Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź - wysokie tony wróciły i jest dobrze, a co do poziomów, to jeszcze sprawdzę, gdy wymienię paski (mechanizm jest rozmontowany) - ale jak wczoraj testowałem magnetofon to z tego, co pamiętam, poziomy były równe (0VU w CT-939 odpowiadało 0VU w GX-75). Zera w tych dwóch magnetofonach są przesunięte o 4dB - w CT-939 0VU odpowiada zeru na głównej skali, w GX-75 0VU to jest -4dB na głównej skali - podobnie z zerem Dolby.

Dziękuję za odpowiedź - wysokie tony wróciły i jest dobrze, a co do poziomów, to jeszcze sprawdzę, gdy wymienię paski (mechanizm jest rozmontowany) - ale jak wczoraj testowałem magnetofon to z tego, co pamiętam, poziomy były równe (0VU w CT-939 odpowiadało 0VU w GX-75). Zera w tych dwóch magnetofonach są przesunięte o 4dB - w CT-939 0VU odpowiada zeru na głównej skali, w GX-75 0VU to jest -4dB na głównej skali - podobnie z zerem Dolby.

Miałem kiedyś Akai GX-95 a to są podobne konstrukcje(GX-75, którego też miałem) i poziomy były podobne a nawet identyczne jak w Sony TC-K970ES bo na nim się wzoruję bo jestem jego pewny, ma fabryczne ustawienia i nie pracował dłużej jak jakieś w sumie może 200 godzin.

Pozbyłem się GX-95, którego nabyłem z zasobów Pana Marka Perpeczki po jego odejściu...prezentował dźwięk dla mnie za bardzo okrągły z mniejszą rozdzielczością ale z dużym basem i odpowiednią dynamiką.

Dla przykładu kupiłem ostatnio parę kaset nagranych firmy BMG zafoliowanych i odtwarzają identycznie na Pioneerze po regulacjach i na Sony TC-K970ES. Poziomy odtwarzania są identyczne i nie występuje tłumienie wysokich.

Przykładem jest kaseta Roberta Milesa " Dreamland" brzmi świetnie pomimo tego, że jest to taśma Fe.

Edytowane przez nadzorca2

Jeszcze jedno, teraz jak włączam i wyłączam Dolby to na średnim i wysokim poziomie sygnału nie ma różnicy w wysokich tonach dopiero jak jest bardzo cicho kiedy słychać szum taśmy to jedynie wtedy zmniejsza szum taśmy ale bez znaczącego wpływu na zawartość wysokich.Tak powinien działać prawidłowo układ Dolby, którego parametry są identyczne we wszystkich magnetofonach bo był robiony na licencji Dolby.

Dlatego tylko regulacja pozostałych parametrów magnetofonu może mieć wpływ na końcowy efekt. Jeżeli chodzi o charakterystykę częstotliwości odtwarzania też musi być identyczna we wszystkich magnetofonach bo w przeciwnym razie taśmy nagrywane kiedyś przez profesjonalne firmy prezentowałyby dźwięk różnie a musi być prawie identycznie.

Kupiłem niedawno AKAI GX95. Ogólnie maszyna dość ciekawa. Sprzedający zarzekał się że jest drugim właścicielem i poza faktem iż dał go jakiemuś macherowi do przeglądu, maszyna nie była grzebana. Okazało się iż jak najbardziej była ingerencja no bo jak wyjaśnić braki w śrubkach na spodzie obudowy i panelu frontowego. Pod koniec kasety mechanizm przeciągał bo jak się okazało lewa rolka była cała w jakimś chyba oleju.Przeczyściłem tor prowadzenia taśmy jednak jest problem z kalibracja BIAS-u. I tu nie wiem czy ktoś coś na grzebał czy tak ma być ponieważ regulując LEVEL maksymalne wychylenie to dwie kreski przed napisem LEVEL a BIAS zaledwie 4 kreski i to max co można ustawić. Sprawdzałem na 4....5 kasetach efekt jest ten sam. Ciekaw jestem czy macie jakieś doświadczenia z tą kalibracją? Wiem że bez wiedzy i oscyloskopu nie da się prawidłowo wyregulować funkcji kalibracji. Chyba że jest inny sposób?

Edytowane przez grzecho

Kupiłem niedawno AKAI GX95. Ogólnie maszyna dość ciekawa. Sprzedający zarzekał się że jest drugim właścicielem i poza faktem iż dał go jakiemuś macherowi do przeglądu, maszyna nie była grzebana. Okazało się iż jak najbardziej była ingerencja no bo jak wyjaśnić braki w śrubkach na spodzie obudowy i panelu frontowego. Pod koniec kasety mechanizm przeciągał bo jak się okazało lewa rolka była cała w jakimś chyba oleju.Przeczyściłem tor prowadzenia taśmy jednak jest problem z kalibracja BIAS-u. I tu nie wiem czy ktoś coś na grzebał czy tak ma być ponieważ regulując LEVEL maksymalne wychylenie to dwie kreski przed napisem LEVEL a BIAS zaledwie 4 kreski i to max co można ustawić. Sprawdzałem na 4....5 kasetach efekt jest ten sam. Ciekaw jestem czy macie jakieś doświadczenia z tą kalibracją? Wiem że bez wiedzy i oscyloskopu nie da się prawidłowo wyregulować funkcji kalibracji. Chyba że jest inny sposób?

Pamiętam, że wtedy jako porównanie do tego GX-95 miałem RS-B100 (kupiony na eBay) i swojego Sony TC-K970ES i nie było różnic w poziomie sygnału przy odtwarzaniu. Wszystkie odtwarzały praktycznie na tym samym poziomie biorąc pod uwagę sam wskaźnik magnetofonu. Faktem jest, że jedynie na GX-95 miałem trudności w kalibracji niektórych taśm np. Basf Maxima II, tam zawsze na nowej taśmie brakowało mi około 2 kresek Bias co powodowało, że dźwięk był bardziej analogowy i delikatniejsze były wysokie ale pozostałe wysokie modele Maxell czy TDK kalibrowały się idealnie z dużym zapasem bez względu na to czy to były Chromowe czy Metalowe. Jednak muszę stwierdzić, że najlepiej kalibrował mi Technics RS-B100 (przy 400Hz i 10kHz), Pioneer CT-95 oraz Kenwood KX 9050S. W technicsie kalibracja była ręczna ale na dwóch częstotliwościach i wtedy było idealnie. Wszystkim polecam RS-B100 jak dostaniecie w dobrym stanie, chyba najlepszy magnetofon Technicsa.

Grzecho, kuriozalną miałem przyczynę słabej czułości biasu w GX 75. Brudne były styki w przełączniku CAL ON/OFF.

W trakcie kalibracji po dotknięciu przycisku następowały skoki poziomu.

Sprawdź na początek.

Pamiętam, że wtedy jako porównanie do tego GX-95 miałem RS-B100 (kupiony na eBay) i swojego Sony TC-K970ES i nie było różnic w poziomie sygnału przy odtwarzaniu. Wszystkie odtwarzały praktycznie na tym samym poziomie biorąc pod uwagę sam wskaźnik magnetofonu. Faktem jest, że jedynie na GX-95 miałem trudności w kalibracji niektórych taśm np. Basf Maxima II, tam zawsze na nowej taśmie brakowało mi około 2 kresek Bias co powodowało, że dźwięk był bardziej analogowy i delikatniejsze były wysokie ale pozostałe wysokie modele Maxell czy TDK kalibrowały się idealnie z dużym zapasem bez względu na to czy to były Chromowe czy Metalowe. Jednak muszę stwierdzić, że najlepiej kalibrował mi Technics RS-B100 (przy 400Hz i 10kHz), Pioneer CT-95 oraz Kenwood KX 9050S. W technicsie kalibracja była ręczna ale na dwóch częstotliwościach i wtedy było idealnie. Wszystkim polecam RS-B100 jak dostaniecie w dobrym stanie, chyba najlepszy magnetofon Technicsa.

Myślę że jego odpowiednim konkurentem byłby jego starszy brat M-95.

Myślę że jego odpowiednim konkurentem byłby jego starszy brat M-95.

Masz rację ale jest bardzo drogi jeżeli chcesz kupić go w dobrym stanie.

... a przy okazji ten mój niepsujący się Sony TC-K970ES coś zaczął dzisiaj niedomagać, po zakończeniu kasety "90-tki" zatrzymał się i nie można ani przesunąć w prawo/lewo ani otworzyć kasety. To dziwne ale tak się dzieje tylko z 90-tką bo z 60-takami jest ok. Muszę jutro zajrzeć ale jak na razie nie mam pomysłu na przyczynę tego zachowania

Masz rację ale jest bardzo drogi jeżeli chcesz kupić go w dobrym stanie.

... a przy okazji ten mój niepsujący się Sony TC-K970ES coś zaczął dzisiaj niedomagać, po zakończeniu kasety "90-tki" zatrzymał się i nie można ani przesunąć w prawo/lewo ani otworzyć kasety. To dziwne ale tak się dzieje tylko z 90-tką bo z 60-takami jest ok. Muszę jutro zajrzeć ale jak na razie nie mam pomysłu na przyczynę tego zachowania

I dlatego nie mam ani jednego kaseciaka z elektryczną kieszenią.

I dlatego nie mam ani jednego kaseciaka z elektryczną kieszenią.

Chyba smar stwardniał bo dzisiaj rano odpuścił mechanizm i działa dobrze ale chyba nie obejdzie się bez rozkręcania, usunięcia starego smaru i nałożenie nowego.

Aż się łezka w oku kręci

944091_10153939383052332_8290590904443481922_n.jpg?oh=71eb5e1cbd55c8a98463bc661904daa1&oe=579586C8

Też marzyłem w podstawówce o nim dopiero w I-szej technikum rodzice kupili mi Uwerturę stereo. Była jaka była, prąd podkładu ciężko się regulowało trymerami, wysokich nie można było wyciągnąć bo poziom siadał. Mój kolega miał wtedy Damę Pik, której mu strasznie zazdrościłem... Edytowane przez nadzorca2

Do dnia dzisiejszego posiadam kilka pamiątek nagranych z audycji Marka N na szpulkach, ZK dobrze wspominam ale nie posiadam,

czasami odpalam Tesle B101 i powspominam audycje, bardzo podobają mi się szpulaki lecz te które mile bym u siebie zagościł troszkę kosztują ;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Witam wszystkich.

W pewnym miejscu dobrze znanym jest aukcja Revoxa B710. Z racji tego, że dobrze znam ten model chciałbym tylko napisać kilka rzeczy, jakie zauważyłem. Otóż, opis lakoniczny, "stanął" bo ktoś stwierdził, że przez rolki... Hmmm Nie jest napisane czy w ogóle nie startuje, czy się zatrzymuje po pewnym czasie. To wielka różnica. Cóż, można napisać do sprzedającego i się dowiedzieć. Dla mnie tylko dziwne to, że ktoś pozbywa się takiej machiny tylko z powodu rolek, które są jednak dostępne. Może i drogie, ale jak komuś nie odpowiada cena, można sobie dorobić jak zrobił to Kasjel. Kolejną rzeczą jest to, że sprzęt był wiele razy rozkręcany, co widać po stanie wkrętów zwłaszcza na froncie. Z tyłu też. Po moich doświadczeniach z takim sprzętem, ja dobrze bym się zastanowił nad ceną jaką można by dać za ten sprzęt. Wystarczy dodać, że posiada stary procesor główny, który nie wiadomo jeszcze jak długo pożyje. O czym ja i Kasjel doskonale wiemy.... Uważam, że powinienem napisać coś o tym sprzęcie i ostrzec użytkowników tego forum i tego wątku. W aukcji powinna być adnotacja: "licytujesz na własną odpowiedzialność", co zresztą się dzieje, gdy licytuje się coś z działu "uszkodzone". Bardzo chcę się mylić, ale ja bym nie licytował. Za te pieniądze jakie teraz są......

P.S.

Zacząłem jakiś czas temu czytać wątek od pierwszego wpisu. Normalnie skarbnica wiedzy i doświadczenia. Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że naprawdę mało wiedziałem, ale dzięki TEMU wątkowi moja wiedza mocno się rozwija. Chociaż głowa już nie ta..... Wreszcie mam ulubioną lekturę na wieczory. :)

Pozdrawiam wszystkich!

stereo-hifi com

Dla osłody stronka do poduszki. Nie zauważyłem, aby ktoś podawał jej adres.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I jeszcze jedna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobranoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Witam!

Kochani, ja w sprawie zakupu magnetofonu, chcę wrócić do kaset, ponagrywać... Cobyście poradzili ? Żeby świetnie nagrywał i odtwarzał ??

Oczywiście sprzęt stacjonarny...

Dzięki i pozdrawiam

Witam!

Kochani, ja w sprawie zakupu magnetofonu, chcę wrócić do kaset, ponagrywać... Cobyście poradzili ? Żeby świetnie nagrywał i odtwarzał ??

Dzięki i pozdrawiam

Witaj.

Więcej konkretów. Pytanie w stylu: Chcę samochód żeby świetnie jeździł i hamował, co byście poradzili?

Określ budżet, troszkę poczytaj, poszukaj samemu i dopiero zapytaj o jakieś konkretne modele. Praktycznie każda znana marka robiła dobre decki.

Witam!

Dzięki i pozdrawiam

Jeżeli chcesz magnetofon sprawny i obce jest ci grzebanie, regulowanie i ogólna zabawa ze starym sprzętem to kup prostą trzygłowicówkę bez Dual Capstana albo nawet dwugłowicowy magnetofon ale z autokalibracją. Będzie Pan zadowolony...

Lubię kiedy gra muzyka...

@nadzorca2

Napisz klika zdań o ST-S707ES

Bardzo dobry tuner z szeroką sceną. Nie brakuje w nim ani wysokich, średnich czy basu, chociaż wysokie nie są delikatne a bardziej wyraziste. Niestety wiele modeli z serii ES ma pewną przypadłość tzw. zimne luty. Po pewnym czasie powiedzmy 15-25 lat tracą połączenia elementy na ścieżkach. To samo miałem z drugim egzemplarzem tego tunera, musiałem lutownicą gazową rozgrzać ostrożnie wszystkie luty w okolicach elementów gdzie podejrzewałem przerwę...Jednak najlepszym tunerem jaki miałem pod względem jakości dźwięku to był Kenwood KT-3300D oraz Technics ST-G90. Dźwięk miały najlepszy z tych, które miałem. Teraz w salonie mam pełną wieżę Sony z serii ES z ST-S707ES a sypialni używam wieży Pioneera z F-91. Wiem, że były jeszcze lepsze tunery ale nie było mnie na nie stać... dużo za drogie zwłaszcza te analogowe z górnej półki.

Saba CD362 po regeneracji panela oraz wymianie parę kondensatorów

Saba CD362 po regeneracji panela oraz wymianie parę kondensatorów

Przepraszam za zdjęcie coś nie poszło tak,zdjęcie wysłane z komórki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli chcesz magnetofon sprawny i obce jest ci grzebanie, regulowanie i ogólna zabawa ze starym sprzętem to kup prostą trzygłowicówkę bez Dual Capstana albo nawet dwugłowicowy magnetofon ale z autokalibracją. Będzie Pan zadowolony...

No nie specjalnie się znam.... Jedynie potrafię odróznić dzwięk ;) Poszukam, czegoś, no i może napiszę.....

Dziękuję.

Pozdrawiam

Jednak najlepszym tunerem jaki miałem pod względem jakości dźwięku to był Kenwood KT-3300D oraz Technics ST-G90. Dźwięk miały najlepszy z tych, które miałem. Teraz w salonie mam pełną wieżę Sony z serii ES z ST-S707ES a sypialni używam wieży Pioneera z F-91. Wiem, że były jeszcze lepsze tunery ale nie było mnie na nie stać... dużo za drogie zwłaszcza te analogowe z górnej półki.

Gratuluję tak zacnych modeli. Tak a propos, który tuner lepszy według Ciebie? ST-S707ES czy F-91? Ja bym obstawiał na tego drugiego.

P.S. Z tym Technicsem lekkie zaskoczenie.

Edytowane przez MaciejLK
pisownia

Witaj.

Więcej konkretów. Pytanie w stylu: Chcę samochód żeby świetnie jeździł i hamował, co byście poradzili?

Określ budżet, troszkę poczytaj, poszukaj samemu i dopiero zapytaj o jakieś konkretne modele. Praktycznie każda znana marka robiła dobre decki.

No nie specjalnie się znam.... Jedynie potrafię odróznić dzwięk ;) Poszukam, czegoś, no i może napiszę.....

Dziękuję.

Pozdrawiam

Witam!

Może Technics RS-671 USD ??

Witaj.

P.S. Z tym Technicsem lekkie zaskoczenie.

Dlaczego? ST-G70/90 to jedne z najlepszych tunerów w swoich czasach (i pewnie teraz też). W testach był stawiany na równi z topowymi Accu czy Burmesterem.

Witam!

Może Technics RS-671 USD ??

Jeżeli podobają ci się magnetofony "Vintage" to kup Sony TC 229SD lub TC-K7BII. Tylko że w przypadku tak starych decków konieczna będzie ich konserwacja, wymiana pasków itd.

Jeśli nie czujesz się na siłach to daruj sobie. Ja mam na sprzedaż Teac,a A 430 oraz Hitachi D 1100M. A z tych bardziej współczesnych magnetofonów to chciał bym wypchnąć Technicsa RS-BX707.

• Pokaż nowe odpowiedzi