Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

No to mnie załamałeś :-(( Wygląda na to że bez oryginalnego silnika nie da rady. A co wobec tego gdybym zamontował silnik z stabilizatorem obrotów ? Czy można by oszukać system ? Czy układ kontroli prędkości obrotowej silnika nie przeszkadzał by będąc nie podłączony ?

Jeśli nie wiedzę schematu, nie odpowiem na takie pytania.

GM

Jeśli nie wiedzę schematu, nie odpowiem na takie pytania.

GM

Na szczęście serwisówka jest dostępna na Elektro Tanya. Gdybyś mógł zerknąć......?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki Kasjel i życze powodzenia z silnikiem Brauna,A propos decków Braun,Nad-nie podobaja mi się absolutnie ,jak widze ogłoszenie z takimi deckami to sie zastanawiam zawsze: Czy to można nazwać magnetofonem? No ale jak wiemy wszyscy są gusta i guściki :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Na szczęście serwisówka jest dostępna na Elektro Tanya. Gdybyś mógł zerknąć......?

http://elektrotanya.com/braun_c4_hifi_stereo_sch.pdf/download.html

post-3254-0-95853400-1455911987_thumb.jpg

Złącza BC743 i BC702.

Styki złącza BC702 niewykorzystane.

W złączu BC743:

pin 1 = +8,4V

pin 3 = masa.

Nowy silnik z wbudowanym stabilizatorem podłączyć we właściwy sposób pomiędzy styki 1 - 3 złącza BC743. Dopasować napięcie zasilania nowego silnika do 8,4V na złączu BC743 przy pomocy stabilizatora szeregowego, np. 7805 dla silnika o napięciu nominalnym 5V, lub szeregowo włączonych diodach krzemowych. Przyjąć spadek napięcia na jednej diodzie 0,7V.

GM

Ukryta Zawartość

Złącza BC743 i BC702.

Styki złącza BC702 niewykorzystane.

W złączu BC743:

pin 1 = +8,4V

pin 3 = masa.

Nowy silnik z wbudowanym stabilizatorem podłączyć we właściwy sposób pomiędzy styki 1 - 3 złącza BC743. Dopasować napięcie zasilania nowego silnika do 8,4V na złączu BC743 przy pomocy stabilizatora szeregowego, np. 7805 dla silnika o napięciu nominalnym 5V, lub szeregowo włączonych diodach krzemowych. Przyjąć spadek napięcia na jednej diodzie 0,7V.

GM

Wobec tego czy nie lepiej zastosować silnik DC 9V ?

Dzięki Kasjel i życze powodzenia z silnikiem Brauna,A propos decków Braun,Nad-nie podobaja mi się absolutnie ,jak widze ogłoszenie z takimi deckami to sie zastanawiam zawsze: Czy to można nazwać magnetofonem? No ale jak wiemy wszyscy są gusta i guściki :-)

Sprawa wygląda tak....Mnie również nie podobają się decki firmy Braun, NAD, itp.

Z nich wszystkich Braun C4 jest najładniejszy z racji zaawansowania technicznego czyli więcej potencjometrów, włączników co sprawia że nie jest taki nagi jak C2. Ale musiał byś sięgnąć do początków tego wątku. Ten magnetofon był bardzo wysoko oceniany w rankingach i spodziewam się wysokiej jakości dźwięku i ile uda mi się go naprawić.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wobec tego czy nie lepiej zastosować silnik DC 9V ?

Możesz spróbować, ale efekt może być niezadowalający.

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Z racji zbyt niskiego napięcia zasilającego silnik ?

Tak.

Poza tym, takie podłączenie nowego silnika sprawi, że będzie on pracował od razu po włączeniu magnetofonu wyłącznikiem sieciowym.

GM

Tak.

Poza tym, takie podłączenie nowego silnika sprawi, że będzie on pracował od razu po włączeniu magnetofonu wyłącznikiem sieciowym.

GM

Dziękuję. Myślę że to nie problem. I tak jak pewnie zauważyłeś że silnik oryginalny nie jest dostępny i w ogóle wujek "Google" takiego nie znajduje w sieci. Zmierzę napięcie w złączu BC 743 pomiędzy pinem 1 i 3 i sądzę że w rzeczywistości nie będzie niższe niż 9V. Podobnie jak w innych przypadkach gdy napięcie zasilające silnik DC 12V wynosiło nawet 14V ! Edytowane przez Kasjel
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziękuję. Myślę że to nie problem. I tak jak pewnie zauważyłeś że silnik oryginalny nie jest dostępny i w ogóle wujek "Google" takiego nie znajduje w sieci. Zmierzę napięcie w złączu BC 743 pomiędzy pinem 1 i 3 i sądzę że w rzeczywistości nie będzie niższe niż 9V. Podobnie jak w innych przypadkach gdy napięcie zasilające silnik DC 12V wynosiło nawet 14V !

Możesz również zasilić silnik napięciem pobranym bezpośrednio z zasilacza magnetofonu.

GM

Edytowane przez G.Mark

Możesz również zasilić silnik napięciem pobranym bezpośrednio z zasilacza magnetofonu.

GM

No to muszę sprawdzić czy któreś napięcie wychodzące z zasilacza magnetofonu ma wartość 12V ponieważ posiadam silniki nowe na napięcie zasilające 12V. Wówczas nie musiał bym niczego kupować.

No to mnie załamałeś :-(( Wygląda na to że bez oryginalnego silnika nie da rady. A co wobec tego gdybym zamontował silnik z stabilizatorem obrotów ? Czy można by oszukać system ? Czy układ kontroli prędkości obrotowej silnika nie przeszkadzał by będąc nie podłączony ?

Witam. Już trzeci raz podchodzę do odpowiedzi bo ciągle wyłączają mi prąd. Nie widziałem wnętrzności tego silnika, ale ta blaszka wygląda na czujnik Halla który podaje impulsy do procesora, który koryguje prędkość obrotową na podstawie referencji z kwarcu. Tak myślę. Podobne cudo odpowiada za prędkość w Revoxie B710. Na mój chłopski rozum, ciężko będzie to oszukać, ale tak mocny w elektronice nie jestem aby móc doradzić tak jak G.Mark. Może dałoby się podmienić rotor z komutatorem od innego silnika i przełożyć płytkę przymocowaną do ośki na której są elementy magnetyczne pod pokazaną blaszką? (powinno takie coś być) Ich ruch wyzwala impulsy które odbierane są przez czujnik Halla i korygowane dalej. Podobna jest zasada działania czujnika położenia wału korbowego w autach. Ingerencji w elektronikę nie polecam, ale jeśli nie ma innego wyjścia.... Tylko obawiam się, obym się mylił, że po zastosowaniu innych elementów procesor może "głupieć". Ale to tylko MOŻE. Jak mówiłem, za mocny nie jestem w elektronice i wolę naprawiać mechanikę.

P.S. Czy udało się coś zdziałać z Revoxem B710?

Pozdrawiam wszystkich!

stereo-hifi com

Witam. Już trzeci raz podchodzę do odpowiedzi bo ciągle wyłączają mi prąd. Nie widziałem wnętrzności tego silnika, ale ta blaszka wygląda na czujnik Halla który podaje impulsy do procesora, który koryguje prędkość obrotową na podstawie referencji z kwarcu. Tak myślę. Podobne cudo odpowiada za prędkość w Revoxie B710. Na mój chłopski rozum, ciężko będzie to oszukać, ale tak mocny w elektronice nie jestem aby móc doradzić tak jak G.Mark. Może dałoby się podmienić rotor z komutatorem od innego silnika i przełożyć płytkę przymocowaną do ośki na której są elementy magnetyczne pod pokazaną blaszką? (powinno takie coś być) Ich ruch wyzwala impulsy które odbierane są przez czujnik Halla i korygowane dalej. Podobna jest zasada działania czujnika położenia wału korbowego w autach. Ingerencji w elektronikę nie polecam, ale jeśli nie ma innego wyjścia.... Tylko obawiam się, obym się mylił, że po zastosowaniu innych elementów procesor może "głupieć". Ale to tylko MOŻE. Jak mówiłem, za mocny nie jestem w elektronice i wolę naprawiać mechanikę.

P.S. Czy udało się coś zdziałać z Revoxem B710?

Pozdrawiam wszystkich!

Procesor nie zgłupieje ponieważ już w tej chwili nie odbierał żadnych sygnałów z czujnika. To że komutator był przepiłowany przez szczotki to jedno ale to że uszkodzona była taśemka sygnałowa łącząca pokazany przeze mnie element z płytką PCB w którą wlutowane są szczotki to drugie. Mimo to deck reagował prawidłowo poza tym że nie włączało się odtwarzanie. A właściwie włączało się tylko z powodu nie uruchomiającego się silnika "Capstan motor" system auto-stop wyłączał wszystko. Gdy silnik gł. ruszy to nie będzie już żadnych przeszkód.

Jak oszukałem czujnik obecności kasety i włączyłem odtwarzanie to deck kręcił bez problemu prawą szpulką.....

Procesor nie zgłupieje ponieważ już w tej chwili nie odbierał żadnych sygnałów z czujnika. To że komutator był przepiłowany przez szczotki to jedno ale to że uszkodzona była taśemka sygnałowa łącząca pokazany przeze mnie element z płytką PCB w którą wlutowane są szczotki to drugie. Mimo to deck reagował prawidłowo poza tym że nie włączało się odtwarzanie. A właściwie włączało się tylko z powodu nie uruchomiającego się silnika "Capstan motor" system auto-stop wyłączał wszystko. Gdy silnik gł. ruszy to nie będzie już żadnych przeszkód.

Jak oszukałem czujnik obecności kasety i włączyłem odtwarzanie to deck kręcił bez problemu prawą szpulką.....

To naprawdę super. Skoro, tak to wystarczy podać napięcie na nowy silnik ze stabilizacją i powinno być OK. G.Mark na pewno więcej może o tym powiedzieć ode mnie. Warto byłoby to "zgrać" z czujnikiem włożenia kasety, który oryginalnie załącza silnik główny, żeby nie chodził non stop, bo po prostu to słychać.... Jestem w trakcie reanimacji Brauna C2/3 i jestem jakby trochę w temacie :). Dźwięk z tego sprzętu naprawdę dobry, ale słuchałem może z pięć minut. Jeszcze nie demagnetyzowany i nie czyszczony. Nie zdążyłem sprawdzić nagrywania. Głowica oryginalnie zalakowana, elektronika nie ruszana. Może coś tego wyjść naprawdę dobrego. Obecnie walczę z mechanizmem szuflady,bo sprzęt oberwał mechanicznie i ciężko to wszystko ustawić na tip top. Życzę Ci szybkiego doprowadzenia C4 do sprawności. Dźwięk może być tego wart (po tym co usłyszałem ze swojego...). Pozdrawiam!

stereo-hifi com

Z tego co pamiętam silniki sterowane układem Halla mogą to być jedynie silniki indukcyjne. Ja nie wiem czy tenże układ współpracuje również z silnikiem komutatorowym. Ale raczej nie.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Panowie czujnik w sony 750es zliczający obroty jest z prawej strony kieszeni ?

Z prawej i z lewej.

Fragment nigdzie niedostępnej instrukcji serwisowej:

post-3254-0-12255400-1455945510_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

Mam prośbę do szanownego grona chodzi mi o schemat AMPLITUNER ELECTOWN AR 4130, wiem że nie w tym wątku powinienem pisać myślę że mnie nie zlinczują.Chodzi mi o podświetlenie skali nie wiem jakie tam żarówki występują?nie są opisane niema podanych żadnych wartości wszystkie spalone.

a a jakbyś miał miernik to byś sobie zmierzył jakie napięcie dochodzi do żarówek , to prosta operacja

G. Mark mam pytania dwa

1. czy może wiesz w jakim układzie szukać wady jesli magnetofon zaczyna pracować , idzie pare minut i wyłacza wszystkie funkcje, blokuje sie.

po ponownym włączniu to samo , jak się blokuje to na wyświetlaczu pokazują sie kreski , magnetofon to Sony z seri 7 z rewersem , ale wiem że w innych też tak sie spotyka taki objaw czasem, Zasilacz ? czy procesor ?

2. Czy zwalnianie obrotów w mechaniźmie jest objawem uszkodzenia na płytce reg obrotów ? takie objawy mam w dwóch kopiarkach Sony i Kenwoodzie , więc rózne firmy , czy silniki padają ? co ciekawe w każdym z nich tylko jedna kieszeń pada rec/play.

a jeszcze jedno pytanie , czy drżenie dźwięku takie minimalne , ale słyszalne jest spowodowane przez silnik główny ? czy nawiajający na szpulki, a może coś innego ? Objawy takie zauważam czasem w magnetofonach jak długo nie chodziły, po wymianie pasków i w trakcie wygrzewania ? potem ten objaw ustępuje .

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

a a jakbyś miał miernik to byś sobie zmierzył jakie napięcie dochodzi do żarówek , to prosta operacja

Tak zgadza się w tej chwili nie mam miernika pożyczyłem komuś i spalił się będę musiał kupić coś dobrego.
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

G. Mark mam pytania dwa

1. czy może wiesz w jakim układzie szukać wady jesli magnetofon zaczyna pracować , idzie pare minut i wyłacza wszystkie funkcje, blokuje sie.

po ponownym włączniu to samo , jak się blokuje to na wyświetlaczu pokazują sie kreski , magnetofon to Sony z seri 7 z rewersem , ale wiem że w innych też tak sie spotyka taki objaw czasem, Zasilacz ? czy procesor ?

2. Czy zwalnianie obrotów w mechaniźmie jest objawem uszkodzenia na płytce reg obrotów ? takie objawy mam w dwóch kopiarkach Sony i Kenwoodzie , więc rózne firmy , czy silniki padają ? co ciekawe w każdym z nich tylko jedna kieszeń pada rec/play.

a jeszcze jedno pytanie , czy drżenie dźwięku takie minimalne , ale słyszalne jest spowodowane przez silnik główny ? czy nawiajający na szpulki, a może coś innego ? Objawy takie zauważam czasem w magnetofonach jak długo nie chodziły, po wymianie pasków i w trakcie wygrzewania ? potem ten objaw ustępuje .

Bardzo mi przykro, ale muszę być konsekwentny i zignorować tak niechlujnie zadane pytania, nie zastanawiając się nad nimi nawet przez chwilę.

Wiem, że taka forma wypowiedzi jest powszechnie akceptowana, tolerowana i uznana za poprawną, ale we mnie budzi wyjątkową odrazę.

GM

aha ciekawe , tzn należy napisać .... Wielmożny Panie ...kłaniam się nisko i pozdrawiam , ok może ktoś inny zna odpowiedź na takie problemy ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

aha ciekawe , tzn należy napisać .... Wielmożny Panie ...kłaniam się nisko i pozdrawiam , ok może ktoś inny zna odpowiedź na takie problemy ?

To się nazywa ortografia ojczystego języka i czytanie ze zrozumieniem treści. Wielmożnego Pana możesz sobie darować, ale nad poprawnością musisz popracować.

Piszesz w sposób obrzydliwy. No chyba, że masz odpowiednie zaświadczenie o trapiących Cię dysfunkcjach piśmiennych. Wtedy zmienię zdanie na temat Twoich wypowiedzi.

GM

Edytowane przez G.Mark

OK moze ktos inny zna odpowiedź na twoje pytania , ale czy nie lepiej spróbować dostosować swoje pytanie do ogólnie przyjętych zasad i otrzymać cenną dla Ciebie informacje ?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Przede wszystkim, należy stosować się do przepisów Regulaminu i Netykiety, których znajomość potwierdziłeś i zobowiązałeś do ich przestrzegania, rejestrując się na forum.

Dla przypomnienia:

Netykieta, punkt 12:

"Dbaj o poprawną polszczyznę w swojej wypowiedzi (...)"

Pomijając już stosowanie się do regulaminu, nie dbając o poprawność językową działasz sam przeciw sobie, bo utrudniasz zrozumienie Twojego przekazu, albo zniechęcasz do jego przeczytania w ogóle.

Mam głupi problem z nagrywaniem z tableta (ze streamingu). Tablet ma względnie niezłe audio ale

po podpięciu kabla zamiast słuchawek nie rozpoznaje, że coś podpiąłem i nie przesyła sygnału.

Podejrzewam, że firma (lenovo) oszczędziła na gniazdku i zamiast wykrywać włożenie kabla,

wykrywa zmianę impedancji. Przy niskiej impedancji wykrywa słuchawki, przy wysokiej (input deka)

nie wykrywa i nie podaje sygnału. Nie jestem tego pewien, tylko zgaduje co może być nie tak.

Pytanie do was, czy ktoś się z tym spotkał i czy jest jakiś sposób na obejście problemu

J.

A to ten ekran magnetyczny. Przepraszam jeśli nazywa się to inaczej ale pierwszy raz coś takiego widzę.

Boczki są przykręcone śrubami. Jednak oryginalne mają na górze po dwa takie blaszane "haki" które wsuwa się w otwory wentylacyjne. Nie są one jednak konieczne. Ja dorobiłem sobie teraz te boczki do Sony TC-K8B i przykręciłem tylko na te dwie śruby i wcale na górze nie odstają.

Dziś udało mi się w sposób bezszkodowy przełożyć rotor z silniczka na napięcie 6V na oryginalną oś silnika z Brauna C4. Jak widać na zdjęciu złamałem niestety płytkę PCB podczas demontażu pokrywy silnika. Płytka jest już sklejona a ścieżki zlutowane z użyciem miedzianego drucika. Niestety przerwane są dwie ścieżki w taśmie sygnałowej łączącej czujnik z płytką PCB. Czy jest jakiś sposób na połączenie miedzianych ścieżek w tej taśmie sygnałowej ? Widzę że można kupić klej przewodzący prąd, ale ma on raczej zastosowanie w szybach samochodowych z ogrzewaniem. Nie sądzę aby przerwane ścieżki to była moja sprawka ale to bez różnicy. Trzeba je po prostu jakoś połączyć i tyle....

Zamówiłem już silniczek z stabilizatorem 9V który podłączę do pinów 1 i 3 złącza BC 743. Ale myślę że nic na tym nie stracę jeśli spróbuję zregenerować oryginalny silnik.

• Pokaż nowe odpowiedzi