Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie maszynka fajna Alpine AL-85 ale nie jest odosobniony jest prawie dokładnie taki sam model innej firmy dlatego nie jest odosobniony jako rozwiązanie jedyne bo znalazłem mu brata , tylko przyznam która firma kupiła licencje od której nie wiem nie wczytywałem się pozdrawiam , a dodam żeby nie mieszać wytrwali znajdą na pewno:)))

audiomagia.blogspot.com

Dla zainteresowanych naprawami podaję link.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość V-savage

(Konto usunięte)

=>Szeryfo

Ta.Tylko się pojawił już się biją.CIekawe za ile to pójdzie.NIe ma co robić reklamy na forum.:P

A magnetofon dobrze używany jest nieśmiertelny,chyba że ktoś go młotkiem potraktuje.

Dokładnie o tego

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Marek/Pulpit/luxman%20k%2004.htm

Bo 05 się różni Alpine jest starszym modelem pozdrawiam:)))

audiomagia.blogspot.com

Nie wiem czemu się nie da wkleić:(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

No właśnie - gdzie smarować magnetofon i kiedy? W sumie w instrukcjach decków nic nie pisze o smarowaniu elementów mechanicznych, zawsze mnie to zastanawiało (jako że wiadomo - jak co się kręci to musi być smarowane). Moje magnetofony chodzą cichutko nic w nich nie szura ani nic - czy mimo tego powinienem je nasmarować? Jak tak to w których miejscach się smaruje? W sumie mam 10 letniego CDka Pioneera i fabryczny smar na zębatkach wysuwu szuflady jest tam do dziś - moje decki są podobnego wieku

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Nie chce walnąć pytania nie na miejscu.Ale ten Alpine a Akai gx75 to duża różnica.WIem,że ten pierwszy jest starszy może ktoś porównywał te dwa modele brzmieniowo.?

Luxman k-04 jest nowszy odrobinę od Alpina Ma dodatkowo przełącznik na typ trzeci rodzaju nośnika , poza tym Luxman ma wejście słuchawkowe a Alpine w tym miejscu mikrofonowe poza tymi małymi nieznacznymi różnicami i ten i tamten jest ładny miłego wieczoru

audiomagia.blogspot.com

Witam WSZYSTKICH zakręconych na szpulki :)

Po długiej prawie pół rocznej nieobecności znowu jestem na Forum.

Muszę tylko się wgryźć w temat ...Pozdrowienia dla KORWINA i całej szacownej społeczności szpulkowej.

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Witaj Kilup tak właśnie napisałem

Alpina Ma dodatkowo przełącznik na typ trzeci rodzaju nośnika ale nie ważne jest tyle magnetofonów za przystępniejsze pieniądze wystarczy poszukać pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Myślę że Alpine w porównaniu z gx 75 mkII oraz 95 (sprawnymi)raczej nie ma szans. Nie dajmy się zwariować, jest do rzadki model i efektowny, ale nie przesadzajmy z jego możliwościami. Pozdrawiam, Wojtek.

levinson - mam obydwa, więc mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że nie jest tak do końca, jak piszesz; Akai nie zmiata Alpine; one grają w zupełnie różny sposób; używając sloganowo - marketingowych zwrotów, Alpine gra bardzo analogowo i to jest pierwsze co rzuca się na słuch, nie ma tego charakterystycznego "cykania" na górze zarówno podczas odtwarzania, jak na nagranych na nim kasetach - mówię o przegrywaniu z cd; jeszcze jedna rzecz bardzo różniąca oba modele - po włączeniu przy odtwarzaniu Dolby w Akai ma sie wrażenie (pewnie tak jest w rzeczywistości), że wysokie nagle zostały obcięte (lekko, ale wyraźnie), w Alpine nie ma tego może przez to, że tych wysokich tyle on sam nie generuje (nie jest to wada); w każdym razie poza tym, że to ciekawy okaz to naprawdę niezły magnetofon i bardzo porządnie zbudowany

PSG - jeśli masz mozliwość porównania dwóch modeli jednoczesnie to przyjmuje to co piszesz.

Napisz czy są różnice np w bazie stereo, co z niskimi częstotliwościami, łatwością przesterów.

Jeśli bedziesz miał czas to sprawdź i opisz, jestem ciekaw jak to wypada.

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Dzięki koledzy chociaż się czegoś dowiedziałem.Czyli zostaje przy gx75mkII,bo napewno mniej zapłace.A w pierwszej kolejności bedę potrzebował dobrego decka troszkę nowszego,żeby pasował do reszty zestawu,nie okazu kolekcjonerskiego na to przyjdzie potem pora.A i powiedzcie mi jeszcze czy górne pasmo w min. takich modelach jak gx75,czy też jvc tdv711 rzeczywiście oscyluje w granicach 20kHz?BYła już o tym mowa wcześniej,ale nic konkretnego z tego nie wyniknęło oprocz tego,że niby japońce zanizają swoje normy.To jak to jest?To naprawde mozliwe?

T-Bolt, 14 Cze 2007, 16:35

>GX-75 gra ładnie ale bez Dolby,ta redukcja powoduje że w wielu zestawach może być "za

>ciepło",obcina wysokie

Masz źle wyregulowany tor odczytu, a być może również tor zapisu. W prawidłowo wyregulowanym magnetofonie z dolby takie zjawisko nie powinno mieć miejsca. Kilka stron wstecz w tym wątku popełniłem kilka obszernych wpisów na temat kompandorowych systemów redukcji szumów, i zagadnienia kalibracji magnetofonów.

McGyver czytałem śledze ten temat,ale to tylko teoria,sprawdzałem to w wielu magnetofonach,Dolby zawsze coś tam obetnie u góry,choćby wybrzmienia z perkusji.Dzieje się tak zwłaszcza na słabo nagranych taśmach gdzie poziom na VU nie przekracza 0dB.Dlatego słucham bepośrednio z wyłączonym reduktorami.Dolby sprawdza się

tylko na bardzo dobrze nagranych taśmach i "nie zajechanych".Ale Pioneery serii 9xx mają dzieki użytej miedzi wyjatkowo niski poziom szumów.Redukcja jest tu praktycznie zbędna.Pod tym wzgledem stawiam je wyżej od Akai GX 75/95.

Jeżeli na jakimś magnetofonie słucha się taśm nagranych przy użyciu dolby na innym magnetofonie, to nic dziwnego że coś tam obcina. Z mojej praktyki wynika że pełną kompatybilność da się osiągnąć wyłącznie nagrywając i odtwarzając na tym samym magnetofonie.

"Z mojej praktyki wynika że pełną kompatybilność da się osiągnąć wyłącznie nagrywając i odtwarzając na tym samym magnetofonie."

Dokładnie tak, zgadzam się z tym,ja słucham najprzeróżniejszych kaset a chyba najmniej jest tych nagranych przeze mnie.Posiadany przeze mnie Akai GX-75 oczywiście kasety nagrane na nim odtwarza dobrze.Mistrzów kompatybilności z włączonym Dolby znalazłem na razie dwóch:Pioneer 737 Mk II i Akai GX-65.Te grają stosunkowo dobrze nawet z Dolby i to na wszystkim.

• Pokaż nowe odpowiedzi