Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Excelia wydaje mi się że xk-007 i xk-009 nie miały drewnianych boczków a i na rynek japoński wychodziły opisane nie jako AIWA tylko własnie EXCELIA

Dawno temu słuchałem , niestety nie miałem możliwości przetestowania pozdrawiam wszystkich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

AIWA XK-009 EXCELIA

Ukryta Zawartość

Tutaj znalazłem z drewnianymi boczkami wersje nawet Excelia XK 009 i wydaje mi się że pójdzie za wiele mniej niż 700 zł.Szkoda że sprzedawca nie ma usługi PayPal bo może nawet bym sie skusił,a tak to przelew z prowizjami 100zł a przesyłka pewnie drugie tyle.

Ukryta Zawartość

Nigdy nie slyszalem dobrego kaseciaka. Zawsze cos tam plywalo szumialo .......... tragedia. Raz to nawet zrobilem caly lampowy uklad do jakiegos sony. Niby lepiej ale nadal kiepski. Co szpula to szpula. najgorsze sa te prostackie ukladziki w tych kaseciakach. Jakies najtansze op i ogolnie proscizna.

witam

Aiwa Excelia:

W deskach była XK-009. Natomiast XK-007 nigdy ich nie miała. Podobnie było z ich następcami : XK-S 9000 ( w deskach) i XK-S 7000 - bez.

Mam możliwość przetestowania XK-009 i TA-2570, ale na pewno nie w najbliższych dniach. XK-009 gra bardzo podobnie do 007, więc byłby to raczej miarodajny test.

Jak tylko znajdę chwilę, to podzielę się z forum swoją opinią.

Dodam tylko, że jestem gorącym fanem ich obydwu. Obydwa te decki są znakomite. I to raczej Onkyo jest niedoceniany niz Aiwa przeszacowana.

Pozdrawiam,

______________________________________________________________________________________________________________________________

kasjel

wspomniałeś o AD-F 810, ale wiesz dobrze, że dzieli ją od Exceli przepaść, więc nic dziwnego, że nie ma szans ze znakomitym Onkyo.

T-Bolt

ładny, ale problem w tym, że prawdziwa cena wychodzi dopiero w ostatnich minutach. Więc trudno coś wyrokować przed końcem aukcji. Nie będę zdziwiony jak pójdzie za ponad 200 euro. Ale może i nie....?

senicz

masz całkowitą rację, że kaseciaki do szpuli mają się nijak. To oczywisty fakt! Niemniej na tyle ten "format" przez lata dopracowali, że topowe decki dobrych firm potrafią naprawdę dobrze zagrać. Tylko podstawa: żeby były dobrze skalibrowane, niepokręcone i grały na dobrych kasetach. W odpowiednich warunkach potrafią zagrać lepiej niż CD, z którego podamy im sygnał. I w dodatku wyrażnie przyjażniej. Tak jakoś bardziej fizjologicznie ( że przeproszę za to modne sformułowanie...). I to jest też prawda. Osobiście ten temat przerobiłem. I jeszcze czasem przerabiam ;-)

T-Bolt

Jednak fakt znalazłeś z drewnem , nie wiedziałem na pewno dlatego teraz mam pewność dziękuję

A jak ktoś chce dobry deck do paru dych zobaczcie ten model trzy głowy jeden z bardziej dopracowanych , oczywiście nie przekraczajmy pewnego progu zachwalania ale 80 zł to dobra cena zwłaszcza że pierwszy właściciel i jak nie był kręcony no cóż myśle że zaraz go ktoś łyknie

Pozdrawiam WSZYSTKICH miłego dnia

audiomagia.blogspot.com

Witam

Jeśli jest już te 38cm/sek 1/4" i dwie ścieżki porządne mikrofony czyli poprostu jest naprawdę czym pozostaje jeszcze to skromne pytanie kogo. Czasy śpiewających dobrze na żywo z mikrofonem lub bez już dawno się skończyły zostaje montaż play back i q[urwa]sound oraz inne efekty specjalne z pogranicza albo już po przekroczeniu cienkiej czerwonej lini efektów psychoaktywnych. Bardzo dobry kasetowy deck to jest to minimum z minimum jeśli komuś zależy na rejestracji i słuchaniu muzyki wszelkie nagrywarki CD Audio i odtwarzacze CD są jedynie wywalaniem pieniędzy w błoto nie pomoże nawet AUDISPRAY dostępny w Polsce szwajcarski preparat do mycia usza [email protected]

i nie usłyszycie na srebrnym krążku tego czego na nim nie ma

Pozdrawiam

Zbyszek

PS

Polecam JVC BR7000ERA też taśma tylko znacznie szersza 1/2" inny typ zapisu analogowego [helikalny] moc radości za marną kasę

Po Duala idę na pchli targ w niedzielę i jak zwykle bliźni mi wiszą nawet nieźle a ja skrobię podszewkę aby wygrzebać dwie dychy na zakup kota w worku. Ze stołu ściągnąłem Panasonica AG 5700E zrobiło się nieco luzu jak wpakowałem go do szuflady, wyciągam z niej SONY SLV-E510EE cztero głowicowy VHS i do ludu. Chcę mieć tego Duala a jak mieć nie będę to przeboleję jest to staroć 70/80 zdobycie jakiejkolwiek części zamiennej do niego graniczy wprost z cudem.

Pozdrawiam

Zbyszek

zalezy jaka cena tego duala...Jesli jakies drobne to warto a jesli jest w stanie b.dobrym to mozna dac troche wiecej ;-).

To i tak nie jest niestety klasa Braun C2.Ale bardzo dobry jest zapewnie .To czas kiedy sie troche przykładali .Najwazniejsze ze ten deck nie jest naszpikowany niepotrzebna elektroniką i innymi niestrawnymi dodatkami.Czytając troche i wertujac internet zauwazyłem ze ceny decków z dawnych lat sa czesto zalezne od niepotrzebnych dolby róznej masci i innych nowosci.Czym wiecej scalaków i innych tym drozszy.A ten Dual nie szumi specjalnie..

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

tutaj fajne onkyo z najlepszego okresu.Moze nie bedzie chetnych to za 30 zł warto..

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

ten siemens stoi ciagle na allegro i nie ma chetnych.zapewne nikt go nie zna i nie słyszał .Gdyby nie inne wydatki wziałbym sam.Wykonanie zapewne b.dobre.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

ta firma to legenda.Amplitunery dostepne obecnie za 100zł zawstydza wiele nowoczesnych wzmacniaczy.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

tu zabytek wart wypróbowania.bez znaczka INTERGRA bo takowa seria wtedy nie istniała

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Miałe dwa wyzsze sansui w domu jakis czas .cena tego przesadzona ale bardzo rzadki bo srebrny.Z europejskimi kaseciakami z tego okresu przegrywa....

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Tutaj tanszy ten siemens.Kupujcie do...... nedzy .Bo marnieja i pozdychaja do konca im paski.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

ten deck nie wart nawet tych 19zł za przesyłkę.Sztucznie rozbuchana stereofonia.Gra sztucznie jak najtanszy walkman.No chyba ze lepszy od BX150....

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

ten pioneer to wielka niewiadoma.Ale seria silver na zywo prezentuje sie znakomicie

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Ukryta Zawartość

Taki miałem osobiscie takze w domu.199 zł to zydowska cena.dzwiekowo -nadmuchane stereo.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Korwin

o mnie | ignoruj | PW

stat: 765 / 2180 / 0

13 Kwi 2007, 07:30

Witam

Jeśli jest już te 38cm/sek 1/4" i dwie ścieżki porządne mikrofony czyli poprostu jest naprawdę czym pozostaje jeszcze to skromne pytanie kogo. Czasy śpiewających dobrze na żywo z mikrofonem lub bez już dawno się skończyły zostaje montaż play back i q[urwa]sound oraz inne efekty specjalne z pogranicza albo już po przekroczeniu cienkiej czerwonej lini efektów psychoaktywnych. Bardzo dobry kasetowy deck to jest to minimum z minimum jeśli komuś zależy na rejestracji i słuchaniu muzyki wszelkie nagrywarki CD Audio i odtwarzacze CD są jedynie wywalaniem pieniędzy w błoto nie pomoże nawet AUDISPRAY dostępny w Polsce szwajcarski preparat do mycia usza [email protected]

i nie usłyszycie na srebrnym krążku tego czego na nim nie ma

Pozdrawiam

Zbyszek

PS

Polecam JVC BR7000ERA też taśma tylko znacznie szersza 1/2" inny typ zapisu analogowego [helikalny] moc radości za marną kasę

Ja nie polecam tego JVC BR7000ERA jako że z analogowym dzwiekiem łączy go tylko tasma w kasecie.

I doprawdy nie wiem czemu dzwiek analogowy jest okreslany jako ocieplony itd.To moim zdaniem jedno z wielu nieporozumień.Bardziej wygladzony jest dzwiek z CD chyba niz kaseciaka.Ale tasma i nagranie musi byc nie skazona cyfrowa obróbką .Mam takowe 3 szt.

Grundig High Fidelity

Mam od Jackka011 rewelacyjnie pracujący w syztemie HiFiAudioVHS na Lp magnetowid od wczoraj uczę się jego programować polskie programy telewizyjnie z wizją mi nawet nieźle poszło żyleta, pozostała jeszcze polska fonia zakup płytki za 15złp wlutowanie i strojenie.Na zwykłej taniej kasecie VHS przy zwolnionym przesuwie Lp=1/2 Ls

mam idealnie czysty zapis. JVC BR7000ERA nie ma tych wad, które mu co Niektórzy usiłują przypisać zwplenników już jest kilku oponentów nie wiem ćzy więcej niż jeden, jeśli chodzi o głos wolny wolność ubezpieczający to mamy

wielowiekową tradycję

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin

o mnie | ignoruj | PW

stat: 766 / 2183 / 0

13 Kwi 2007, 15:06

Mam od Jackka011 rewelacyjnie pracujący w syztemie HiFiAudioVHS na Lp magnetowid od wczoraj uczę się jego programować polskie programy telewizyjnie z wizją mi nawet nieźle poszło żyleta, pozostała jeszcze polska fonia zakup płytki za 15złp wlutowanie i strojenie.Na zwykłej taniej kasecie VHS przy zwolnionym przesuwie Lp=1/2 Ls

mam idealnie czysty zapis. JVC BR7000ERA nie ma tych wad, które mu co Niektórzy usiłują przypisać zwplenników już jest kilku oponentów nie wiem ćzy więcej niż jeden, jeśli chodzi o głos wolny wolność ubezpieczający to mamy

wielowiekową tradycję

Pozdrawiam

Zbyszek

niestety ten JVC jest wadliwy sam w sobie.Czy bedzie czysty brudny bez znaczenia.Zastanawiam sie nad sensem dobrego zestawu HIFI (kolumny ,wzmak) gdzie zródłem jest ten JVC...???Nadaje sie tylko do nagrywania audycji pewnie radiowych.Mozna sie ze mna nie zgadzac i lubic taki dzwiek skastrowany .Słysze po swojemu.Reklamowanie tego typu sprzetu jako panaceum na analogowe dolegliwosci jest nie na miejscu jako ze z dobrym magnetofonem nie ma nic wspólnego ten zapis HIFIvhs.Predkosci moze i dobre i szerokosci tasmy tez pewnie ale to nic nie daje w tym przypadku.Jest to format strawny tylko z obrazem(koncerty) i nic wiecej

Grundig High Fidelity

co to za glowice chce wystawic na allegro

Ukryta Zawartość

post-8472-100004292 1176475601_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

mam pytanie a propos głowic - czy deck Tascam ( konkretnie stary model 112, z pierwszej serii) powinien mieć na głowicy (zapis/odczyt) napis "tascam" ( może "teac" ) ?

Przepraszam,że tak troszkę odbiegnę od tematu,ale mam pytanko ,gdzie i czy można gdzieś nabyć głowice do nakamichi(CR5) tak sobie pomyślałem ,że warto mieć ten element w zapasie skoro nie zamierzam zmieniać magnetofonu(jest świetny). Jeżeli chodzi o cd to transport mam kupiony:) leży sobie i czeka na ew.awarię.Latka lecą a widomo im póżniej tym trudniej o częsci zamienne.Może to głupie ,ale jestem już takim asekurantem:)

ZX-7 na allegro,cena zaporowa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi