Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem taśmę stilon A 35 czarna na zewnątrz brązowa wewnątrz ma fajne właściwości akustyczne tzn gra lepiej niż inne na moim 2405S to jakaś mieszanina chromowa?

Jeśli lśni w miarę jest to Stilon/Stilon, jeśli jest matowa albo albo lśni jak psu jaja na pierwszej rozbieranej randce jest to Stilon/Ampex - jak twierdzą mądrzejsi ode mnie. Nie wiem czy zawiera chrom ale może być żelazowożelazawa stabilizowana kobaltem, zapisuje idealnie wysokie tony skrzypiec i fortepianu. Wymarzłem na pchlim targu i nie przyniosłem niczego była ORWO na szpuli 18 zmasakrowana i taśma i szpula. Pozdrawiam

Zbyszek

Znam ten ból :)

Ja właśnie, zupełnie irracjonalnie i wbrew wszelkiej logice, nabyłem drogą kupna magnetofon Sony TC-630. Do obejrzenia np. tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Oczywiście bez kolumn. Albo filmik tutaj:

(dzięki V-savage).

Tylko jeszcze nie wiem czy działa, jak dojdzie to się przekonam ;)

Pozdrawiam współtowarzyszy choroby, niech Wam się szpule pięknie kręcą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ech panowie czekam na ten magnet Aiwy i sie doczekac nie moge krew mnie juz zalewa bo tyle fajnych koncertow, plyt i kawalkow przegapilem do nagrywania w radio ze szok np teraz od 2 godzin na RAM jada mi po bandzie!!!!

robix

A teraz niestety podrożały koszty przesyłek pocztowych.Podobno doliczają coś, gdy gabaryty paczki są za duże.

Na "Allegro" są dwa fajne "Akai GX65" w przystępnej cenie !

To ja się pochwalę moim zakupem, który własnie dziś dotarł, czyli Sony TC-630.

Magnetofon z jakiegoś powodu nie odtwarza. Wszystko poza tym działa - świeci, przewija w obie strony, ale niestety, kiedy ustawiam w pozycję do odtwarzania, taśma się przewija, tyle że wolniej. Sam tego nie zrobię, ale w serwisie powinni sobie poradzić.

Działa wzmacniacz mocy (bo to nie jest deck), pracuje bardzo ładnie i czysto z zewnętrznym źródłem, działają wskaźniki, wszystkie potencjometry i suwaki, nawet nic nie trzeszczy. Stan wizualny też dobry, normalne ślady użytkowania, ale brak jakichś większych ubytków czy uszkodzeń. Nawet pokrywa ma tylko jedną sporą rysę, którą zresztą będzie dało się usunąć. Ogólnie jestem zadowolony.

Ostatnie kilka godzin spędziłem na słuchaniu muzyki z CD, używając tego Sony jako wzmacniacza i wpatrywałem się jak ładnie skaczą mu wskaźniki ;)

Ukryta Zawartość

post-17871-100003305 1200420526_thumb.jpg

post-17871-100003306 1200420526_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, ustawiłem.

Generalnie nie jest problemem to, że nie ma dźwięku, tylko to, że szpule obracają się z taką prędkością, jak przy przewijaniu. Chociaż może jakich fachowiec w to zerknie i powie co źle robię ;)

Jeśli CT979 ma taki sam Reference Master Mechanism jak pozostałe z owego okresu, to napęd napęd talerzyków rozwiązany jest bez paska, a za pomocą przekładni ciernej - bezpośrednio na osi drugiego silnika osadzony jest metalowy walec, którego powierzchnia jest lekko ponacinana w drobną kratkę, i do walca tego dociskane jest kółko pośrednie z gumowym brzegiem. Myślę, że można spróbować - po wyjęciu tego silnika - oczyścić jedną i drugą powierzchnię trącą, i zobaczyć co to da. Niestety, dostęp do tych elementów nie jest najprostszy, a do wnętrza mechanizmu jest wręcz paskudny. Moim zdaniem lepiej zdać się na fachowca, ale musi to być naprawdę fachowiec od magnetofonów wieżowych, i to starszych, a nie po prostu jakiś zakład RTV, w którym naprawiają wszystko. Najlepiej byłoby znaleźć zakład, w którym mają przynajmniej instrukcje serwisowe Pioneera, jeśli już nie zakład autoryzowany.

Witam wszystkich i od razu przejde do rzeczy : Panowie DOJECHAL MAGNETOFON dzizas to jakis szok nie dosc ze przepiekny to jeszcze tak gra i nagrywa( no miekne caly a wspomnienia z lat 80 tych zyja).

Teraz szczegolne podziekowania dla Kasjela i Discomaniaka71 to dzieki Nim zdecydowalem sie na zakup Aiwy AD-F880 ktora to przerosla moje oczekiwania jesli chodzi o temat magnetofonu kasetowego.

Jak ochlone zamieszcze foty i zasypie kolegow morzem pytan poniewaz jednak jestem laikiem a sprzet ktory do mnie dojechal zdziebko mnie przerasta.

robix

A teraz pytanie tak na poczatek jak zdobyc pilota do tego cacka bo poprzedniemu wlascicielowi wcielo a do nagrywania z radia jest mi potrzebny zeby nie sleczec nad nim na podlodze.

Jeszcze jedno pytanie czy to mozliwe ze na kasecie Normal za 1.20 TDK jest juz tak wysoka jakosc nagranych utworow troche mnie to zaskoczylo?!

Gdzie mozna zdobyc nieco lepsze kasety np. Chrom lub Metal bo w pobliskim mi Kauflandzie sa tylko te TDK a mysle ze na Metal zwalilo by mnie z nog na calego.

Kolejna sprawa to te prady podkladu cosik tam podkrecilem gala Biasu i jest jak z oryginalu a obok mam pokretlo rec level +-3 i za cholere nie wiem do czego to sluzy.

robix.

Robix,

Obecnie sprzedawane kasety standartowe sa nie najlepszej jakosci. Tasmy metalowe i typu II mozesz kupic na EBay'u z USA albo Europy. Do najlepszych naleza Sony Metal ES i TDK MA-X i wogole wszystkie metalowe. W USA jest nadal pare sklepow gdzie mozna kupic rowniez profesjonalne kasety na ogol typu II - o podwyzszonej gestosci nosnika.

Prad podkladu musisz dobrac dla kazdej kasety oddzielnie. Praktycznie potrzebujesz tonu okolo 300Hz i 10kHz albo 12.5kHz dla metalowych. Nagrywajac oba sygnaly na tym samym poziomie i odtwarzajac te tony powinny miec rowne poziomy glosnosci az do poziomu zero dla metalu. Dla danego typu kasety wystarczy zrobic to raz.

Domyslam sie ze rec +-3dB pokretlo sluzy do dodatkowego ustawienia poziomu zera przed nagrywaniem - okazjonalnie przydatne gdy uzywa sie kaset o znacznie wyzszej albo nizszej czulosci. NMiezaleznie od tego wskaznik wysterowania odczytu i nagrania powinien byc prawidlowow wykalibrowany dla obu czynnosci.

Robix,

Obecnie sprzedawane kasety standartowe sa nie najlepszej jakosci. Tasmy metalowe i typu II mozesz kupic na EBay'u z USA albo Europy. Do najlepszych naleza Sony Metal ES i TDK MA-X i wogole wszystkie metalowe. W USA jest nadal pare sklepow gdzie mozna kupic rowniez profesjonalne kasety na ogol typu II - o podwyzszonej gestosci nosnika.

Prad podkladu musisz dobrac dla kazdej kasety oddzielnie. Praktycznie potrzebujesz tonu okolo 300Hz i 10kHz albo 12.5kHz dla metalowych. Nagrywajac oba sygnaly na tym samym poziomie i odtwarzajac te tony powinny miec rowne poziomy glosnosci az do poziomu zero dla metalu. Dla danego typu kasety wystarczy zrobic to raz.

Domyslam sie ze rec +-3dB pokretlo sluzy do dodatkowego ustawienia poziomu zera przed nagrywaniem - okazjonalnie przydatne gdy uzywa sie kaset o znacznie wyzszej albo nizszej czulosci. NMiezaleznie od tego wskaznik wysterowania odczytu i nagrania powinien byc prawidlowow wykalibrowany dla obu czynnosci.

Pokrętło BIAS reguluje prąd podkładu: im wyższy prąd podkładu, tym bardziej obniża się poziom wysokich tonów, ale i zmniejszają się zniekształcenia; im niższ prąd podkładu, tym wyższy poziom wysokich tonów, ale i wyższe zniekształcenia.

Najlepiej ustawić prąd podkładu korzystając z tonów testowych, ale AIWA AD-F880 nie ma wbudowanego generatora sygnałów testowych, i trzeba je pobrać z zewnątrz, np. z płyty CD. Ważny jest poziom na jakim się je nagrywa: jak napisał vik, na taśmie metalowej można je nagrać nawet na poziomie 0 dB, ale w przypadku taśm typu I i II już nie - typowo nagrywa się ton testowy przy poziomie -20 - 15 dB, a już na pewno nie wyższym niż -10 dB, bo przy wyższych poziomach tonów wysokich (np. 10kHz) taśma typu I i II nasyca się i wyższego poziomu nie można uzyskać niezależnie od wartości prądu podkładu. Problem w tym, że w zakresie -20 - -15 dB wskaźnik poziomu jest mało precyzyjny - podziałka jest np. co 5 dB, więc nie wskaże drobnych różnic poziomu.

Pokrętło rec level +/-3dB, jak napisał vik, służy do kompensacji różnic czułości taśmy w celu zapewnienia, że poziom sygnału zapisywanego na taśmie jest taki sam jak potem tego samego sygnału odczytywanego. W przypadku taśmy o czułości niższej niż nominalna poziom sygnału odczytywanego jest niższy niż przy zapisie, a w przypadku czułości wyższej - będzie on wyższy. Kompensacja tej różnicy jest konieczna do prawidłowej pracy wszelkich układów redukcji szumów, opartych na kompresji sygnału zapisywanego i dekompresji sygnału odczytywanego, bo sprawą kluczową jest identyczność poziomów sygnału zapisywanego i odczytywanego - w przeciwnym wypadku następuje zakłócenie pracy układu redukcji szumów.

Ustawić to najlepiej jest nagrywając ton testowy ok. 300 - 315Hz na poziomie -20 dB i regulując tym małym pokrętłem tak, by sygnał faktycznie zapisany był na takim samym poziomie jak wchodzący, co sprawdza się przełączając tape/source.

OK. Prościej:

Taśmy, nawet w ramach tego samego "typu" (typ I - "normalne", z tlenków żelaza, typ II - "chromowe", z dwutlenku chromu lub tlenków żelaza modyfikowanych kobaltem, i typ IV - "metalowe", z cząsteczek czystego metalu), różnią się między sobą parametrami, zależnie od producenta i modelu: mają różną czułość, często nierównomierną dla różnych częstotliwości, i dla uzyskania równomiernej charakterystyki przenoszonych częstotliwości wymagają innego natężenia prądu podkładu (BIAS) - prądu wysokiej częstotliwości podawanego do głowicy zapisującej w czasie zapisu. Niższy prąd podkładu podbija wysokie częstotliwości (co często jest mile widziane), ale zwiększa zniekształcenia, a wyższy prąd podkładu tłumi wysokie częstotliwości, ale zmniejsza zniekstałcenia - a zatem optymalny prąd podkładu jest zawsze jakimś kompromisem między jednym a drugim.

Aby uzyskać możliwie wierną reprodukcję dźwięku, magnetofon trzeba dopasować do parametrów danej, konkretnej taśmy - sam przełącznik typu taśmy nie wystarcza. Do tego właśnie służą pokrętła BIAS (regulator prądu podkładu) i Level (kalibracja poziomu zapisu, czyli efektywnie dopasowanie magnetofonu do czułości taśmy).

Regulacji dokonuje się zapisując na taśmie sygnały testowe o określonej częstotliwości i poziomie, i regulując ustawienia tak, by sygnał wychodzący, odczytywany z taśmy był taki sam jak sygnał podany do zapisu. Najwygodniej jest, gdy magnetofon ma wbudowany generator sygnałów testowych, ale AD-F880 (o ile wiem) go nie ma, więc trzeba podać takie sygnały z zewnątrz, np. z płyty CD albo z odpowiedniego generatora - ale mało kto go ma.

A no właśnie - "MOŻLIWOŚĆ" - pod warunkiem wykonania kalibracji, a żeby to zrobić trzeba sobie zadać trochę trudu. Co nie zmienia faktu, że - podobno (nie mam z nim własnych doświadczeń) - magnetofon ten potrafi grać pięknie.

Maciej dzieki duzo z tego zakumalem ale w praktyce to slabo mi sie sprawdzi bo nie mam tych sygnalow robie to na ucho przyciskajsac przycisk ,,MONITOR,, tape -source i mniej wiecej dopasowuje do tego co nagrywam.

robix

Wg mnie pokrętła kalibracji czyli biasik oraz rec level można dobrze ustawić "na ucho". Im więcej będziesz siedział przy tym, tym lepiej ci to będzie wychodziło, ja niestety nie mam decka z manualną regulacją rec level (pioneer jakoś niechętnie montował to porkętło), jedynie bias a kalibracja automatyczna o ile jakotako ustawia bias to rec level tak sobie no i nie mam możliwości korekcji tego ustawienia.

Robix - pilota DO swojej aiwy raczej już nie znajdziesz - i raczej nie na polskich aukcjach, musiałbyś czychać na ebaju.de (pewnie z niemiec i tak pochodzi twój magnetofon), ale za samą przesyłkę będzie z 60 zł, a tych pilotów to i tak nie ma aż tyle do magnetofonów. Ja kupiłem pilot do decka Pioneera na alegro ze 3 msce temu, ale non stopa przez 1,5 roku co parę dni wchodziłem na zakłądkę Pioneer - piloty.

JEżeli komuś zależy na komplecie, to moim zdaniem trzeba przygotować się na wyższą cenę i szukać od razu aukcji oferujących magnetofon z instrukcją i pilotem

Jako ciekawostkę dodam, iż niedawno brałem udział w licytacji CT-S920S na niemieckim ebaju, niestety zostałem przelicytowany a deck poszedł za 150 euro (sam deck, bez instrukcji).

• Pokaż nowe odpowiedzi