Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Technics M 45 to jednak magnetofon, wyrównałem prędkość, silnik DD, pomęczyłem się trochę z nagrywaniem i śmiga,

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Zrobiłem porównanie Sony TCK6B z Kenwood KX-2060 i Revox B710. Wszystkie grają trochę inaczej. Wzorem jest jednak Revox, ale to tylko moje odczucie. Kenwood gra bardzo podobnie. Różnice wychodzą w bezpośrednim porównaniu. Bas, wysokie, średnie wszystko podobne. Sony zagrał na porównywalnym poziomie, z małą różnicą. W pierwszym odczuciu gra jakby jaśniej, ale dlatego, że ma mniej rozbudowany bas i całość przekazu jest przesunięta wyżej. Nie oznacza to, że jest "pudełkowaty" i go mało. Schodzi bardzo nisko, jest dokładny, nie "wlecze" się. Jeśli szukać porównania (głupiego) to uderza kopniakiem w brzuch a Revox i Kenwood uderzają w całe ciało. W Sony nie ma jakby to napisać, takiego "pchnięcia" basu. Co nie znaczy, że jest gorszy. Ta różnica wychodzi w bezpośrednim porównaniu. W tym przypadku dokładnie widać, że do dobrego brzmienia nie jest wymagany dual capstan i trzy głowice. Sony obronił się w stu procentach jakością swojego wykonania. Jak pisałem wcześniej, bardzo mało szumi. Rewelacja. Jesli chodzi o nagrywanie, to mało sprawdzałem. Próbę podjąłem na Maxellu UR jeszcze dostępnym. Co tu dużo gadać-jest super. Nawet na takiej taśmie. Musiałbym analizować kopię po kawałeczku, żeby znaleźć słabe punkty. Nie mam na to czasu ani chęci :). Skoro jest dobrze, po co szukać dziury w całym? Wcześniejszy kłopot z nagraniem wynikał z mojego niedoczytania instrukcji. Wybrałem opcję bias "low" co uwypukliło wysokie tony. Na "normal" jest idealnie. Było kręcone w ustawieniach, ale chyba wrócono do "fabryki", bo nagrywa idealnie na zwykłym Maxellu UR. Co tu dużo gadać-nie żałuję nawet jednej złotówki przeznaczonej na ten magnetofon. Chylę czoła inżynierom Sony. Zaprojektować i wykonać takie cudo w tamtych czasach-bez komputerów i super programów i scalaków, wymagało masę pracy. Niżej kilka zdjęć wnętrza. Na jednym widać "scalak" Dolby :D. Duuuży....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-58791-0-52994700-1482157792_thumb.jpg

post-58791-0-47125900-1482157803_thumb.jpg

post-58791-0-72771000-1482157813_thumb.jpg

post-58791-0-53091500-1482157824_thumb.jpg

post-58791-0-41338300-1482157836_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Jak będę dochodzić do jedynki to wtedy się zastanowię.

Nie wiem co mnie skusiło, ale dałem stówę za coś takiego z takimi małymi wycieraczkami:

No to kupiłeś 41 centymetrowy kawałek szyny kolejowej :-) Deck niezbyt wielki ale pod względem "gęstości" to bije wszystkie inne na łeb na szyję. Paski napędowe mają chyba gwarancję na 50 lat :-) Ja w moim RS 676 nie musiałem wymieniać ani jednego. Głowica to i może ma na 100 lat gwarancję :-) Niestety ja z mojego nie wycisnąłem zadowalającej jakości dźwięku. Nie wiem czy się da. No ale mieć go trzeba. Jak go już dostaniesz to będziesz wiedział dlaczego....

Ja taki mam i wiem dlaczego ........ jak chcę poćwiczyć buły to idealnie się do tego nadaje, ma 40 lat i jak na te czasy dźwięk ma wyśmienity, poza tym w tym wieku i tak za dużo już nie słyszysz, za 10 lat mniej itd więc jest pomału idealny .....hehehehhe, dociągasz do niego jakością .....

Panowie szybka piłka, chce ktoś Pioneera CT-S310 ? dostałem go pomyłkowo i jakby miał zostawić to 50 zł kosztuje plus wysyłka .

Jest w ładnym stanie napęd śmiga prawidłowo, głowica nie styrana , ma jedną wadę jak sprawdzałem dzisiaj, wrzucam autokalibrację i po biasie przy odczycie go wyskakuje error, sprawdziłem pobieżnie nie daje sygnału podczas nagrywania na prawy kanał nawet z cincha prawego, za to po potencjometrze sygnał jest jak go odpinam złączką.

Jutro psiknę potencjometr bo coś widzę i słyszę ze przerywa i na tym kończę, nie robię elektroniki bo się nie znam aż tak, to sprzęt z alle ze Szczecina , wiec ........sprawdzany tylko że świeci u nich, pomyłko wo wsadzili mi w przesyłkę. Odtwarza prawidłowo, równo nie pływa. Ja go nie chce bo nie , nie kolekcjonuje Pionerów

Jak psikanie nie pomoże to albo ktoś weźmie albo odsyłam.

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Ja już pasuję!

Były czasy że wracałem z giełdy z 2-3 sprzętami . Ale już koniec . Coraz mniej mnie potrafi poruszyć , myślę że gdybym tak Sony , srebrne z roku '79 - '82 ... może by coś drgnęło .

Zdarzyło mi się niedawno pogwarzyć z człowiekiem który zajmuje się rynkiem używanych

książek ( m.in. kryminały milicyjne ) i ma rozeznanie w rynku prospektów audio z lat '70 - '80 .

Tam to dopiero dziwne rzeczy się dzieją !

Przebitki naprawdę powalające bo i podaż śladowa .

Gdybym tak trafił pudło z kilkoma kg takich papierów - byłbym szczęśliwy .

Ile tego przepadło , a byłoby to nawet lepsze , ciekawsze od tego co w naturze .

Bywa trafiasz na ten wyjątkowy , wymarzony deck , roisz sobie w głowie jak to będzie cudnie ...

A rzeczywistość czasem skrzeczy zużyciem , brzmieniem i cała przyjemność w 3.15... du .

I to boli .

Czasem lepiej pomarzyć przy pięknych prospektach .

marzyło się jak się miało ......10 lat i w podstawówce zamawiało prospekty od firm i prosiło o naklejki .......kurcze ile ja miałem katalogów sprzętu ......np Grundiga z tymi pięknymi diodami okrągłymi i marzyłem sobie że taki kupie ........

High end ?????

Ukryta Zawartość

kultowy ??????

Ukryta Zawartość

no i cena z d...y

Ukryta Zawartość

a tu drugi prosze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bilbo

no ale czytająac opis, jestem w stanie zrozumieć parę rzeczy, wykonanie ponoć światowe, dwa wałki i twarde głowice taki sobie NAK 1000 w polskim wydaniu.

Bilbo

Już jakiś czas temu pisałem, że jak widzę w opisie słowa: legendarny, kultowy, high-end to od razu mnie odrzuca. Nawet nie zaglądam w aukcję. Szkoda czasu. Ceny jakie "krzyczą" niektórzy sprzedawcy wołają o pomstę do nieba. Nie rozumiem takiej rzeczy. Jestem handlarzem i z tego żyję. To po wuj wystawiam coś za 1200 złotych co jest warte np. 250 złotych realnie i sprzęt leży na Allegro prawie rok? Niezłe zyski musi mieć. Nie ma co.

NAK1000? W czasie gdy Japończycy go robili byliśmy mooocno w tyle. Ze wszystkim chyba. Papier wszystko przyjmie. Niektórzy też. Oczywiście nie piszę o Tobie. Jak to ująć: o sentymentalnych i wydających krocie na pamiątki PRL. Może tego Marcina kupi jakie muzeum?

W tych czasach powstawał Nakamichi 700 II. Widziałem, słyszałem na żywca. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia w internecie. Jaka jest między nimi różnica. Naka z przesyłką ze Stanów można kupić taniej. Nomos ma fantazję...

Ke_raj

Widziałem tą zgniłą rodzynkę :). Polska myśl techniczna niestety do mnie nie przemawia a sentyment mam tylko do decka 9108-pierwszego w mojej historii (poza walkmanem, którego firmy już nie pamiętam). Cena powala, ale wybujałą fantazją sprzedawcy.

Kolejna rodzynka:

Ukryta Zawartość

Na słodki sen.... lepiej poszukać czegoś innego :D.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Polska myśl techniczna niestety do mnie nie przemawia

Co prawda ciężko do końca mówić o naszej myśli technicznej, ale...

Ukryta Zawartość

Czy ktoś posiada może jakimś cudem ten cud?:) Do mnie by przemówił :)

Ukryta Zawartość

No to kupiłeś 41 centymetrowy kawałek szyny kolejowej :-) Deck niezbyt wielki ale pod względem "gęstości" to bije wszystkie inne na łeb na szyję. Paski napędowe mają chyba gwarancję na 50 lat :-) Ja w moim RS 676 nie musiałem wymieniać ani jednego.

Trochę niekompletna "szynka" (2 brakujące nakładki na heble) ale kupię może jakiegoś trupka to się dopasuje. Ciężki to fakt, ale tylko trochę od 671 co mi brzęczy do ucha. W moim 671 tylko pasek do licznika trochę wyciągnął się i musiałem go zastąpić go gazowym oringiem.

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Co prawda ciężko do końca mówić o naszej myśli technicznej, ale...

Ukryta Zawartość

Czy ktoś posiada może jakimś cudem ten cud?:) Do mnie by przemówił :)

Nie za bardzo to nasza myśl, bo to była kooperacja z Eumigiem. Bliźniaczy model miała ta firma, bodaj Eumig FL-1000. Naszym zabrakło dewiz i projekt padł. Może gdzieś zachowały się prototypy, bo nie słyszałem, aby go produkowali.

Sorry, powtórzyłem to co jest na tamtej stronie. Zobaczyłem tylko zdjęcie i nie czytałem dalej :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

2 lata temu sprzedałem Tarabana nówke sztuke przestrojoną tylko, za stówke, no i jak widze że wołają nawet 350 ???? chyba sie komuś pos......... w głowie.

Pytanie mam :

- jeden deck daje przy 0 dB 1,1 v , drugi o,775 v

- czy nagrywając na tym drugim poziom 0 db na pierwszym ile się pojawić powinno tak pi razy oko .... -2 ? - 4db ??

Mam problem bo w tym drugim może ktoś grzebał, gdyż nagrania do 0 db pokazane na nim sa jakby przesterowane, a sygnał - 2db z niego pokazuje się na pierwszym jako 0 db

Czy rozumuję dobrze że ten drugi ma za wysoko ustawiony poziom nagrywania na płycie ?

Odsłuchując nagrania z tego drugiegi na walkmanie są one głośniejsze i tak cyrkluje że ok 4 db jakby za duzo było .

Ten z poziomem 1,1V ma o 3 Db wyższy poziom względem tego z o,775V. Czyli nagrywając na drugim (0,775), jak napisałeś, na pierwszym będziesz miał -3Db. Tak wynika z obliczeń z tabelki jaką kiedyś zamieścił G.Mark:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Widziałem tą zgniłą rodzynkę :). Polska myśl techniczna niestety do mnie nie przemawia a sentyment mam tylko do decka 9108-pierwszego w mojej historii (poza walkmanem, którego firmy już nie pamiętam). Cena powala, ale wybujałą fantazją sprzedawcy.

To taka sama polska myśl techniczna, jak i samochody Polski Fiat. ;) Ale uważam, że rodzynkiem jest choćby ze względu na małą ilość wyprodukowanych egzemplarzy. Polska myśl techniczna to raczej tańszy "kolega" Marcina - M 532SD. Polski mechanizm, oparty na konstrukcji Thompsona i nasza elektronika. Chyba nie ma sensu porównanie tych dwóch magnetofonów.

No i dotarł dziś do mnie ten Technics RS 631. Na szczęście nie doszło do żadnych uszkodzeń w transporcie. W zasadzie tylko zewnętrzna gałka potencjometru "Line in level" miała rysy. Zeszlifowałem je wkręcając gałkę do wiertarki ale musiałem usunąć całą warstwę anodową czy jak się to nazywa. Teraz jest dobrze ale gałka ma jednak inny odcień.

Ogólnie deck do standardowej konserwacji. Jest taki jak najbardziej lubimy....bezpośrednio od Niemca, nie grzebany, nie ruszany. Bardzo ładny magnetofon ale....po umyciu toru przesuwu taśmy i nie potrzebnej próbie regulacji skosu głowicy (była oryginalnie zalakowana) oraz zmatowieniu rolki dociskowej nie udało mi się uzyskać zadowalającego poziomu wysokich tonów. Głowica jest w stanie idealnym. Czyli ogólnie rzecz biorąc jest podobnie jak w przypadku Technicsa RS 676. Do takiego decka jak Sony TC 229SD i podobnych mu daleko.

Edytowane przez Kasjel

Czasem problem leży w elektronice. Kondensatory nie są tak trwałe, jak mechanizmy. ;)

No niby tak, ale mam mnóstwo magnetofonów w których nie wymieniałem wcale kondensatorów a niczego im nie brakuje. Kiedyś wymieniłem wszystkie kondensatory w sekcji zasilania w amplitunerze Siemens RS 555 i dopiero teraz nie dawno kupiłem specjalny miernik do mierzenia pojemności kondensatorów. Okazało się że wszystkie miały nawet nieco większą pojemność od znamionowej. Ale już kondensatory w sekcji zasilania Revoxa B 710 10uF 25V miały co poniektóre tylko 2,5uF. Tymczasem wszystkie te duże "Rafko" w zasilaniu Revoxa były OK. Z reguły ich pojemność była większa.

Przepraszam że tutaj pisze

poszukuje potencjometr suwakowy 2x250k (regulacja głośności we wzmacniaczu - stary akai) ma ktos pomysł gdzie szukac ? wymiary mam ale znalezc nie moge

Edytowane przez Gebels

No niby tak, ale mam mnóstwo magnetofonów w których nie wymieniałem wcale kondensatorów a niczego im nie brakuje. Kiedyś wymieniłem wszystkie kondensatory w sekcji zasilania w amplitunerze Siemens RS 555 i dopiero teraz nie dawno kupiłem specjalny miernik do mierzenia pojemności kondensatorów. Okazało się że wszystkie miały nawet nieco większą pojemność od znamionowej. Ale już kondensatory w sekcji zasilania Revoxa B 710 10uF 25V miały co poniektóre tylko 2,5uF. Tymczasem wszystkie te duże "Rafko" w zasilaniu Revoxa były OK. Z reguły ich pojemność była większa.

Szczęściarzu, do mnie nie dotarły jeszcze nowe nabytki. Kończę krótki przymusowy urlop i pewnie jutro dojadą. Przez świąteczny rozgardiasz będę zmuszony odłożyć grzebaninę na czas po świętach. A mnie szlag trafi przez ten czas. :D

Nie zdarzyło mi się, żeby kondensatory odpowiadały za brak wysokich tonów. Wyschnięty "kondek" powodował raczej brak basu lub wyostrzenie średnich-suche twarde, nieprzyjemne brzmienie. Lub jego brak :). Bardziej szukałbym któregoś przełącznika. Wiem, że wszystko traktujesz chemią, ale może któryś trzeba "rozruszać"?.

Kondensatory w Revoxie faktycznie nie trzymały wartości. Nie tylko w sekcji zasilania. Wszystkie niebieskie Philipsy w każdym układzie były do kitu. Może jeden zbliżył się do wartości znamionowej. Reszta miała grubo poniżej połowy wartości. O dużych kondensatorach Frako czytałem na Revox Fan-Forum, że pomimo wzorowych wartości potrafiły, jak to napisali, uszkadzać układy. Czytałem z pomocą tłumacza googla, więc mogło nie za bardzo przetłumaczyć jak trzeba. Było to dawno i dokładnie nie pamiętam. Po jangielsku jeszcze rozumiem wiele, ale niemiecki to ja miałem w szkole, ale nie w głowie. Po przeczytaniu tego tekstu na forum, wymieniłem te duże kondensatory. Chuchanie na zimne? Może i tak. Nie chce mi się zamawiać znowu procesora z Niemiec. Droga to sprawa. Z innej strony, pracują przy napięciu graniczącym z wartością maksymalną dopuszczalną, więc dostają trochę w kość. Tym bardziej, że trafo dość mocno się grzeje, co też wpływ na żywotność. Za parenaście złotych i mam spokojną głowę po ich wymianie :).

Gebels

Ciężko jest ale poszukam. Między innymi dlatego unikam sprzętów z "suwakami"-potencjometry często siadają i ciężko coś dobrać. Są potencjometry, ale 220K. Na ten moment jedyna alternatywa. Jeszcze poszukam i odezwę się.

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

Przepraszam że tutaj pisze

poszukuje potencjometr suwakowy 2x250k (regulacja głośności we wzmacniaczu - stary akai) ma ktos pomysł gdzie szukac ? wymiary mam ale znalezc nie moge

Tu masz na ostatniej pozycji potencjometr suwakowy 250k ale pojedynczy...

Ukryta Zawartość

I podwójny ale 200k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze można sprawdzić tu:

Ukryta Zawartość

Nie mają 250kx2, ale 220kx2 z charakterystyką logarytmiczną (A) i liniową (B). W Polsce było odwrotnie opisane.

Ukryta Zawartość

stereo-hifi com

Cześć,

Kupiłem ostatnio Marantza 5000, opisa aukcji: "Stan techniczny: Magnetofon sprawny nagrywa odtwarza przewija itp."

Testowałem na kilku kasetach, na każdej to samo. Jeden kanał ostro szwankuje.

Ukryta Zawartość

Deck z pierwszej aukcji ponownie sprzedany na drugiej. Ciekawe czy naprawiony :) Porównajcie zdjęcia i nicki sprzedającego.

Nie zdarzyło mi się, żeby kondensatory odpowiadały za brak wysokich tonów. Wyschnięty "kondek" powodował raczej brak basu lub wyostrzenie średnich-suche twarde, nieprzyjemne brzmienie. Lub jego brak :).

Jestem w stanie wyobrazić sobie utratę części wysokich tonów wskutek utraty pojemności kondensatora. Zwłaszcza gdy będzie w pętli USZ.

No i dotarł dziś do mnie ten Technics RS 631. Na szczęście nie doszło do żadnych uszkodzeń w transporcie. W zasadzie tylko zewnętrzna gałka potencjometru "Line in level" miała rysy. Zeszlifowałem je wkręcając gałkę do wiertarki ale musiałem usunąć całą warstwę anodową czy jak się to nazywa. Teraz jest dobrze ale gałka ma jednak inny odcień.

Ogólnie deck do standardowej konserwacji. Jest taki jak najbardziej lubimy....bezpośrednio od Niemca, nie grzebany, nie ruszany. Bardzo ładny magnetofon ale....po umyciu toru przesuwu taśmy i nie potrzebnej próbie regulacji skosu głowicy (była oryginalnie zalakowana) oraz zmatowieniu rolki dociskowej nie udało mi się uzyskać zadowalającego poziomu wysokich tonów. Głowica jest w stanie idealnym. Czyli ogólnie rzecz biorąc jest podobnie jak w przypadku Technicsa RS 676. Do takiego decka jak Sony TC 229SD i podobnych mu daleko.

U mnie prócz braku nakładek to brak przycisku (ułamany) "memory". Tego to akurat sobie wytoczę z czarnego poliamidu i będzie git. U mnie dźwiękowo nie jest źle, ale będzie konieczna sesja z serwisówką na warsztacie. Zostałem przy tym mile zaskoczony dołem. Tak fajnego to się nie spodziewałem.

"Bracia" wieczorową porą :

post-17379-0-32995200-1482270610_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Aksamit

stereo-hifi.com

Poszukiwana nakładka kieszeni do TA-2570. W zasadzie to nawet dwie. Przedpanel też bym przygarnął (wystarczy sam plastyk).

Jeśli chodzi o 676 to można na nim uzyskać sporo wysokich , kwestia prądu podkładu i poziomu zapisu, własnie walczę z nim i efekty są, podejrzewam ze elektronika po 40 latach zwariowała i straciła parametry i pomimo regulacji coś jeszcze jest nie tak.

Równość nagrań sprawdzam na innym magnetofonie i już prawie osiągam sukces ....hehehe po 4 godzinach

Problem miałem z nierównością kanałów w stosunku do częstotliwości, aż tu odkryłem jeszcze podkówki do EQ przy odtwarzaniu, wiec najpierw ustawie poziom dla 400 i dla 10 khz teraz i skoryguje jeszcze wejście i powinno być rowno jak żyleta

Edytowane przez Bilbo

Aksamit

Już kiedyś pytałem retorycznie o mnogość sprzedawców z Legnicy i okolic.... Skoro nie poszedł tak, to pójdzie pod innym nickiem. Zaraz znowu ktoś będzie prosił w sprawie Marantza 5000....

A z tym kondensatorem może i tak jest. Napisałem tylko, że nie trafił mi się taki przypadek. Kto wie?

Bilbo

Kasjel pisał o odtwarzaniu-w żadnym ustawieniu głowicy nie ma odpowiedniego poziomu wysokich tonów. Biasem poratować się można przy nagrywaniu o którym pisałeś. Przy odtwarzaniu zostaje serwisówka.... i kilka godzin w plecy :). Podobnie ustawiałem Rec level w TCK6B. Upierdliwa sprawa. Na szczęście bias jest OK. Inaczej tak samo ze cztery godziny bym siedział :).

Edytowane przez MamutDK

stereo-hifi com

.po umyciu toru przesuwu taśmy i nie potrzebnej próbie regulacji skosu głowicy (była oryginalnie zalakowana) oraz zmatowieniu rolki dociskowej nie udało mi się uzyskać zadowalającego poziomu wysokich tonów.

Nie zawsze izopropanolem da się skutecznie umyć głowicę. Jeśli są takie objawy, jak u Ciebie traktuję głowicę pastą lekkościerną. Usuwa brud "dogłębnie" :-) Zrobiłem tak w czterech głowicach, wszystkie po tym zabiegu zaczęły grać jak nowe.

Muszę podłączyć tego mojego Technicsa RS 676 i sprawdzić wszystko ponownie. Pamiętam że był tam jeden luźny potencjometr montażowy "Rec.level" dla taśm CrO2 no ale nie ma to związku z odtwarzaniem. Ciągle piszę tak "z pamięci" i lepiej będzie jak wrócę do tego decka i sprawdzę wszystko. A przed chwilą skontrolowałem prędkość przesuwu taśmy w RS 631 i okazała się być prawidłowa. Chyba nawet regulacja elektryczna nie będzie potrzebna. Zdemagnetyzowałem głowicę i jeszcze raz ustawiłem skos. Może trochę przesadziłem z tym brakiem wysokich tonów ale w dalszym ciągu uważam że deck nie gra rewelacyjnie.

Edytowane przez Kasjel

Muszę podłączyć tego mojego Technicsa RS 676 i sprawdzić wszystko ponownie. Pamiętam że był tam jeden luźny potencjometr montażowy "Rec.level" dla taśm CrO2 no ale nie ma to związku z odtwarzaniem. Ciągle piszę tak "z pamięci" i lepiej będzie jak wrócę do tego decka i sprawdzę wszystko. A przed chwilą skontrolowałem prędkość przesuwu taśmy w RS 631 i okazała się być prawidłowa. Chyba nawet regulacja elektryczna nie będzie potrzebna. Zdemagnetyzowałem głowicę i jeszcze raz ustawiłem skos. Może trochę przesadziłem z tym brakiem wysokich tonów ale w dalszym ciągu uważam że deck nie gra rewelacyjnie.

Miałem kiedyś Brauna C2. Były w nim zworki do regulacji charakterystyki. Z ciekawości się nimi pobawiłem i zmieniał się przede wszystkim poziom wysokich tonów. Może w RS631 jest podobna regulacja na PR-kach? Jeśli masz serwisówkę do niego to może co takiego w nim znajdziesz?

stereo-hifi com

• Pokaż nowe odpowiedzi