maszyna ważąca 12,5kg z bardzo rozbudowaną kalibracją. I jak wiadomo, często bywają np. Akai GX 95 za podobne pieniążki. A ta Optonica to unikat, i to prawdziwy unikat ! Moim zdaniem powinna być 200zł tańsza. Ale kto wie ? Może sprzedający coś opuści ?

Kurcze ! Chyba nie powinienem robić takich rzeczy, ale jest też Denon DR-M800 w super stanie i za niewielkie pieniążki. Jak ktoś to czyta z "nowicjuszy", to radził bym brać...

Miałem takie samo doświadczenie z tym sprzedającym - wstawione w aukcji zdjęcia były zdjęciami innego egzemplarza, w dużo lepszym stanie wizualnym niż ten, który otrzymałem, a technicznie też było gorzej niż w opisie.

Czy to ten sprzedający wystawia szlifowane głowice jako nowe ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam! Niekoniecznie. Sam posiadam jedną i to nową.

Pozdrawiam adam2948.

W takim razie miałem straszliwego pecha, gdyż obydwie głowice kupione w sierpniu od tego użytkownika, były ordynarnymi używkami po polerowaniu i usunięciu lutowia z wyprowadzeń przy pomocy noża.

No ale niewykluczone, że tym razem, kupujący otrzymają fabrycznie nowe głowice, przechowane bez kapturków ochronnych.

GM

W takim razie miałem straszliwego pecha, gdyż obydwie głowice kupione w sierpniu od tego użytkownika, były ordynarnymi używkami po polerowaniu i usunięciu lutowia z wyprowadzeń przy pomocy noża.

No ale niewykluczone, że tym razem, kupujący otrzymają fabrycznie nowe głowice, przechowane bez kapturków ochronnych.

GM

G Mark - ja też dostałem napewno nową głowicę od tego sprzedawcy. Możliwe że on sam nawet nie wiedział co sprzedaje. Pewnie kupił gdzieś okazyjnie większą ilość, i zaczął je sprzedawać "jak leci". Bez uprzedniego sprawdzania pod lupą...

Należy też wziąć pod uwagę, że my a szczególnie Ty taki perfekcjonista, jesteśmy wyczuleni na takie sprawy. To co dla nas jest beee..., to dla niego może być super :-))

Obiecałem zdjęcia Duala C 830, który - choć gra pięknie - ma odrobinę za szybkie obroty. Będę musiał się tym zająć w niedalekiej przyszłości.

Ukryta Zawartość

post-34877-0-48134100-1317561055_thumb.jpg

post-34877-0-73535400-1317561056_thumb.jpg

post-34877-0-77464400-1317561057_thumb.jpg

post-34877-0-88051900-1317561058_thumb.jpg

post-34877-0-84240700-1317561059_thumb.jpg

post-34877-0-85890600-1317561060_thumb.jpg

post-34877-0-85241700-1317561061_thumb.jpg

post-34877-0-88359700-1317561062_thumb.jpg

post-34877-0-07711700-1317561064_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak na marginesie. Jaką macie, Drodzy Forumowicze, najszybszą metodę na wejście do działu magnetofonów na Allegro? Ja na stronie głównej wpisuję w wyszukiwarce "CT 737". Zawsze jest! A potem to już łatwo... ;-)

Trudno powiedzieć czy jest warta. Ale to maszyna ważąca 12,5kg z bardzo rozbudowaną kalibracją. I jak wiadomo, często bywają np. Akai GX 95 za podobne pieniążki. A ta Optonica to unikat, i to prawdziwy unikat ! Moim zdaniem powinna być 200zł tańsza. Ale kto wie ? Może sprzedający coś opuści ?

Witam!

Optonica przygarnieta :-), cena dogadana ok. Stan wydaje się dobry, choć napewno do przeglądu , wizualnie ma troche rys ,ale do przeżycia, najgorsze są wgniecenia na rancie z prawej strony , ale to cena wieku. Jak macie instrukcję obsługi to poproszę bo nawet nie bardzo miałem jak sprawdzić bo nie wiem co do czego służy tyle tam funkcji. Odtwarza nagrywa itp itd OK, cały czas jednak gdy zatrzymamy odtwarzanie pali się pierwsza dioda wskaźników kanału R i miga kanału L, napewno tak nie powinno być. Trzeba bedzie popracować nad nim.

Pozdrawiam

Edytowane przez Robinson

Witam!

Optonica przygarnieta :-), cena dogadana ok. Stan wydaje się dobry, choć napewno do przeglądu , wizualnie ma troche rys ,ale do przeżycia, najgorsze są wgniecenia na rancie z prawej strony , ale to cena wieku. Jak macie instrukcję obsługi to poproszę bo nawet nie bardzo miałem jak sprawdzić bo nie wiem co do czego służy tyle tam funkcji. Odtwarza nagrywa itp itd OK, cały czas jednak gdy zatrzymamy odtwarzanie pali się pierwsza dioda wskaźników kanału R i miga kanału L, napewno tak nie powinno być. Trzeba bedzie popracować nad nim.

Pozdrawiam

No to gratulacje ! Diody rzeczywiście nie powinny się świecić po wyłączeniu odtwarzania. Jest kilka rzeczy które powinieneś zrobić tak na wstępie. Po pierwsze postaw magnetofon na lewym boku i wstrzyknij lub poprostu spryskaj kontaktem wnętrze gniazda "aux" na panelu czołowym. To w razie gdyby coś nie kontaktowało podczas nagrywania, albo wystąpiły zakłócenia. Po drugie musisz wiedzieć, że w tym magnetofonie zastosowano wielowtyki na płaskie piny. Często dochodzi do wyłamania się blaszek poszczególnych złączek w wtyczce wielowtyku. Po trzecie zawsze oryginalny pasek od licznika taśmy zamienia się w czarną maź w tych Optonikach. W Twojej Optonice pewnie był już wymieniany. Ale w razie czego pisz, to powiem jak go wymienić metodą małoinwazyjną :-)

Obiecałem zdjęcia Duala C 830, który - choć gra pięknie - ma odrobinę za szybkie obroty. Będę musiał się tym zająć w niedalekiej przyszłości.

Regulacja prędkości przesuwu taśmy w tym decku jest bardzo prosta. Stabilizator obrotów znajduje się w "puszce" silnika. Dostęp jest bardzo łatwy.

Sami wiecie gdzie pojawił sie Pioneer CT-F9191. Piękna sztuka w drewnie , ciekawe za ile pójdzie :-).

Jak sądzicie co on jest wart?

Pozdrowki

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sami wiecie gdzie pojawił sie Pioneer CT-F9191. Piękna sztuka w drewnie , ciekawe za ile pójdzie :-).

Pozdrowki

On jest tyle wart, ile ktoś zechce za niego zapłacić.

GM

Pozdrowki

Ja wylicytowałem kiedyś mojego Pionka CT 9191 za 270zł. Jest widoczny w moim avatarze. Ale potem widziałem aukcję z tym Pioneerem i został wylicytowany za kwotę ok. 50zł niższą. A był w równie pięknym stanie. Wszystkich zainteresowanych uprzedzam, że ten model nie gra zbyt dobrze. Napewno gorzej od wyższych modeli Sony z tego samego okresu.

Myślę, że i tak chciałbym go mieć :-)

Pozdro

Hi,hi ! Bo to podobno obowiązkowa pozycja każdego miłośnika magnetofonów "Vintage".

A mnie do dziś dręczą koszmary, gdy przypomnę sobie że nie kupiłem kiedyś Pioneera CT-F 1000 na Allegro za 140zł w opcji "Kup Teraz" :-))

A był w naprawdę ładnym stanie.

No nie dziwię się koszmarom. Ja do dzisiaj nie moge przeżyć Kenwooda KX-1100HX, którego ktoś mi zwinął 5sek przed końcem aukcji :-). Ale ja za to komus w ten sposób zwinąłem Aiwę AD-6550 więc mam małą rekompensatę na otarcie łez :-). takie życie, ale CT-F1000 bym nie odpuścił za żadne skarby.

Pozdro

Witam

Dawno nic nie pisałem tutaj ale zaglądam aby poczytac własnie ten wątek gdyż wiele cennych porad można tutaj znalezc. Udało mi się dorwac do mojej kolekcji Sonego 790 ES i na początek wrażenia pozytywne ( myslałem że nic nie będzie lepiej grało od Technicsa RSB-965 ale tu miałem niespodziankę) Panowie potrzebuję natomiast uratowac rolke dociskową w Sonym , wydaje sie ze ona jest w porządku ale chciałbym ją wyczyscic jsakims preparatem który jej nie zniszczy a który by jej pomógł , aby guma była bardziej miękka. Widziałem kiedys że ktos polecał jakis preparat ale temat jest tak obszerny ze nie udało mi sie znalezc tego. Poleccie cos.

Pozdrawiam Marillo

• Pokaż nowe odpowiedzi