Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie.

Przeczytałem post od Snake, ktory nabyl na ebay de pioneera.

Otóż ja rónież kupiłem na ebay de przez pośrednictwo kuzyna ktory mi dostaczyl decka do polski przy okazji odwiedzin. Deck to TEAC V8030s.

Oczywiście przez 2 tygodnie chodziełme wk... jak nie wiem, po wciśnięciu play mechanizm zaraz się wyłączłą, czasem pochodził 5 minut czasem więc ale najczęścuej po kilku sekundach się wyłączał oraz przygasał wyświetklacz. Próbowaliśmy z kuzynem odzyskać kasę i zwrócić decka tym bardzieże był on przerobiony na kabe wg normy UE, oraz wytłumiony bitumitemw środku. po rozebraniu próbowałe przedmuchac mechanizm, nie chciałm nic więcej robić. Gościu się wyparł tego wszystkeigo. po pewnym czesie szlak mnie trafił i postanowiłem wziać się a próbę naprawy, rozebralem prawie cały mechanizm, problem pozostał ten sam. kiedymialemwięcej czasu przyjrzałem sie które elementy się ruszają przy podnoczeniu głowić, zauważyłem że pracuje rolka ktora naciska na styki, wyczyściłem te styki drobnym papierem ścierny i magnetofon odżył. Mechanizm pracuję bardzo dobrze.

Chce przez to powiedzieć ze trzeba uważać na tych niemców bo to kombinatorzy, jak coś przestaje działą próbują się tego pozbyć bo może ktoś kupi i się nie kapnie. Gość otrzymał oczywiście ngatyw oraz list od adwokatki.

no i jak zwylkle moja skleroza dala we znaki, wesolych świąt oraz mokrego dyngusa dla wszyskich maniaków magnetofonów.

ps. wie ktoś gdzie można nabyć rolki do magnetofonów???

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

.... po pewnym czesie szlak mnie trafił...

Mnie też "szlak" trafił po pewnym "czesie" od przeczytania tego niechlujnego bełkotu.

ps. wie ktoś gdzie można nabyć rolki do magnetofonów???

Trzeba było od tego zacząć i na tym poprzestać.

GM

Serdeczne życzenia Wesołych Świąt dla forumowiczów.

A dodatkowo pytanie, skąd takie ceny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Serdeczne życzenia Wesołych Świąt dla forumowiczów.

A dodatkowo pytanie, skąd takie ceny?

Jak w tym kraju z dnia na dzień wszystko drożeje to na aledrogo raczej tendencja nie będzie odwrotna :-)

Życzę Wesołych Świąt dla Wszystkich.

P.S.

Swięta z roku na rok stają się dla nas coraz DROŻSZE :-)

Zdrowych i pogodnych

Świąt Wielkanocnych!

Radosnego i wiosennego nastroju

przyjemnych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół a od zajączka wymarzonych decków wszystkim fanom tego wspaniałego forum Dariusz

Wesołch i pogodnych Świąt Wielkiej Nocy życze wszystkim Forumowiczom i Czytelnikom

Do Kolegi G.Marka tor odczytu Akai gx-65 jest ustawiony do głowicy zamontowanej w tym magnetofonie .Twój może mieć inną głowicę(inna indukcyjność i induktancja, cewki uzwojeń głowicy GX) ustawianie na oko nie pomoże POZDRAWIAM :)

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Do Kolegi G.Marka tor odczytu Akai gx-65 jest ustawiony do głowicy zamontowanej w tym magnetofonie .Twój może mieć inną głowicę(inna indukcyjność i induktancja, cewki uzwojeń głowicy GX) ustawianie na oko nie pomoże POZDRAWIAM :)

Pięknie dziękuję za informację. Muszę w takim razie zdobyć dwie fabryczne kasety testowe z nagranymi tonami 315Hz i 10kHz.

GM

Do G.Marka chciałbym polecić kasety typu chrom od Nakamichi z tonem 400 Hz 0 dB i 15kHz -20dB .Z Ebay

Ukryta Zawartość

niestety dość drogo.:(

Ukryta Zawartość

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Potrzebuję informacji: jaką szerokość szczelin ma głowica utwardzana Alps ??

muszę znaleść zamiennik do mojego nowego nabytku Nakamichi BX-150E.

Zamontowana głowica oryginalna jest zniszczona przez taśme i nienadaje sie do odtwarzania taśm,nie mówiąc o nagrywaniu.

Pozdrawiam.XTR71

Edytowane przez xtr71

Witam.

Czy któryś z panów posiada możliwośc nagrania na swoim magnetofonie sygnałów testowych do ustawiania głowicy ?

Oczywiście zalezy mi na tym aby magnetofon miał fabryczne ustawienia skosu głowicy i nagranie był z odpowiednim poziomem.

Może już ktoś to robił ,więc proszę o namiary do takiej osoby.

Pokrywam oczywiście koszt kasety i przesyłki.

Pozdrawiam życząc radosnych świąt.

"Czy któryś z panów posiada możliwośc nagrania na swoim magnetofonie sygnałów testowych do ustawiania głowicy ?

Oczywiście zalezy mi na tym aby magnetofon miał fabryczne ustawienia skosu głowicy i nagranie był z odpowiednim poziomem."

Mogę to zrobić, na moim nowym Hitachi 707 mkII. Posiada on generator testowy/kalibracyjny i wszystkie ustawienia fabryczne i szklaną głowicę. Choć taką kasetę powinno się na swoim najwyższym decku nagrać, jaki się ma i pod jego błąd reprodukcyjny inne decki poustawiać (ja tak robię). U mnie wsio skalibrowane pod ct 939 i ct 777. Pozdrawiam.

Do G.Marka chciałbym polecić kasety typu chrom od Nakamichi z tonem 400 Hz 0 dB i 15kHz -20dB .Z Ebay

Ukryta Zawartość

niestety dość drogo.:(

cytat z aukcji "How good is this set of tapes?

They are not like the originals, but definitively quite as goods, and certainly excellent for bringing back to life miss-aligned decks. Read customer's feedback hereunder!"

Krótko mówiąc: kupowanie tych kaset jest "nieco" nierozsądne. Nie są to oryginalne taśmy testowe, nagrane całą szerokością taśmy, lecz kasetki wyprodukowane na standardowym magnetofonie dwuśladowym. Płacić za coś co można sobie samemu w domu zrobić na dobrze wyregulowanym decku ? Chyba nonsens.

Jeszcze jedno: G.Mark dotknął ciekawego zagadnienia jakim jest powtarzalność parametrów magnetofonów jednego typu, czyli czy można wzorować się na ustawieniach potencjometrów z jednego regulując drugi. Uważam, że można - jeżeli mamy do czynienia z rozbabranym totalnie deckiem i chcemy go przywrócić do życia. Mam dwa egzemplarze decka Onkyo TA-2570 i w nich potencjometry montażowe są dosyć podobnie ustawione. Jeżeli nie ma się jednak pewności, że ktoś przed nami w decku grzebał, to lepiej żadnych potencjometrów w ten sposób nie regulować, bo można sporo popsuć.

Oczywiście najserdeczniejsze życzenie spokojnych i zdrowych Świąt wszystkim miłośnikom fajnych zabawek z kręcącymi się szpulkami :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fotek
Mam prośbę do posiadaczy Akai GX-65 lub 65MkII, z fabrycznymi ustawieniami toru odczytu. Potrzebuję zdjęcia, możliwie dużego, pokazującego położenie potencjometrów nastawnych VR201 i VR202 lewego i prawego kanału. Pozdrawiam. GM
<br />

<br />

Chętnie bym pomógł ale posiadam  obydwa - GX65 i GX65MkII.

Witam,

mam pytanie do posiadaczy Aiwy AD-F 990. Czy u was po autokalibracji (DATA) tasmy, nagranie ma mniej wysokich niż źródło?

Jeśli ktoś ma model Aiwa AD-F 770 tez bylbym wdzieczny za odpowiedz.

U mnie po autokalibracji jest troche mniej wysokich tonów, niż na źródle, natomiast bez autokalibracji jest ciut wiecej i tak ja nagrywam.

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.

I wesołych dalszych świąt.

Chętnie bym pomógł ale posiadam obydwa - GX65 i GX65MkII.

G.Mark użył alternatywy OR , która jest spełniona przez posiadacza co najmniej jednego z tych magnetofonów. Ty chcesz powiedzieć, że użył alternatywy rozłącznej XOR, czyli exclusive or - a nie jest to w tym przypadku prawdą. Prawa de Morgana się kłaniają.

Matematyki do mowy nie mieszaj. Następne wybory wygra PiS lub PO.

Sorry ale jak miał napisać ? "Mam prośbę do posiadaczy jednego z dwu decków: Akai GX-65 i 65MkII" ? Przecież właśnie prawidłowo napisał, to co chciał: prośba była adresowana do posiadacza co najmniej jednego z tych dwóch decków.

A jeśli chodzi o mowę, to poprawnie powinno się napisać "Następne wybory wygra PIS albo PO" gdyż "lub" dopuszcza właśnie zaistnienie obydwu zdarzeń naraz.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

<br />

<br />

Chętnie bym pomógł ale posiadam obydwa - GX65 i GX65MkII.

Myślę, że nie ma potrzeby abyś zdejmował obudowy z obydwu magnetofonów. Skoro posiadasz obydwa modele, bardziej właściwe będzie zdjęcie z GX-65MkII.

GM

Edytowane przez G.Mark

A jeśli chodzi o mowę, to poprawnie powinno się napisać "Następne wybory wygra PIS albo PO" gdyż "lub" dopuszcza właśnie zaistnienie obydwu zdarzeń naraz.

Nie masz racji. Zdanie jest prawidłowe. Wg słownika JP

- lub

"Spójnik łączący zdania lub ich człony, wyrażający możliwą wymienność albo wzajemne wyłączanie się zdań równorzędnych albo części zdania; alboChciała tę książkę kupić lub ją wypożyczyć.

Pójdziemy na spacer lub do kina."

Chyba od kogoś tak konkretnego wymagamy aby nie pozostawiał wątpliwości konstruując zapytanie?

Edytowane przez gg

Nie masz racji. Zdanie jest prawidłowe. Wg słownika JP

- lub

"Spójnik łączący zdania lub ich człony, wyrażający możliwą wymienność albo wzajemne wyłączanie się zdań równorzędnych albo części zdania; alboChciała tę książkę kupić lub ją wypożyczyć.

Pójdziemy na spacer lub do kina."

Chyba od kogoś tak konkretnego wymagamy aby nie pozostawiał wątpliwości konstruując zapytanie?

za

Ukryta Zawartość

lub oznacza możliwość wykonania obu czynności ale też tylko jednej z nich

pójdziemy na spacer lub do kina (możemy zrobić i jedno i drugie, albo jedną z tych rzeczy)

albo oznacza możliwość wykonania tylko jednej z dwóch czynności

czytał książkę albo słuchał radia (nie robił tych dwóch rzeczy jednocześnie, czyli jak czytał to radio było wyłączone, jak słuchał to książka była zamknięta)

I skończmy już ten temat bo chyba masz zły dzień lub się czepiasz słówek.

Ukryta Zawartość

W Polsce obowiązuje definicja ze Słownika Języka Polskiego a nie to co tobie się wydaje.

lub «spójnik wyrażający możliwą wymienność lub wzajemne wyłączanie się zdań lub ich części»

Myślę, że nie ma potrzeby abyś zdejmował obudowy z obydwu magnetofonów. Skoro posiadasz obydwa modele, bardziej właściwe będzie zdjęcie z GX-65MkII.

GM

Bardzo chętnie ale po blisko 20tu latach nastawy mimo braku ingerencji "fabryczne" nie są. Decki powinny być co kilka lat serwisowane aby trzymać parametry a nastawy były "fabryczne"

Edytowane przez gg
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Pięknie dziękuję za pomoc. Oto rozwiązanie mojego problemu:

http://www.rossonex.com/Electronics/AkaiGX65HQ.jpg

O dostępność na rynku wtórnym oświetlacza, diody led z pomarańczowym "ekranem", który podświetla okienko kasety, nie ośmielę się spytać.

GM

...

Bardzo chętnie ale po blisko 20tu latach nastawy mimo braku ingerencji "fabryczne" nie są. Decki powinny być co kilka lat serwisowane aby trzymać parametry a nastawy były "fabryczne"

Bardzo dziękuję za uświadomienie tego problemu. W ciągu tak długiego czasu na pewno zaszły tak drastyczne zmiany w parametrach elementów składowych magnetofonu, że położenie wyjściowe elementów regulacyjnych będzie się diametralnie różnić od tego, jakie powinno być obecnie.

Reasumując, leżę w ciemnej [...].

Zdjęcia nic nie dadzą, taśmy testowe drogie jak [...] czyli... kolejny trup na biurku. :-)

GM

Edytowane przez G.Mark

Pięknie dziękuję za pomoc. Oto rozwiązanie mojego problemu:

Ukryta Zawartość

O dostępność na rynku wtórnym oświetlacza, diody led z pomarańczowym "ekranem", który podświetla okienko kasety, nie ośmielę się spytać.

GM

Bardzo dziękuję za uświadomienie tego problemu. W ciągu tak długiego czasu na pewno zaszły tak drastyczne zmiany w parametrach elementów składowych magnetofonu, że położenie wyjściowe elementów regulacyjnych będzie się diametralnie różnić od tego, jakie powinno być obecnie.

Reasumując, leżę w ciemnej [...].

Zdjęcia nic nie dadzą, taśmy testowe drogie jak [...] czyli... kolejny trup na biurku. :-)

GM

Witam Taśmomaniaków!

GG-> Zgadzam się całkowicie z twierdzeniem że magnetofon powinno się kalibrować/serwisować co 5-10lat.

G.Mark->

Ustawienia peerów między egzemplarzami tego samego modelu magnetofonu mogą się też różnić ze względu na rozrzut parametrów elementów biernych. Większość z nich nie ma tolerancji 1%. Z praktyki zauważyłem, że rezystory w naszych cudeńkach mają tolerancję 5%, kondensatory elektrolityczne standardowo ok. 20% a peery są produkowane z rozrzutem 20%-25% w zależności od producenta.

Chcąc kolekcjonować magnetofony utrzymując je przy tym w „dobrym zdrowiu” trzeba znać się choć „trochę” na elektronice i mechanice tych urządzeń.

Kilka razy naciąłem się na aukcjach na rzekomo „idealne” magnetofony które były dość mocno rozregulowane przez poprzednich właścicieli. Co zmotywowało mnie do powtórzenia informacji z technikum i zebrania niezbędnego sprzętu pomiarowego co wszystkim polecam.

Zanim zebrałem wszelkie przydatne klocki[V640, OS301,PO23,PMZ11, miernik nierównomierności mechanizmów ND960A i PFL30] i taśmy radziłem sobie półśrodkami:

Aby ustawić korekcję odczytu nagraj na swoim najlepszym magnetofonie kasetę z wymaganymi sygnałami (wystarczy 5-10 częstotliwośći) zapisanymi z poziomem -20db(100mv na wyjściu magnetofonu dla częstotliwości 400hz). Odtwarzając tą kasetę na tym samym magnetofonie zmierz przy pomocy woltomierza zdolnego do pomiarów napięcia mcz. O wymaganych częstotliwościach (np.v640) poziomy napięć na wyjściu magnetofonu. (Za 0db uznaj wartość 100mv na wyjściu). Zapisz sobie te wartości na kartce i na ich podstawie narysuj charakterystykę na papierze milimetrowym.

Ta charakterystyka będzie dla Ciebie wzorcem na który będziesz mógł ustawić swojego GX65. Po załadowaniu kasety do akajca zacznij pomiar, wyrysuj charakterystykę przy aktualnym ustawieniu peerów. Dalej zostaje już tylko żmudne korygowanie ich ustawień by uzyskać charakterystykę pasma przenoszenia zbliżoną do „wzorcowej”.

Przed całą procedurą upewnij się że magnetofony są zdemagnetyzowane i mają dobrze ustawiony poziom odczytu.

Jak wspomniałem wyżej jest to tylko metoda amatorska, którą stosuje się z braku taśm kalibracyjnych czy sprzętu pomiarowego. Pozwala ona na wstępne i średnio dokładne ustawienie rozregulowanej korekcji w torze odczytu. (Trzeba będzie na podobnej zasadzie skorygować też parametry zapisu)

Ps.

Kasety kalibracyjne wcale nie muszą być straszliwie drogie – wystarczy dobrze poszukać:

Ukryta Zawartość

Wypadało by zapytać jeszcze sprzedawcę o rozpiskę sygnałów zapisanych na tej kasecie (Ma też inne)

PS.2

Kończę właśnie składać wobulowany generator M.Cz - w parze z porządniejszym oscyloskopem pozwoli odczytywać charakterystykę magnetofonu w czasie rzeczywistym.

Wybaczcie pisanie postu pod postem ale nie mogę z jakiegoś powodu edytować poprzedniego.

Załącznik do poprzedniego postu zawiera opis ustawiania skosu głowicy w magnetofonie kasetowym z wykorzystaniem miernika fazy. Mówi też o tym jak sobie taki miernik wykonać. Polecam wszystkim lubiącym precyzyjnie ustawiać magnetofony :)

Opisana wyżej metoda ustawienia koekcji jest amatorska i pobierzna - stosowałem ją zanim zdobyłem stosowne taśmy i pomiarówkę.

Bawiłem się ostatnio przy okazji konserwacji magnetofonu AKAI GX67, który przytargał do mnie znajomy w pomiar WOW&Flutter. Okazało się że GX67 który nie był nigdy konserwowany i nie był też zbyt czysty ma prawie dwa razy gorsze W&F niż podane przez producenta. Po zmianie rolek i paska +smarowanie wszystko wróciło do normy.

Dla porównania pomierzyłem też jednowałkowego GX32, którego dostałem w rozliczeniu za konserwację GX67. Z GX32 czas obszedł się delikatniej, po czyszczeniu okazało sie że W&F odbiega minimalnie od wartości podanych przez producenta w Service manualu.

Czy macie podobne doświadczenia z waszymi magnetofonami? Czyżby układ dual capstan był wiele bardziej wrażliwy na starzenie się elementów mechanicznych niż tradycyjny jednowałkowy?

post-13995-0-64001500-1333989631_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Bardzo dziękuję za te wskazówki. Zastosuję się do nich przy renowacji kolejnego magnetofonu lub koniecznej regulacji, któregoś z posiadanych urządzeń.

Gwoli wyjaśnienia.

Potrzebowałem tego nieszczęsnego zdjęcia nie po to, aby ustawić potencjometry w moim magnetofonie, ale by upewnić się, że ustawienie potencjometrów nie różni się w zdecydowany, np. o 90 stopni, sposób, od ustawień w innym magnetofonie.

Dziwnym trafem się okazało, że znajdują się one w pozycjach praktycznie identycznych jak na zdjęciu, do którego link podałem wcześniej.

Nie wietrząc w tym spiskowej teorii przyjąłem, że ustawienie w moim magnetofonie jest fabryczne i nie wymaga ingerencji, założyłem górną pokrywę, wkręciłem sześć wkrętów i odstawiłem urządzenie na przeznaczone dlań miejsce czyli na półkę szafki z resztą sprzętu grającego na co dzień.

GM

Czy macie podobne doświadczenia z waszymi magnetofonami? Czyżby układ dual capstan był wiele bardziej wrażliwy na starzenie się elementów mechanicznych niż tradycyjny jednowałkowy?

Z mojego doświadczenia mechanizmy dwuwałkowe są znacznie bardziej wrażliwe na drobne rozregulowanie niż jednowałkowe. Prawidłowe prowadzenie taśmy w mechanizmie dwuwałkowym wymaga idealnej równoległości osi rolek dociskowych do wałków, itd., i drobne odchylenia od razu powodują spychanie taśmy z właściwego toru, itd. Mechanizm jednowałkowy zwykle lepiej to wybacza. Chyba dlatego mechanizmy dwuwałkowe szybciej zawodzą, tzn. szybciej okazują "nieposłuszność" i trzeba o nie bardziej dbać żeby magnetofon w ogóle działał.

Z mojego doświadczenia mechanizmy dwuwałkowe są znacznie bardziej wrażliwe na drobne rozregulowanie niż jednowałkowe. Prawidłowe prowadzenie taśmy w mechanizmie dwuwałkowym wymaga idealnej równoległości osi rolek dociskowych do wałków, itd., i drobne odchylenia od razu powodują spychanie taśmy z właściwego toru, itd. Mechanizm jednowałkowy zwykle lepiej to wybacza. Chyba dlatego mechanizmy dwuwałkowe szybciej zawodzą, tzn. szybciej okazują "nieposłuszność" i trzeba o nie bardziej dbać żeby magnetofon w ogóle działał.

Niektóre mechanizmy "Dual capstan" są wyjątkowo upierdliwe ! Ja byłem już w stu procentach przekonany, że prawidłowo ustawiłem wszystko w Universumie Senator. Zwiększyłem naciąg taśmy i ustawiłem geometrię rolek dociskowych. Niestety wczoraj zniszczył mi początek taśmy Basf CSII. Ona i tak już była do wyrzucenia, ale fak jest faktem......

Winna jest napewno lewa rolka dociskowa. Ale już nie wiem, co miał bym z nią jeszcze zrobić, bo wygląda naprawdę dobrze.

.... "Niektóre mechanizmy "Dual capstan" są wyjątkowo upierdliwe ! Ja byłem już w stu procentach przekonany, że prawidłowo ustawiłem wszystko w Universumie Senator. Zwiększyłem naciąg taśmy i ustawiłem geometrię rolek dociskowych. Niestety wczoraj zniszczył mi początek taśmy Basf CSII. Ona i tak już była do wyrzucenia, ale fak jest faktem......

Winna jest napewno lewa rolka dociskowa. Ale już nie wiem, co miał bym z nią jeszcze zrobić, bo wygląda naprawdę dobrze."...

Ustawienie głowic też ma istotny wpływ na prowadzenie taśmy. Jeżeli wydaje sie , że lewa rolka jest ok i głowice właściwie ustawione to zmatuj lewą rolkę grubym papierem ściernym . W moim TC-K 950ES pomogło.

Ustawienie głowic jest bardzo ważne. W instrukcji serwisowej do jednego z trzygłowicowych Sony bardzo wyraźnie zaznaczono, że trzy elementy: lewa rolka z prowadnicą, głowica kasująca i połączone głowice zapisująca i odczytująca stanowią wzajemnie dla siebie punkty odniesienia przy regulacji lub ustawieniu po wymianie jednego z tych elementów. Dlatego ostrzegano bardzo dobitnie, by ruszać tylko jeden z tych elementów na raz, bo pozostałe dwa są punktami odniesienia dla ustawienia tego trzeciego. Jak wywnioskowałem, w przypadku ruszenia więcej niż jednego elementu, późniejsze ustawienie możliwe jest tylko ze specjalnym szablonem - w każdym razie wykracza to poza zwykłe procedury serwisowe, bo już nie napisali jak to zrobić.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Dlatego ostrzegano bardzo dobitnie, by ruszać tylko jeden z tych elementów na raz, bo pozostałe dwa są punktami odniesienia dla ustawienia tego trzeciego. Jak wywnioskowałem, w przypadku ruszenia więcej niż jednego elementu, późniejsze ustawienie możliwe jest tylko ze specjalnym szablonem - w każdym razie wykracza to poza zwykłe procedury serwisowe, bo już nie napisali jak to zrobić.

Ustawienie toru prowadzenia taśmy, z dwoma rolkami dociskowymi, trzema głowicami i prowadnicami na rolkach, po całkowitym jego demontażu, jest jak najbardziej możliwe w warunkach amatorskich.

Pierwszym, wyjściowym, punktem odniesienia, jest ustawienie głowicy kasującej względem nieruchomej taśmy znajdujacej się w kasecie z lusterkiem.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi