Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasety vhs mozna teraz kupic po 5 a nawet mniej zlotych. Warto chyba je pociac na 1/2" do zwyklego szpulowca? mam jednak obawy czy bede liniowe dla audio? Kiedys (a moze nadal) w TV mozna bylo kupic tasmy calowe od magnetowiow tasmowych z pieknymi szpulami.

mzawek

Nie mówię ze stare Duale jada na 3,75cm/s normalizacja CC staneła na 3,76cm/s i taki standard przyjeli na CC

Ale Tascam niektóre modele i Nakamichi nie wszystkie i pare innych jada na 3,78cm/s tak to jest niestety z tymi naszymi zabawkami

audiomagia.blogspot.com

Właśnie dzisiaj bawiłem się moim "Sony TC 209SD" (dwie głowice,jedna rolka) 76r.Nagrywałem na dobrej chromówce z radia.Podczas odtworzenia nagrania okazało się, że jakość dźwięku była lepsza niż oryginał !

Wysokie tony złagodniały i zwiększyła się jak gdyby przestrzeń dźwiękowa.Wzrosła dynamika i głębia brzmienia.

Podobny efekt można zaobsewować nagrywając na szpulowcu.Tyle że w przypadku tego drugiego, jest jeszcze lepiej ! Mam korektor z analizatorem widma.Tak właściwie to psuje on tylko dźwięk, ale można go używać jako aparatu pomiarowego.Obserwuję zawsze słupek diodowy 16kHz.Poziom częstotliwości w tym zakresie, okazał się być identyczny podczas odtwarzania taśmy, co podczas nagrywania z radia !

Szpulowce są ok. ale gdzie nabyć te nieszczesne taśmy?Tez swego czasu myślałem o kupnie jakiegoś revoxa(są piękne) ,ale dla samego wyglądu troszkę kaski szkoda...

Jestem przekonany, że przesłuchałem więcej decków niż kilku aktywnych formumowiczów z tego wątku razem wziętych. Stąd moja skromna sugestia. Więcej ze sprzętem obcujcie, a nie z klawiatura komputera w temacie "magnetofon"

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Predkosc przesuwu deckow to 4,76cm/s.

Przyznaje racje przedmowcy. Niestety jest pewien poziom ponizej ktorego schodzic nie nalezy. Kiedys tez robiono chale a te dobre decki maja jednak 3 head dual capstan bias i kalibracje.

Kasjel

Dzisiaj tez siedziałem w kasetach wspaniałe uczucie móc tak odpoczywać , przeglądać kasety i tak sobie słuchając rozmyślałem , przypomniały mi sie te stare czasy , i niedosyt dlaczego przestali produkować CC ehh

Pozdrawiam:)))

audiomagia.blogspot.com

Zrobiłem byka oczywiście powinno być jak zwykle 4,76cm/s ,starsze decki jechały na 4,75 a niektóre Tascamy i Nakamichi na 4,78

Wieczór z trunkiem może przynieść nie oczekiwany rezultat

Przedmówcy stawiam za poprawke pozdrowienia

audiomagia.blogspot.com

To fakt, że już ich nie produkują.Ale za to teraz możemy je mieć za parę groszy.Trzeba tylko obserwować aukcje na "Allegro".Sam kupiłem "Sony TC 209 SD" za 31zł, a "Sony TC 229SD" za 89zł".Wszystkie w niemal idealnym stanie wizualnym.Nawet takiego "Onkyo TA 2570" kupiłem za 120zł !!! Wystarczy tylko konserwacja oraz mała regulacja i wszystko śmiga aż miło !!! Wcale nie jest tak, że tam handlują tylko złomami z Niemiec.No oczywiście trzeba mieć trochę szczęścia........

Fakt faktem,że nie kombinowano by z dwoma wałkami biasem trzecią głowicą ,gdyby nie było istotnej poprawy klasy dżwięku.Nie oszukujmy się,magnetofon kasetowy ewoluował w kierunku wyciśnięcia z kasety ile się da...Nie przeczę jednak ,że decki z lat 70-80tych były b.solidnie wykonane..i na tym koniec

dwa wałki i 3 głowice nie maja zadnego wpływu pozytywnego na dzwiek decka.Moze jakies pomiary sa lepsze i ładnie w prospekcie brzmi .te cudowne napakowane elektroniką niepotrzebną urzadzenia to cien grajacych kiedys magnetofonów.

Grundig High Fidelity

Przykre jest to, że poniektórym nie chce się zapoznąc z najprostszym słownictwem napoziomie nawet nie przedszkola nie ma decka bez BIAS może być ręczne lub automatyczna zmiana prądu podkładu przy zmianie typu kasety, do staroci na tranzystorach germanowych a nie na scalakach lub krzemie trzeba poprostu dorosnąć . Uważam. że nie można porównywać profesionalnego sprzętu z lat siedemdziesiątych osiemdziesiątych z plastikowym w pełni zautomatyzowanym złomem z drugiej połowy lat 90-tych produkowanym dla bogatych amatorów

Niech Moc będzie z Wami i ździebko Was oświeci

Zbyszek

discomaniac71, masz rację. Z historii wątku widzę, że chłopak faktycznie obraca się w pewnym segmencie. Napewno ma to swój klimat. Szanuję to. Tak samo jak Korwima i jego Uher'y.

moim zdaniem błądzicie po omacku niestety w temacie magnetofon.nie doceniaci europejskich firm szczególnie niemieckich.zeby nie takowe to japonczyki mogłyby sklecic co najwyzej obecnie swoje wyroby z bambusa i sznurka.jezeli byscie wchłoneli troche chocby historycznej wiedzy nie pisalibyscie głupot na tematy magnetofonów kasetowych.Kochacie prospekty i opinie w prasie .cena takze nie jest wyznacznikiem jakosci.Dobre decki kasetowe to lata siedemdziesiate .I one graja i to sa magnetofony.Mojego zdania nic nie zmieni.Przymierzam sie do kupna osławionego ONKYO 2570 z ciekawosci ,celem testu i szybkiej sprzedazy nastepnie.Miałem 3 integry onkyo i dobrze grał 2360 .Ta 2500 (drogi kiedys) to cukierek dla małych dzieci,podejrzewam ze 2570 to bardzo podobny wynalazek.

Oczywiste jest takze ze kazdy lubi co innego ....

discomaniac71, 22 Kwi 2007, 22:22

>mzawek to szukaj - szukajcie az znajdziecie :D

jest to bardzo proste i łatwe niestety.

Grundig High Fidelity

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

mzawek mam wciaz wrazenie ze znasz za malo dobrych deckow poza tym porownania nie robi sie na zasadzie odtwarzania kupnej kasety - trzeba kupic dobry nosnik i nagrac porownujac roznice z w miare dobrym CD. Pamietam jak negowales GX 75 bo nie odtwarza tak jak Twoj Braun. To nie jest metoda na testy. Przyznam Ci racje ze europejski sprzet moze byc lepszy nawet od Nakamichi Dragon czy CR 7 ale pod warunkiem ze jest to topowy model Tandberga... Ciekaw jestem czemu w tym watku jest tak malo o Tandbergu. Nie kupisz go niestety za 50zl. Oczywiscie Tandberg to tylko przyklad.

Czy taki Philips FC 582 jest coś wart?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Korwin<

Uważam,że w latach 80-tych te dwugłowicowe cacka były droższe niż w latach 90-tych dobre trzygłowicówki.O ile dobrze pamiętam to dobry deck w latach 80-tych kosztował ok1000dolców,co w tamtym okresie było ceną kosmiczną(prawie miesięczna pensja w USA).

Co do solidności wykonania decków z lat 90-tych to owszem było sporo badziewia(np technics),ale były klocki wykonane b. solidnie np.sony serii ES,najwyższe pioneery o nakamach nie wspomnę.

Co do Akai(75,95) nie wypowiadam się ,ponieważ trafiało się sporo egzemplarzy z wadą fabryczną,oraz zdarzały się kłopoty z kalibracją.Każda epoka miała swoje hity,ale jestem pewny,że czołówka decków z lat 90-tych pokona spokojnie najdroższe modele lat 80tych(mimo,że byly droższe).

A skoro jesteśmy przy Skandynawii to gdzie takiemu SONY, Marantzowi Pioneerowi razem drucikiem w pęczek z kokardką związanym do Lyrec-a.

POzdrawiam

Zbyszek

Przed chwilą rozmawiałem z osobą zaprzyjaźnioną, która widziała takowe cudo między Bugiem a Wisłą.

PS Śpijcie smacznie i niech się Wam zamiast gołej garbatej dziwy przyśni

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ano jest to BARDZO TRUDNE. Niestety... Inaczej robi sie w domu skladowisko zlomu.

Oto decki ktore ja bym chcial miec:

Tandberg TCD 3014

Nakamichi CR 7

Revox B 215 S

Nakamichi CR 5

Onkyo TA 2070

Aiwa XK 009

Technics RSB 100

Sony TCK 990 ES

Pioneer CT 93

Pioneer CT 95 (z ciekawosci)

Mam niestety tylko Onkyo TA 2570. Nie zamienie go na pewno na Pioneera CT 939mkII i Akai GX 75mkII tudziez nie zamienie na Technicsa RSB 965 - ktore mialem. Do tego ostatniego wstyd sie przyznac.

mzawek z niemieckich miałem kilka ale najlepszy był FineArts CT-905 niestety troche mu brakowało do akai GX-75 i onkyo TA- 2570 Z Europejskich decków i nie tylko jest godny polecenia Arcam Delta 100 miał

stanąc do walki z dragonem

• Pokaż nowe odpowiedzi