Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

NAD 6325 - suplement.

Nie udało mi się dodać do poprzedniego posta, dlatego teraz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NAD 6325 mechanizm - Widok na koło "zabierakowe"

NAD 6325 mechanizm - Zębatka idlera "w stanie rozkładu", widoczna sprężyna amortyzująca

NAD 6325 mechanizm - Głowice

NAD 6325 mechanizm - Idler i szpulki

NAD 6325 mechanizm - Widok od tyłu

Czy ktoś kojarzy ten mechanizm? To chyba nie jest konstrukcja NADa?

P.S. Kurczę nie wiem, czy dobrze dodałem foty?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarozi

Witajcie ponownie po dłuższej przerwie (przypominam temat wspólnego pilota do obsługi całego sprzętu denona - w tym decka + temat wejścia SYNCHRO w tym decku). Otóż na wstępie przepraszam, że tak długo nie odpisywałem - mimo że obiecałem opowiedzieć co i jak z tymi pilotami... Stało się tak dlatego, że pilota zamówiłem aż z Anglii i szedł prawie miesiąc, bo źle wisali mój adres, ale to juz inna nudna historia... wracając do rzeczy, powiem wam, że wreszcie prawie wszystko działa (chodzi o pilota dotykowego denona: rc-969, którego kupiłem). Działa cały komplet denona (cd: dcd-710, deck: drm-550, tuner: tu-1510, wzmacniacz: pma-710). Ale żeby nie było zbyt różówo - nie działa jedna funkcja - VOLUME!!! nie mam bladego pojęcia dlaczego ten pilot nie chce obsługiwać przycisków +/- volume we wzmacniaczu... (choć ostatnio doczytałem w angielskiej instrukcji, że pilota można "nauczyć" wszystkiego oprócz funkcji amp - i to pewnie powód - choć nie wiem dlaczego tak to zostało stworzone)... Wszystkich innych funkcji w radiu, magnetofonie i cd - nauczył się bezbłędnie, a podgłaszać i ściszać nie chce... ehhh... Trudno. W kwestii zaś połączenia SYNCHRO między w/w deckiem a w/w cd - nie mogę tego podpiąć kablami bo w cd nie mam ku temu żadnego wejścia... Zająłem się magnetofonem, a nie zauważyłem że brak wejścia w cd, więc klapa w tym temacie chyba... Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Wesołych Świąt!

Tzn: tak - jeżeli nie będziesz pracował na ustawieniu amp, a wybierzesz jakieś inne źródło, to możesz nauczyć dowolny przycisk (obsługujący w domyśle to źródło) funkcji volume. ...chyba..

Tzn: tak - jeżeli nie będziesz pracował na ustawieniu amp, a wybierzesz jakieś inne źródło, to możesz nauczyć dowolny przycisk (obsługujący w domyśle to źródło) funkcji volume. ...chyba..

No właśnie on się nie chce nauczyć tej jednej jedynej funkcji - nawet w taki oszukańczy sposób o jakim piszesz... :-(

Ponawiam moje pytanie czy ktoś z forumowiczów już się bawił w renowację panelu czołowego magnetofonu, może macie jakieś namiary na firmę która się takimi rzeczami zajmuje łącznie z malowaniem i wykonaniem napisów na panelu (ewentualnie same napisy bo pomalować to nawet ja mogę czy tylko potem będzie się dało zrobić na powłoce lakierniczej napisy). Jaki koszt może być takiej operacji?

-> martingo

Zobacz w temacie "fanklub Technicsa". Kiedyś ktoś tam na pewno odnawiał napisy na panelu, więc pewnie będzie wiedział, jaki koszt. Co do malowania, to nie mam pojęcia, ale też pewnie jest to możliwe.

-> similar

Ale próbowałeś uczyć tej funkcji przycisk inny niż volume, np: przewijanie, play, itp.?

Zakupiłem w dniu dzisiejszym Sony TC-K670 w bardzo dobrym stanie za trochę ponad 100 PLN.

Podłączyłem do tego mojego kina domowego Samsung, jak dla mnie chodzi jak marzenie (zapuściłem oryginalną kasetę sprzed lat - Metallica "Black Album" i moim skromnym zdaniem wymiata lepiej niż niejedna płyta CD, którą puszczałem z tego odtwarzacza Samsunga).

Te święta będą udane :-) czego i Wam wszystkim życzę !

Sebastian

Gratulacje! I właśnie o to chodzi, że kaseta na dobrym magnetofonie potrafi wprawić w osłupienie. Wstyd się przyznać, ale ja jako stary wyjadacz myślałem, że już żaden magnetofon nie jest w stanie mnie zaskoczyć. Aż w końcu dorwałem wisienkę na moim torcie... :))

Wesołych Świąt wszystkim życzę!

Pozwolę sobie wkleić kilka zdjęć Mitsubishi DT 35 którego zakupiłem ostatnio. Deck praktycznie nie przewijał wcale oraz słabo kręcił prawą szpulką nawijającą. Po wymianie pasków napędowych, czyszczeniu i nasączeniu preparatem "Boll" kółek ciernych wszystko działa idealnie. Bardzo dobrze odtwarza taśmy, ale z wyłączonym Dolby. Po włączeniu układu redukcji szumów, tnie wysokie tony jak cholera :-) Niestety okazało się, że magnetofon w ogóle nie nagrywa. Funkcja się włącza, ale praktycznie nie działa. Głowica kasująca nie kasuje a nagrywająca nagrywa tylko jakieś śladowe dźwięki. Tylko słychać jak gdyby dźwięk próbował się przedrzeć ale nie może. Generator sygnałów do kalibracji działa. Wskaźnik do kalibracji również. Sygnał w pozycji "source" jest. Po prostu nie kasuje i w zasadzie nie nagrywa.

Ukryta Zawartość

post-7746-0-52138400-1364634645_thumb.jpg

post-7746-0-01811800-1364634666_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W kwestii zaś połączenia SYNCHRO między w/w deckiem a w/w cd - nie mogę tego podpiąć kablami bo w cd nie mam ku temu żadnego wejścia... Zająłem się magnetofonem, a nie zauważyłem że brak wejścia w cd, więc klapa w tym temacie chyba... Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę Wesołych Świąt!

Funkcja ta generalnie jest zbędna. Zwalniasz pauzę w decku, wciskasz play w CD i wychodzi na to samo. Jednym ruchem ręki. Kiedy w instrukcji magnetofonu doczytałem, że w pewnych sytuacjach może dojść nawet do pewnych usterek z tego powodu to już wiedziałem co z kabelkiem "zrobić". Zero stresu :)

Kochani najlepsze życzenia świąteczne. Obyście spędzili ten czas w gronie najbliższych, zapominając o codziennych problemach oraz ciesząc się wszystkim tym, co przynosi nam życie. Dużo zdrowia, miłości i smacznych potraw ;

"Special" - ciekawe określenie rodzaju taśmy w tym Mitsubishi DT-35. Domyślam się, że dla chromu.

Witam

Proszę Kolegi jest to oznaczenie taśmy typ 3 ferro-chrom,FeCr

Pozdrawiam i życzę Wesołych i Zdrowych Świąt Wielkanocnych,mokrego Dyngusa .

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Witam

Proszę Kolegi jest to oznaczenie taśmy typ 3 ferro-chrom,FeCr

Pozdrawiam i życzę Wesołych i Zdrowych Świąt Wielkanocnych,mokrego Dyngusa .

XTR71

Przecież widać na zdjęciu osobną pozycję "FeCr" na przełączniku. Ta pozycja "Specjal" dotyczy taśm typu II

Tuning BX-300E C.D.

Właśnie skończyłem przeróbkę Nakamichi BX-300E/ZX-5,wymieniłem wszystkie opampy na OPA2134.

Wielkie zdziwienie ogarnęło Mnie po przeróbce magnetofon ten Moim zdaniem gra lepiej od mojego

Akai GX-75 mk II.Scena muzyczna jet wybudowana w głąb i wszerz.Dzwięk jest ciepły i analogowy wysokie tony są analityczne i wybrzmiewają ultra szybko .Miotełki na talerzach w płycie Pink Floyd "Pulse" są jakby żywe.

Bas sie też poprawił jest szybki i wybrzmiewa szybko.

Modernizacja na tym opampie jest dobrym rozwiązaniem .Myślę iż ten tuningowany BX-300E/ZX-5 jest teraz porównywalny dzwiękowo do Nakamichi ZX-7.

XTR71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Wszystkim zdrowych, spokojnych i smacznych świąt, dla Waszych rodzin także!

>>Kasjel

Miałem go kupić :) Gratulacje!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Udało mi się uzyskać naprawdę świetne brzmienie z tego Mitsubishi DT 35. Pozbawione zniekształceń i innych wad.

Po odnowieniu pokrywy górnej magnetofon będzie w stanie niemal idealnym. W rzeczywistości wygląda znacznie lepiej niż na zdjęciach wykonanych przeze mnie. Naprawą nagrywania jeszcze się nie zajmowałem z względu na okres świąteczny. Ale nie przewiduję sukcesu w tej kwestii, jako że kiepski ze mnie elektronik. Serwisówkę mam, ale co z tego ? Może zaniosę kiedyś go do serwisu i tyle. Ten deck jest bardzo szeroki (47cm) i ciężki, ale solidnością wykonania nie imponuje. Cały front-panel jest OK. Ale konstrukcja (chasis) ? Wykonana zupełnie tak jak w "Senatorku". Blacha ocynkowana z ostrymi krawędziami. Dolna pokrywa wykonana z tak cienkiej blachy, że aż strach było by nastawiać zbyt wiele elementów na nim. Nóżki są przykręcone bezpośrednio do tej blachy i nie są w tych miejscach podparte. Głowica w bdb. stanie chyba identyczna co w Kenwoodzie KX 2060 i Alpage AL 80. Rolka przesuwu taśmy nie wymagała wymiany. W sumie było by super, gdyby tylko nagrywanie udało się naprawić.

PS,- Wesołych Świąt Wielkiej Nocy ! Wydaje się jak gdyby było to Boże Narodzenie, ale nie traćmy nadziei. Wiosna na pewno nadejdzie. Dziś już trzy razy odkopywałem chałupę, ale to nic. Woli walki mi nie brakuje :-))

Niestety okazało się, że magnetofon w ogóle nie nagrywa. Funkcja się włącza, ale praktycznie nie działa. Głowica kasująca nie kasuje a nagrywająca nagrywa tylko jakieś śladowe dźwięki.

Kasjel, przyjrzyj się uważnie, czy głowica kasująca nie jest odlutowana, może kabelek się odłamał. Nie wiem, czy we wszystkich magnetofonach tak jest, ale w wielu rozwiązaniach toru zapisu głowica kasująca jest jego biernym i niejako szeregowym elementem. Przerwa na niej oznacza nieprawidłowe nagrywanie lub w ogóle brak zapisu. Możesz mieć jeszcze uszkodzoną tę głowicę, ale to musiałby być wyjątkowy pech.

Druga przyczyna, to może być przełącznik "zapis-odczyt", ale Tobie pewnie nie musiałem o tym wspominać.

Dla odmiany - Suchego Dyngusa!

I teraz problem. Zauważyłem, że magnetofon rozciąga mi brzeg taśmy. Tor przesuwu cały umyłem izopropanolem - przyłożyłem się. Chodzi o brzeg "wewnętrzny, czyli od strony mechanizmu, a nie szybki kieszeni kasety. Po stronie ścieżki lewego kanału. I zastanawiam się o co chodzi, rolka dociskowa wygląda nieźle, głowice nieruszane (plomby). Zastanawiam się czy pasek napędowy nie jest zbyt ciasny (nie jest mocno napięty, ale nie mam doświadczenia) - dobierałem go "na oko", bo stary ledwie się trzymał i był lichym punktem odniesienia. Możliwe, że większe napięcie paska powoduje jakąś odchyłkę osi wałka napędowego i nieprawidłową współpracę z rolką dociskową??? A może istnieją jakieś inne powody rozciągania brzegu taśmy?

Cytuję sam siebie, bo nikt nic nie podpowiedział. Pomyślałem więc, że może mój post, choć kobylasty, umknął uwadze Koleżeństwa.

jarozi - w magnetofonach trójgłowicowych nie ma przełącznika zapis - odczyt. Ponad to nie ma go również w bardziej współczesnych i zaawansowanych deckach jakim jest ten Mitsubischi DT 35. Przewody prowadzące do głowic są OK.

To pewnie jakiś scalak jest uszkodzony....

To tylko przypuszczenie, ale może moment dowijania talerzyka odbierającego taśmę jest zbyt duży? Prawy talerzyk miewa sprzęgło ślizgowe; w starym magnetofonie mógł tam wyschnąć smar, zapewniający poślizg, i teraz talerzyk tak napina taśmę, że po prostu wyrywa ją spod rolki dociskowej?

Zalakowane śruby też nie muszą świadczyć, że geometryczne ustawienie toru jest prawidłowe - w starym, zużytym magnetofonie mogły powstać różne luzy, coś tam się wyrobiło, i ustawienie nie jest już idealne. Warto by było zobaczyć, jak biegnie taśma, wykorzystując choćby przezroczystą kasetę, jeśli nie taką z lusterkiem (wstyd przyznać, ale sam nie mogę się zdobyć, by sobie taką zmajstrować).

Jeżeli brzeg taśmy jest sfałdowany, to świadczy o tym że taśma napiera zbyt mocno na prowadnicę przy głowicy bądź inną znajdującą się tuż przy głowicy. Zależy od typu decka. Przyczyną może być źle ustawiona wysokość głowicy lub skos lewej dźwigni z rolką (w deckach dual capstan). Weź całkowicie przeźroczystą kasetę z tych dawnych pirackich. Zdejmij osłonę kieszeni, lupa oraz latarka do ręki. Zauważysz wówczas jak zachowuje się taśma. Co się z nią dzieje gdy np. naciśniesz na lewą dźwignię z rolką zmieniając jej skos. Albo gdy ją odciągniesz na chwilę. Czy nadal będzie niszczyć taśmę ? Poza tym zobaczysz, czy faluje taśma odwijająca się z lewej szpulki w kasecie. Jeśli taśma mocno faluje, to znaczy że jej naciąg jest bardzo słaby. A gdy naciąg taśmy jest bardzo słaby, to nawet najbardziej precyzyjny tor przesuwu taśmy nie pomoże. Można to też sprawdzić ręcznie włączając odtwarzanie bez włożonej taśmy i sprawdzić palcami jaki opór w tym momencie stawia lewa szpulka. W razie potrzeby trzeba będzie oczywiście oszukać mechanizm naciskając czujnik obecności kasety.

do Dees: wiem, juz mi sie nie chce kombinowac - masz rację... niestety :-)

do szeryfo: niestety - on sie nie da nauczyc pod zadnym przyciskiem w kwestii obsługi wzmacniacza. to o czym piszesz - przypisanie innej funkci do innego przycisku działa w kwestii nauki - ale nie dotyczy sekcji wzmacniacza... nie wiem czemu...

pozdrawiam.

(...) nie traćmy nadziei. Wiosna na pewno nadejdzie. Dziś już trzy razy odkopywałem chałupę, ale to nic. Woli walki mi nie brakuje :-))

A zajączka już ulepiłeś? :)

A zajączka już ulepiłeś? :)

Bardzo proszę :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasel, ja bym sprawdził raczej napięcia od głowicy, czasem to może być zimny lut, czasem wyschnięty kondensator. A mechanizm zawsze możesz rozebrać :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A u mnie szpulki kręciły się całe święta i kręcą się dalej;-) KX-9010 ma sporo pracy. Bardzo go szanuję a on odwdzięcza się naprawdę fajnym dźwiękiem. Zawsze można lepiej ale teraz to już chyba zostaje na bardzo długo. Zresztą z takim zamysłem go kupiłem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ciekaw jestem czy robicie spis nagranych kaset? Ja tylko zwykle opis zewnętrzny. I jeśli nagrywam na kasetę to składanki tematyczne których potem słucham w całości. Czasem zdarza mi się też zgrać pełne albumy ale ostatnio coraz rzadziej.

Oto przykładowe dwie ostatnio nagrane kasety;-) Ta druga właśnie leci sobie w tle podczas pracy.

TDK SA 60 - 80's music part XXI dolby C Pioneer PD-75 ---> Kenwood KX-9010

side A

1. Brothers in arms - Dire Straits

2. All you zombies - The Hooters

3. The girl is mine - Michael Jackson & Paul Mc Cartney

4. It's a mistake - Men At Work

5. Body language - Queen

6. Paths and angles - Ultravox

side B

1. Turn your back on me - Kajagoogoo

2. Never never comes - Classix Nouveaux

3. Why can't I have you - The Cars