Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

MD dostałem od kolegi dosłownie parę dni temu - jest to dla mnie nowość zupełna. Niestety, jest trochę padnięty. Ale na początek wystarczy.

SU-V90D też miałem i uważam, że jest w porządku. Oczywiście, lepiej gra przez wejście PAD. Zauważyłem też, że ma całkiem dobry przetwornik D/A, bo podłączony kiedyś philips (jakiś przyzwoity model) dużo (naprawdę) lepiej grał po optyku niż przez swój własny przetwornik.

narkies -> Trzeba uważać przy zakupach, bo na all... przeważnie widuję straszne trupy tych wzmacniaczy.

Słuchałem tylko kilku technicsów w życiu, i były to albo średnie albo niskie modele, to faktycznie, jakoś nie powalały. Ale ten su-v90D bardzo mi się podoba! jest po prostu piękny! chętnie bym sobie coś takiego przygarnął. Będę szukał :).

Tak jak mówisz Szeryfo, coraz ciężej kupić coś z tych lat w dobrym stanie a do tego za przyzwoite pieniądze.... Decki już od jakiegoś czasu uczę się sam naprawiać bo zdałem sobie sprawę że na serwisy już za bardzo nie mam co liczyć...

Bardzo lubię sprzęt audio z lat 80' i 90', jeśli jakiś wpada mi w ręce, staram się o niego dbać :).

(...) bo aparat był za nisko. (...)

No i dlatego się nie przyłożyłeś. ;-)

Fakt, gramofon włączony, ale za to monitor wyłączony i nie widać tapety z magnetofonem. :-)

Oprócz tego Maćkowego SU-V90D, ujmuje mnie jeszcze SU-V10X. Nie miałem jednak okazji usłyszeć jak gra. Ale wizualnie też robi bardzo dobre wrażenie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Oprócz tego Maćkowego SU-V90D, ujmuje mnie jeszcze SU-V10X. Nie miałem jednak okazji usłyszeć jak gra. Ale wizualnie też robi bardzo dobre wrażenie.

Bardzo udana integra. Zresztą jak cała ta seria. O końcówkach mocy nie wspomnę.

tech2.jpg

Propo końcówek,to jest piękny zestaw :).

SU-V10X wygląda pięknie na zewnątrz jak i w środku :).

Albo równie pięknie wyglądający zestaw

bc2301v2.jpg

Jeśli gra to tak jak wygląda... :O

Edytowane przez narkies

Jest jeszcze drugi tuner, ST-G6T, z wbudowanym timerem

...w moim niestety nie działa timer, radio natomiast całkiem fajnie. Maciej nie chciałbyś może sprzedać ST-G6T albo zamienić na coś ?

Po zdjęciu góry, zauważyłem przegrzaną płytkę w 2 miejscach (ma kolor bardziej czerwony niż brązowy) wątpię aby to było normalne, jednak dla pewności jeśli to możliwe chciałbym zerknąć na wnętrze Twojego, mógłbyś go otworzyć i przesłać mi zdjęcie środka ?

Edytowane przez Hip Pop

Napisano dziś, 13:40

Użytkownik Radmar dnia 19.04.2013 - 13:12 napisał

Bardzo udana integra. Zresztą jak cała ta seria. O końcówkach mocy nie wspomnę.

Chciałem mieć którąś z ówczesnych topowych integr Technicsa i wybór padł na SU-V85A. Brzmienie było totalnie nieprzyjemne. Z tego, co piszecie to miałem pecha i wybrałem najgorzej jak to możliwe, zresztą przekonuje mnie do tego późniejszy zakup jeszcze starszego o rok i prościutkiego SU-V40. Bardzo przyzwoity wzmacniacz, zdziwił mnie doprawdy.

Maciej nie chciałbyś może sprzedać ST-G6T albo zamienić na coś ?

Nie, na razie zdecydowanie nie - nie mogąc trafić na jakiś porządny timer, kupiłem ten tuner bardziej jako tajmer niż tjuner i w tej roli był i jest wykorzystywany ciągle już od kilku lat, z różnymi „wieżami”. Zrezygnowałbym z niego tylko mając inny, porządny timer - a prawdę mówiąc, od zakupu tego tunera przestałem polować na Allegro na timer.

Zdjęcie zrobię, jak mnie „duch ruszy” - w ciągu ostatniego tygodnia zmontowałem 4 regały po 60 śrubek każdy, i przeniosłem i ustawiłem 120 klocków audio, a do niektórych musiałem zajrzeć do środka - i naprawdę czuję to w kościach. Na myśl o tym, że miałbym coś ruszać, w czymś grzebać, robi mi się słabo. :-(

Przydałoby mi się takie urządzenie, jak Robinsona.

Maćku, prawdę mówiąc mnie również by się przydało, zaryzykuję tezę, że takich osób jak my jest więcej.

Chciałbym coś zaproponować - może wzorem kolegów z wątku o pre gramofonowym Ahaji założyć podobny wątek, w którym można by złożyć zamówienie na taki przełącznik wejść/wyjść sygnałów z wielu magnetofonów? Wcześniej należałoby oszacować koszt wszystkich niezbędnych podzespołów (może z wyjątkiem starej obudowy), zebrać zamówienia oraz kasę od wszystkich zainteresowanych a po dokonaniu zakupu rozesłać części wraz z tutorialem jak wszystko własnoręcznie połączyć i uruchomić. Jeśli Robinson wraz ze swym przyjacielem, który pomógł Mu zaprojektować i poskładać wszystko do kupy, podjęliby się tego zadania, to ja jestem pierwszy chętny na zakup części :) Jednak wpierw fundamentalne pytanie do Robinsona - czy ten pomysł Twoim zdaniem byłby możliwy do zrealizowania?

Propo końcówek,to jest piękny zestaw :).

Znajomy chciał sobie w 82 kupić ten dzielony wzmacniacz, ale SU-A6 kosztował 999 DM, a SE-A5 - 1599, i skończyło się na zintegrowanym SU-V7. A były jeszcze wyższe, jeszcze mocniejsze i jeszcze droższe SU-A4 i SE-A3... Moc 200 W/kanał.

Ten SE-A1 jest przepiękny ! wielkie bydle! Fakt że tej mocy bym nigdzie nie wykorzystał, ale wrażenie wizualne jakie on robi... nie do pobicia... wpatrywał bym się w niego godzinami, a raczej w jego ogromne wskaźniki :).

Edytowane przez narkies

Niebywała okazja ......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawie kupę w majty zrobiłem po zerknięciu na cenę.

W sam raz do 10-m kw. pokoju w blokach! ;-)

Maciek, do mojego pokoju by się nadało, nieprawdaż? Całe 9 m kw do dyspozycji :-)

Ukryta Zawartość

Sam wzmacniacz (nawet nie mówiąc o nagłośnieniu) zająłby istotną część kubatury! ;-)

No i można zrezygnować z kaloryfera. Przykładowo, pobór mocy SU-A4 - 70 W, SE-A3 - 2,2 kW.

Słabsze SU-A6 i SE-A5 to przy nich pikuś - zaledwie 10 W i 1 kW, odpowiednio.

Zresztą, te moje regały stoją w pokoju 10-m-kw., i zajmują istotną jego część.

A propos tej oszałamiającej oferty na 965 - czasem trafiają się takie aukcje, gdzie opis kuleje, a cena już nawet nie z kosmosu, tylko dalej. Zastanawiam się, czy ludzie, którzy wystawiają takie aukcje, nie robią żadnego rozeznania? Przecież wystarczyłoby przejrzeć, co jest wystawiane aktualnie.

Edytowane przez MaciejLK

Na tym zdjęciu jest pięknie w towarzystwie równie zacnych klocków Gdzieś już to było, ale nie mogłem się oprzeć:

Ukryta Zawartość

post-23877-0-44239200-1366447668_thumb.jpg

U tego allegrowicza jeszcze jedna sprawa mnie uderza, ocena punktowa. Dla mnie zgodność przedmiotu z opisem 4,6 przekreśla decyzje o zakupie nawet gdyby kosztował 250 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niebywała okazja ......

Ukryta Zawartość

Zrozumiałbym, gdyby ktoś kupił swego czasu taki magnetofon i zostawił go w nieotwartym kartonie do dziś. Magnetofon z wyższej serii nigdy tani nie był. Kiedyś dać 700 DM za decka też stanowiło wydatek kilku ówczesnych pensji (w naszym klimacie). Dzisiaj te 3000 juz takimi strasznymi by nie były. Ale...

Nie wiem skad się tacy "ciekawi" sprzedawcy biorą. Tak jak ten sprzedający przerobioną na dwie kasety unitrę dla DJ (z mikserem!). Przez ten śmiech tylko schodzą lawiny w Tatrach.

Nie mówię już o tych określeniach typu: nieużywany, prawie nówka, stan idealny, igła... , kiedy na oko wielokrotnie przy tym widać, że ktoś na nim usiadł. Kilka razy.

Na tym zdjęciu jest pięknie w towarzystwie równie zacnych klocków Gdzieś już to było, ale nie mogłem się oprzeć:

Ukryta Zawartość

post-23877-0-44239200-1366447668_thumb.jpg

U tego allegrowicza jeszcze jedna sprawa mnie uderza, ocena punktowa. Dla mnie zgodność przedmiotu z opisem 4,6 przekreśla decyzje o zakupie nawet gdyby kosztował 250 zł.

Widoczek na fotce przepiękny. Świat, który już odszedł bezpowrotnie. Te jesienne liście - jakże wymowne...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ta fotka z liśćmi jest piękna... mieć taki sprzęt w domu... a do tego jeszcze w podobnym stanie... co jest prawie nie możliwe chyba ;).

Musze dokupić czystych kaset, ostatnio sporo nagrywałem i mi się kończą. Polecicie jakieś kasety z dobrym stosunkiem ceny do jakości? mam na myśli normale i chromówki.

Co do mego Akai, jednak nie wymieniłem rolek póki co, chociaż je kupiłem, ale zmatowiłem stare i z powrotem założyłem, po oględzinach gdy je wyjąłem okazało się że nie stwardniały jeszcze :) wyczyściłem dokładnie cały mechanizm i póki co nie gniecie taśm :).

Czym smarujecie mechanizmy? silniczki mogę naoliwić np olejem używanym przy oliwieniu maszyn do szycia?

Pozdrawiam :).

Pozwolę sobie wkleić link. Ktoś tu był zainteresowany timerem, a tu cała wieża w cenie timera......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie wkleić link. Ktoś tu był zainteresowany timerem, a tu cała wieża w cenie timera......

To chyba do mnie :-)

Dzięki ale mnie interesuje tylko technics ST-G6T który idealnie pasuje do mojego zestawu.

Widoczek na fotce przepiękny. Świat, który już odszedł bezpowrotnie. Te jesienne liście - jakże wymowne...

Sprzęt z tej fotki chętnie bym przygarnął. Liście już niekoniecznie. :-)

C.D.Tuning Kaseciaka na Full Track

Właśnie zmieniłem głowicę na full track(stereo-autorevers stała) w Marantzie SD 3020.

Wykalibrowałem VU metry i skos głowicy,i wykalibrowałem prądy podkładu na żelazówki.

Ponieważ ich używam ostatnio (kupiłem 1000 sztuk za 5 funtów wszystkie C90-wyprzedaż z BBC radio).

Natrafiłem w tej modernizacji na problem nie do rozwiązania .Mianowicie nie mam głowicy kasującej full track.Zastosowałem rozwiązanie połowiczne używam tylko nowych kaset.Ewentualnie skasuje je w innym magnetofonie.

Pozdrawiam "Tuningowców" i Normalnych Użytkowników Taśm

9,5 cm/s THE BEST :-D

XTR71

Nagrywam włanie z cd na c90 SonyHD-f90 full track .Za 23 minuty przekonam się czy koncepcja full track była warta tej pracy włożonej w przeróbkę Marantza SD3020.

XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Hmm

Nagrałem kasete na próbę prędkość 9,5 cm/s.Intuicja mnie nie zawiodła nie słyszałem lepiej nagranej kasety typu I normal.

Dźwięk jest jak z CD dynamika powala lekko szumi lecz pomijam to.Wielka przestrzeń stereo i scena rozbudowana w głąb .Zauważyłem jeden minus tego magnetofonu w tej konfiguracji :

Za szybko sie kończy taśma z tym pięknym i dynamicznym dźwiękiem :)

Rano nagram w 4,75 cm/s i odsłucham.

XTR71

Edytowane przez xtr71

W magnetofonach kasetowych pogoń za doskonałościa zawsze kończy się Tandbergiem TCD 3014 A

Oj tam, ja jestem gotów zasypać sobie cały pokój liśćmi, za ten sprzęt ze zdjęcia.... o przedpokoju nie wspomnę :D

Jurek, powiedz słowo, a zapewnię Ci na jesień całą ciężarówkę liści przeróżnej maści z działki. Nawet starczy Ci, żebyś klatkę schodową zasypał. ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi