Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

A może byśmy tak się zabawili w typowanie do jakiej sumy dojdzie ?

Niech będzie , stawiam 3500 .

Kto da więcej ?

Przy obecnych trendach w licytacjach 4 z przodu pęknie. Jeśli nie, to się trochę zdziwię.

stereo-hifi com

Przegląd dragona u Brytoli w serwisie Nakamichi to koszt 800 funtów plus przesyłka w obie strony, mają wszystkie części, przyrządy są nawet w stanie ustawić rozregulowany mechanizm, tasiemki do NAACa wymieniają, wsio robią, wszystkie częsci mają, wiec jak to coś kosztuje 2600 a pokrętła np. brak a gdzie reszta, to biznes nieopłacalny

nochyba że ktos coś poczaruje ze niby na chodzie i wystawi za 4 tysie :-D

Uprzedzam wszystkich przed sprzedającym na allegro o nicku TechnicsMusic

Sąsiad zakupił u niego CD Technics SL-PS7, przyszedł niesprawny nie gra 1 kanał, sąsiad za telefon i dzwoni ze chce oddać bo nie działa o ten cwaniakuje że zwrotów przyjąć nie może etc. żeby odesłać to będzie naprawiał, ze przed wysyłką sprawdzała że działał

więc się zdziwi bo sąsiad się wk***ił i poszedł do kolegi co ma kancelarie prawną i teraz sprzedający dostanie pismo z kancelarii działającej w imieniu sąsiada, tylko dojdą mu jeszcze dodatkowe koszty

więc się kilka razy zastanówcie nim coś u tego "pana" kupicie

Edytowane przez Gebels

TechnicsMusic to audio-wojtek (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Kiedyś udałem głupiego i zapytałem o brzmienie tunera DSR. W odpowiedzi otrzymałem tekst "ma soczyste, lampowe brzmienie i brzmi jak rasowy sprzęt audio" czy coś w ten deseń. Do dziś mi robi się wesoło jak sobie to przypomnę. Jak jest z sygnałem DSR to każdy wie. Ceny ma za wysokie moim zdaniem i jak dla mnie jest spalony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

a ja się bawiłem wczoraj Denonem 710 co ma go bez kieszeni , po malutkich poprawkach typu uzdatnienie potencjometrów bo trzeszczały i regulacji prędkości, magnetofon z godziny na godzinę zaczyna odzywać coraz ładniej .

W międzyczasie uzdatniłem Blaupunkta w samochodzie , 4 kondensatory wymienione bo zaczynały wybulać i będzie śmigać "jak nowy" .

Chrzanić Dragona, siadam pomału do Denona 850, to jest maszyna ...... coś mi w nim nie styka.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

a ja się bawiłem wczoraj Denonem 710 co ma go bez kieszeni ,

"brak kieszeni ale w niczym to nie przeszkadza" jak napisałby sprzedawca "całkiemNÓWKA" z a..o ;) Trafi się kiedyś trup z całą kieszenią to sobie podmienisz, a i części trochę zostanie.

Ja w końcu wziąłem się za rs-671. Wizualnie jak ten z zamieszczonej fotki (z sieci wziąłem). W środku czyściutko. Nie wiem ile stał nieużywany bo pasek do koła zamachowego przywarł. Delikatnie rozruszałem i śmiga. Cieszy ucho i oko.

Chyba mam deja vu. Znowu to samo Nakamichi CD 1.5 na aukcji. Robi się to nudne....

Ukryta Zawartość

"Dzień świra" czy "Dzień świstaka"? W tych trzech aukcjach licytował niejaki h...r. Dwa razy wygrał. Szczęściarz ;)

post-17379-0-11459700-1480072660_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

udało sie.,,,,,Denon 850 żyje i ma się dobrze całkiem , winne były przełączniki kasety odnośnie wyboru kieszeni A lub B, nieźle musiałem tam napsikać bo jedna kuracja nie wystarczała a i przy okazji czyszczenie głowic i wałków mu się należało.

Minimalnie prawy kanał odtwarza niżej, ale poczekam jak sobie pochodzi i wyrównam.

Jest to kawałek sprzętu ( ciężki ) jednak, nagrywanie na dwóch kieszeniach jednocześnie , amorficzne głowice, czyli zabawka dla dużych chłopców ...hehehehe

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Denon 850 żyje i ma się dobrze całkiem

Mój bardzo przerysowuje wysokie przy odtwarzaniu, bardzo podkręcona góra,

mnie dopiero czeka smarowanie i prawd. wymiana jednego silnika (ech)

J.

Chyba mam deja vu. Znowu to samo Nakamichi CD 1.5 na aukcji. Robi się to nudne....

Trzy aukcje kończące się o różnych godzinach, a numer fabryczny na zdjęciach ???.. ciekawostka, ten sam. Sklonowany.? :-)

"Dzień świra" czy "Dzień świstaka"? W tych trzech aukcjach licytował niejaki h...r. Dwa razy wygrał. Szczęściarz ;)

j.w.:-)

W tej cenie obecnej można kupić lekko ponad 30 decków, zrobić je i zarobić lekko 100% na każdym, znowu zainwestować, taką sam akcje i za uzbieraną kase - 1000 zxl LE,

o taki ze szmatą i obudową coby muchy nie obsrały

Ukryta Zawartość

albo takie rękawiczki dodatkowo

Ukryta Zawartość

choć tym modelem tez by nie pogardził jeszcze bardziej purystyczny i audiofilski, tam w ok 7 minucie fajne akcesoria są pokazywane , ciekaw jestem za ile szmatka sama by poszła .....hehehehe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

Ukryta Zawartość

RS-b100 do walki! :)

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Ukryta Zawartość

RS-b100 do walki! :)

Akai GX-95 też u tego sprzedawcy. Tanio nie będzie. Jak wszystko ostatnio....

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Akai GX-95 też u tego sprzedawcy. Tanio nie będzie. Jak wszystko ostatnio....

To akurat są dobre decki. Ale jak widzę ceny w kategorii "szrot" to załamuję ręce.

Ukryta Zawartość

tez nie bedzie tanio

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Rwą Technicsa "jak Reksio szynkę" :D

Zobaczcie to:

Ukryta Zawartość

Za taką kwotę na 100% można mieć coś lepszego. Brzydal jakich mało (tutaj stylistyka moooocno odbiega od dawnych Naków), za to jaki fajny opis. Co to jest Plat Trim? :DD

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Cześć,

Kupiłem ostatnio Marantza 5000, opisa aukcji: "Stan techniczny: Magnetofon sprawny nagrywa odtwarza przewija itp."

Testowałem na kilku kasetach, na każdej to samo. Jeden kanał ostro szwankuje. Myślicie że to jakiś prosty temat czy grubsza zabawa?

Dołączam film z porównaniem z innym deckiem. Nie wiem czy naprawiać czy próbować oddać bo jednak dla mnie nie jest to sprzęt sprawny.

Sorry za jakość ale widać główny problem dobrze.

Edytowane przez JJW

najpierw wrzuć kasetę testową do odtwarzania , aby sprawdzić czy odtwarza równo kanały, ja to robię zawsze na początku, potem wrzucam sygnały testowe na magnetofon, sprawdzam czy równo nagrywa i wyrównuję podkówkami.

Nie ma magnetofonu, który ma 20-30 lat i zachował swoje parametry identycznie i idealnie - nie ma takiego ! zwłaszcza jak leżał na strychu albo w garażu, albo w kontenerze na elektrośmieciach na deszczu.

przeczytaj co napisano w aukcji - nie okłamał Cię bo odtwarza i nagrywa.

Już pisano tutaj, każdy stary sprzęt należy wyregulować, czasem kondensatory wymienić itd ......

najpierw wrzuć kasetę testową do odtwarzania , aby sprawdzić czy odtwarza równo kanały, ja to robię zawsze na początku, potem wrzucam sygnały testowe na magnetofon, sprawdzam czy równo nagrywa i wyrównuję podkówkami.

Nie ma magnetofonu, który ma 20-30 lat i zachował swoje parametry identycznie i idealnie - nie ma takiego ! zwłaszcza jak leżał na strychu albo w garażu, albo w kontenerze na elektrośmieciach na deszczu.

przeczytaj co napisano w aukcji - nie okłamał Cię bo odtwarza i nagrywa.

Już pisano tutaj, każdy stary sprzęt należy wyregulować, czasem kondensatory wymienić itd ......

Bez kasety jest to samo...

OK, korków nie wywaliło jak go podłączyłem ale czy nie uważacie że to jednak trochę nie fair opisywać w taki sposób sprzęt, bo moim zdaniem to nie jest przedstawienie poprawnego opisu stanu.

Skoro odtwarza to znaczy, że poprawnie odtwarza kasety...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) aha czyli mam kupić teraz kasete testową za stówke żeby zrobić testy?

Ukryta Zawartość

Cześć,

Kupiłem ostatnio Marantza 5000, opisa aukcji: "Stan techniczny: Magnetofon sprawny nagrywa odtwarza przewija itp."

Testowałem na kilku kasetach, na każdej to samo. Jeden kanał ostro szwankuje. Myślicie że to jakiś prosty temat czy grubsza zabawa?

Dołączam film z porównaniem z innym deckiem. Nie wiem czy naprawiać czy próbować oddać bo jednak dla mnie nie jest to sprzęt sprawny.

Sorry za jakość ale widać główny problem dobrze.

Miał być sprawny, jest uszkodzony. Napisz do sprzedawcy jak ma zamiar rozwiązać tą "niespodziankę". Po jego odpowiedzi będziesz wiedział co robić. Brak odpowiedzi lub opryskliwość powinny się zakończyć negatywem i odesłaniem sprzętu. Ja lubię naprawiać magnetofony, ale gdy coś kupuję sprawne, to takie ma być. Decyzja oczywiście należy do Ciebie.

"Skoro odtwarza to znaczy, że poprawnie odtwarza kasety..." - skoro to opis magnetofonu, to co niby innego miałby odtwarzać? Płyty? Bilbo ma rację, że nie ma na aukcjach magnetofonu z parametrami fabrycznymi. Mają swoje lata i kilometry taśm za sobą. W Twoim przypadku sprzęt jest niesprawny, a miał działać.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Dzięki, jutro na pewno zadzwonię do sprzedającego. Deck doszedł 10 dni temu ale dopiero dziś wziąłem go z pracy i podłączyłem.

Jestem totalnym amatorem i chciałem się poradzić czy to coś grubszego czy jakaś pierdoła bo nawet nie znam cen serwisowania.

Zabawa w testy, sprawdzanie, nagrywanie, rozkręcanie nie wchodzi w grę bo sprzęt kupowałem po to żeby w wolnych chwilach, których mało, grał a nie był naprawiany.

Wiesz ja bym sie jeszcze przyznal ile dałeś za niego, czy jak za sprawny czy jak do remontu

Są znani na allegro złomiarze ktorzy tak odpisuja i odtwarza to znaczy tyle ze cos slychac ;)

J.

Tak też myślałem. Serwisów praktycznie nie ma. Ja sam naprawiam moje maszyny. Trwa to czasem i rok, więc sam widzisz jak to jest z tymi naprawami... Jak pisałem, decyzja należy do Ciebie. Daj znać jak wyszło.

stereo-hifi com

Wiesz ja bym sie jeszcze przyznal ile dałeś za niego, czy jak za sprawny czy jak do remontu

Są znani na allegro złomiarze ktorzy tak odpisuja i odtwarza to znaczy tyle ze cos slychac ;)

J.

Był na licytacji, kupiłem za 190. Sprzedający ma dobrą historię komentarzy, co prawda ma 8 negatywów i głównie odpisywał na nie, że ktoś kupuje sprzęt dla części i później odsyła bo niby był niesprawny, ale ma ponad 1.3k pozytywów i handluje sprzętem audio. Mam nadzieje że dojdziemy do porozumienia bo tak jak pisałem nie znam się na tym, nie znam cen, miał byś sprawny jest uszkodzony.

Jedyne co wiem toz że jest na allegro ten model za 800zł i stoi ponad pół roku jak nie więcej, bo google wyszukuje archiwa aukcji wiec raczej ktoś przesadził z ceną. Sugerowanie sie ceną kiedy w opisie jest "sprawne" jest trochę bez sensu, po co opisywać... a telefonu do sprzedającego nie było ani w aukcji ani o mnie, dopiero po zakupie dostałem w mailu.

No nic, zobaczymy jutro po rozmowie jakie będą nastawienia.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Widzieliście ile te tumany już zalicytowały tego Dragona od Generała Wermachtu ?

http://allegro.pl/magnetofon-nakamichi-dragon-japan-bcm-od-1zl-i6618102930.html

Dla mnie to jakaś choroba z tą ceną. Pewnie będzie ponad 3000. Sorry ale za taką cenę to ja wolę swojego DAT-a Sony 59ES gdzie jakością dźwięku to kładzie każdego kaseciaka analogowego. Tak naprawdę nie ma analogowego brzmienia w kasetach taka jaka jest na szpuli z taśmą 1/4 cala i prędkości małej studyjnej. Jeszcze niesprawny to wogule jakiś żart. To za tą cenę można sobie sprowadzić ze stanów uszkodzonego ampexa studyjnego. Śmiałbym się jakby ktoś kupił a tam w środku wszystko połamane albo wyjęte. Przecież gość nie odpowiada i nie przyjmuje zwrotów zgodnie z opisem aukcji. Masakra

Na alle na uszkodzonych jest "Sony tc ka6es". Nie wiem czy warto, ja po przemyśleniu odpuściłem temat ;)

J.

licytacja

sprzedający: Pako1972a (127)

pozostało: 1 sztuka

0 osób licytuje 23 osoby obserwują

Wataha się czai ;)

stereo-hifi.com

JJW wspomniał o kasecie kalibracyjnej na alle. Znalazłem taką "niby" serwisową:

Ukryta Zawartość

I teraz pytanie: czy użycie takiej kasety ma sens? Z tego co wiem, prawdziwe kasety serwisowe produkowane były w inny sposób niż proste nagrywanie za pomocą magnetofonu.

Czy korzystanie z kasety jak ta z aukcji da miarodajne efekty? Nie będzie obarczone błędem egzemplarza, na którym została zapisana taśma? Czy warto zapłacić 100 pln?

Ukryta Zawartość

Był na licytacji, kupiłem za 190. Sprzedający ma dobrą historię komentarzy, co prawda ma 8 negatywów i głównie odpisywał na nie, że ktoś kupuje sprzęt dla części i później odsyła bo niby był niesprawny, ale ma ponad 1.3k pozytywów i handluje sprzętem audio. Mam nadzieje że dojdziemy do porozumienia bo tak jak pisałem nie znam się na tym, nie znam cen, miał byś sprawny jest uszkodzony.

Jedyne co wiem toz że jest na allegro ten model za 800zł i stoi ponad pół roku jak nie więcej, bo google wyszukuje archiwa aukcji wiec raczej ktoś przesadził z ceną. Sugerowanie sie ceną kiedy w opisie jest "sprawne" jest trochę bez sensu, po co opisywać... a telefonu do sprzedającego nie było ani w aukcji ani o mnie, dopiero po zakupie dostałem w mailu.

No nic, zobaczymy jutro po rozmowie jakie będą nastawienia.

Ukryta Zawartość

Deck z tej aukcji. Drugie konto to MOLEG15. Jeżeli potrafisz myśleć analitycznie to zobacz sobie w komentarzach sprzedającego jego aukcje, zwłaszcza te z wyższymi cenami, zobaczy czy jakieś skróty nicków osób licytujących nie powtarzają się za często. Jak mi chociaż troszkę coś nie pasuje to po prostu mówię: PASS.

Od czasu gdy allegro ukrywa nicki licytujących to mamy trudniejszą sytuację. Ciężej jest wyłapać "polowanie z nagonką". Jednakże nie jest to niemożliwe. Ostatnio jak mnie pamięć nie myli to twój sprzedający miał usuwane aukcje przez pracowników allegro. Powód pewnie mieli. Ja wiem jednak jedno: nic u nich nie mam zamiaru kupować. Moje pieniądze - mój wybór. Nie warto licytować za wszelką cenę. Cierpliwość popłaca. Nie dziś to jutro kupisz decka i to sprawnego, na dodatek w lepszym stanie i za mniejszą kasę.

Życzę Ci byś pozytywnie załatwił ewentualną reklamację, chociaż nadziei nie daję żadnej. Jestem pesymistą, a raczej dobrze poinformowanym optymistą. Takie fajne wytłumaczenie tego określenia kiedyś znalazłem w sieci.

JJW wspomniał o kasecie kalibracyjnej na alle. Znalazłem taką "niby" serwisową:

Ukryta Zawartość

I teraz pytanie: czy użycie takiej kasety ma sens? Z tego co wiem, prawdziwe kasety serwisowe produkowane były w inny sposób niż proste nagrywanie za pomocą magnetofonu.

Czy korzystanie z kasety jak ta z aukcji da miarodajne efekty? Nie będzie obarczone błędem egzemplarza, na którym została zapisana taśma? Czy warto zapłacić 100 pln?

Taśma z aukcji jest lipna. Taśmy pomiarowe nagrywane były na całej szerokości taśmy. Oczywiście taśma z aukcji będzie obarczona "charakterem" decka, na którym była nagrywana. I hgw na czym była nagrywana. Czy warto dać 100zł? Nie warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi.com

Ukryta Zawartość

Deck z tej aukcji. Drugie konto to MOLEG15. Jeżeli potrafisz myśleć analitycznie to zobacz sobie w komentarzach sprzedającego jego aukcje, zwłaszcza te z wyższymi cenami, zobaczy czy jakieś skróty nicków osób licytujących nie powtarzają się za często. Jak mi chociaż troszkę coś nie pasuje to po prostu mówię: PASS.

Od czasu gdy allegro ukrywa nicki licytujących to mamy trudniejszą sytuację. Ciężej jest wyłapać "polowanie z nagonką". Jednakże nie jest to niemożliwe. Ostatnio jak mnie pamięć nie myli to twój sprzedający miał usuwane aukcje przez pracowników allegro. Powód pewnie mieli. Ja wiem jednak jedno: nic u nich nie mam zamiaru kupować. Moje pieniądze - mój wybór. Nie warto licytować za wszelką cenę. Cierpliwość popłaca. Nie dziś to jutro kupisz decka i to sprawnego, na dodatek w lepszym stanie i za mniejszą kasę.

Życzę Ci byś pozytywnie załatwił ewentualną reklamację, chociaż nadziei nie daję żadnej. Jestem pesymistą, a raczej dobrze poinformowanym optymistą. Takie fajne wytłumaczenie tego określenia kiedyś znalazłem w sieci.

Taśma z aukcji jest lipna. Taśmy pomiarowe nagrywane były na całej szerokości taśmy. Oczywiście taśma z aukcji będzie obarczona "charakterem" decka, na którym była nagrywana. I hgw na czym była nagrywana. Czy warto dać 100zł? Nie warto.

Tak, na tej aukcji kupiłem. Dzięki za odpowiedź, dam znać jutro jak nastroje po rozmowie.

Ukryta Zawartość

Panowie......na dzień dzisiejszy, gdzie każdy magnetofon to lekka padaka ( mają po 20-40 lat !!!!! ) wystarczy nagrać parę sygnałów testowych na taśmę na dobrym magnetofonie i mniej wiecej poustawiać równo .

Kupujecie "złom " z zachodu i nie ważna jaka była cena, sprzedawca ( złomiarz , nie mylić z audiofilem ) nie będzie siedział po nocach i ustawiał na oscyloskopie każdego śmiecia ...... to ludzie - kupujący sami windują sobie ceny nakrecając sie jak bączki że kupią cud 30 letni albo starszy, który będzie miał parametry nówki

Troche pokory i rozumu trzeba mieć, jak jest napisane nagrywa i odtwarza to znaczy że tak jest i nikt nie będzie siedział i wsłuchiwał się w niuanse różnicy po kanałach.

Jak będzie napisane że sprzęt jest po wybitnych testach i ktoś Ci da gwarancje na to to można się czepiać - jest parę firm na allegro takich, ale takie sprzęty są na aukcjach w niemczech po 800-1500 euro a nie za 50-200 zł.

To ze ktoś dał 2 stówy i mu po kanałach nie chodzi , nie pisało że jest idealny, nowe kondensatory, testy odsłuchowe w kabinie bezechowej itd ,,,,,,,,wpadacie w paranoje,

Zawsze trzeba pytać przed licytowaniem a nie po.

Przerzuciłem sporo magnetofonów ostatnio i żaden nie grał równo, rozlegulowanie elektroniki po tylu latach to standard, koszt 200 zł za sprzęt nie pokrywa czasem kosztów porządnego wyserwisowania.

Jak czytam opis, świeci się, odtwarza, nagrywa, kaseta przewija itp, to znaczy sprawny a reszta, sprawa wygrzania, regulacji itp .

Potencjometry trzeba uzdatnić bo trzeszczą , przeglądnąć płytę główną czy coś się nie dzieje, paski, reg prędkości itd

To tak jak się kupuje auto ...panie sprawne, jeździ, hamuje, światła świecą, a to że np przy hamowaniu ściąga jedno koło to idziesz na serwis i robią pierdołę np tłoczek hamulcowy się blokuje.

Trzeba czytać opisy z aukcji ze zrozumieniem a nie dopatrywać się po licytacji że ktoś mnie okłamała a nie niapisał , takie życie.

Oczywiście nie ma co bronić oszustów bo są i tacy.

przykladowo ..... kupiłem RD-06 w ciemno, wymieniłem pasek na identyczny jaki był to stary był za luźny, magnetofon nie widział taśmy wcześniej, rolka czysta, przejechałem na nim z 20 kaset żeby się rozgrzał, wymagał malej korekty wyrównania kanałów, zrobiono to w porównaniu do co najmniej 3 ,magnetofonów dobrze ustawionych, regulacja praktycznie minimalistyczna, no i co ? sprzęt ma z 25 lat i za ile można to wystawić ? taniej niż na ebayu ?, ale jak ktoś chce, to jest w niemczech sklep internetowy który taki sprzęt sprzedaje na 800 eu z gwarancją na 2 lata ..... jest różnica ? ano jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi