Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

eee tam ... taśmy można odczyścić , troche to trwa ale widziałem filmik , ale czy to ma sens ?

Dzisiaj z wieczora stałem się posiadaczem pięknej maszyny Sony TCK 71 , nie pytajcie o stan bo jest ładniutki.

Ale ,,,już problem jest bo nie nawija dobrze przy odtwarzaniu taśmy , idlerek prawy przeczyszczony, ale pewnie jest napędzany paskiem , więc jutro dopiero otworzę obudowę.

No i jak naciskam nagrywanie to prawy kanał gdzieś jest, ale nie widzę go, stawiam na jakieś przełączniki zasyfione ..

Musiałem go mieć , bo mam już TC-K5 .

Jechałem po niego ponad 100 km odebrać , ma nadziej że to doceni, że został uratowany przed wrzuceniem do kurnika jako pojemnik na karme,

Pewnie ktoś ma, albo miał taki model, jakie wrażenia ?

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Witam,

Sprzęt - Technics RS-B66W

Problem - podłączone do niego źródło zewnętrzne słychać tylko na słuchawkach, poziom sygnału na wyświetlaczu prawidłowy. Podczas nagrywania w kolumnach słychać bardzo cichutko ale przy odtwarzaniu nagranego materiału gra już prawidłowo, gdzie szukać przyczyny ?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

SZpsikaj wszystkie przełączniki kontaktem, choćby dla zasady, jak bardzo zleżały, to mogą jakieś pojemności jeszcze wariować.

Dostałem np. ostatnio taki magnetofon - objaw: nie słychać dźwięku, wrzuciłem kasetę, niech sobie odtwarza, pogrzeje sieę, wcześniej wypsikałem przełącznik taki długi zapis/odczyt i coś tam nagle czasem sieę pojawia.

Magnetofon nieużywany długo też się starzeje .

Przed gmeraniem w elektronice warto na początku wyeliminować mechaniczne aspekty toru zapis/odczyt

Edytowane przez MaciejLK
Ortografia i interpunkcja

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dokładnie tak trzeba zrobić na początek. Szczególnie jeśli przełączanie nie odbywa się mechanicznie, a poprzez układ elektroniczny sterowany z kontrolera magnetofonu.

Może się mylę, ale przedmiotowy magnetofon nagrywa i odtwarza prawidłowo, tylko sygnał z wejść liniowych nie przedostaje się do wyjść liniowych magnetofonu przy nagrywaniu. Na wyjściu słuchawkowym jest dobrze i na wyjściach liniowych przy odtwarzaniu też jest dobrze.

Schemat w dłoń i trzeba przeanalizować drogę sygnału przy nagrywaniu.

GM

Który konkretnie przełącznik należy spryskać?

GM

ten co widać heheh e

Edytowane przez Bilbo

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To znaczy? he, he, he?. Ten włączający magnetofon czy przełączniki układu wyciszania szumów?

Bo innych przełączników w tym magnetofonie albo nie ma, albo jestem ślepy i nie widzę na przedstawionym zdjęciu jakiejś "listwy" zapis/odczyt lub innego mechanicznego "hebla, który coś przełącza w torze nagrywania.

Niech autor pytania wyprowadzi mnie z błędu

Albo niech ktoś ściągnie schemat tego magnetofonu z hifiengine i pokaże jego fragment zawierający jakiś mechaniczny przełącznik, przełączający sygnały w torze audio tego urządzenia.

Skończą się wtedy śmiechy, a ja uznam swoją pomyłkę i wszelkie wątpliwości zostaną rozwiane.

GM

Edytowane przez G.Mark

Niestety w magnetofonie Technics RS-B66W nie ma przełączników które można by "psikać" kontaktem. Są jedynie mikro styki pod panelem przednim które można wyczyścić izopropanolem.

Nie ma też instrukcji serwisowej na "hifiengine" do tego decka. Jest jedynie strona z tym magnetofonem i brak aktywnego linku do pobrania instrukcji.

Panowie widzę że trzeba pisać dokładnie, otóż jeżeli jest isostat mechaniczny zastosowany to wtedy je czyścimy, lub przekaźniki wtedy jest zalecane wymiana na nowy może być przełączanie zrobione za pomocą układu scalonego. Ponadto w trakcie przeglądania takiego magnetofonu, który ma już swoje lata zalecane jest przeczyszczenie układów mechanicznych tak jak i samej mechaniki. Panie G.Marku listwa to może być przyścienna jak już pan tak fachowo pisze.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Myślę, że cudzysłów obejmujący słowo "listwa", użyte w jednej z moich poprzednich wypowiedzi, jest wyraźnie widoczny i wystarczająco czytelny, a jego znaczenie jest zrozumiałe.

Jeśli mamy do czynienia z konkretnym magnetofonem, to warto pisać o czynnościach serwisowych wskazanych dla tego magnetofonu, a nie o czynnościach, które nie mają w nim zastosowania.

Psikanie czymkolwiek po przełącznikach zawartych w układach scalonych nie ma sensu, więc po co psikać w ogóle w tym magnetofonie?

Cieszę się, że zgadzamy się w kwestii pisania precyzyjnego, o dokładnie określonym i zdefiniowanym problemie.

Jak widać z opisu podanego przez autora pytania, problemów z mechaniką nie ma.

GM

Edytowane przez G.Mark

Nikt tu nie pisał o psikaniu po układach scalonych.I nie są to przełączniki, a bramki logiczne. Ja napisałem że może być zrobione przełączanie za pomocą układu scalonego to wtedy pozostaje jego wymiana. W tym dokładnym przypadku zaczął bym od sprawdzenia isostatów od włączania układu dolby oraz isostatu out.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zgadza się. Takimi układem przełączającym zawierającym bramki logiczne, który pełni funkcję przełącznika sygnałów audio, jest np. TC4066BP.

Przełączniki rodzaju układu wyciszania i wyłączenia tego układu "out", warto istotnie sprawdzić i je przeczyścić, ale jeśli przy odtwarzaniu jest dobrze...

GM

Panowie, nie spinajmy się, nie spinajcie się , jeśli ktoś ma widzie, a chce pomóc to niech pomaga, a nie wytyka w kółko tak czy siak, to do niczego nie prowadzi, na razie to wygląda jak Pan profesor i uczniaki,

G.Mark , masz wiedzę bezsprzecznie,( widać to po postach ) bo w tym siedzisz, tak samo jak ja w swojej pracy mało znam takich, co maja podobny poziom wiedzy, ale jak to mówią - zluzuj bokserki i napisz czasem coś po ludzku od razu, coś w milszym tonie, większość tu wpada po poradę, bo po to jest forum, a czy piszą dokładnie strikte, czy czasem oględnie to kwestia znajomości tematu w ogóle .

Nie każdy jest elektronikiem od urodzenia, czasem z musu czy przypadku.

Na pewno będziesz bardziej kochany i uwielbiany, jak trochę zstąpisz do "ludu ", bądź dla nas jak dobry Ojciec .......

No dobra , koniec tej wazeliny

Okazało się, ze Miły pan z Alle ( pozdrawiam bo wiemy kto, sympatyczny gość, oby więcej takich było pomocnych ) wysłał mi komplet pasków do TC-K71 i 671USD , miał na stanie akurat.

Czyli w święta, jak nie będzie pogody, penseta, wkrętak i zabawa na całego, a jak będzie pogoda to walkman na uszy i w góry.

Nie wiem czy to już było. Jeśli tak, to warto powtórzyć.

Lista robi wrażenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy to już było. Jeśli tak, to warto powtórzyć.

Lista robi wrażenie.

Ukryta Zawartość

Jak będę duży też tak będę miał...

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

W układzie elektronicznym magnetofonu, a jeszcze lepiej, w wykwalifikowanym serwisie.

Wiem, że pytanie było bardzo ogólne po prostu liczyłem, że ktoś mógł mieć podobny problem i podzieli się informacją.

Niestety nie znam serwisu któremu mógłbym zaufać, od strony wizualnej magnetofon jest jak nowy i wątpię, że po powrocie z naprawy nadal by tak wyglądał, prędzej kupię drugi sprawny i przełożę wnętrzności do idealnej obudowy.

Edytowane przez Hip Pop

Wiem, że pytanie było bardzo ogólne po prostu liczyłem, że ktoś mógł mieć podobny problem i podzieli się informacją.

Niestety nie znam serwisu któremu mógłbym zaufać, od strony wizualnej magnetofon jest jak nowy i wątpię, że po powrocie z naprawy nadal by tak wyglądał, prędzej kupię drugi sprawny i przełożę wnętrzności do idealnej obudowy.

Nie twierdzę, że to reguła ale raz oddałem swój idealny (nowy) do bardzo polecanego serwisu

i wrócił porysowany i z uszkodzona taśma (gubił gdzies sygnał przy nagrywaniu, nie znalazłem gdzie)

Porysowane frontu dobitnie świadczyło o tym, że tym co w środku przejmowali się jeszcze mniej.

J.

Dzień dobry.

Przeważnie tak jest z serwisami co znam z życia dokładnie od strony serwisu. Nie twierdze że wszystkie serwisy takie są, ale zazwyczaj tak jest że do stanu sprzętu nie przykładają uwagi. Nie wspominając tu o pseudo serwisach. W moim przypadku akurat nie mam tego problemu.

A tak z innej beczki, może ktoś z szanownych użytkowników ma na odstąpienie za opłatą płytę główną od magnetofonu Sony TC-K 520.

Dzień dobry.

Przeważnie tak jest z serwisami co znam z życia dokładnie od strony serwisu. Nie twierdze że wszystkie serwisy takie są, ale zazwyczaj tak jest że do stanu sprzętu nie przykładają uwagi. Nie wspominając tu o pseudo serwisach. W moim przypadku akurat nie mam tego problemu.

A tak z innej beczki, może ktoś z szanownych użytkowników ma na odstąpienie za opłatą płytę główną od magnetofonu Sony TC-K 520.

Mam od TC-K570. Wygoogluj sobie różnice między nimi. Wydają się podobne - na pewno nie identyczne ale może jako dawca część ??

Kupiłem - od wczoraj się zastanawiałem. Tyle razy sobie tłumaczyłem że przecież nawet jak go naprawię to i tak nie mam gdzie postawić... To już się chyba do leczenia nadaje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze kilka słów o RS-B66W, dawno temu pytałem o najlepszy dwukasetowy magnetofon technicsa, podpowiadaliście RS-TR555 - szukałem i kupiłem zadbany egzemplarz ale nie byłem z niego zadowolony, głośny mechanizm i słabo przegrywał kasety tj był wyraźny spadek jakości pomiędzy oryginałem a kopią natomiast RS-B66W to kapitalny magnetofon dwukasetowy i moim zdaniem z całej oferty Technicsa najlepszy, na szczególną uwagę zasługuje szybki i cichy mechanizm rodem z RS-B100 podobnie jak i głowice AX przegrywa kasety bez słyszalnych strat i co ciekawe nawet korzystając z funkcji przegrywania w trybie ekspresowym x6 :-)

Jestem nim miło zaskoczony miał służyć tylko jako eksponat (bo jest ładny) a został moim głównym magnetofonem do słuchania muzyki odciążając tym samym "wielkiego brata" RS-B100 który teraz będzie mi służył głównie do nagrywania kaset z zewnętrznego źródła.

Kupiłem - od wczoraj się zastanawiałem. Tyle razy sobie tłumaczyłem że przecież nawet jak go naprawię to i tak nie mam gdzie postawić... To już się chyba do leczenia nadaje.

Ukryta Zawartość

Spokojnie ja tez tak mam i nie zauwazylem jeszcze u siebie takiej dolegliwosci :)

pzdr

Ukryta Zawartość

-=SLAYER RUL3Z =-

A ja stałem się właścicielem perełki.

Decka HK CD 401, niedostępnego na rynku europejskim.

Tak mi napisał jego pierwszy właściciel który go przywiózł z Hong Kongu.

W Europie był sprzedawany opowiednik tego modelu HK 400 XM. Ale był bez Dolby C i wyłączanego HX Pro.

Jestem po wrażeniem solidności urządzenia i jakości dźwięku.

Działał kulawo ponieważ smar po trzydziestu paru latach stwardniał i blokował właściwe działanie mechanizmu podnoszenia mostka z głowicami.

Świetna konstrukcja.

Dwa silniki Sankyo są dużo większe niż późniejsze typowe i na wygląd już robią wrażenie bardziej solidnych. Na zespół idlera składają się dwie gumowe oponki ze świetnie zachowanej gumy, która nic się nie zestarzała.Ten idler uruchomiany jest przez silnik za pomocą szerokiego pasa. W większości późniejszych konstrukcji jest to tylko mała plastikowa tulejka z naciętymi rowkami, nasunięta na oś silnika. Niestety, z taką ślizgającą się po niej oponką pracuję już HK CD 491.

Mostek z głowicami jest podnoszony przez dwa delikatnie stukające elektromagnesy i dużego koła zamachowego na zębatce. Bardzo rozbudowana kalibracja na wszystkie taśmy łącznie z FeCr. Głowica z czarnym licem przypominająca akajowskie GX-y. Rolka gumowa bez zniekształceń i śladów zużycia.

Nie wiem czy tak ma być, ale Dolby HX jest sygnalizowane czerwoną diodą przy nagrywaniu. Jeśli dobrze pamiętam to HX działa tylko przy odtwarzaniu taśmy. A tutaj przy odtwarzaniu nic się nie zapala, obojętnie czy funkcja jest włączona czy nie.

Myślę że HK 400 XM ma taką samą konstrukcję, więc jak się pojawi to warto się nim zainteresować. Polecam.

Ukryta Zawartość

post-26861-0-07540300-1458942811_thumb.jpg

post-26861-0-48761300-1458942821_thumb.jpg

post-26861-0-44736900-1458942832_thumb.jpg

post-26861-0-43524500-1458942844_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi