Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu mam na celowniku taki oto vintage.Miał ktoś ?Jak taki zagra,podobaja mi sie te wskaźniki wychyłowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja sobie daje spokój z dyskusjami.Disco z tymi porównaniami to daj se spokój juz.Jeszcze dodajesz jakies AIWA topowe.Daj se spokój bo po prostu nie rozumiesz ze ja nie szukam takich decków i nigdy ich nie kupie.Nie podobaja mi sie za drogie i nie grają moim zdaniem.Dokładnie wiem czego sie spodziewac po drogich nowszych modelach .W domu miałem te akai nowe ( oczywiscie nie umiem obsługiwac takowego sprzetu bo to zdaniem Discomaniac 71 wymaga to doswiadzczenia jakiegos).A takze ogladałe słuchałęm i nagrywałem z włascicielem na AKAI 95.Nie wspomne o pionkach serii silver ( wiekszosc ledwo zipie) i aiwa .

Napisałes cos o dzwieku zaokraglonym i melodyjnym w poscie wyzej i jest to najlepsza wycena twojej znajomosci starego sprzetu.Po prostu nie znasz,nie słyszałes i nie masz jakiegokolwiek pojecia jak gra sprzet firm dual lub braun.

pozdrawiam:-)

bez urazy

Disco lubie w sumie twoje wpisy .Bo nieraz mi sie przydały.Pioneer CD grał dobrze tak wiec nie uwazam ze niedosłyszysz tylko mamy inne podejscie do tematu Magnetofon Kasetowy.

Grundig High Fidelity

Do>wsq<

Mam starą Integrę TA2900 ( to najprzyjemniej grający magnetofon jaki słyszałem do tej pory) ale jest jakiś problem z mechanizmem ( zwalna tempo muzyki , tak jakby silnik osłabł) . Silniki są trzy , ten główny wyglada podobnie jak w magnetowidzie ( coś jakby silnik krokowy) . Głowica jest jeszcze w bardzo dobrym stanie więc chciałbym go naprawić . Szukam pomocy , może ktoś ma taki magnetofon sprawny lub sam mechanizm na sprzedaż ?

Witam Wszystkich Magnetofoniarzy,Taśmofili, Deckologów i.t.p.!!!

Jestem tutaj nowym forumowiczem.

Mam problem który dotyczy powyższego modelu i proszę o kontakt tej osoby ze mną lub też innych którzy taki model posiadają, nawet zepsuty.

Konkretnie poszukuję potencjometru suwakowego który w moim jest uszkodzony.

Pozdrawiam

Wacham się bo z tego co czytam o tej serii decków w środku "siedzi" co najmniej kilka pasków i gumowych "oponek".I nawet jeżeli dostałbym takie to mógłbym polec przy ich wymianie.To nie Onkyo Integra TA-2570 gdzie wymiana paska jest zabiegiem na 5 minut roboty.Te stare vintage decki były skomplikowane.Z jednej strony piękny,ciekawosć,brzmienie pewnie też zupełnie inne od tych nowych a z drugiej te gumy.na pewno wcześniej czy później padną albo już są do wymiany.

No wiesz co, Kasjel!

Toż to wiejski "tjunik"!

O, tak jak ten :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest prawdopodobnie najlepiej grający magnetofon kasetowy tej firmy.Znam fanatyka posiadajacego wszystkie modele silver pioneer.Co do jednego modelu.Od tych 600 do góry.I ten jego zdaniem najlepszy ,computerdecki mi odradzał z róznych względów.

Grundig High Fidelity

"T-Bolt"- więcej wiary w siebie ! Ja dałem sobie radę z wymianą pasków, to ty też sobie poradzisz.

A tu masz ink, gdzie kupisz wszystkie potrzebne paski.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Troche się wetne w zdanie discomaniaca i mzawka

Moim skromnym zdaniem testy magnetofonów kasetowych z lat 70 tych potem , 80 tych jak i najlepszych modeli w tych latach mijają się z celem .

Magnetofony ewoluowały to naturalne , stosowano coraz to lepsze materiały do ich produkcji głowice pojedyncze i tak zwane łączone z różnych stopów , specjalne rozwiązania napędu stabilizatory kaset, producenci prześcigali sie w wyprzedzaniu konkurencji nowszymi rozwiązaniami technicznymi ale to trwało lata .Więc nie możemy zebrać wszystkich magnetofonów do jednego wora to czysty absurd !!!

W każdym z tych lat były udane i mniej udane produkcje temat naprawdę nie do skończenia

audiomagia.blogspot.com

Kurcze ! Na "Allegro" jest w tej chwili "Braun C2" ! Tylko trochę drogo.Co robić ?......co robić ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam.Podaję prawidłowy link.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paski które są zmorą starych decków mozna reaktywowć prowizorycznie nawet bez rozbierania mechanizmów.Takie naprawy czasami chodzą tyle samo co nowe.Jeśli nie mamy prostego dostępu ,a pasek jest wyciągniety ,ucinamy pasek skracając go o te pare,parenascie mm a następnie podklejamy papierem klejącym jeśli sie komuś trzęsą ręce.Następnie takie złącze na zasadzie kropelki(tylko w miejsce styku) wpuszczamy klej Lockite 406 albo Uniflex.Trzymamy parenascie sek. i zostawiamy na godz.do wyschniecia.Sciagamy papier i zdrapujemy resztki.Taki pasek o ile nam sie da równo sklejić chodzi jak nowy.Jak nam sie nie uda ,skracamy i powtarzamy.Lepiej jest klejić bez papieru, ale czasami cięzko zachować płaszczyznę.

"Na "Allegro" jest w tej chwili "Braun C2" ! Tylko trochę drogo.Co robić ?......co robić ?"

^rob jak uwazasz - ja osobiscie mam liste rzeczy wychwalanych na forum i omijam szerokim lukiem takowe wystawiane na allegro. nie bedzie cyganeria na mnie zarabiala. hi-fi tylko via ebay.

do allegro wroce jak sie cwaniaczyzna slowianska opanuje - czyli niepredko ;)

z reguly od pochlebnej recenzji uzytkownika mija tydzien zanim ktos nazwozi trupow z dojcze komisow.

rekordowy wysyp zanotowaly swego czasu zasyfiale GX po tym jak to "dawaly rade" "pionkowi 939 II" etc

z czego dwa "mint'y" kupilem i odeslalem na drugi dzien po otrzymaniu paczki - zeby bylo smieszniej jeden wrocil od razu na allegro..poszedl za 60 pln wiecej..i zarobil pozytywny komentarz. od tamtej pory allegro uwazam za treningowy cyrk dla kombinatorow, wsrod ktorych coraz trudniej wywąchac solidnego sprzedawce 2nd handu.

zeby bylo smieszniej kupilem z ciekawosci jedna rzecz od uzytkownika, ktory tutaj zbieral bardzo niepochlebne opinie - tymczasem deck wyglada jak nowy nawet po 6 m-cach katowania dzien-w-dzien. mial byc zartem, a zostanie na lata.

v12

no to zapraszam do zakupów na e-bay.de :) nie brakuje tego

np. tu:

Ukryta Zawartość

i tu:

Ukryta Zawartość

albo tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :) tanio, czysto i sucho, bo Allegro to tylko śmietnik :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

"v12"- ja tak ogólnie, to robię dobre interesy na "Allegro".Nawet gdy coś jest nie tak, to jeżeli tylko sam potrafię to zreperować, uważam że wszystko jest OK.Trudno mieć do kogoś pretensje, jeżeli ja sam decyduję się na zakup sprzętu np: trzydziestoletniego.Zestaw "Siemensa" z serii 555, kupiłem za 150zł !!!Gra cudnie !!!

A teraz kupiłem słuchawki "Philips HP 1000" wraz z dedykowanym im wzmakiem słuchawkowym za 380zł.

W sytuacji, gdy normalnie trzeba zapłacić min.390zł za same tylko słuchawki.Więc na co mam narzekać........

tzn zeby bylo jasne - jezeli cos jest uszkodzone (co znajduje odzwierciedlenie w opisie) i biore danego rupcia z nadzieją na naprawe..a potem okazuje sie, ze jestem na cos za cienki - OK.

..ale jesli jakis łoś szuka leszczy na sprzet "100% sprawny" (inaczej) to nie bede nad takim eksponatem ślęczał wieczorami.

co do ebay'a - akurat niemiecki olewam po calosci - nie sposob oprzec sie wrazeniu,ze polowa tamtejszych aukcji jest autorstwa polskich emigrantow,szczegolnie tych "enerdowskich". /joke

"v12"- ja nie mam pretensji, nawet wtedy gdy czegoś tam nie było w opisie.Ale gdy to coś mogę naprawić bez większych problemów.Ile to już razy miałem przypadek, gdy to chodziło tylko o wyczyszczenie, rozruszanie, naoliwienie, regulację.W sumie proste czynności, po których wykonaniu sprzęt hula aż miło !!! I to często za śmieszne pieniądze.Bardzo ważny jest dla mnie stan wizualny, bo z resztą można sobie jakoś poradzić.A jak coś przekracza moje możliwości, to zawsze można liczyć na dobrych ludzi z tego forum :-)

No pewnie tak ,tyle ze ta cena za wysoka.Nie ma fotek srubek czy był rozkrecany.Bo wtedy moze byc kiepsko.te fotki nie wygladaja na real.Ja bym ci radził poczekac na C1( za darmo chodza) .To jest to samo co C2 ale bez zbednego dolby.Ja stargowałem wtedy i dałem 120 zł z przesyłka za nowy praktycznie .

Grundig High Fidelity

Myślę, że za tą cenę nikt go nie kupi. I wówczas może obniży cenę w następnej licytacji, albo zrobi to pod koniec tej licytacji.Wtedy go wezmę....he,he !

• Pokaż nowe odpowiedzi