Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja serii ONKYO INTEGRA zle nie wpominam .Dobre magnetofony.Wiem tez ze braun c2 to nie koniec swiata i sa lepsze decki .Ale tu mi sie trafif nowy egzemplarz stojacy pewnie nieuzytecznie w wierzy atelier.Niestety wszystkiego nie posłucham a przyczyn jest wiele.Zostały mi na ten moment do poznania stacjonarne UHER ,SABA ,BRAUN C4,GRUNDIG.Jesli sie trafi to sansui 5100.Z nowych chetnie poznałbym PIONEERA oraz SONY.Nakamichi znam tylko tanie barachło bx 150( naprawde nedza,podobał sie poczatkowo, choc kosztował tyle co onkyo integra nie miał naprawde do nich zadnego startu) i nie wypowiem sie.

Grundig High Fidelity

Witajcie Panowie! W dobrym momencie się włączam w dyskusję. KORWIN MA RACJĘ - tak czy inaczej. Jestem po kolejnym teście - zabawie. Porównałem wyżej wymienionego Fostexa - A-2 z BR-7000 Era - słynnym JVC. Wcześniej BR rozłożył na łopatki zapis na czterośladzie AKAI GX 635 D ( 19cm/s) Teraz miał się zmierzyć z Fostexem - A_2 - dwuślkad -38cm/s. Po dniu użytkowania Fostexa od razu zauważyłem jego zalety - piękny dźwięk i prostota. Więc dzisiaj zmagania trwały 3 godziny. Użyłem następującej konfiguracji:

tor: 1. gramofon Reloop RTX 5,5. wkładka AT 440ML, Pre z Marantz 1122DC, Kolumny-grundig Aktiv BOX 40.

2.CD i Nad 521BEE po dogłębnym tuningu wg Mudy44 z forum i dalej jak wyżej

3.Winyl- Kate Bush - Hound of Love, CD - Johny Cash- American III

4.Taśma VHS Maxlell XR-S i kontra polski Stilon 730 metrów(trzydziestoletnia- używana)

Fostex i BR nagrywały jednocześnie ten sam sygnał z Pre- Marantz 1122DC

Efekty...........Prawie tak samo!!!!!!Ale .......ze wskazaniem na BR Era.

To znaczy: Fostex - dźwięk bardziej miękki i lekko podbarwiony stara polską taśmą, na maxelku byłoby tak samo.Natomiast BR - wysokie tony bardziej wyraziste i więcej różnic nie zauważyłem. Generalnie mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że dobry dwuślad na 38 nagrywa tak samo jak BR Era. Krótko opiszę w punktach wady i zalety:

Zalety : Fostex - wierne nagranie,stabilność przesuwu,piękny widok podczas nagrywania,możliwość edycji ( cięcia taśmy), możliwość podsłuchu nagrania w trakcie

Wady koszt nagrania - wg mnie to jedyna wada - żre taśmę jak mops i koszty 1 minuty nagrania w tej wysokiej jakości są duże

BR - zalety - jakość nagrania ( wierność ), stabilniść dźwięku, dynamika, koszty nagrania- bardzo tanio- wręcz bezkonkurencyjnie,

wady: brak możliwości edycji taśmy,brak podsłuchu nagrania w trakcie, nie widzimy pięknie kręcących się szpul

Reasumując: na 10 pkt - BR dostaje 9 , a Fostex - 8.

Jako,że obydwa nie są drogie - można spokojnie ich używać w domowym zaciszu do zabawy w nagrywanie całkiem profesjonalnego dźwięku. Razem się bardzo uzupełniają.

I oto kres mojej porannej pracy z nagrywaniem.Ale myślę. że te moje trzy godziny pracy przydadzą się tym, których to interesuje i nie będą musieli już tego przechodzić po raz drugi.

Wiedza to potęga!!!!!!!

Serdeczne pozrowienia szczególnie dla Korwina,Maga,Marka-41,Rafaella - idę po pracy na spacer.

Dla formalności - bohaterowie "dramatu"- pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no niby tak .Ja mam inne spostrzezenia.jezeli nagranie posiada zróznicowana głebię ,chórki słyszalne za kolumnami ,perkusja ,instrumenty gdzies w przestrzeni wtedy vhs hifi wszystko sprowadza do jednego szeregu.Dynamia, brzmienie talerzy niby zostaje .Robi sie jak dla mnie płaski placek przed słuchaczem.Instrumenty zróznicowane w przestrzeni i osadzone w róznych miejscach na głebokosc zostaja postawione wszystkie prawie równo przed słuchaczem.I to uwazam za wade.Jezeli na gównianej płycie iglasjasa słyszałem damskie spiewy metr za kolumna w głąb to co one robia potem na lini kolumn?Wiedza do tego nic nie ma.Dlatego porównywałem ten system do jakiegos przenosnego irivera czy ipoda dzwiekowo.

Mój system grajacy to nic specjalnego ale takowe niuanse po ustawieniu kolumn słyszalne sa dobrze.

Ja bym nawet stwierdził ze poprzestawiał nawet takie nagrania jak metallica master of puppets.To jest gitary jakby z perkusja grają prawie idealnie w jednej linii.Brak głebi...Do wiernosci to sa lata swietlne.Ten system nie daje rady po prostu ...

Grundig High Fidelity

dodam ze wytargałe tego jvc ponownie z piwnicy do domu myslac ze moze po dokładnej lewatywie uszu mi sie odmieni.Niestety nic sie nie odmieniło.Załacze foto płytki gdzie sa dolutowane jakies kondensatory moze one sa sprawca mojego nieszczescia z tym JVC.

Grundig High Fidelity

mzawek>przyznam Ci,że myślałem o Twoich dośwaidczeniach z JVC, doszukiwałem się Twoich obserwacji w moich sztukach i dzisiaj przyszła mi myśl - sprawdź na innym. Pożycz, kup, wszystko jedno co,żebyś miał pewność. Po testach z Fostexem jestem już pewny - JVC nic nie tnie. Myślę,że to dobry tor - sprawdzić czy nie masz czegoś popieprzonego.To nie możliwe,żeby jeden grał tak dobrze , a inny nie dał się słuchać. Zamieść zdjęcia tych płytek,porównamy, może ktoś coś podpowie. Pozdrawiam - Jacek

oto cos przylutowane i nie wyglada na robione w JVC.

Ukryta Zawartość

post-7608-100002028 1178967520_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

oto cos przylutowane i nie wyglada na robione w JVC.

Ukryta Zawartość

post-7608-100002025 1178967793_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

mozliwe ze cos zamontowali aby nagrania nie były przesterowane czy cos takiego i były strawne dla posiadacza zwyklego vhs magnetowidu.jak wiadomo do jakosci dzwieku wagi pewnie nie przywiazywali w tych kopiarniach.sam pracowałem w takiej ale takie maszyny nie były w zasiegu mojej firmy.

Grundig High Fidelity

mzawek>czy to tak wygląda u Ciebie, czy wyjąłeś dwa moduły z Bra? Te kondy są i u mnie, ale to samo miejsce u mnie wygląda tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mzawek>mam te kondy.Więc to nie to.Ale tym sposobem to będziemy się bawić z rok. Namierz drugiego Bra i sprawdź. Jesli dźwięk będzie taki sam, to po prostu daj sobie spokój. Przecież każdy ma różne upodobania dźwiękowe. Ja lubię dźwięk bliski - tuż przede mną mniej przestrzenny, za to namacalny, prawie dotykalny. Przestrzeni mam już po uszy w dźwięku dookólnym i mnie to nie odpowiada. Wolę czystą klarowną , bliską stereofonię. Moze dlatego mamy różne zdanie. Zresztą zobaczymy jak w końcu skończę swoje kolumny ProAc 2,5, może coś się zmieni. Na razie proponuję wypróbować drugiego BRa. A potem zobaczy się co dalej.Pozdr - Jacek

PS. Jak znowu rozkręciłem tego Bra - to bebechy mnie znowu powaliły. Fostex w porównaniu z mim - to zabawka.

Jacekk011

Taki szpulowiec jak twój fostex jest dla mnie rozwiazaniem.Niewielkie gabaryty przemawiaja za tym ze podobny moze stanąc moze w moim apartamencie.

Grundig High Fidelity

Jacekk011

Własnie moje zdanie jest takie o vhs hifi ze wypycha do przodu dzwiek i daje na twarz.talerze brzmiace w tle zblizaja sie po nagraniu do przodu ...np.Oczywiscie jesli tobie sie podoba to masz bardzo dobry magnetofon za grosze oraz super tasmy za procent wartosci tasiemki do CC.Znam na wolumenie handlujacego tasmami supervhshifi najlepszej jakosci .Za grosze dosłownie ,nowe.

Grundig High Fidelity

mzawek>Na wolumenie nie byłem ze trzy lata.Ale chętnie przypomnę się jakbym był. Muszę znaleźć jaką dobrą rurę na basrefleks 7,5 cm średnicy, a może podskoczę do sklepu z kanalizacją. Sorry - zaśmiecam wątek. Ale mzawek, żebyś był spokojny - sprawdź na drugim BRze - może skontaktuj się z Markiem-41. Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Acha ,żeby wątek nie był zbytnio helikalny.... Fostex - A-2 nagrywa minimalnie lepiej od BRa na Ampex 456 Grand Master, ale różnice tkwią w szczegółach tak drobnych, dotyczących głównie barwy dźwięku i rozdzielczości. Fostex ma te szerokie ślady i nie musi mysleć tak jak BR, że głowica przełączy się poprawnie, po prostu żre tą taśmę, jak nieprzytomny, ale jakość dźwięku jest bardzo dobra. Akai zbladł przy nim i staje się raczej ładnym mebelkiem. Muszę się zastanowić, czy mi dalej będzie potrzebny. Pozdrawiam - Jacek

Witam

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Lubię Nagrę IV S a mam BR-a , Ukochana przy 38cm/sek każdego puści z torbami obsługa jej to orgia ale i nabożeństwo BR- żre byle co a nagrywa wyśmienicie. Jak zaznaczam na moje skromne wymagania wystarczy, obsługa jego to pełna cepologia stosowana, kurs podstawowy skrócony.

Nagrywam w zakresie częstotliwości mowy ewentualnie kiepskiego śpiewu i marnej gitary, skrzypce i organy trafiają mi się rzadko. Nagrania na BR w 70% są przegraniami z UHER-a CR-240, i tylko 30% [jak dobrze pójdzie ]stanowią nagrania bezpośrednie [na obecnym etapie jest to odrobinę upierdliwe muszę zainwestować trochę w ustrojstwa zewnętrzne (o grzebaniu w środku nawet nie myślę)

Nie zuważyłem tych wad, które zuważył w swoim sprzęcie Mzawek, widocznie Jego egzemplarz jest albo pierdolnięty albo ulepszony przez poprzedniego właściciela

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin>Nagra to Nagra. Myślę,że każdy z nas piszących tutaj marzy o czymś tak absolutnie dopracowanym. Zbyszku po oględzinach Fostexa przestałem się interesować Polskimi magnetofonami, mimo ,że mam sentyment do naszych starych gratów. M2405 S, który wiele lat mi służył - to złomex,Dama Pik i Aria, także, Koncerta nigdy nie testowałem - nie wiem, A co ze słynnym Marcinem - może odezwie się jakiś właściciel. Magia szpul jest czarująca. W BRrze otwieram sobie czasami tą klapkę na górnej pokrywie podczas pracy,żeby widać było,że to urządzenie "żyje". Teraz naprawdę jadę trochę w przyrodę.Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Właśnie dostałem Uhera CG 350 - masakra, ma wieksze trafo niż mój piecyk CA A500, miał być bez pasków ale jedne tylko zsunął się. Zbudowany jak czołg waga ok.10 kg. Piękna modułowa konstrukcja, właśnie go myje i smaruje. Jak dorwe syfre to go ofoce. Pozdrawiam.

gagacek

pewnie aluzja nie do mnie była...nagraj dobre nagranie stereo z głebia i lokalizacja w przestrzeni( w głąb i do przodu tzw ,sceny)i sobie odsłuchaj to potem na vhs hifi .Ja takie próby robiłem i efekt mizerny jest.Po za tym wyrównuje głosność w jakis sposób ( nazwa na chłopski rozum niestety) poszczególnych czestotliwosci.

korwin

daj sobie spokój ten mój JVC jest taki sam jak reszta.I jest to mizerny magnetofon do zapisu wysokiej wiernosci.Przede wszystkim muzyki....( zaznaczam ze jak dla mnie).To ze nagrywa spektakularnie to inna sprawa,jako ze nie ma zadnych problemów znanych np.z kaseciaków.

Grundig High Fidelity

Gdyby mi zależało jedynie na śpiewie, to kupiłbym sobie kozę i bo i tak bez żadnego przygotowania beczy piękniej niż polskie piosenkarki, nie wspominając nawet o takich korzyściach jak zdrowe świerze mleko w prost od cycka.Ale tak się dziwnie składa, że zależy mi jeszcze na czymś tak niepopularnym jak zwykła ciężka wręcz fizyczna praca.Bo bez wódy w nadmiarze o tak zwanym suchym pysku każda twórczość artystyczna to jest katorga i onanania obojętnie czy jest malowanie c*p na murze czy pisanie wierszy albo pląsy pod tutułem Jezioro Łabądzie.Ustalmy jedno: służy to doskonale do archiwizacji, łatwej, wygodnej, taniej, do pracy nad tekstem, do pracy z melodją i tekstem do dokonywania korekt a oprócz tego jest naprawdę solidnie wykonane i nie zacina się jak Mauser posypany piaskiem

Pozdrawiam Jacka, Marka, Rafała, Rafaella, Maga i pozostałych

Zbyszek

Korwin

Napisałes wierszem bardzo ładnie.Niestety nie zmieni to zapisu heliakalnego na bardzo dobry system audio.

Do tekstów mówionych i takich rzeczy sa nowsze duzo lepsze i łatwiejsze w obsłudze formaty.Dające mozliwosc chocby wysyłki za pomoca internetu materiału.To jest dobry system jako VHS hifi( obraz +fonia) a nie AUDIO hifi.

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi