Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

W Naku CR-4 jest masa białych plastikowych kółek zębatych do ustawiania głowic. W teście tego Naka w amerykańskim Audio napisali, żeby w żadnym przypadku absolutnie tym nie kręcić, choć to kusi, bo jest to trudne do ustawienia nawet w firmowym serwisie Nakamichi~.

Z testu w Audio 08/1988

NAAC znam tylko z opisów - podobno jest to bardzo skuteczne, ale pioruńsko skomplikowane.

Mechanizm z góry i szablony wymagane do jego regulacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16389-0-06919100-1355607060_thumb.jpg

post-16389-0-78510200-1355607795_thumb.jpg

post-16389-0-45411700-1355607796_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do zaginionych konstrukcji Unitry...

A jeśli chodzi o wystawę, to zrobiła wrażenie :-) Przyszedł nawet gość zrobić z nami wywiad do gazety i nakręcić krótki reportaż, a poza tym, załatwił z burmistrzem przedłużenie wystawy do jutra, za co jesteśmy mu bardzo wdzięczni! :-)

Ukryta Zawartość

post-19067-0-50214200-1355610746_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-19067-0-50214200-1355610746_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj te Naki i discrete 3 head. Mam LX 5 i nie mam kiedy ustawić głowic. Fajnie to wgląda, ale ciężko to ustawić.

Witam

Chciałbym Koledze powiedzieć iż mam Nakamichi BX-300E jet to odpowiednik ZX-5 (Japoński) i całkowicie półprofejonalnie opanowałem utawianie takich głowic .Studiując serwiówki Nakamichi i regulując mojego BX.Zmószony byłem gdyż kupiłem uszkodzony BX-300E i rozrególowany na głowicach.

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Zamieszczałeś zdjęcia swojego 3 głowicowca jeśli dobrze pamiętam było tak trochę plątaniny kabli

inaczej się nie dało - starałem się stosować jak najkrótsze połączenia i wszyskie kable sygnałowe są ekranowane; wytwórcy magnetofonów zapewne już podczas projektowania płyty głównej przyjmują taki jej układ, aby owej plątaniny było jak najmniej; w orginale ZRK też tak jest - tylko że ja w zasadzie "wywróciłem ten projekt do góry nogami", więc tak musi być; może będzie czas na poprawienie "co nieco" w tym temacie

rozrególowany

warto skorzystać z opcji "edytuj" i poprawić błędy - jest na to kilkanaście minut od momentu napisania postu

Edytowane przez geelo07

Xtr71, zrób tak jak ja, włącz korekcję błędów, każda przeglądarka to oferuje, nie chcę Cię do niczego "zmÓszać", ale uwierz, jest to rewelacyjne narzędzie:)

Z tymi najkrótszymi, najprostszymi połączeniami to różnie było - rozbudowane magnetofony z początku lat 80-tych, wobec braku zintegrowanych układów elektronicznych, były prawdziwą plątaniną kabli. I trudno powiedzieć, czy projektanci wtedy dbali tak bardzo o krótkie drogi sygnału, itd. - pewnie bardziej zastanawiali się, jak to wszystko upchnąć w środku. Na zdjęciach - Onkyo TA-2070, którego już kiedyś pokazywałem. Na samym przednim panelu jest, jeśli dobrze pamiętam, siedem (7) oddzielnych, małych płytek drukowanych. TA-2900 był podobno jeszcze "ciekawszy" - upchnęli mu w środku jeszcze dbx i inne cuda.

Ukryta Zawartość

post-16389-0-33884500-1355650823_thumb.jpg

post-16389-0-42364600-1355650824_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xtr71, zrób tak jak ja, włącz korekcję błędów, każda przeglądarka to oferuje, nie chcę Cię do niczego "zmÓszać", ale uwierz, jest to rewelacyjne narzędzie:)

Witam

I dziękuję za dobrą radę nigdy nie byłem dobry z języka ojczystego.;)

inaczej się nie dało - starałem się stosować jak najkrótsze połączenia i wszyskie kable sygnałowe są ekranowane; wytwórcy magnetofonów zapewne już podczas projektowania płyty głównej przyjmują taki jej układ, aby owej plątaniny było jak najmniej; w orginale ZRK też tak jest - tylko że ja w zasadzie "wywróciłem ten projekt do góry nogami", więc tak musi być; może będzie czas na poprawienie "co nieco" w tym temacie

Witam

Mam pytanie ,czy Kolega przewiduje dorobienie 2 predkości nagrywania i odtwarzania (9,5 cm/s) ?

Pozdrawiam XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Z tymi najkrótszymi, najprostszymi połączeniami to różnie było - rozbudowane magnetofony z początku lat 80-tych, wobec braku zintegrowanych układów elektronicznych, były prawdziwą plątaniną kabli. I trudno powiedzieć, czy projektanci wtedy dbali tak bardzo o krótkie drogi sygnału, itd. - pewnie bardziej zastanawiali się, jak to wszystko upchnąć w środku. Na zdjęciach - Onkyo TA-2070, którego już kiedyś pokazywałem. Na samym przednim panelu jest, jeśli dobrze pamiętam, siedem (7) oddzielnych, małych płytek drukowanych. TA-2900 był podobno jeszcze "ciekawszy" - upchnęli mu w środku jeszcze dbx i inne cuda.

To wykonanie powinno się nazywać "depresją serwisanta" :)

Mam pytanie ,czy Kolega przewiduje dorobienie 2 predkości nagrywania i odtwarzania (9,5 cm/s)?

myślałem o tym, ale nie wiem, czy zwykły silnik będzie stabilnie trzymał obroty przy ich dwukrotnym podniesieniu; od razu poprawiło by się pasmo i stosunek s/n, ale za to nie byłoby kompatybilności z innymi magnetofonami; po kilku tygodniowej "walce" teraz mam ten komfort, że kasetę nagraną na jednym decku bez wyraźnej różnicy mogę odtworzyć na każdym innym (5 szt.), łącznie z ostatnim nabytkiem - "506" Diory. Teraz spróbuję zaimlementować HX Pro do Kasprzaka - najpierw spróbuję poznać jego warunki pracy właśnie w MDS506. Może w przyszłości jeszcze Dolby B/C, ale to na razie tylko "wstępna idea".

Witam Chciałbym Koledze powiedzieć iż mam Nakamichi BX-300E jet to odpowiednik ZX-5 (Japoński) i całkowicie półprofejonalnie opanowałem utawianie takich głowic .Studiując serwiówki Nakamichi i regulując mojego BX.Zmószony byłem gdyż kupiłem uszkodzony BX-300E i rozrególowany na głowicach. Pozdrawiam XTR71

Bx 300 to topowy magnetofon serii BX mam 2x BX125. nie pamiętam ale chyba lx to inna seria.

Witam!!!!

Chciałbym podziekować naszemu koledze Zbyszkowi z Wojnicza, za bardzo piękną wystawę Polskiej myśli technicznej.Jestem bardzo miłe zaskoczony że spotkałem tylu młody zapaleńców nasze unitry.Pozdrawiam Marian

Witam!!!!

Chciałbym podziekować naszemu koledze Zbyszkowi z Wojnicza, za bardzo piękną wystawę Polskiej myśli technicznej.Jestem bardzo miłe zaskoczony że spotkałem tylu młody zapaleńców nasze unitry.Pozdrawiam Marian

No pięknie, ale chcielibyśmy jakieś zdjęcia zobaczyć, macie coś?

Bx 300 to topowy magnetofon serii BX mam 2x BX125. nie pamiętam ale chyba lx to inna seria.

Witam

Mechanizm Nakamichi w serii BX jest inny niż seria LX lecz zasada jest ta sama .Jeśli Kolega chce ustawić głowicę pomogę.

Pozdrawiam XTR71

Edytowane przez xtr71

No pięknie, ale chcielibyśmy jakieś zdjęcia zobaczyć, macie coś?

Myśle że kolega Zbyszek wrzuci zdjęcia!!!!ja postaram się wrzucić filmik z tej wystawy.

Witam!!!!

Dzięki, cała przyjemność po mojej stronie, na prawdę miło, że wpadłeś! ;-)

P.S.

Jestem Kuba :D

Witam

Mechanizm Nakamichi w serii BX jest inny niż seria LX lecz zasada jest ta sama .Jeśli Kolega chce ustawić głowicę pomogę.

Pozdrawiam XTR71

Może Kolega opisze procedurę ustawiania głowic w magnetofonach 3 głowicowych domową metodą.

Może Kolega opisze procedurę ustawiania głowic w magnetofonach 3 głowicowych domową metodą.

Wprawdzie nie do mnie pytanie, ale ja robię w ten sposób:

Na pewno potrzebna jest jakaś taśma która będzie dla nas "wzorcową" - tzn. albo faktyczna taśma testowa do regulacji głowic, albo taśma nagrana na dobrze ustawionym magnetofonie, z którym chcemy zachować kompatybilność.

Posługując się taką taśmą, ustawiamy głowicę odczytującą (wysokość i skos), a następnie włączamy nagrywanie, i dopasowujemy ustawienie głowicy zapisującej.

Powyższą metodą ustawiłem swoje dwa Naki - 670ZX i 482, i jest OK (na tyle, na ile może być przy "domowych" metodach) - tzn. odtwarzają mi one bardzo dobrze taśmy nagrane na różnych magnetofonach i oryginalne, zaś kasety nagrane na nich, grają dobrze również na rozmaitych innych sprzętach.

Witam

Ta procedura nie jest "domowa" lecz nie o to chodzi.Potrzebna jest taśma do ustawiania skosu głowicy lub jej kopia ,oscyloskop 2 kanałowy ,odtwarzacz cd i płyta z nagranymi ściezkami sygnał sinusoidalny 400 hz do ustawienia Rec Level i sygnał 15kHz do ustawienia bias.Inne częstotliwości używam do kalibracji dokładnej 1000 Hz -prędkość taśmy 4,75 cm/s . W przypadku LX-5 taśma z czestotliwością 18khz nagrana z kątem 0 stopni.

Przed początkiem kalibrowania polecam wyczyścić głowice i je rozmagnesować.

Podłączamy oscyloskop pod chinche i szukamy prawidłowego kąta gdy oscyloskop wskarze najwyższe wskazanie i lewy kanał z prawym bedzie podobny woltarz mamy ustawione odtwarzanie kąt przestawia się pokrętłem z prawej strony rysunek zamieścił Kolega MaciejLK.Nie odłączając nic podajemy sygnał z cd na chinche rec i włączamy nagrywanie .Pokrętło bias dajemy na max taśmę najlepiej użyć metalówkę, zaczynamy odtwarzać z cd nagranie 18kHz włączamy rec w Naku i rozpoczynamy podsłuch po taśmie.używamy dużego pokrętła z lewej strony i regulujemy jak poprzednio do uzyskania największego wyniku na oscyloskopie i zachować balans 2 kanałów. Kalibracje mamy zakończoną.

Z braku oscyloskopu można użyć laptopa z programem oscyloskop 2 kanałowy lecz radzę ponownie sprawdzić woltarz cyfrowym miernikiem by zachować balans kanałowy.

Niestety kasety z kątem 0 stopni nie da się pominąć trzeba ją kupić ,wypożyczyć lub skopiować z oryginału .Ja kupiłem oryginał firmy A-BEX 12,5 kHz kąt 0, 1000Hz do prędkości.

Jeśli kolega nie ma taśmy 18kHz mogę ją nagrać potrzebna jest taśma ,płytę mogę pożyczyć .

Piszę to ze świadomością iż nie jest to ustawienie profesjonalne ,do takiego ustawienia potrzebne sa specjalne mierniki i taśmy kalibracyjne.

Mieszkam teraz w Anglii i jest firma która kalibruje do standardu oryginału Nakamichi (Bowker&Wilkins) lecz to kosztuje 250 funtów bez względu na model.

Mój BX kupiłem jako uszkodzony silnik przewijania był zepsuty paski stare ,idler stwardniały do wymiany .Uszkodzone potencjometry nagrywania ogólnie rozkalibrowany lecz mało używany głowice w super stanie.Zakupiłem uszkodzony BX-125 E i został dawcą silnika i potencjometrów paski kupiłem nowe z ebay.com.Po naprawieniu wszystkiego nadszedł czas na kalibrację kąta głowic wykonałem ją .Następnie kalibracja nie są dostępne oryginalne Nakamichi lecz w oryginalnym prospekcie jest napisane zamiennik TDK AD,TDK SA,TDK MA.i takie taśmy kupiłem i skalibrowałem do nominału bias 15 kHz do -20 dB.Rec Level 400Hz do 0 dB na każdej taśmie .

Teraz niestety chyba go sprzedam gdyż podoba mi się taki jak Kolegi LX-5.

Pozdrawiam XTR71

to nawet mnie zaskoczyło; sam kiedyś budowałem dwukasetowca na bazie "cegiełki", ale na taki "pomysł" nie wpadłem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pytanie ,czy Kolega przewiduje dorobienie 2 predkości nagrywania i odtwarzania (9,5 cm/s) ?

Zastanawiałem się nad zaletami i wadami takiego rozwiązania.

Ponieważ nigdy nie słyszałem kaseciaka grającego z prędkością 9,5 cm/s, powiedz, czy zysk jakości dźwięku jest rzeczywiście wyraźnie odczuwalny?

Bo gdy tak o tym myślałem, zestawiłem wady i zalety tego rozwiązania, jakie przyszły mi do głowy:

+ większa prędkość poprawia pasmo przenoszenia,

ale:

- nadal mamy wąskie ścieżki, niezbyt od siebie oddalone - > przesłuchy większe niż w szpulowcu

- cieńsza taśma - > płytszy zapis, większe przekopiowanie

- krótsze nagrania - na C-90 nagramy co najwyżej jeden longplay, nawet typowa płyta CD się nie zmieści

- nadal mamy w kasecie elementy prowadzące taśmę - > niedokładność prowadzenia

- niekompatybilność nagrań z innymi magnetofonami (co będzie, gdy magnetofon zepsuje się i nie da się naprawić? - los nagrań podobny, jak w przypadku wymarłych obecnie efemerycznych układów redukcji szumów z przełomu lat 70-tych i 80-tych - nie ma jak ich poprawnie odtworzyć).

Edytowane przez MaciejLK

Zastanawiałem się nad zaletami i wadami takiego rozwiązania.

Ponieważ nigdy nie słyszałem kaseciaka grającego z prędkością 9,5 cm/s, powiedz, czy zysk jakości dźwięku jest rzeczywiście wyraźnie odczuwalny?

Bo gdy tak o tym myślałem, zestawiłem wady i zalety tego rozwiązania, jakie przyszły mi do głowy:

+ większa prędkość poprawia pasmo przenoszenia,

ale:

- nadal mamy wąskie ścieżki, niezbyt od siebie oddalone - > przesłuchy większe niż w szpulowcu

- cieńsza taśma - > płytszy zapis, większe przekopiowanie

- krótsze nagrania - na C-90 nagramy co najwyżej jeden longplay, nawet typowa płyta CD się nie zmieści

- nadal mamy w kasecie elementy prowadzące taśmę - > niedokładność prowadzenia

- niekompatybilność nagrań z innymi magnetofonami (co będzie, gdy magnetofon zepsuje się i nie da się naprawić? - los nagrań podobny, jak w przypadku wymarłych obecnie efemerycznych układów redukcji szumów z przełomu lat 70-tych i 80-tych - nie ma jak ich poprawnie odtworzyć).

Witam

Proponuję Szanownemu Koledze zakupić taki magnetofon i nagrać zwykłą taśmę żelazową za 2,5 zł .

wtedy Kolega zobaczy w czym jest szkopół.Podwojona prędkość skutkuje zmniejszeniem czasu nagrania - to jest minus też na minus należy wziąć pod uwagę większe zużycie mechanizmów i głowic.Do plusów należy jednak niebywała skala wysokich tonów jak na taśmie metal i niesamowita przestrzeń w nagraniu .

Polecam zakup Marantz SD-1000 model z lat 75-80 jest 2 głowicowym z 2 prędkościami magnetofonem.Głowice ogólnie dostępne pasują ALPSY i życzę dobrego odsłuchu.

Pozdrawiam XTR71

PS. Ja posiadam Dual C-846.

Wyszukałem w sieci iż były 2 rodzaje tych magnetofonów ,oczywiście pisałem o wersji z przełącznikiem 2 prędkości te foto powyżejSD-1000 to jest ten model .Foto wyszukane z sieci przez Pana Google.

XTR71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xtr71

Obiecane zdjęcia z wystawy.

c.d.

Ukryta Zawartość

post-19067-0-57676200-1355863347_thumb.jpg

post-19067-0-16559000-1355863369_thumb.jpg

post-19067-0-00791800-1355863389_thumb.jpg

post-19067-0-50381200-1355863773_thumb.jpg

post-19067-0-12971700-1355863834_thumb.jpg

post-19067-0-74928800-1355863968_thumb.jpg

post-19067-0-71190900-1355863984_thumb.jpg

post-19067-0-23798800-1355864023_thumb.jpg

post-19067-0-36560900-1355864047_thumb.jpg

post-19067-0-57436200-1355864160_thumb.jpg

post-19067-0-22079700-1355864349_thumb.jpg

post-19067-0-82955400-1355864384_thumb.jpg

post-19067-0-19022200-1355864403_thumb.jpg

post-19067-0-69403300-1355864423_thumb.jpg

post-19067-0-15208500-1355864440_thumb.jpg

post-19067-0-62509900-1355864455_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi