Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon.

Rekomendowane odpowiedzi

No styk rodzaju taśmy na pewno nie bo by oba kanały siadały. Czy on "siada" w sensie poziomu czy bardziej w sensie wysokich tonów. Bo jeśli tak to trzeba by spojrzeć na to co różni Fe od Cr w sensie elementów zmieniających poziom napięcia prądu podkładu. Czy on siada podczas nagrywania ? Czy on "siada" podczas odtwarzania dobrze nagranych taśm ?

Może w tym decku na płycie głównej Bias jest niezależnie regulowany dla Fe i Cr ?? Starsze decki często tak miały.

a) mechaniczne wlasnosci tasmy, moze akurat ta chromowka jest wiotka, zjezdza z głowicy albo jest już zajechana (sprawdzic minutę nowszą kasetą)

b) obwody korekcji, ten obwód musi byc przecież gdzieś załączany, niezaleznie na oba kanały (tzn nie tym czujnikiem taśmy ale gdzieś dalej)

A tak poza tym to ja bym sie nie przejmowal. Z czasem (lata) zmieniłem zdanie i uważam, że zwykłe taśmy (normal) grają czyściej niż chromówki ;)

J.

Edytowane przez jasch

hehe ..... ale akurat mam pare CR taśm i wogóle by sie przydało żeby nagrywał równo wszystkie , może sie go sprzeda kiedyś

na CR nagrywa prawy kanał o połowę ciszej , przed wymiaaną kondziorków i po wymianie to samo jest , więc błędu nie zrobiłem przy lutowaniu .

Jeszcze nie dobrałem sie do mechanizmu czy czasem styk wyboru taśmy prawidlowo działa , wiecie to ten zleżały Technics 288 jest .

Rolkę by się przydało wymienić , czuje że nie jest najlepsza , ale spróbuję jeszcze ją podszlifować papierkiem ściernym

Jak to nie pomoże, to trzeba będzie schemat pooglądać , może jakiś element jeszcze padł

Bias jest regulowany jako jedno - po jednej podkówce na kanał, poziomy wejscia i wyjscia tak samo , czyli 6 podkówek jest na płycie głowej i osobna płytka do DBX a tam podkówek jest po 4 na kanał

Poziom wyjścia wyregulowany wg taśmy testowej jaką nagrałem na 770 es kiedyś , kanały pokazuje równo, do tego wyregulowany zapis na 1 khz , a nastepnie dopiero bias , myślę ze błędu nie zrobiłem .

Co ciekawe poziom wyjścia zgadzał się z soniakiem co mnie zdziwiło troche , było zaznaczone na skali 0 db, także sprawdzałem płytą testową wskaźnik i pokazuje prawidłwo poziomy .

poziom 0 db i -40 db pokzauje tak jak ma być na podsłuchu przed zapisem.

a ha , taśma CR jest włączna tylko automatycznie w kieszeni kasety po włożeniu jej........się rozgadałem znowu

edit ... nie mogę edytować , ale wrzuciłem pare kaset cr innych tak na szybko i jest różnie, albo mniejszy poziom prawego , ale zawsze jest mniej wysokich w prawym , na nowej żelazówce Maxella w sumie równo jest

Edytowane przez Bilbo

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

sprawdze , chyba to jednaK coś mechanicznego bo ten prawy kanał jednak coś nie teges , może głowica juz podtarta jest .......no po prostu starocie ,,,

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Znalazłem dziś aukcję na All-terego ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie żebym chciał kupować, bo mam ten model, ale z ciekawości. Jakież było moje zdziwienie po przeczytaniu opisu! Polecam.

Zwróćcie uwagę na wytłumaczenie braku zdjęć sprzedawanego egzemplarza i na to, że gość sam ma 3 negatywy, więc nie spełniłby własnych kryteriów. A najbardziej fascynuje mnie fakt, że 12 dni przed końcem aukcji ma 3 licytujących. Może figuranci? Mnie ta aukcja by nie skusiła na pewno.

Co ludzie mają w głowach???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam wszystkich.

Sony TC-K808 do czego służy przycisk direct?

post-3254-0-53621200-1457869662_thumb.jpg

post-3254-0-87595700-1457869511_thumb.jpg

Skraca drogę sygnału przy nagrywaniu z CD.

Balans po uruchomieniu "direct" nie działa.

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Hmm z tyłu nie ma wejść cd direct,jak to działa?

Hmm to działa tak, że po włączeniu "direct", skraca się droga sygnału z gniazd "Line In" do dalszej części układu magnetofonu. A dokładnie rzecz biorąc, to w tym modelu magnetofonu, pomijany jest potencjometr balansu.

post-3254-0-46609100-1457872506_thumb.jpg

Jak widać z powyższego schematu, "direct" działa dla wszystkich rodzajów źródeł sygnału podłączonych do gniazd "Line In".

GM

Edytowane przez G.Mark

kto tam szukiał silników na 9 v ? koleś od którego kupuję czasem paski , ma takie silniczki prawe i lewe , jakby trzeba było mogę kupić za tydzień i wysłać , no i to są już te nowsze produkcje niestety , ale śa .

kto tam szukiał silników na 9 v ? koleś od którego kupuję czasem paski , ma takie silniczki prawe i lewe , jakby trzeba było mogę kupić za tydzień i wysłać , no i to są już te nowsze produkcje niestety , ale śa .

To ja szukałem ale już sprawa nie aktualna. Dzięki za pamięć :-)

.... nie ma sprawy , dzisiaj sobie przypomniałem o tym jak paski brałem i przeglądałem mu pudełka , a w innym sklepie natomiast trafiłem na silniczki z 4 -roma wyprowadzeniami , takie są spotykane często w Soniakach pojedynczych i kopiarkach .

Panowie ... która to firma robiła najszybszy autorewers , pisali chyba że bezstratny , Aiwa ? optyczny ?

Edytowane przez Bilbo

Myślę, że mogło chodzić o Aiwę. Mam dwa dwukasetowce, SONY TCWR 565 i AIWĘ ADWX 808. Ten pierwszy ma Auto Reverse, a drugi Quick Reverse i różnica w działaniu jest ogromna. W SONY przełącza się po zadziałaniu auto-stopu, a w AIWIE na końcu warstwy magnetycznej. Czasy przełączania,a właściwie braku sygnału, czyli ciszy - SONY A>B - 15s., B>A - 17s., AIWA A>B - ręcznie niemierzalny, B>A - 2s. Pomiary wykonane przeze mnie przed chwilą za pomocą kasety Maxell UR90 oraz stopera mechanicznego prod. ZSRR :)

Pod koniec lat 80-tych wiele magnetofonów miało Quick Autoreverse z czujnikiem optycznym, który wykrywał przezroczystą rozbiegówkę. Aby uniknąć fałszywych zadziałań zaraz po uruchomieniu, układy te miały kilkunastosekundową "zwłokę czasową", konieczną do "ustabilizowania" układu - układ określał "stały" stopień odbicia promienia od warstwy magnetycznej i ustalał się wtedy "próg zadziałania". Po dobiegnięciu do rozbiegówki zmiana stopnia odbicia promienia od taśmy powodowała obrót głowicy, co mogło zająć poniżej 1 s.

Ubocznym skutkiem działania sensora optycznego bywają problemy w przypadku uszkodzonej taśmy, w której odpadł kawałek warstwy magnetycznej. Mam taką (cenną dla mnie) starą kasetę, którą magnetofony z Quick Autoreverse obracają w połowie długości. ;-)

Quick Autoreverse stosowano w wielu magnetofonach, zarówno jedno- jak i dwukasetowych; w niektórych przypadkach nawet nie chwaląc się tym za pomocą żadnych napisów na obudowie. Na początku lat 90-tych stosowano to coraz rzadziej, ostatecznie tylko w najwyższych modelach, jak np. Technics RS-TR555, 515, 575, 979.

Bardzo ładny wykład ...tak też myślałem że Aiwa ma , bo zauważyłem w kopiarce czujniki koło głowicy , a z dawnych lat jaraliśmy się jakimś deckiem co włąśnie szybko nagrywał drugą stronę.

a propo wymieniam głowice w 228 , oryginał okazał się styrany okrutnie , dorwałem jakiegoś MX ??? ciekaw jestem czy podpasuje i czy się poprawi ten prawy kanał

Panowie mam pytanie czy jesli deck jest zasilany na 120V,a został by podłączony na 230V czy jest jakieś zabezpieczenie?Pytam bo miałbym możliwość nabycia takiego decka,ale tradycyjnie jest u ciety kabel i nie wiem czy czasem ktoś nie próbował go podłączyć na 230V

na 120 v i ucięty kabel .... z tego co pamiętam to wtyczki na 110 nie da się wetknąć na 220 , tam są chyba szersze bolce płaskie , a bezpieczniki są na pierwotnym albo ich nie ma , na wtórnym czasami się montuje

Melduje przełożenie głowicy i od razu trzeba było przeregulować podkówki zapisu i biasu , przy starej były ustawienia bardzo rozbieżne, teraz są prawie identyczne

<<KASJEL>>

Witam wszystkich. Kasjel, pytałeś o oznaczenia scalaków Revoxie. W moim wymieniałem wszystkie i np. LM339N u mnie zamieniony na LM339L. Wszystko działa. 4013 u mnie zamieniony na CD4013BE. Ten układ mam włożony oznaczeniem kierunku w stronę wtyczki z wyjściem do płytki na przód. Tyłem do wewnątrz płytki głównej. Poza tym, wymieniałem również te małe scalaki jak LM358, NE555, RC4558. We wszystkich układach zgadzają się oznaczenia główne jak w schemacie. Te oznaczenia dodatkowe to chyba kody producenta nie mające takiego znaczenia. Jak szukałem sklepu gdzie można je kupić to wpisywałem numer główny i po tym mi znajdowało. Wymieniałem też kondensatory, ale to raczej nie ma znaczenia w Twoim przypadku. Proponuję sprawdzić "na sucho" bez taśmy czy działa licznik. Pokręć lewą szpulką, prawą i zobacz czy wartość licznika zmienia się. Jeśli obie nie zmieniają wartości licznika to coś z układem, jeśli tylko jedna to może siadła dioda przy szpulce odczytująca obroty. Może w którymś układzie któraś noga nie łączy? Ciężko na sucho powiedzieć bez sprawdzenia. Czy na 40 nodze układu Mostek wg schematu masz zasilanie dokładnie 5V? U mnie było trochę za niskie i zmieniłem układ w stabilizatorze (miałem 4,8v i falowało, teraz 4,98 i równe jak stół). To tylko tak na zaś, bo nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie dla działania licznika. Specjalnie rozkręciłem mojego 710, bo już nie pamiętałem jakie układy tam wkładałem :). Mam nadzieję, że może coś pomogę. Nie za często bywam na forum i dlatego nie zawsze mogę szybko odpisać. Pozdrawiam wszystkich!

stereo-hifi com

<<KASJEL>>

Witam wszystkich. Kasjel, pytałeś o oznaczenia scalaków Revoxie. W moim wymieniałem wszystkie i np. LM339N u mnie zamieniony na LM339L. Wszystko działa. 4013 u mnie zamieniony na CD4013BE. Ten układ mam włożony oznaczeniem kierunku w stronę wtyczki z wyjściem do płytki na przód. Tyłem do wewnątrz płytki głównej. Poza tym, wymieniałem również te małe scalaki jak LM358, NE555, RC4558. We wszystkich układach zgadzają się oznaczenia główne jak w schemacie. Te oznaczenia dodatkowe to chyba kody producenta nie mające takiego znaczenia. Jak szukałem sklepu gdzie można je kupić to wpisywałem numer główny i po tym mi znajdowało. Wymieniałem też kondensatory, ale to raczej nie ma znaczenia w Twoim przypadku. Proponuję sprawdzić "na sucho" bez taśmy czy działa licznik. Pokręć lewą szpulką, prawą i zobacz czy wartość licznika zmienia się. Jeśli obie nie zmieniają wartości licznika to coś z układem, jeśli tylko jedna to może siadła dioda przy szpulce odczytująca obroty. Może w którymś układzie któraś noga nie łączy? Ciężko na sucho powiedzieć bez sprawdzenia. Czy na 40 nodze układu Mostek wg schematu masz zasilanie dokładnie 5V? U mnie było trochę za niskie i zmieniłem układ w stabilizatorze (miałem 4,8v i falowało, teraz 4,98 i równe jak stół). To tylko tak na zaś, bo nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie dla działania licznika. Specjalnie rozkręciłem mojego 710, bo już nie pamiętałem jakie układy tam wkładałem :). Mam nadzieję, że może coś pomogę. Nie za często bywam na forum i dlatego nie zawsze mogę szybko odpisać. Pozdrawiam wszystkich!

Problem został już rozwiązany. Poczytaj wątek "Magnetofony - porady serwisowe"

Oczywiście nie patrzyłem. Zajrzę na pewno. Cieszę się, że Revox już działa. Pozdrawiam! Daniel

Przeczytałem Twoją walkę z podstawką... Z tego co sobie przypominam to kierowałem się tylko schematem i mnie też coś "nie pasiło". Czasami u mojego nie wykrywa przy przewijaniu końca taśmy (rozbiegówki), ale to pikuś. Ważne, że po tylu latach jednak Revox ożył. Na pewno warto było walczyć. Czekamy na wrażenia odsłuchowe. Pozdrawiam! Daniel

stereo-hifi com

może odłącz trafko i sprawdź czy daje napięcie jakiekolwiek na wtórnym

Witam Panowie.

Czy któryś z uż. Posiada magnetofon TC-K870ES i mógłby podzielić się fotką płyty głównej gdzie bardzo dobrze widać ustawienia potencjometrów montażowych,dostałem dzisiaj taki sprzęt niestety bez front panela gałek i obudowy,na płycie głównej nie było żadnego z potencjometrów,już wstawione pasowałoby to jakoś poustawiać.

Witam.

Akai GX-75 odtwarza taśmy nagrane na Pioneer'ze CT-939 (Dolby B) głucho, nie ma praktycznie wysokich tonów, dźwięk jak zza ściany. Ustawiłem skos głowicy w Akai i się znacznie poprawiło, tony wysokie są wyraźne, jak te taśmy odtwarzam bez Dolby - ale jak włączę Dolby, to wciąż jest tak jakoś nienaturalnie głucho... Pytanie - czy to różnica w ustawieniach Dolby, czy coś innego?

zwróć uwage na poziomu na wskaźnikach jeszcze , nagraj kasety bez dolby porównaj naprzemiennie

Witam ponownie.

Ustawiłem głowicę (wysokość i skos) całkowicie od nowa, za wzór biorąc CT-939. Poziomy wzrosły i się wyrównały, wysokie wróciły także z włączonym Dolby B. Mieli chyba inne standardy, bo tam, gdzie w CT-939 jest zero, to w GX-75 jest -3dB i jeszcze sporo skali zostaje. Sprzęt w pełni sprawny - po prostu wystąpił brak wymienności nagrań :/

Pamiętacie Koledzy pisałem dwa tygodnie temu o problemie kompatybilności Dolby Pioneera CT91 z dziewiczym, nie ruszanym Sony TC-K970ES (osobiście go kupowałem w sklepie). Początkowo myślałem, że poradziłem sobie zwiększając poziom sygnału przed wejściem na Dolby ale okazuje się, że byłem w błędzie. Pioneera CT-91, który miał być nie ruszany a tylko paski miał do wymiany okazuje się, że miał wszystko ruszane łącznie z głowicą ( ale na szczęście głowicę ktoś idealnie ustawił Pioneer stosował lakier zielony a nie pomarańczowy ), wszystkie PR-ki były poprzekręcane ale symetrycznie (pewnie ktoś ustawiał po swojemu na słuch). Zacząłem od początku: ustawiłem identyczne poziomy sygnału wejściowego korygując miernik wysterowania w CT-91 bo też był rozjechany (pomiar miernikiem a nie na słuch) wzorując się na Sony, później te same poziomy nagrywania w odniesieniu do charakterystyki nagrywania przy częstotliwości 10kHz, Dalej zająłem się samym odczytem i częstotliwością przy 10kHz, na końcu ustawiłem identyczne poziomy sygnału nagranego czyli wyjściowego. Efekt jest taki, że teraz Dolby w Pioneerze działa prawidłowo i odtwarza tak samo kasety nagrane na RS-B100 jak i na TC-K970ES. Poziomy na wskaźnikach są identyczne na Pioneerze i Sony. Dźwięk w Pioneerze jest może delikatnie cieplejszy ale jest to już subtelna różnica. Moje podsumowanie jest takie, że prawie 70% używanych magnetofonów oferowanych na różnych aukcjach jest mniej lub bardziej rozregulowana i zanim się kupi lepiej go sprawdzić na miejscu poprzez porównanie z innym magnetofonem bo inaczej można się wkopać.

Witam ponownie.

Ustawiłem głowicę (wysokość i skos) całkowicie od nowa, za wzór biorąc CT-939. Poziomy wzrosły i się wyrównały, wysokie wróciły także z włączonym Dolby B. Mieli chyba inne standardy, bo tam, gdzie w CT-939 jest zero, to w GX-75 jest -3dB i jeszcze sporo skali zostaje. Sprzęt w pełni sprawny - po prostu wystąpił brak wymienności nagrań :/

Przeczytaj moje wpisy dotyczące CT-91 i moje doświadczenia z tym związane.

Edytowane przez nadzorca2
  • Pokaż nowe odpowiedzi